Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

Strojek poznat můžeš... kvality takhle malé čepele a rozdíli mezi materiály jsou natolik marginální, že je nemáš šanci poznat ani v zátěžovém testu....

No já zase myslím, že ano. Hlavně u takové tvrdosti. Prostě výrazně déle vydrží (a o to hůř se pak bude brousit). Pro mě bylo docela zajímavé setkání s materiálem Talonit (Stellite), který se úplně vymykal vžitým názorům na materiály čepelí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak myslíš... :) Já jen, že jsem se testováním nožů pár let živil... a tak jen zopakuji, že (obecně řečeno) je prakticky nemožné při (i náročném) užívání zjistit o jaký materiál (z řady těch moderních které začaly cca v době nástupu ATS 34 a VG 10) se jedná... navíc se úplně v pohodě může stát (a velmi často stává), že jeden výrobce dosáhne vyšších parametrů ve sledovaném údaji, s materiálem "nižším" než výrobce druhý....

Odkaz ke komentáři

Jak myslíš... :) Já jen, že jsem se testováním nožů pár let živil...
Povídej, přeháněj.. to mě zajímá (bez ironie). Jinak je pravda, že s uživatelského hlediska není mezi moderními materiály velký rozdíl... O to více ZDP189 vyčnívá. Málo který předšlý materiál byl přes 60HRC. Na druhou stranu asi nebude dlouho trvat a přijdou jiné, lepší... :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

Povídej, přeháněj.. to mě zajímá (bez ironie). Jinak je pravda, že s uživatelského hlediska není mezi moderními materiály velký rozdíl... O to více ZDP189 vyčnívá. Málo který předšlý materiál byl přes 60HRC. Na druhou stranu asi nebude dlouho trvat a přijdou jiné, lepší... :thumbsup_anim:

No tak to bych se možná hádal, udělat lepší "železný" materiál bude docela fuška. Tvrdší, přitom aby lépe držel ostří, dal se nabrousit, byl homogení, pružný, houževnatý....

Odkaz ke komentáři

No tak to bych se možná hádal, udělat lepší "železný" materiál bude docela fuška. Tvrdší, přitom aby lépe držel ostří, dal se nabrousit, byl homogení, pružný, houževnatý....

No ono už ani ZDP není pružné jak jsem někde četl. No a železný být taky nemusí. V talonitu žádné železo není a jak řeže... Můj první seriózní nůž měl čepel z ATS34 a to bylo něco. Dnes už by takovou slávu neudělal.

Odkaz ke komentáři

No ono už ani ZDP není pružné jak jsem někde četl. No a železný být taky nemusí. V talonitu žádné železo není a jak řeže... Můj první seriózní nůž měl čepel z ATS34 a to bylo něco. Dnes už by takovou slávu neudělal.

To jo, jestli to ovšem není spíš krok vedle a jestli je to opravdu materiál vhodný na kapesní nůž. :) Já na svůj první seriózní nůž ještě pořád čekám, holt rybička musí ještě chvilku vydržet. :)

Odkaz ke komentáři

Nedávno jsem pořídil takovýho malýho "chcípáka" od CRKT Drifter v kovu, a protože jsem nevěděl jestli mě kudličky chytnou, nechtěl jsem do nich cpát aniskoronic peněz. Začínám rozumět Travellerovi a jeho hraní se zavírákem, je třeba zaběhnout ložiska :D . No a vypadá to, že budu asi nutně potřebovat ještě nějaký nářaďák :(

Edit: písmenka

Upraveno uživatelem rmx
Odkaz ke komentáři

kukri je nuz, kterym se zabyvam poslednich cca 33 let... muj dojem z tohohle je... divny... neni to ani ryba ani rak... koupil bych si radeji mensi nuz - treba Spyderco na noseni a k tomu original kukri - primerene velike podle uziti... a nejspis bych se s obojim vesel pohodlne do tehle ceny... :)

Na délku má otevřený 195 MM. Co se tvaru khukri týče, jde zřejmě pouze o design.

Odkaz ke komentáři

Spyderco.....

Lidi tuhle značku milujou, anebo něvědí co si o ní myslet..

Já patřím do druhé skupiny, a preferuji raději u nože více klasické tvary.

Proto mi dělá v poslední době společnost již tady zmiňovaný krysák.

http://www.noze-nuz.com/ontario/ON8848.php

Za ty peníze nůž, který je zpracováním a kvalitou výše než jeho konkurenti (v EDC a cenové kategorii)

Vřele doporučuji .........

Odkaz ke komentáři

pevne (nezaviraci) kukri Jungle Mini je jen o malo vetsi - varil jsem s nim, pekl prase, delal v nouzi drivi na ohen, vytahl ho na hajzlika... ma proste vahu a dynamiku, kterou zavirak mit nemuze... :)

kukri je impozantní věc ale já souhlasím s názorem nožíře Blacka z knife.cz že to je na prd. Vpodstatě je to sekera a hodí se to na stejné věci jako sekera. Na jemnější práci to není, proč asi taky má tradiční kukri v pouzdře malý nožík svačináček že...

Odkaz ke komentáři

Pánové, poslední dobou - od nedávného uvedení na trh - se mi líbí tento SPYDERCO. Co o něm soudíte? Chápu, že ne každému se líbí "odkaz" na khukri. Ale i tak...

Mně se nelíbí vůbec, ale na to neber ohled - nelíbí se mi většina nožů Spyderco (tedy líbí se mi asi 4 kousky, abych byl přesný)..

Odkaz ke komentáři

tak toto je můj poslední přírustek-čepel jak břitva tlustá 4mm a hrot na rozbíjení skla a ten tvar je něco úžasného.Když zavírák tak pořádnej :cool02: jen mi pořádně nesedí v ruce-takže možná půjde z domu a místo něj CRKT M21

Odkaz ke komentáři

nic si z toho nedelej, me se nelibi ani jine moderni klony kukri - treba ColdSteel - neni to ono... podivej se na par originalnich - koukam, ze ted maji priznive ceny... :)

V pohodě. :) V budoucnu si chci koupit nějaké spyderco do kapsy na denní nošení. Jen jsem byl zvědavej, co na to staří mazáci. Až to bude opravdu aktuální, rozjedeme debatu. Teď musím ještě chvíli šetřit.

Odkaz ke komentáři

V pohodě. :) V budoucnu si chci koupit nějaké spyderco do kapsy na denní nošení.

Pak doporučuji mrknout na nějakou výstavu a nože si osahat. Poměrně slušnou sbírku (prodejní) má Roman - vlastník domény http://www.spyderco-noze.cz/. S ním se dá o Spydercu hovořit do nekonečna.

Odkaz ke komentáři

Já jsem pro, respektuju názor členů, který nemaj rádi tahání nožů na hodinkový srazy. Přesto vím, že by sraz byl poměrně masivní, úspěšný, velmi silně obsazený nádhernými noži a pro mnohé další členy inspirativní.

Bohužel se ale asi stane, že na srazu nebudu mít jednu ze svých stars - opustí mě moje milovaná skládací kosa Benchmade Skirmish - projevil o něj zájem kamarád.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...