Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

@JDenver pokud ostřič má být dárek za víc peněz, než je toolová  IKEA nebo Fiskars tak se něco podobného dá pořídit i u jiných značek. Ty ale asi fungují trochu jinak, osobní zkušenost s nimi nemám.

https://wusthof.com/collections/sharpening

https://www.victorinox.com/en/Products/Cutlery/Accessories/Knife-Sharpener/p/7.8721.3

Odesláno

Ogaři, vyskočilo na mě video se Spyderco Sage s "novou" ocelí REX 121, která si drží ostří jako prej nikdy před tím, je to vopravdu tak skvělý?

https://www.knifestock.cz/spyderco-c123gborp-p120029?utm_campaign=heureka&utm_medium=cpc&utm_source=heureka

Ty oranžový střenky sou fajn bonusem, proč si to nemám kupovat? díky

Odesláno
před 17 minutami, cali napsal:

Jak nemam kupovat

Tak to je tady místní hláška, přeci, když něco chceš, víš, že si to koupíš a ptáš se lidií jestli si náhodou něco zásadního nepřehlídnul;-)

• Like 1
Odesláno (upraveno)

Jako nabrousit to je fakt na to vzít si dovolenou a nejezdil bych s tím k moři. ;)

Teď jsem měnil telefon, ale někde doma na disku mám fotky jak tahle ocel dopadla u moře, je fakt, že ho používali na rybaření, ale nebyl to hezký pohled. :) 

Upraveno uživatelem mydlinkaTM
Odesláno

Vojto, nosím ho v kapse a otvírám s tím kafe, obálky, krabice  a tak. Rybu to neuvidí ani ze Shinkanzenu, ok, možná jablko, ale to bude tak všechno

Odesláno

Ahoj, navážu svým dotazem na tu horní diskuzi o brouscích. Používal jsem doteď nějaký ten čínský sranda protahovací brousek (Taidea) a rád bych to mírně pozvedl a začal brousit nože na nějaké brusné sadě (KMFS, Lansky atd.). (Na úvod napíšu, chápu, že kameny jsou pro většinu brány jako asi to nejlepší, časem tam možná taky dojdu, v tuto chvíli se ale chci zkusit posunout směrem brusná sada).

Doporučíte prosím z vlastní zkušenosti nějakou konkrétní sadu? Videí je na webu mraky, ale pokud je i nějaký konkrétní výukový materiál, který vám přijde kvalitní, budu rád i za něj. A ještě mě napadá - Vojto, @mydlinkaTM, kdysi tady nabízels vlastní klemu na chycení nože při broušení, je to stále možné koupit? Dá se to použít univerzálně na ty brousící sady, nebo je to určené pro jednu konkrétní?

Předem děkuji :) 

Odesláno

Ta moje klema vlastně vznikla kvůli nekvalitě originálního držáku Lansky. Když jsem skoro před 30 lety sháněl, čím bych nabrousil moji první lepší kudlu, tak jsem v nožové speciálce nevěřícně koukal na to co mi nabízeli. Štvalo mě jakou má ten vodící drát vůli v přednastavených otvorech a také to, že nůž pevně nedrží. Navíc ho držel jenom kolmo k hřbetu, tudíž u špičky vznikala vyšší faseta. Tak jsem tenkrát opustil prodejnu s tím, že jsem si odnášel jeden brousek s drátem a že si k tomu už něco vymyslím. :) Asi by to dalo na román, ale dám sem návod co jsem sepsal, jak držák používám, tak na to můžete mrknout.

Když to shrnu, tak klema je to bytelná, komplet z nerezu. Kudlu sevře pevně a úhel fasety se dá plynule podle potřeby nastavit.

Skladem hotovu klemu momentálně nemám. Ale mám vyrobené polotovary na 10 ks, tak je tu možnost dodání do cca 14 dnů. 

Brousky jdou použít buď originál Lansky, nebo dodávám i brousky (keramické) z Chiny. Ty lepím na držáky které tisknu na 3D. Tyto používám vlastně výhradně při broušení, pouze pokud je potřeba ubrat víc materiálu z čepele, tak používám origo diamanty. Z té jejich nabídky stačí oranžový a zlatý.

drzak brousku_02.JPG

klemamydlinka_01.JPG

klemamydlinka_03.JPG

klemamydlinka_04.JPG

4.JPG

klema navod_2024.pdf

• Like 3
Odesláno

Moc díky za reakci, za fotky i za návod. Vytisknul jsem si to, večer v klidu pročtu a kouknu na ty zmiňované brousky. O klemu určitě zájem mám, napíšu SZ :)

Odesláno
před 16 hodinami, Pozorovatel napsal:

@JDenver 😆👍 chápu, já kdysi zkoušel něco podobného na vrtáky a tyhle rádoby automatické brusky dle mého nefungují, ale třeba je tahle konkrétní nějak líp vychytaná. Osobní zkušenost s ní nemám, ovšem jsem skeptický.

Já právě taky. Proto se ptám abych nekoupil nefunkční krám.

Odesláno
před 15 hodinami, juk napsal:

Mám dlouholeté zkušenosti v širším okolí s ostřičem Fiskars. Pro samostatné seniory s problémy s jemnou motorikou (případně méně zručné) je funkční. Nepotřebuje nabíjet ani měnit baterky. Vnitřní brusné kotoučky jsou uložené rotačně, tak čepel tolik neničí. Malé loupací nože bez choilu s ostřím až do střenky nedokáže naostřit až k rukojeti. Fiskars to dělá i pro IKEA. Podobné myslím dělá i Victorinox.

https://www.fiskars-online.cz/p/ostric-nozu-fiskars-roll-sharptm-cerny

https://www.ikea.com/cz/cs/p/aspekt-brousek-na-noze-cerna-57145296/

To co zvládne tento brousek a konstrukcí jemu podobné udělám keramickou ocílkou lépe. Krom toho není dostatečně polopatický. Potřebuji něco elektrického ve stylu " vložím ... táhnu ... hotovo".  🙂 Za tip ovšem děkuji.

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)
před 12 hodinami, JDenver napsal:

To co zvládne tento brousek a konstrukcí jemu podobné udělám keramickou ocílkou lépe. Krom toho není dostatečně polopatický. Potřebuji něco elektrického ve stylu " vložím ... táhnu ... hotovo".  🙂 Za tip ovšem děkuji.

Pak tu napiš, co jsi vybral a jak to funguje.

Jinak klemu od @mydlinkaTM mám a je super! Určitě si ji u něj objednej. Doporučuju si pro její připevnění ke stolu pořídit ještě modelářský svěrák s kloubem pro příjemnější práci.

Zkoušel jsem si ještě tchánovu KMFS Vantaedge. To je asi top, ale taky něco stojí. Na rodinné kuchyňáky, co se věčně válí ve dřezu, je to overkill.

Dokud jsme plní sil a netřesou se nám ruce, tak si můžeme hrát 😀

Upraveno uživatelem juk

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...