Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Návštěvník YPO
Odesláno

kromě těch nožů mi baví i ta vomáčka vokolo (tradice, rodina atd.)

 

zdroj: http://www.mojezapalovace.cz/blog/historie-spolecnosti-opinel

 

nebo další povídání zde: http://ee.france.fr/cs/information/opinel-svetozname-savojske-noze-tradici

 

´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´

 

 

Victor Amadeus Opinel byl podomním obchodníkem a na svých cestách se shodou okolností naučil
kovat hřebíky, což lze z dnešního pohledu považovat za prapůvod celého příběhu. Kovářské řemeslo
mu učarovalo, časem zcela zanechal obchodu a s nadšením si vybudoval vlastní kovárnu ve vesničce
v Aliez-le-Vieux, v blízkosti Saint-Jean-de Maurienne. Do rodinného podniku zapojil i jeho syna Davida, 
který se časem ukázal jako zručný pomocník. Po smrti Victora dílnu vedl sám David a brzy si vybudoval
renomé poctivého řemeslníka a jeho sekáčky na větve a srpy byly u zemědělců natolik populární, že se pro
ně sjížděli z dalekého okolí.

V roce 1872 se narodil Josef Opinel, první z pěti Danielových dětí. Josef byl vášnivým obdivovatelem
nových strojů a technologií a s vlastnoručně vyrobeným fotoaparátem v jeho osmnácti letech fotografoval
svatby a významné události v okolí. Josef toužil vymyslet vlastní objekt, který by vytvořil za použití soudobé
moderní techniky. Přestože jej od tohoto David, zastánce tradiční ruční řemeslné výroby zrazoval,
věnoval Josef veškerý volný čas vylepšování malého kapesního nožíku.
Od tohoto momentu můžeme tvrdit, že nůž Opinel byl na světě!

V roce 1897 přišel Josef s myšlenkou, že by vyráběl nože v různých formátech, které by byly vhodné
pro malé i velké ruce a zároveň by byly rozdílné typy nožů pro odlišné účely použití. Vytvořil tak řadu nožů
s číslováním od 1 do 12, přičemž čím nižší číslovka byla, tím se jednalo o menší nůž. Malou zajímavostí je,
že nožík číslo 1 byl vybaven kroužkem pro zavěšení na řetízek kapesních hodinek. V současné době
je nejmenší Opinel N°02, který má čepel dlouhou 3,5 cm. Časem se objevily i obří nože jako propagační
výrobky do výkladních skříní či zakázkově vyráběné nože N°13, které mají čepel dlouhou 22 cm
a celkovou délku 50 cm při otevřeném stavu. Naopak výroba N°11 byla ukončena v roce 1935.

Rok 1901 je ve znamení prudkého rozmachu firmy. Ovšem s rostoucí poptávkou přestává výroba
stíhat produkovat potřebné množství nožů. Josef proto opustil dílnu svého otce a vybudoval nový závod,
pro který vyvinul i nové stroje pro zefektivnění výroby. Jeho továrna byla prvním místem v okolí, která byla elektrifikována hydraulickými turbínami. Josef si zavedl elektrický proud i do svého domu a co víc, dokonce
se rozhodl rozmístit několik světel po cestě, mezi továrnou a jeho domem.
Když tuto novinku viděli místní obyvatelé, údajně se ho jedna starší dáma zeptala,
jak se mu podařilo dostat petrolej pro lampy do drátů...

V roce 1565 král Karel IX nařídil, aby každý nožíř na své výrobky umisťoval vlastní značku, aby byl
zřejmý původ každého nože a jeho kvalita. Josef na tuto dávnou tradici navázal a v roce 1909 vytvořil vlastní
znak s rukou a korunou. Ruka symbolizuje požehnání svatého Jana Křtitele a koruna připomíná,
že Savojsko bylo vévodstvím. Od té doby je každý Opinel opatřen touto značkou.

Josef Opinel se s jeho výrobky v roce 1911 zúčastnil mezinárodní výstavy Alpine v Turíně. Pro tuto
příležitost vytvořil velkolepý stojan s vyřezávaným dřevěným rámem, v němž představil svůj slavný kapesní
nůž ve všech dvanácti velikostech, ale i rozšířenou kolekci stolních a kuchyňských nožů, nůžky, břitvy,
ruční vrták pro odebírání vzorků sýra, zahradnické prořezávací nože a vývrtky. Precizní instalací vzbudil
nebývalý zájem a porota mu udělila zlatou medaili. Vitrína je k vidění v nynějším sídle společnosti Opinel
a i diplom je pečlivě uschován v archivu.

Rok 1915 přinášní další velké změny. Josef si brzy uvědomil, že nikdy nebude moci plně rozvíjet
jeho podnikání, pokud by zůstal v současném odlehlém kraji. Uprostřed války tak cestuje po okolí a hledá
nové ideální místo. To našel na okraji Chambery v Cognini, kde koupil starou koželužnu.
Prostory byly zchátralé, ale v blízkosti vlakového nádraží. Poloha v centru železniční a silniční sítě byla
významným přínosem. Vybavení staré dílny bylo demontováno a na mulách dopraveno až k železnici,
odkud stroje putovaly vlakem až do Chambery. Náročná rekonstrukce prostor trvala mnoho měsíců,
až konečně v roce 1917 Josef a jeho synové Marcel a Léon v nové továrně započali novou éru průmyslového
a obchodního rozvoje značky Opinel.

V roce 1926 postihla závod katastrofa, továrna byla zcela zdevastována požárem. Budova byla vytápěna
štěpky, které vznikaly při tvarování dřevěných rukojetí nožů. Zajímavostí je, že štěpka se používá k vytápění
továrny Opinel i v současné době, kdy šetří kolem 200 000 litrů paliva ročně. V lednu 1926 špatně uhašená
kamna způsobila rozsáhlý požár, který zničil celou budovu. Rodina tuto událost pojala jako další výzvu
a rozhodla se, že od základu vybuduje zcela nové moderní prostory, které budou zcela přizpůsobeny
potřebám moderní výroby.

Ve velmi krátkém čase byla postavena nová továrna a již v roce 1927 došlo k jejímu slavnostnímu otevření.
Alespoň částečná výroba v této budově probíhala až do roku 2013.

V roce 1950 se do dění ve firmě zapojil Maurice Opinel, kterému tehdy bylo 23 let. Z počátku pomáhal strýci
Leonovi s administrativou a marketingem, ale po vzoru jeho otce jej to táhlo spíše k technice a netrvalo dlouho
a přesunul se do výroby. V tomto období továrna zaměstnávala více jak padesát lidí.

Z počátku měl klasický nůž Opinel čtyři komponenty: čepel, rukojeť, pevný ocelový prstenec a nýt.
Prstenec zakončoval rukojeť, pevně dřevo stahoval a skrz něj procházel nýt čepele. V roce 1955
se Marcel Opinel zabýval myšlenkou, jak zvýšit bezpečnost při používání nože a vymyslel systém Viroblock.
Nůž byl opatřen rotujícím zámkem, který se posouval po ocelovém prstenci. Zámek uzavíral drážku a tím
blokoval čepel v otevřené poloze. Až v 90. letech byl systém Viroblock upraven tak, aby mohl zajišťovat čepel
i ve složené pozici. Nejprve byl systém používán pouze na některých modelech a až od roku 2000 je na každém
noži ? od velikosti N06.

29. leden se stal černým datem v historii rodiny Opinel. 29. ledna 1926 jejich výrobní závod pohltily plameny požáru.
Ve stejný den v roce 1960 zemřel po celoživotním působení ve své továrně Joseph Opinel ve věku 88 let.
A třicet let po svém otci 29. ledna 1990 zemřel Marcel Opinel.

Po druhé světové válce přišlo období prosperity a na počátku 70. let výroba opět narážela na kapacitní limity
současné továrny. Opět je budován nový, větší a modernější závod jen o pár kilometrů dále v průmyslové
zóně v Chambery v La Revériaz. Z počátku se jednalo pouze o výrobní prostory, ale od roku 2003 se budova
stala i hlavním sídlem společnosti.

Opinel byl a je populárním výrobkem pro každodenní použití. Jeho estetiku a funkčnost docenilo již několik
generací uživatelů a bez výrazných změn se jeho design nezměnil již po jedno století.
I z tohoto důvodu byl v roce 1985 nůž Opinel uveden na seznamu ?Victoria and Albert Museum? jako jeden
ze 100 nejlepších designových výrobků. Na stejném seznamu jsou další ikony jako například Porsche 911
či hodinky Rolex.

Opinel je součástí francouzského kulturního dědictví a je uveden v několika publikacích. V roce 1989 byl zapsán
ve slovníku Larousse s definicí: ?zavírací nůž s drážkou v dřevěné rukojeti, ve které je složená čepel, když je nůž zavřený?.

Rodinná sága pokračuje a v roce 1998 Maurice Opinel předal vedení firmy synovi Denisovi.

Opinel opět buduje ? roku 2003 byla postavena nová administrativní budova, ústředí firmy, kam byly
shromážděny veškeré obchodní aktivity společnosti. Nová budova byla postavena vedle stávajících dílen
a celková plocha areálu přesahovala 5000 m2.

Další ocenění se Opinelu dostává v roce 2006. Nakladatelství Phaidon design Classics a mezinárodní
porota designérů vyhlásili nůž Opinel jako jeden z 999 nejlepších designů všech dob.

V roce 2013 došlo k rozsáhlé rekonstrukci muzea Opinel, které se nachází v Saint-Jean-de-Maurienne.
Muzeum je jedno z nejnavštěvovanějších turistických míst v Savojsku. Prohlídka muzea je zdarma
a návštěvníci mohou jít po stopách původu rodiny Opinel, pozorovat vývoj ve výrobních technologiích
a obchodní rozvoj značky, která je v současné době známá po celém světě.

Návštěvník km.kmk
Odesláno (upraveno)

Lazy..Maxe. ..

hele! Asi manželka. ..Teda urcite manželka. ..dřív bych omdlival...

 

 

Taky si pamatuji dobu kdy jsem musel mit mřížky větráku v autě jedním směrem a sedadla v zákrytu. ..ale strasne me to svazovalo. .. člověk časem pochopi. ..

post-959-0-58854200-1506586466_thumb.jpg

Upraveno uživatelem km.kmk
Odesláno

Ypo ďakujem za zaujímavé čítanie. Na obrázku tie nože vypadaju neergonomicke a škaredé. Asi to klame, keď budem mať čas pôjdem si ich dakam pozrieť. Keď si taký nadšený asi budú fasa.

Návštěvník YPO
Odesláno

mňe neděkuj já to nepsal :) ..... a nečekej žádnej hi-tech zázrak .... je to nůž jak po dědovi ....... spokojenost se projeví až když s tím do něčeho řízneš ..... takže si sebou do obchodu vezmi nějaké dřívko nebo bůček ..... výhoda tohodle nože také tkví v tom, že když seš manuálně levej a neumíš to nabrousit, tak ho prostě zahodíš a za tři stovky koupíš jinej

Návštěvník km.kmk
Odesláno

Tady to někdo prodává? Našel jsem jen na eBay a nebo amazon.

Návštěvník YPO
Odesláno (upraveno)

https://www.trapper.cz/noze-opinel/ - kamenná prodejna

https://www.kapesni-noze.cz/tradicni-zaviraci-noze/#producer%5B89%5D=1&tab=producer - kamenná prodejna

http://www.mujnuz.cz/noze/zaviraci-noze/6/ - kamenná prodejna

 

http://www.pottenpannen.cz/znacky/opinel/ - kamenná prodejna = české zastoupení (dovozce)

 

a ještě by se toho našlo víc

 

 

Upraveno uživatelem YPO
Návštěvník km.kmk
Odesláno

https://www.trapper.cz/noze-opinel/ - kamenná prodejna

https://www.kapesni-noze.cz/tradicni-zaviraci-noze/#producer%5B89%5D=1&tab=producer - kamenná prodejna

http://www.mujnuz.cz/noze/zaviraci-noze/6/ - kamenná prodejna

 

http://www.pottenpannen.cz/znacky/opinel/ - kamenná prodejna = české zastoupení (dovozce)

 

a ještě by se toho našlo víc

Já myslel ty italský starý medvědy :-)
Návštěvník km.kmk
Odesláno

Já to zkusil. To sou ty dlouhý volna. .. Objednal jsem z amazonu za 8 stovek ten nejvetsi, tak sem zvedavej.

Odesláno (upraveno)

Je lepší klasický Opinel z uhlíkové oceli nebo inox? Já se přikláním k uhlíku, prej se lepe brousí a drží ostří....ale oxiduje, co mě až tak nes.ere.

Upraveno uživatelem moco
Návštěvník km.kmk
Odesláno

Mel jsem oba. Uhlík jsem ztratil. Brousí se dobře oba , Uhlík drží lip ostří, inox se rychle tupi ale zase za chvíli nevypadá jak když ho najdeš na smetaku. Ten Uhlík hned zcerna a když ho zapomeneš ve dřezu tak je ráno jak liška

Odesláno

Mel jsem oba. Uhlík jsem ztratil. Brousí se dobře oba , Uhlík drží lip ostří, inox se rychle tupi ale zase za chvíli nevypadá jak když ho najdeš na smetaku. Ten Uhlík hned zcerna a když ho zapomeneš ve dřezu tak je ráno jak liška

...já koupil set dvou malých Opinel kuchyňáků s uhlíkovkou...no já nevím, řezivost je dobrá, ale tupé jsou hned. Za mě palec dolů. 

Návštěvník YPO
Odesláno (upraveno)

určitě inox ... carbon je předpotopní železo, ale jeden carbon mám taky ... pro jistotu

 

Nerezová ocel a vlastnosti nože

Absolutně nejrozšířenější materiál, ze kterého se vyrábějí kuchyňské nože, kapesní nože i outdoorové nože. Jedná se o slitinu železa s chromem, niklem nebo molybdenem, s příměsí uhlíku. Díky svému obrovskému rozšíření ví naprostá většina lidí, co od takového nože čekat. Dá se velice slušně naostřit v domácích podmínkách, má svoji nezanedbatelnou odolnost proti poškození, je odolný vůči korozi, přiměřeně tuhý a pružný. Navzdory tomu, co si většina lidí myslí, ale není vůči korozi zcela imunní a při častém kontaktu s vodou nebo ponechaný v nepříznivých podmínkách matní a mohou se na něm objevovat nepěkné flíčky. Jeho ostří nedosahuje ani při sebelepším broušení ostrosti uhlíkové oceli, kterou však díky řadě dalších příznivějších vlastností nerezová ocel prakticky vytlačila z trhu.

 

Uhlíková ocel u nožů a vlastnosti

Jak už bylo uvedeno v předchozím odstavci, nabroušené ostří z uhlíkové oceli bude vždy ostřejší, než je tomu u oceli nerezové. Na druhé straně se mnohem dříve otupí. Možnost jednoduchým tahem ocílkou udržovat nůž v perfektní ostrosti využívá dodnes celá řada profesionálních kuchařů nebo řezníků. Pro konstrukci kapesních nebo outdoorových nožů se nicméně uhlíková ocel příliš nehodí. Nůž matní a rezaví i v poměrně tolerantních podmínkách a po jakémkoliv kontaktu s vodou je nutné ho vysušit, nebo se na něm objeví rezavá kola. Pokud vlastníte kvalitnější zavírací nůž z dětství, s nejvyšší pravděpodobností byl vyrobený právě z uhlíkové oceli, když pomineme lesklé chromované čepele. Pokud jste ho nezkoušeli deset let otevřít, možná se Vám to už ani nepovede.

zdroj:http://www.jatagan.eu/clanky/jake-se-dnes-pro-noze-pouzivaji-materialy-a-jak-si-vybrat

Upraveno uživatelem YPO
Návštěvník YPO
Odesláno (upraveno)

´t no ---- to je pecka .... podsouvám to mámě, ale nechce vo tom ani slyšet, páč to nesmí do myčky a je líná jak vandrák to mejt

 

edit: ale vobjednal sem si k jéžíšku todle, tak tomu třeba přijde na chuť https://www.vasekuchyne.cz/opinel-souprava-na-syr/

Upraveno uživatelem YPO
Odesláno

Tak nvm hoši, prošel jsem dvě strany zpět a tano tu nic nepsal :)

Esli to bylo na mě, tak za půlroku jsem ho ještě nebrousil a je furt vostrej jaxviňa. Ale říkam, pižlam s nim nejčastěji zeleninu.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...