Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj primkaři, pořídil jsem si krásné šupináče a nevím, co jsem s nimi při tom prvním mazlení prováděl, ale najednou jsem si všiml, že hodinová ručka ukazuje na index ve chvíli kdy je minutová cca za pět minut půl. Napadá vás, co jsem mohl po.rat? A jak to napravit? Zároveň se ptám na úplně základní a hloupou otázku: u primek a manuálníhu nátahu obecně ? čeho se vyvarovat při manipulaci, natahování a štelování? Některé věci vím, s jinými si nejsem jist. Kamarád například používá pseudohacking ? když chce mít přesně i malou vteřinovku (aby zjistil přesnost hodinek), vysune u primek korunku a nepatrně pootočí proti směru ve chvíli kdy je vteřinovka na 12 a ta se zastaví. K tomu nemám odvahu, u mechanického strojku mi to přijde nebezpečné.. Další věc: když se hodinky předbíhají cca o 2 minuty za den, což je pro dosavadního quarzmana docela dost, můžu se sám odvážit to poladit takovou tou páčičkou na strojku? Musím čekat, až se strojek zastaví, nebo lze korekční páčkou hýbat i za chodu? Jak citlivé je v průměru u primek štelování (tj. nestane se, že kvůli dvěma minutám rozštěluju stroj daleko víc?) Pokud se hodinky předbíhají, půjdu směrem do mínusu, nebo je tam opačná logika? Díky za shovívavé odpovědi. PS: gúgl jsem zkoušel...

post-30813-0-53684000-1379177395_thumb.jpg

• Odpovědi 45
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

V prve rade mas moc pekne primky!

Hodinova rucka je bud volna a posunula se tak, ze nekoresponduje s minutovou ruckou, nobo ji nekdo spatne nasadil. Takze minutovku na 12, hodinovku na celou hodinu, hotovo.

Pseudohacking bych neresil, vyprdni se na vteriny, uzivej peknych hodinek, netrap strojek.

Klidne si hraj s "pacickou na strojku", pokud nejsi s presnosti spokojeny, muzes i za chodu. Otazkou zustava, kdy byly naposled vycistene a namazane - u hodinare.

Kdo si hraje nezlobi! ;)

Odesláno (upraveno)

+ - Dvě minuty u mechanických vintážek, které nebudou na denní nošení bych asi neřešil. Když už budeš seřizovat čas regulační páčkou, tak s citem. Dělám to jemným vystěžejkovačem, který má konec do vidličky. Prvně jsem reguloval šroubováčkem a svezl se mi po hraně do setrvačníku.

Když seřizuji ručičky, tak si přidržím hodinovku a minutovku si dotlačím kam potřebuji.. :death:

To jsou rady amatéristy. Tak hezké šupináče můžeš svěřit klidně hodináři. :D

Upraveno uživatelem Jeronimo
Odesláno

Děkuju, koupil jsem je tady na fóru před pár dny, původní majitel se asi chytá za hlavu, co s nimi provádím.. Fotku jsem odbyl, ale až budou ručky ukazovat tak jak mají, budu se snažit nafotit je líp. Ještě k té manipulaci.. obyčejné natahování hodinového strojku je pro mne trochu nervák, jako kluk jsem jedny primky strhnul a od té doby natahuju jen tak napůl :-) i když mám nerozum a cit v ruce. Jak to děláte vy?

Odesláno

Takže na tu úplně blbou otázku přece jen dojde :-( Šoulám korunkou, cítím zvětšující se odpor pera, a nakonec to už prostě dál nejde. Když nepoužiju sílu a budu držet korunku prsty jen lehce (a la kluzná spojka), nemůže se nic stát... je to tak?

Díky za praktické tipy, vidlickovy vystezejkovavac mám, tak to opatrně zkusím poladit, do mínusu, jestli to chápu správně.

Odesláno

Když už si budeš hrát s tou mikroregulací, tak se mi osvědčilo následující řešení. Nepoužívám žádné kovové náčiní, tím hrozí poškrábání apod. Obyčejný kousek špejle seříznutý do špičky zapřít na té správné straně páčky mikroregulace a jemným nakláněním špejle v požadovaném směru budeš posouvat páčkou. Tímto se docílí poměrně jemného pohybu mikroregulací a víceméně nehrozí žádné poškození poškrábáním či něco horšího.

Odesláno

A s lupou jde seřizování ještě líp. Je vidět i nepatrný pohyb...

Nadšenec do hodinek který nemá hodinářskou lupu je jako filatelista který nemá pinzetu, nebo veteránista který nemá garáž :)

Odesláno
  V 14. 9. 2013 v 18:34, martar napsal:

Takže na tu úplně blbou otázku přece jen dojde :-( Šoulám korunkou, cítím zvětšující se odpor pera, a nakonec to už prostě dál nejde. Když nepoužiju sílu a budu držet korunku prsty jen lehce (a la kluzná spojka), nemůže se nic stát... je to tak?

Díky za praktické tipy, vidlickovy vystezejkovavac mám, tak to opatrně zkusím poladit, do mínusu, jestli to chápu správně.

Natahuješ, natahuješ až na konec a je to. Žádnou sílu nepotřebuješ. Jak pérko při natahování přeskočí a rezerva chodu je jen několik hodin, tak je prasklé.

V 14. 9. 2013 v 18:45, 323GT napsal:

Když už si budeš hrát s tou mikroregulací, tak se mi osvědčilo následující řešení. Nepoužívám žádné kovové náčiní, tím hrozí poškrábání apod. Obyčejný kousek špejle seříznutý do špičky zapřít na té správné straně páčky mikroregulace a jemným nakláněním špejle v požadovaném směru budeš posouvat páčkou. Tímto se docílí poměrně jemného pohybu mikroregulací a víceméně nehrozí žádné poškození poškrábáním či něco horšího.

Vystěžejkovač mám v ruce, připadám si s ním jako dentista :D... Používal jsem i seříznuté párátko, ale různě se třepilo a hrozilo odpadávání bordelu zase do setrvačky.

V 14. 9. 2013 v 18:52, Karlos napsal:

A s lupou jde seřizování ještě líp. Je vidět i nepatrný pohyb...

Nadšenec do hodinek který nemá hodinářskou lupu je jako filatelista který nemá pinzetu, nebo veteránista který nemá garáž :)

Máš pravdu Karlosi

Odesláno

Moc díky za praktické rady, zkusím raději vystezejkovavac, ruku mám pevnou a zrak jako ostriz. Hodinarskou lupu nemám, snad bude zatím stačit silná filatelisticka lupa na rameni, takže budu mít obě ruce volné.

Odesláno
  V 14. 9. 2013 v 18:45, 323GT napsal:

No, nevím, nevím, jestli bys v těch Primkách našel "mikroregulaci"...

Odesláno
  V 14. 9. 2013 v 19:47, JR_2010 napsal:

No, nevím, nevím, jestli bys v těch Primkách našel "mikroregulaci"...

Omlouvám se, moje chyba. Mnou popisovaný způsob zde samozřejmě možný není.

Odesláno
  V 14. 9. 2013 v 19:56, 323GT napsal:

Omlouvám se, moje chyba. Mnou popisovaný způsob zde samozřejmě možný není.

Vůbec se neomlouvej, myslím, že ten postup, jak jsi jej popsal, je klidně možný, jen mi tam nesedělo to pojmosloví...

Odesláno (upraveno)

Teď mě napadlo - není v těchto hodinkách náhodou kalibr 50. Ten, pokud se nepletu, páčku mikroregulace měl.

Upraveno uživatelem 323GT
Odesláno

Opýtam sa aj ja na tú otázku, že ako sa šteluje presnosť tou páčkou? Obyčajne je tam + a -. Takže keď sa pohne do plusu tak by mali ísť rýchlejšie? A čo sa týka naťahovania, tak ako bolo riešené naťahovanie u B Uhr za vojny, ktoré sa nosili cez rukáv a mali veľkú korunku aby sa dali naťahovať aj cez rukavice? Nestávalo sa, že sa pretrhlo tam niečo? Díky.

Odesláno
  V 14. 9. 2013 v 20:13, 323GT napsal:

Teď mě napadlo - není v těchto hodinkách náhodou kalibr 50. Ten, pokud se nepletu, páčku mikroregulace měl.

Ne. Páčka je regulace... mikro tam není, pokud ji tam dodatečně někdo nenabastlí. Ovšem důvod takové bastlířiny neznám :lol2:  možná recese...

Odesláno
  V 14. 9. 2013 v 20:19, straspol napsal:

Ne. Páčka je regulace... mikro tam není, pokud ji tam dodatečně někdo nenabastlí. Ovšem důvod takové bastlířiny neznám :lol2:  možná recese...

Tak asi tak, no...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...