Přejít na obsah

BIKE [2007-2020]

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ja vam nevim... podlehnuvsi trendu jsem full na kotoucich pred lety taky poridil. Zadny vometadlo, stalo me par desitek tisic. Zadni tlumic uzaviratelnej byl, kotoucovky drazsi nez moje soucasna vejplata, ram od RB, nebylo treba nic resit. A dneska jezdim na hardtailu s veckovejma brzdama.

Full podle me vyuzije zavodnik kteremu jde o vteriny a sjezdar. Kotouce podle me vyuzije sjezdar a ten kdo si neumi seridit vecka a je mu zatezko koupit brzdove spaliky. A oboji vyuzije samozrejme ten kdo chce byt in, bez urazky. Znovu jsem objevil kouzlo pevneho zadku, v kombinaci s ocelovym ramem neodpusti zadnou chybu. I projizdka po lese opet dostane sve kouzlo. Pro info kdyz jsem se hodne nudil (delam ted na Lipne u Kramolina) a v bike parku byli jen svatecni jezdci, nechal jsem se (zadarmo :-)) vyvezt lanovkou nahoru a v bike parku predjizdet nemecke jezdce na fullech z pujcovny:-) Ono ver nebo ne, pokud fakt nejdes do sjezdu po hlave, vychutnas si normalni svih o to vic na pevnym zadku. Ten Kramolin je extrem, ale na normalni toulky po lese na Sumave nevim na co celopero. At si rika kdo chce co chce, je to udrzba + servis + vaha + dalsi heblo navic. Je jedno jestli jednocep nebo FSR nebo Brain. Proste pevnej zadek u me vede, ikdyby nebyli vyse uvedene duvody proc ho nemam. To same kotouce, po prvnim najeti na velkej koren a ohnuti kotouce (a cesty domu s bikem na zadech) jsem situaci prehodnotil. S dnesnima veckama ti taky postavim bika na predni, vykon pro hobika je dostatecnej. Chapu, ze zavodnik nema kdy behem deste pri nejdelsi trase Krale Sumavy menit spaliky, ale ja je menim preventivne po roce, po zime.

Necpu to nikomu jako dogma, jen to ber jako nazor cloveka co mladi stravil na kole a par let se zivil servisovanim a prodejem. Lidi kteri si draze zaplatili a nasledne zbytecne tahali sebou nejruznejsi nutnosti mi bylo vzdy trochu lito. Neni vsechno zlato co se trpyti. Bud ma clovek novinky a je in a mysli si to, nebo se zamysli a zjisti, ze mene je nekdy vice. Pokud teda nemas sjezdarske nebo zavodnicke ambice. Bike s veckama a pevnym zadkem se ti odmeni jednoduchosti, krasou, nevsednima zazitkama v lehkem terenu.

Odesláno (upraveno)

'Nazor jiste podepreny dlouholetymi zkusenostmi a laskou ke kolu. Je ovsem zajimave, jak ruzni lidi dojdou k ruznym zaverum. Je ale nutne rict, ze takovy nazor jsem ve svem okoli uz asi tak pet let neslysel. Tak pet let zpet jeste par staromilcu s velkou neduverou k fullum bylo, ale ty odnesl cas. Ja jsem XC, vetsina kamaradu spise enduro. Nikdo z nich by pryc od kotoucu uz nesel a od fulla taky ne. Co se udrzby tyce, nepozorovali jsme nikdo narust. Ja osobne vyrazny pokles. Moje kotouce, Formula Oro 24, jsou uz mnoho let de facto bezudrzbove I pri me presmetrakove vaze. Coz z predchozima klasikama naprosto nejde srovnat. A ze jsi v bike parku predjizdel na HT Nemce je uctyhodny vykon, o tom zadna, ale v zadnem pripade z toho nelze vyvozovat pravidlo. Videl bych to spise, podle toho, co vim a vidim, jako vzacny pripad na urovni bile velryby. Taky naprosto nesouhlasim s naznaky, ze full je spise pro extremisty a zavodniky a nasincum staci HT. Ja to vidim presne naopak. HT zvladnou protahnout sjezdem z Ropicky k Harende prave daleko lip nejaci total bikeri, a jeste si nahoni nejakou sekundu. O pohodli jim nejde vubec, hlave o cas a rizeny smyk, takze pohoda. Nasinec to sjede prave daleko bezpecneji, pohodlneji a rychleji na fullu, to mam stokrat vyzkousene na sobe. Btw. Muj 19,5" full stredni tridy vazi 12 kilo a na HT jsem za svych 15 dovolenych na kole projel Alpy od Lince az po Florencii, Korsiku, nebo Nice. jenom kolem Cortiny a Brenty jsem s HT radil trikrat. Byly to krasne roky, nikdy bych se k nemu ale nevratil. Stejne, jako k manualni prevodovce, lyzim Sulov Compact, Markeru Rotamat, turecke kave, flanelove kosili na sport, blendovane whisky a ceskemu cervenemu. Doba je uz jinde. Dnes nevidim jediny duvod verglovat s fofrklackem, kousat logr, pit VAT69, byt ba vrcholu kopce ve studene a mokre flanelce, pit trpke a plane vino a mit rozbity zadek z kola. Mlady, chudy a bojovny student tvrdak zatne zuby a vystrci bradu. Poucenejsi, majetnejsi, proste vetsi kluk, vytahne kreditku, koupi, fulla, Racetigery, Nespresso, dvojspojkovy automat a uziva si pohody, vyhledu, okoli, souputniku, cesty, chvile, momentu a zivota vubec, vecny boj s necim jako HT prenechava jinym. :-)

Upraveno uživatelem Hasňa
Odesláno

Taky přispěju svou troškou do mlýna, už jsem to tu myslím jednou udělal, tak se snad nebudu moc opakovat. Je to věčná otázka, jestli full nebo ht, já mám už dvanáct let fulla, ze začátku to bylo hlavně kvůli sjezdům, dneska už jen proto, že moje záda by ht moc dlouho nevydržely, dával bych v terénu tak 20km max. A zkryplený záda jsou vpodstatě jedinej důvod, proč jsem nepřešel zpět na ht. Je to teda i kvůli fyzičce a technice jízdy, před rokama, kdy jsem ještě jezdil závodně, jsem na tom byl s obojím mnohem líp, ale do toho se dá dostat. Kamoš, co u závodění zůstal, jezdí na karbonovým ht, v létě na tom měl na chvilu i pevnou karbonovou vidlicu, tak jsem si to na odpoledne půjčil a je to fakt pecka, člověk cítí úplně každej kamínek, ale ta rychlost, reakce a stabilita je prostě někde jinde. Je potřeba se na jízdu hodně soustředit mít fakt dobrou techniku. Na švihovku je ht prostě nejlepší volba. Na druhou stranu při delším sjezdu mu dám na p...l i já, možná je to teda tím, že od týmu dostane jen jedno kolo a když něco rozstřelí, musí si to řešit sám, tak se při blbnutí drží trochu zpátky...I kdybych měl ale záda v cajku, stejně si nedovedu představit vyjížďku na ht delší jak 70-80km, to jsem vydržel tak v patnácti, dneska už by mě to ale mohlo, na to je zase full skvělej.

A k těm kotoučovkám, většině lidem by určitě bohatě stačily véčka, ale kotoučovky jsou rozhodně lepší ve všech směrech a argumentovat tím, že s ohlým kotoučem se jet nedá, je trochu mimo mísu. Já jsem zas několikrát udělal takovou osmu, že kolo sotva prolezlo vidlou, do brzd se ale nevešlo ani omylem, takže jsem musel taky tlačit.

Odesláno

Venku mazec, chumelenice a mráz, tak vzpomínám jak jsme vymetali na super horákách s košíčkama bary na Zanzíku :guitar: Uf, je mi s toho něják smutno :huh: Jop a nebyl bych to já, abych jim tam aspoň jednoho toho superbajka nezničil :D

Jo a jinak Véčka nebrat!! hi hi"

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

Já mám Scotta HT a neměnil bych. Několikrát jsem se zkoušel projet na fullu a nijak mě to neoslovilo. Jednou to byla střední třída a jednou super stroj za 150 litrů. Většinu času jsem na cyklostezkách kolem Kladna, Lány, Křivoklát atd. Občas Klínovec. Po cyklostezce zamykám i přední vidli a když vím, že budu většinou na lesních a polních cestách tak nafouknu jen na 3- 3,2 atmosféry a žehlí to terén hezky ( mám pláště 2,25").

Znám několik závodníků co se ponějakém čase zase od fullu vrátili na HT, zase někteří na full nedají dopustit. Mylím, že to takle určit to je dobrý a to je špatný fakt nejde. Nejlepší je si vyzkoušet a pak se rozhodnout. Mě naopat to houpání zadní vidle hodně štvalo a měl jsem to radši utažený, že to pružilo hodně málo nebo jsem to do kopce radši zamknul. Jenom ještě podotýkám, že sjezdy mě moc neberou, jedu jak posranej, radši mám kopečky. :smile_anim:

Odesláno

mikymik: Diky. Je faktem, ze kazdemu vyhovuje neco jineho, kekomu full, nekomu HT. Pomery ve prospech fulla jsou dnes ale dramaticke. A fofrklacek si uzivej, je to fajn. Chvili. Nevim, kolik mas najeto, ale ja neco kolem 950k km a uz me za volantem bavi jine veci, nez manualni podrazovani. Spolehlive auto, vyssi pozice za volantem, kvalitni podvozek, dobre gumy, koukani po krajine, kvalitni audio a dobra muzika. Nove dvouspojkove automaty radi tak, jak bych to radil ja, kdybych musel. Jenom setrneji a rychleji. Ale to sem nepatri. Proste zavodnici se mozna k HT vrati z vyse zminenych duvodu, ale vikendovi jezdci skutecne jen malokdy a vyjimecne. Dobre serizeny tlumic a slapani do kruhu proste nehoupe.

Odesláno

Jak to tady tak pročítám, tak jsem rozpoutal diskuzi Full vs HT. Musíme si přiznat, že se tak nikam nedostanem, a že každý si bude logicky obhajovat a navrhovat to své, co mu právě vyhovuje. Stejně tak jako já se zatím přikláním k HT. Myslím si, že k mému stylu jízdy po polňačkách a lesních cestách bude plně dostačovat. Proto zkusím znovu nastolit otázku. Dejme tomu, že jsem rozhodnutý opět koupit HT. Hodil jsem sem dva linky na kola Haibike v cenové relaci 30k. Zatím jsem totiž přesvědčen, že je lepší za tu sumu koupit "lepší" HT než low end Full. Proto bych rád věděl, zda za ten obnos jsou mnou vybraná kola v rámci cena/značka/výkon dobrá volba nebo zda máte jiný výhodnější typ. Abych to trochu ještě stížil, preferuji barvu rámu v kombinaci černá-červená-bílá rolleyes.gif Ale do koupi je ještě spousta času a třeba nakonec vše přehodnotím a dám Fullu šanci.

Návštěvník Zmizík
Odesláno (upraveno)

Já sem v létě přejel v lese omylem přes kořen a sem z toho vystresovanej doteď. Ale kvůli tomu si přece nebudu kupovat Full, musí to prostě samo odeznít. Přece když mám HT za cca 40, tak je v nějaký (pro mě víc než dostačující) kvalitě ve který by Full za 40 asi nebyl. A přejetí jednoho kořenu pro mě cenu 20 000,-Kč nemá. Za to už je slušnej řemínek k hodinkám.

Upraveno uživatelem Zmizík
Odesláno

HT je houby. když hardcore tak bez odpružení i napředek, přebrousit pedály z favorita ať úplně nekloužou, obout tenký slicky a vyrazit do bláta, ve kterým cantilevery nabrzdí ani trochu. jinak ke kolu patří i ostatní profi vybavení, samozřejmě. bez toho se nedá ujet ani kilometr.

přesně jak tu píše Mirek24 - rychlost a reakce kola, to je jiný zážitek. bez odpružení to kolo chce, abych já ho kopal do pedálů, když vono kope mě do zadku.

když se vracím domů jedu schválně poslední úsek třicítkou po kočičích hlavách a ke dveřím dojedu s pocitem, že jsem přepral větrný mlýny. jak píše Hasňa je to o užívání si chvíle, momentu a života vůbec.

a protože pocity jsou odlišný, chce to fulla a k tomu starýho Kleina. a ověřená poučka zní - lepší než Klein jsou dva Kleini.

doufám, že můj příspěvek byl hodnotný, i když se nepočítá. řemínkům k hodinkám nerozumím.

Odesláno (upraveno)

HT je houby. když hardcore tak bez odpružení i napředek, přebrousit pedály z favorita ať úplně nekloužou, obout tenký slicky a vyrazit do bláta, ve kterým cantilevery nabrzdí ani trochu. jinak ke kolu patří i ostatní profi vybavení, samozřejmě. bez toho se nedá ujet ani kilometr.

přesně jak tu píše Mirek24 - rychlost a reakce kola, to je jiný zážitek. bez odpružení to kolo chce, abych já ho kopal do pedálů, když vono kope mě do zadku.

když se vracím domů jedu schválně poslední úsek třicítkou po kočičích hlavách a ke dveřím dojedu s pocitem, že jsem přepral větrný mlýny. jak píše Hasňa je to o užívání si chvíle, momentu a života vůbec.

a protože pocity jsou odlišný, chce to fulla a k tomu starýho Kleina. a ověřená poučka zní - lepší než Klein jsou dva Kleini.

doufám, že můj příspěvek byl hodnotný, i když se nepočítá. řemínkům k hodinkám nerozumím.

:clap: To je správnej cyklista, tento přístup se mi líbí a ty tvoje nohavice omotaný izolačkou ještě víc :notworthy: Smekám :cheers:

Upraveno uživatelem African
Odesláno (upraveno)

Jak to tady tak pročítám, tak jsem rozpoutal diskuzi Full vs HT. Musíme si přiznat, že se tak nikam nedostanem, a že každý si bude logicky obhajovat a navrhovat to své, co mu právě vyhovuje. Stejně tak jako já se zatím přikláním k HT. Myslím si, že k mému stylu jízdy po polňačkách a lesních cestách bude plně dostačovat. Proto zkusím znovu nastolit otázku. Dejme tomu, že jsem rozhodnutý opět koupit HT. Hodil jsem sem dva linky na kola Haibike v cenové relaci 30k. Zatím jsem totiž přesvědčen, že je lepší za tu sumu koupit "lepší" HT než low end Full. Proto bych rád věděl, zda za ten obnos jsou mnou vybraná kola v rámci cena/značka/výkon dobrá volba nebo zda máte jiný výhodnější typ. Abych to trochu ještě stížil, preferuji barvu rámu v kombinaci černá-červená-bílá rolleyes.gif Ale do koupi je ještě spousta času a třeba nakonec vše přehodnotím a dám Fullu šanci.

Jdeš na to dobře.:smile_anim:

ona otázka jestli full,nebo HT je stará jak full sám :D

jinak ale mám trošičku dojem,že panuje jakási všeobecně mylná představa,že Full je jenom na sjezdy a na nějaké to hardcore ježdění přes šutry.

Naopak dobrej full je ideální právě na rozkodrcané polňačky a lesní cesty ,kdy to s tebou soustavně třese a drncá.

To jakej zdvih zvolit je právě už o daném stylu ježdění a požadovaném komfortu.

Já jezdím na Fullu Giant Trance X0 cca 5 let starým modelu se zdihy 105/100 a je to pro mě ideální poježdění.

Možná bych zvážil nějakou solidní HT 29"-tku ,pokud teda hledáš něco mezi.

Měl jsem možnost zkusit jízdu na 29" a popravdě má to něco do sebe.

Upraveno uživatelem hejdik
Odesláno

Hehe, bylo mi jasny, ze sklidim vetsinou kritiku. Jen pro upresneni reaguju na Hasnu.

S tim ohnutym kotoucem to bylo prave narazka na padny a pravdivy argument kotoucaru - muzu udelat osmu a dojedu. Ja udelal totalni osmu s veckama jednou, rafek byl naprasklej. Pod nabu bez upinaku sla mikina a s pomoci bot a centrklice jsem to srovnal a dojel domu, sice s rozpojenou brzdou. A s fullem na kotouci jsem si radne nabancil taky jednou a sel domu X km s prednim kolem ve vzduchu... kdyby ten pitomej kotouc alespon prasknul... nikdy nevis, jaka situace te potka, takze argument osmy treba pro me ztraci na vyznamu. Je to asi ojedinela nahoda, ale je to tak.

Souhlasim s tim, ze vetsine bikeru se z fulla na HT nechce, to je bez debat. Otazka je proc. My byvali kamaradi to zduvodnujou mene bolavyma zadama, mohou se za jizdy kochat okolim a dovolit si chybicku, nemusi na rozdrncane ceste vstavat aby mohli rict neco kolegovi. Co potom maji z vyjizdky nevim. Ja kdyz si najdu cas a vyjedu do kopcu, cekam boleni celeho tela, uzivam si JEN jizdu a chybickam se vyhybam - to me bavi. Jo a na rozdrncane ceste si rad slapnu vestoje. Holt kazdy ocekava od projizdky neco jineho. Kdyz ti povim, ze mam predni vidly zdvih jenom 7-10cm a jezdim na 7cm v uzamcenem stavu a oteviram ho jenom v terenu cestou dolu (jinak furt zamceno) budes me asi mit za blazna. Vzhledem k tomu, ze se neangazuju v adrenalinovych sjezdech, musim ten adrenalin najit i na ceste z kopecka kde sankujou minina, kde bych si na celoperu ani nevsiml, ze treba zvysit pozornost.

S predjizdenim nemeckych turistu na celoperu na sjezdovce jsem chtel jen rict, ze kdyz umis jezdit, muzes jet na cemkoliv co brzdi a radi. Celopero te toho moc nenauci, nekomu by opravdu pro pochopeni rizeni biku celopero meli dat az po nejake praxi:-)

....Nasinec to sjede prave daleko bezpecneji, pohodlneji a rychleji na fullu, to mam stokrat vyzkousene na sobe....

....Byly to krasne roky, nikdy bych se k nemu ale nevratil. Stejne, jako k manualni prevodovce....

Diky ze jsi potvrdil ma slova, ikdyz to urcite nebyl tvuj zamer. Heled neuvazoval jsi o motorce, enduru? Na tom to sjedes jeste bezpecneji, pohodlneji, rychleji:-) Delam si srandu, nechci te stvat. Ale to je prave taky duvod proc ne celopero. Asi je to tim, ze mam urazu a trvalych nasledku malo, tak holt rad trpim:-) Jo a od automatu (nejakej starej Fiat) jsem se vratil k manualni prevodovce. Holt to ze je jina doba u me nemeni nic na tom, ze nekdy ty stare vynalezy nejsou automaticky horsi nez ty nove.

Odesláno

....jezdí na karbonovým ht, v létě na tom měl na chvilu i pevnou karbonovou vidlicu, tak jsem si to na odpoledne půjčil a je to fakt pecka, člověk cítí úplně každej kamínek, ale ta rychlost, reakce a stabilita je prostě někde jinde. Je potřeba se na jízdu hodně soustředit mít fakt dobrou techniku. Na švihovku je ht prostě nejlepší volba.

Tak jsem to myslel. Jen misto karbonu mam radeji ocel a idealne bych chtel titanove Moratti.

Odesláno

Me nestves, pohoda. Respektuju tvuj nazor. Jen jsem chtel rict, ze pokud tady radime nekomu, kdo chce radu, tak je treba rict, ze tvuj nazor je proste mensinovy. Ja hledam na horaku na na jizdach po horach ocividne zcela jine zazitky a chci vnimat zcela jine vjemy. Kameny na ceste jsou mi naprosto ukradene a urcite nechci kazdy z nich citet. Vsak parada, kazdy jsme jiny. Enduro motorku bych bral hned, ale to je na jina meritka. Po Beskydech je daleko lepsi to kolo. GS1200 a vyjezd nekam do Rumunska. To by me lakalo hrozne moc, ale zatim jsem se dale, nez k papirum nedostal. Nespecham, treba to jednou prijde. Zatim mam ale extaticke pocity z hrebenovky, kdyz kolo pekne zehli. Mam dost trapeni se svou vahou a fyzickou i bez pridane obtiznosti neodpruzeneho kostitrasu. Krok mam taky maly, XCckovych 110 vpredu a 100 vzadu.

Navrat k manualu v aute si samozrejme taky dokazu predstavit. Vcera jsem mel v Kodani pujcenou fungl novou Toyotu Avensis, 2,0 bezin s nejakym jejich toyotim sedmirychlostnim automatem. No co ti budu povidat, des a hruza. Nez tohle, to samozrejme kdykoliv manual, o tom zadna. Ale pak jsem priletel domu, sedl si do Mergla a bylo zase jasno. Proste spatny automat je trapeni, o tom zadna. Nejsem zadny fundamentalista, 700 tisic km v manualu na konte mam a bylo to fajn, ale ke konci se mi to kverdlani v zacpach a po Praze a skrz Hamburg zaclo pekne prejidat a bolela me leva kycel. Dobry automat je velka radost. Zase proste hledam neco jineho. Citet prevody a tahla a soustredit se abych neudelal nahodou chybu ja proste nepotrebuju. Soustredim se na jine veci a podnety.

Odesláno

Gustaf: pokud si myslíš, že bys preferoval HT, tak dopuručuju zahrnout do výběru 29". Díky objemným plášťům můžeš méně foukat, skvělý do kopců, jak to rozjedeš, přejede to pak všechno :-)

Jen je potřeba být opatrnější s geometrií a zaměřil bych se na lehký kola a lehčí pláště, prostě co nejméně masy po obvodu.

Jinak já jezdím už 4 roky fulla, nejdřív 125 mm, teď 140mm a toho pohodlí bych se už těžko vzdával. Pro mě je bike hlavně o tom dostat se ven do přírody, trochu si zasportovat a na 2 hodiny vypnout, užívat si les, sluníčko a klid. Nedávno jsem radil s výběrem novýho kola kamarádovi, a přestože jsem obecně zastánce větších zdvihů, věděl jsem, že pro něho je bike víc než o přírodě o tom se fyzicky zničit, rád šlape naplno a maká co to jde, ale chce jezdit v lese. Měl starý HT, fullu se nebránil, tak jsem mu poradil chrtího XC fulla, půjčil si asi 2 kola na testování, vybra nakonec chrtího XC fulla od Cube a chrochtá si blahem.

Je to prostě o preferencích a taky si podle mě ujasnit, co od výjížděk člověk očekává, v jakým se pohybuje terénu atd. A občas člověk musí udělat i kompromis, pokud může mít jen jedno kolo. Kdyby to dovolily finance, měl bych doma 29" fulla na XC vyjíždky v týdnu po práci a lightweight 26" fulla se 160-170mm když jedeme na hory, kde se dá dostat nahoru lanovkou.

Jedna víkendová ze soboty, dneska už zase prší:

Odesláno (upraveno)

Ja vam nevím... trendu jsem podlehl v době, kdy většina lidí v Česku ani nevěděla co je to MTB... Dal jsem za něj dost peněz a nikdy jsem po sednutí zpět na pevňáka nelitoval. Byť tehdy kola nebyla zrovna ideální (fully čr v roce 1996).

Full podle mě využije každý, komu jde i nejde o vteřiny a samozřejmě sjezdař. Jeden můj kamarád - Tlustík jezdí sjezdy na pevňáku už moc let a vždycky mě natřel. Ale on to má drobet v ruce od narození. A Fulla dlouhé roky neřešil kvůli penězům a nakonec mu to i zůstalo. Kotouče podle mě vyžije každý, i nemehlo které je ohne o kořen :D. Mám s nima najeto desitky tisíc kilometrů a to nejen XC ale i na sjezdové trati. A nikdy jsem kotouč neohnul ani neměnil(kecám, měnil ale jen kvůli plezíru a dizajnu). Na sjezdové trati nemá ve výkonu kotoučovka absolutně konkurenci, pár ostrých dobrždění a véčka jsou nefunkční - zde rozhoduje každá desetina a výkon je asi nejvíc poznat.

V neděli jsme měli takový Endurko sranda závod, asi 40 km v sajrajtu - a přál bych vám vidět, jak kolo brzdilo jedinému z borců, co měl véčka. A taky jak dopadly ráfky a slyšet ten zvuk hliníku na hliník (to nakonec v extrému udělají všechny špalky vyjma keramiky - i když jiný kamarád na Sudetech komplet odbrousil sajrajtem i keramiku za Mavicu). Je velmi pravděpodobné, že uděláš osmu z ráfku, daleko pravděpodobnější, než že uděláš osmu z kotouče.

Zkrátka, pevný zadek jsem si nikdy neoblíbil, už proto, že mám záda dost v prde.. a na pevném kole bych se asi rychle dostal na vozík. Tohle koneckonců hrozí i borcům na pevném kole - ono se všechno v těle, kosti, klouby, vnitřní orgány (větší změny a velikosti působícího zrychlení, daleko větší mikropoškození jednotlivých tkání)namáhá mnohem víc na pevném rámu, než na fullu - a na to jsou i medicínské studie.

Necpu to nikomu jako dogma, jen to ber jako názor človeka co skoro celý život strávil na kole a 20 let se živí servisováním i prdejem. Nechápu šílence co jezdí dobrovolně na pevňáku, i přes jejich argumenty. Ale toleruju to plně. Každý jak chce, hlavně že jezdí :)

Upraveno uživatelem B.F.G.
Odesláno

Gustaf: pokud si myslíš, že bys preferoval HT, tak dopuručuju zahrnout do výběru 29". Díky objemným plášťům můžeš méně foukat, skvělý do kopců, jak to rozjedeš, přejede to pak všechno :-)

Jen je potřeba být opatrnější s geometrií a zaměřil bych se na lehký kola a lehčí pláště, prostě co nejméně masy po obvodu.

Ale pozor na velikost, pokud nemáš Gustave 180cm+ tak 29 vůbec neber v potaz.

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...