Přejít na obsah

Olivier Bronze Diver

Sedlin

Doporučené příspěvky

sem je na hranách trochu "vyčistil" a zlehka "přebrousil" tmavě zapatinované plochy a tu je výsledek

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 51
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

V 16. 1. 2015 v 6:34, OndraPod napsal:

Hodinky krasny, ale ta umela(cerna) patina se mi vubec nelibi.

Podle mne neni nad prirozenou patinu, sice to nejaky cas trva, ale vysledek je perfektni viz. treba Cyrilovi bronzove PAMy.

to ale není "umělá" patina - ta je "přirozená". mrkni na předchozí příspěvek ode mě.

brýfly to tu ještě shrnu:

Koupil jsem je v září 2013 do cca listopadu 2013 jsem si s patinou hrál různejma způsobama. pak jsem je "obrousil" a patinu vyčistil - tohle popsané je vidět v úplně první sadě fotek z 14.listopadu 2013.

od tý doby jsem je nechal až do teď bez zásahu - loni v září jsem postoval, jak to vypadá cca po roce "přirozenýho tlení" - tzn. jenom jsem je nosil, potil se s nima, máčel ve vodě, atp. žádný patinační činidla involved.

Až před cca měsícem jsem tu patinu jemně stáhnul (obrousil) ocelovou vlnou - z té tmavé černo-hnědo-zelené so to hezky vybralo do "děloviny" a hrany jsem přetáhnul víc, aby se "leskly" a byly výrazný.

To, že to Cyrilovi patinuje jinak, je mimojiné z důvodu rozdílných materiálů (viz. příspěvek z loňskýho září). Cyril je má (alespoň předpokládám) vyrobený z CuSn8. Oliviery, byť byly před první várkou prezentovány jako z CuSn8 byly nakonec vyrobeny z hliníkového bronzu - CuAl (CuAl10Fe3Mn1,5 nebo CuAl10Ni5Fe5, nebo jinej CuAl), přesně to nevím. Nicméně z výroby spon už vim, jak se chová a patinuje CuSn8 a jak CuAl. A  je to skutečně velký rozdíl i za shodných podmínek okolí.

A termín "přirozená patina" (proto i v odstavci výše uvozovkuji) není jiná patina od té "umělé", "urychlené" - zkrátka vyrobené nějakým silnějším činidlem.

Pokud budou hodinky používány v přímořském prostředí, budou mít odstín a strkuturu patiny jinou, než když budou patinovat ve vnitrozemí (protože vlkhost, kyselost / zásaditost prostředí).

Obzvláště rozsah a barvu patiny ovlivňuje náš pot (např. když jsi nemocnej, není pot pH neutrální, ale mírně kyselý, nemýlím-li se), tedy další z "činitelů prostředí".

Snažím se tím říct, že pokud někdo, hypoteticky, bude hodinky vystavovat prostředí (kyselostí / zásaditostí, vlhostí, teplotou - prostě vším, co má vliv na průběh chemické reakce oxidace - tedy vzniku pasivní vrtsvy na povrchu materiálu) takřka totožnému tomu, jaké způsobují "umělá" patinační činidla (LOS, ocet, vejce, ...) bude vzniklá patina vyrobena "přirozeně" a bude vypadat stejně jako "uměle" vytvořená patina.

Troufám si samolibě tvrdit, že nejsem ignorant a rozumím významu umělá / přirozená patina v této souvislosti. Budeme-li tedy brát v úvahu pouze tu "přirozenou", tak v našich končinách bude, za předpokladu, že se pohybujeme v relalivně stejném prostředí, mít zásadní vliv na výslednou patinu na hodinkách náš pot, který máme každý trochu jiný

Ještě zmíním možná zajímavý postřeh. když ponecháte ve stejném prostředí jeden kousek odlitku CuSn8 a druhý kousek CuSn8 vyrobený ze za studena teženého polotovaru, bude výsledná barva nepatinovaného materiálu jiná a výsledná patina samozřejmě taky a to na první pohled.

Edit: sem se teda rozvášnil..., příště to vydám na pokračování

Upraveno uživatelem Sedlin
Odkaz ke komentáři

Ani jsem nevěděl, že tu s nima máš vlákno, jsou opravdu super, jedny z nej bronzovek a tvoje prezentace je snad ještě lepší, vypadají vážně skvěle a na každé fotce jsou naprosto perfektní.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Já teda bronzové hodinky fakt nemusím, ale ty tvoje fotky mě vždycky nalomí, že bych to měl někdy zkusit. Fakt paráda. Líbí se mi všechny, ale ta se zázvorem a chilli papričkami na černém pozadí je naprosto dokonalá. Patina je samozřejmě na hranách suprově doladěná.

Odkaz ke komentáři

V 26. 1. 2015 v 18:04, MDMA napsal:

jak jsou na tom tyto hodinky s dostupnosti? nevite nekdo? vim ze ze zacatku pry byly problemy s dodan?, pretravvaji tyto nesvary, nebo uz probiha standartni prodej? diky

nesleduju to, nicméně doposud žiju z toho, co jsem načetl na jiných fórech. Borec to ve startu velkoobjemově po.s.ral a zachytil jsem neoficiální informaci, že v oběhu z první várky 250ks je v oběhu celkem cca 80 - 50 s myiotou a cca 30 s 2824. Zbytek hodinek z první várky je nejistý. Cca před půl rokem jsem někde na WUS zaznamenal, že borec, co už to dávno vzdal, najednou hodinky dostal.

Na webu pre-order zdánlivě funguje, ale jakmile dojde k checkoutu, stránka neexistuje, takže ofiko se asi nic moc neděje.

Údajně ale prý reaguje na maily a něco skladem prý má, ale věř mu, když z původně deklarovaných pětiset kusů je v oběhu necelá stovka, že jo:(

holt je to taková limitka z limitky .-)

Sleduj WUS a jiná zahraniční fóra, tam se občas na prodej objeví.

Tady sou troje, co vim

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Odkaz ke komentáři

Hodne dobra fota.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...