Přejít na obsah

BIKE [2007-2020]

Doporučené příspěvky

Odesláno

a co rikate na takovy ty udelatka (napr. TOHLE) na cisteni retezu? ma to smysl? Jezdim kazdy den 10km do prace a 10 z prace, v desti, ve snehu,takze vim, ze udrzba retezu se vyplati. Jenze co clovek to nazor, jak na pripravky tak na postup.

Jak to delate vy? A co pouzivate?

Odesláno

"Pračku" na řetěz mám a občas ji používám. Pokud jsem ale někde v blátivém terénu (voda, bláto a jiné nečistoty) , tak první cesta vede na nějakou wap-ku (spousta lidí to nedoporučuje, ale já s tím nemám problém, jen dávám pozor na náby a podobné "ložiskové" záležitosti). Doma pak "properu" a po uschnutí prostříknu mazivem s teflonem (řetěz nakonec otřu hadříkem co nepouští "vlas").

Samozřejmě kontroluji "vytahanost" řetězu a zavčasu měním. Považuji to za obvyklou údržbu. Kazetu samozřejmě taky čistím starším kartáčkem, na řetěz jsem občas používal i vaničku s roztokem a starší zubní kartáček. "Pračka" je ale komfortnější a "čistější" řešení.

Odesláno

Na řetěz je mnou odzkoušeno lecos. Nejlbíže mazadlu, které se aplikuje při výrobě je podle mě Veidec Top Lube. Vazelína ve spreji, která je řídká a pění, nateče všude a po chvíli zatuhne. Čištění řetězu se mi nejvíce osvedčilo následující: Řetez se spojkou, rozpojit, šoupnout do PET flašky nalít trochu benzínu, třepat, vyndat řetěz, druhá petka nový benzín, třepat, vyndat ,vysušit hadrou, ideálně vyfoukat vzduchem, položit na hadru, podle ročního období a počasí nastříkat řetěz odpovídajícím olejem, otřít a šup na kolo. :D

Používám již zmíněný Veidec, a to vazelínu (náročnější provoz) a teflon(zima písečné prostředí), nebo na léto teflon od Brenera (řetěz je skoro suchý). Pa mám ještě jedno tajné supermazadlo. :D

Odesláno
Jak píše kolega takovejch dobrejch 6-7 litrů. :)

Jinak mazat silikonovým olejejm něco jiného než lak a pláště je fakt dobrej nápad. :D Kdysi jsme s ním mazali chapače u šicích strojů, když jsme je chtěli zadřít. :D

Pán trochu kecal, silikonový olej vytvoří povlak (nekolik mikronů), který nemá vhodné mazací schopnosti - materiál jednak vydírá a druhak je prakticky "suchý".(takže bordel se na to rozhodně lepit nebude, to znám onačejší epxerty, např. přišel k nám člověk co mazal řetěz fritovacím olejem, nebo je docela oblíbedný WD, taky slušný lepidlo na bordel :D)

...pán nekecal, používal totiž silikonový olej určený na mazání kopírovacích strojů, který je poněkud hustější, než silikonové oleje běžně k dostání. Teď budu řetěz "mazat" už jen petrolejem anebo Konkorem (a hned utírat hadrem). Jo a za obě dvě kola jsem v servisu nechal necelé 4 litry (materiál a práce)...

Odesláno
...pán nekecal, používal totiž silikonový olej určený na mazání kopírovacích strojů, který je poněkud hustější, než silikonové oleje běžně k dostání. Teď budu řetěz "mazat" už jen petrolejem anebo Konkorem (a hned utírat hadrem). Jo a za obě dvě kola jsem v servisu nechal necelé 4 litry (materiál a práce)...

Každopádně silikonový olej "nemaže". Doporučuji řetěz mazat mazadly k tomu určenými a ne petrolejem a konkorem. Obojí je nevhodné. Pokud už tedy mazat tak prosím GT 85, Finishline Teflon Plus nebo Krytech, případně TF2. MAzadel je víc.

U hodinek našinec chápe, že se musí mazat olejem na hodinky, tak proč dělaj lidi takovy prasárny s kolem? To fakt nechápu. :suicide_anim:

Odesláno
tak dneska sem řešil pedály u mého prodejce a řekl že univerzální snad ani nemám brát že stejně pak budu jezdit jenom v tretrách

a doporučil my tyhle pedály copak mi k tomu řeknete

http://www.progresscycle.cz/crank/firma.as...amp;nadpis_ID=5

boty sem ale zatím pořád nevyřešil

Budeš k nim potřebovat hodně tvrdý tretry. Já bych vzal něco se zahrádkou, aby měla bota oporu. Při nacvakování boty rozdíl nepoznáš a pár gramů asi nemá cenu řešit.

Odesláno
tak dneska sem řešil pedály u mého prodejce a řekl že univerzální snad ani nemám brát že stejně pak budu jezdit jenom v tretrách

a doporučil my tyhle pedály copak mi k tomu řeknete

http://www.progresscycle.cz/crank/firma.as...amp;nadpis_ID=5

boty sem ale zatím pořád nevyřešil

Raděj bych volil SL. Jsou kvalitativně trochu jinde na e-shopech za podstaně méně. Jak píš Well k tomuhle opravdu pevnou podrážku. Raděj bych volil něco s klecí, Acid na volnější ježdění nebo aspoň Candy.

Odesláno (upraveno)

dobrá zřejmě máte pravdu tak bych tedy zvolil ty candy sl zdají se mi bytelnější neř ty acidy

nebo jak to vidíte vy

právě že ty candy tam měl ale nějaký levnější varianty a říkal že jich viděl spousty po krátký době na odpis

tak navrhoval spíš toto třeba to mohla být jenom špatná serie a pravidlem to asi nebude

Upraveno uživatelem l3stat
Odesláno (upraveno)
a co rikate na takovy ty udelatka (napr. TOHLE) na cisteni retezu? ma to smysl? Jezdim kazdy den 10km do prace a 10 z prace, v desti, ve snehu,takze vim, ze udrzba retezu se vyplati. Jenze co clovek to nazor, jak na pripravky tak na postup.

Jak to delate vy? A co pouzivate?

Neco podobnyho jsem myslel.

Kdyz prijedu zasranej od blata a nemam cas, vezmu dvou litrovou pet flasku s vodou a poleju prevodniky retez kazetu smyk a prehazovacku. Pak tohle vsechno nastrikam Cyklo starem v rozprasovaci kterej udela penu a rozpusti co jde. Dam cigaro a prevliknu se, chce to nechat alespon 5min. Pozor na povrchovou upravu nekterych klik, muze to rozezrat. Pak to zase umeju vodou z pet lahve. Otrepu bika o zem, setru zbytek vody a nastrikam na to Weldtite TF2 s teflonem. Kupuju ho leta v bike shopech do 200Kc. Cele to zabere 10 min a zvladnu to i pred garazi. Nic neutiram. Ty zbytky maziva z retezu dukladne utru az pred dalsi jizdou. To take bika odbahnim. Z brzd, bovdenu, sedacky, z ramu a z vidle odloupu pripadne zaschle bahno, nejlepe se to cisti mastnym hadrem. Pri mojem zatizeni mi kazeta a prevodniky vydrzi cca 4 roky, retez cca 3 roky. Pracku retezu pouzivam dnes jen pri nahodne kompletni udrzbe, tak 5x rocne. Cvaknul jsem lepsi fotku, nevydrzim se tady s milackem nepochlubit :taz:

4 filo-boxer, kazdej den bych to ale nejsis nedelal, v soucasnosti si vyjedu spis jen obcas

post-3003-1243067062.jpg

Upraveno uživatelem cody
Odesláno

Nazdar cyklisti, vůbec jsem netušil, že tady je i vlákno o kolech. Taky se trochu vozím, tak 95% silnice: Duratec na Centauru, zimák Fort na 105 a spíš jenom do hospody a semtam do terénu mám Meridu na XT. Loni jsem si po sezóně zlomil nohu a z dlouhé chvíle objevil chronomag. A teď mám najednou koníčky dva. Letos na kole teprve začínám popojíždět, otevřená zlomenina kotníku se hojí dajako pomalu, loni jsem celkem úspěšně objel SPAC (Slezský pohár amatérských cyklistů), no ale teď mám utrum. Fakt jsem rád, že i vás baví kola a nejen hodinkama živ je člověk :smile_anim:

Odesláno (upraveno)

Gratuluji, moc hezke. Ted byl podobny tady v aukci "za pakatel" hodne jsem o nem premyslel. Nakonec jsem zvolil uplne nove..... zitra nebo pozitri dorazi. Tesim se jak male dite.

Sis ho vybral jen kvuli tomu, aby ti ladilo k oktavce, co? :) BTW jake hodinky k nemu? :)

Upraveno uživatelem nAscA
Odesláno
Gratuluji, moc hezke. Ted byl podobny tady v aukci "za pakatel" hodne jsem o nem premyslel. Nakonec jsem zvolil uplne nove..... zitra nebo pozitri dorazi. Tesim se jak male dite.

Sis ho vybral jen kvuli tomu, aby ti ladilo k oktavce, co? :) BTW jake hodinky k nemu? :)

To je stejnej lak, líbí se mi.. :-)

Kolo jsem koupil starší a nechal ho dát dohromady. Takže je vlastně taky úplně nové, včetně všech součástek, čepu, atd atd.

Odesláno

No já ti nevím, buď všechno nové, nebo staré. Každopádně je to klasika. :)

Měl jsem taky něco takovýho, bylo to moc hezký... :D

post-1740-1243537147.jpg

Odesláno

Brouzdal jsem po internetu a nasel jsem kola znacky CUBE, muzete mi o nich nekdo neco rict? Musim uznat, ze na pohled vypadaji famozne a co jsem vypochopil tak to jsou nejakci nemci ale moc informaci jsem nenasel.

Odesláno
Cvaknul jsem lepsi fotku, nevydrzim se tady s milackem nepochlubit :taz:

Pekny, pekny, isty cas som ho mal v merku, ale nakoniec som donho nesiel kvoli navarkam na kotucovku ...

Toz dam aj sem svoju ocel, zatial len v 800px (az bude zase pekne, tak cvaknem vonku niekde v kopcoch a pojde do galerie vo fajnom rozliseni :thumbsup_anim: )

post-2492-1243694890.jpg

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...