dizi Odesláno 15. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. července 2010 Už dlouho se chci zeptat: proč si tam někdo na konec střenky vážete ty cancourky? Pôvodne to mal byť funkčný "survival" prvok (=máš pri sebe pre prípad núdze kus špagátu) a používali sa väčšinou parašutistické šnúry (angl. paracord). V praxi zrejme moc nepoužíva, ale niektorím sa to proste páči. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 18. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2010 posledních pár dnů bylo trochu výživnějších : EDIT - ještě jsem pokukoval po Spyderco Yojimbo,ale to už by mne doma vyhnali...... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 18. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2010 jojo...nostalgie Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martini Odesláno 19. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2010 Prave jsem zjistil, ze mam vintage survivalova finska dvojcata (ze je mam vim dlouho, jen ted vim presnejsi nazev:-) Rare Vintage Finnish Horsehead Puukko Knife, Twin set. Finskych nozu jsem videl vice, ale tyto mi prisly vzdy nejhezci. Survival skills approved, byly pouzivany pri lovu, zejmena pri stahovani a vyvrhovani. Fotky prejate, ale je to presne ono, jen pouzdro je dvojite. Nafotim adekvatne k tematu a pridam sve krasavce. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sureshot Odesláno 19. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2010 twin set by boli rovnake tusim.toto je kombinacia leuku / puukko (dlhy a kratky) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martini Odesláno 19. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2010 twin set by boli rovnake tusim. toto je kombinacia leuku / puukko (dlhy a kratky) Je to mozne, terminologicky jsem to jeste nestacil dohledat a overit. Moje finstina je na zakladni urovni preziti (1 pivo, 2 piva, 10piv ;-) Muj zdroje je ZDE nebo zde, což jsou noze do 20cm. Leuku by mel byt velky siroky "domorody" nuz od 200 do 450mm. Pokud je to moje vetsi dvojce mensi, mohl by to byt porad puukko. Nicmene zajimava vec, pokud najdu cas zapatram hloubeji, kazdopadne pri foceni i premerim. Diky za podnetnou reakci. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sureshot Odesláno 19. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2010 z toho si nic nerob nie som ziaden odbornik akurat som si vyberal finsky noz skoro tri mesiace a medzitym sa cosi na mna nalepilo. Je to mozne, terminologicky jsem to jeste nestacil dohledat a overit. Moje finstina je na zakladni urovni preziti (1 pivo, 2 piva, 10piv ;-) Muj zdroje je ZDE nebo zde, což jsou noze do 20cm. Leuku by mel byt velky siroky "domorody" nuz od 200 do 450mm. Pokud je to moje vetsi dvojce mensi, mohl by to byt porad puukko. Nicmene zajimava vec, pokud najdu cas zapatram hloubeji, kazdopadne pri foceni i premerim. Diky za podnetnou reakci. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rubus32 Odesláno 20. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2010 (upraveno) Je to mozne, terminologicky jsem to jeste nestacil dohledat a overit. Moje finstina je na zakladni urovni preziti (1 pivo, 2 piva, 10piv ;-) Muj zdroje je ZDE nebo zde, což jsou noze do 20cm. Leuku by mel byt velky siroky "domorody" nuz od 200 do 450mm. Pokud je to moje vetsi dvojce mensi, mohl by to byt porad puukko. Nicmene zajimava vec, pokud najdu cas zapatram hloubeji, kazdopadne pri foceni i premerim. Diky za podnetnou reakci. Tomuhle se říká dohromady kombo a nože jsou puukko a junki. Fotka tvého komba se mi bohužel nezobrazuje, takže nemůžu odhadnout stáří ani značku, kdybys ji vystavil jinak nebo ji poslal PM, určitě se dá dohledat víc. Puukko je nůž na běžné použití, junki je na drobnou práci, na malé ryby, na jemné škrabání, atp. Leuku jsou velké nože se širokou čepelí, které slouží k porcování zvěře a sekání drobné karelské břízy, čepel má zpravidla 15 a více cm a je široká a placatá. Kdo se chce dozvědět víc, může v tomhle článku a následné diskusi k němu. Finské nože jsou handmade, jsou krásné, z přírodních materiálů, ale občas je vidět nějaká nerovnost slícování, a tak. Řekl bych, že technicky orientovaní uživatelé je až tak moc nedocení, spíš romantičtí skauti, a tak. Většina z těch pravých a správných je z uhlíkových ocelí, takže chytají patinu a reznou, nic pro estéty. Nicméně existuje pár kousků z nerezovek a dokonce i nerezového damasteelu pro fajnšmekry. Většina z nich jsou poměrně levné, ale jsou k vidění i kusy za desetitisíce, např. na TOMTO vlákně. Upraveno 20. července 2010 uživatelem rubus32 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sureshot Odesláno 20. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. července 2010 diky, takze noz moze byt dlhy ale kym nie je cepel siroka nie je leuku tak som to pochopil.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sect Odesláno 23. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2010 Protože nápad s limitkou zavíracího nože Chronomagu dostal jiný směr, nechal jsem si od Zdeňka Štora (mimochodem všem doporučuji) trochu předělat stávající SOG Pentagon Elite. Líbí se mi systém zavírání tohoto nože, takže proto jsem zvolil výměnu čepele, před koupí nového. Nová čepel je z oceli S30V. Pro porovnání přidávám fotku, jak vypadal původní. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Traveller Odesláno 24. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. července 2010 to vypada fakt dobre! Můžu potvrdit, včera jsem si s ním měl šanci pohrát. Teď ještě předělat zbytek nože a bude dokonalý Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bandicoot Odesláno 24. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. července 2010 Taky mi připadá, že čepel teď kvalitou a vzhledem přesahuje zbytek a ten musí být poladěn Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sect Odesláno 25. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. července 2010 (upraveno) Původně jsem chtěl i nové střenky, ale jsou vevntitř frézované (příložky jsou menší), takže to je problém. Ale třeba na to taky časem dojde. Nicméně nějakému nápadu, nebo radě kdo by to udělal za rozumný peníz, se nebráním. Upraveno 25. července 2010 uživatelem sect Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
obrbobr Odesláno 27. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. července 2010 Původně jsem chtěl i nové střenky, ale jsou vevntitř frézované (příložky jsou menší), takže to je problém. Ale třeba na to taky časem dojde. Nicméně nějakému nápadu, nebo radě kdo by to udělal za rozumný peníz, se nebráním. Nemáš problém s tuhostí celého nože? Ty plastové střenky (kydex?) mi přišly s kcí celého nožehrozně měkké, nevím jestli i v tomhle SOGu, ale ve většině zavíráků chybí takovej plechovej střed, do kterýho je čepel uchycena a do kterýho se nůž zavírá. Mě to přišlo, že by otevřený nůž nebyl problém zlomit. Ale jinak tvarem je to opravdu zajímavý nůž a před úpravou také. SOG je má oblíbená značka, ale spíš pevných nožů. Já nakonec koupil na e-bayi C.R.K.T M16 EDC a nemůžu si ho vynachválit, hlavně se čepel dá dotáhnout ke střence, kdyby se povolila, jako, že ještě ne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 28. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. července 2010 v návaznosti na vlákno o Spyderco kudlách(které nechci plevelit) : 4 Kibi - jedna kudla bohatě stačí . Nikdy u sebe nenosím víc,než jednu......a nože z kategorie "onehand" jen v práci : Jinak jen "ŠVÝCARY".....na chleba,salám a všechno okolo to stačí. A i při použití při případném napadení stačí.....samozřejmě,pokud se mi podaří jej otevřít V tomto případě se mi již několikráte jako nejužitečnější osvědčilo šídlo....nepronikne nijak hluboko,ale je super ostré a dělá parádní šlice. A vono to stačí..... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sect Odesláno 28. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. července 2010 Nemáš problém s tuhostí celého nože? Ty plastové střenky (kydex?) mi přišly s kcí celého nožehrozně měkké, nevím jestli i v tomhle SOGu, ale ve většině zavíráků chybí takovej plechovej střed, do kterýho je čepel uchycena a do kterýho se nůž zavírá. Mě to přišlo, že by otevřený nůž nebyl problém zlomit. Ale jinak tvarem je to opravdu zajímavý nůž a před úpravou také. SOG je má oblíbená značka, ale spíš pevných nožů. Já nakonec koupil na e-bayi C.R.K.T M16 EDC a nemůžu si ho vynachválit, hlavně se čepel dá dotáhnout ke střence, kdyby se povolila, jako, že ještě ne. Ten plast je přišroubován na ocelových příložkách (ten střed do kterého je čepel uchycená a do kterého se zavírá), takže zas tak lehce to zlomit nepůjde. Používám ho zhruba 4 roky a bez problémů. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 28. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. července 2010 není těžkej.....jako EDC(mám ho v taktické vestě) do práce je prima-kdybysme se náhodou vybourali a já musel z auťáku,tak tohle mi pomůže rozbít sklo(plus i to použití ve stylu gunting(nebo yawara) není na škodu).Já váhu a tak nikdy moc neřešil....prostě to chytnu do "teplejch" a použiju. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tyfo Odesláno 28. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. července 2010 Mate tady krasne noze ale ja pokud si budu nejakej kdy kupovat tak potrebuji jednu vec a to je otvirak konzerv, a nejak jsem nic peknyho nenasel (jeste levnyho) a tak pouzivam nejakej noname zaviraci nozik. Problem je ze je to strasnej brak a bojim se ze se mi to samo rozlozi v rukach. Poradite nekdo neco, odkaz, na pohled by se mi libilo neco takovyho ale potrebuji otvirak. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
farářskej Odesláno 28. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. července 2010 tyfo, drtivá většina přítomnejch nožů ti konzervu otevře bez ztráty kytičky... ta salotka je krasna, uvazuju o ni... Jen bych si dovolil doplnit: šalotka je krásná, ale zatraceně tenká, takže vem do úvahy velikost dlaně... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tyfo Odesláno 28. července 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. července 2010 ta salotka je krasna, uvazuju o ni... ja bych to nemichal... samostatnej otvirak a salotku k tomu... No je to samozrejmne jasny ze tohle je neco jineho ale jde mi o info zda to vubec jde zda se neco takovyho vubec dela. 2 fararskej - verim tomu ze by to zvladly ale je to nepohodlny a navic by mne hamba musela fackovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se