Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dneska jsem si udělal výlet do Prahy a při té příležitosti navštívil pár hodinářství. Musim říct, že pražákům fakt závidim velký výběr, to se s Plzní vůbec nedá srovnat...ale proč sem píšu. Zarazila mě cena mých vysněných bondovek (Omega Seamaster). Zatimco ještě nedávno stály okolo 50 tisíc korun, dneska je jejich cena o cca 18 tisíc vyšší. Prý je to způsobeno ?koaxiálem?, který se do nových typů dává, bohužel jsem ale nikde nenašel co to ten koaxiál u hodinek je a k čemu slouží. Mohl by mi to prosim někdo vysvětlit?

Předem díky za odpovědi.

Odesláno

Koaxial znamena sousy mechanismus krokoveho kola, ktere je nejdulezitejsi casti mechanickych hodinek a ma vliv na jejich presnost. Byl vynalezen Britskym hodinarem Dr Georgem Danielsem, a Omega byla jedinou spolecnosti schopna masoveho uplatneni tohoto vynalezu (kalibr 25xx).

Koaxial movement znamena nizsi treni a timto nizsi potreba maziv a udrzby a take vyssi dlohodoba presnost. Soucasti zlepseni je take nova setrvacka rovnez pro zvyseni presnosti. Podle vyrobce se servisni intervaly koaxialu prodluzuji na zhruba deset let, ale slysel jsem nazory ze by to mohlo byt jeste delsi - zhruba horizont patnacti, ale nevim. Podle Omega PR je to revolucni vynalez poslednich 250 let, ale to nejsem schopen posoudit.

Kazdopapadne je dobry pocit to v hodinkach mit wink.gif

Odesláno

Fakt, že strojky s koaxiálním krokem používá Omega, nevyplývá z toho, že "Omega byla jedinou společností schopnou masového uplatnění tohoto vynálezu" jak píšeš.

Ve skutečnosti vynálezce koaxiálního kroku Dr. Daniels licenci na využití svého vynálezu firmě Omega prodal.

Kromě Omegy však v současnosti dodává hodinky se strojkem s koaxiálním krokem (ovšem exluzivní kusovky) Danielsův přítel Roger Smith, sídlící na ostrově Man.

Odesláno

Jasne, takhle to o sobe tvrdi Omega v knizce "Koaxiale Hemmung". Ja to taky tusil, ze to takhle nejak bude. Ale pochybuji ze by to v budoucnu Omega prodala, myslim ze to pro ne bude velky eso, takze v masovym meritku zustanou asi jedini.

Návštěvník Kamil
Odesláno

Podle Omega PR je to revolucni vynalez poslednich 250 let...

Podle Seika je to jejich Spring Drive kalibr, který krokové kolo vůbec nepotřebuje! biggrin.gif

Odesláno

ked ich tu tak vidim... bezosporu nadherne hodinky a bude nasledovat pre znalcov bezosporu natvrdla otazka ale berte v uvahu ze omega je a este nejaky cas bude mimo moj revir tak som nemal dovod to skumat smile.gif preto sa jednoducho opytam na co je tam ta druha korunka? co maju tie hodinky takeho, co sa neda osefovat jednou? ja vidim len datum a cas. (zase mi nieco unika?) biggrin.gif

Odesláno

ked ich tu tak vidim... bezosporu nadherne hodinky a bude nasledovat pre znalcov bezosporu natvrdla otazka ale berte v uvahu ze omega je a este nejaky cas bude mimo moj revir tak som nemal dovod to skumat smile.gif   preto sa jednoducho opytam na co je tam ta druha korunka? co maju tie hodinky takeho, co sa neda osefovat jednou? ja vidim len datum a cas. (zase mi nieco unika?) biggrin.gif

Héliový ventil - jsou to holt pořádný Divery!

Odesláno

cali: pri potápění s přístrojem, kvůli tlaku v hodinkách v poměru k hloubce.... aspon myslim ze by to tak melo být, ja se s pristrojem nepotapim takže ten heliový ventil nepoužívám...

Odesláno

coze? podstatu veci by si v kratkosti nemohol objasnit? na co je to dobre a pri com sa to pouziva a tak.

díky Bubáku.

...anebo si můžeš šluknout sám a budeš mluvit tak trochu srandovně smile.gif

Odesláno

no tak to si budem musiet asi prestudovat,..... ja teda nie som strojar ale pride mi ze urobit uzavrety stroj (napr hodinky) co odolaju vysokemu tlaku by nemal byt zase taky problem zvlast ak su cele zo zeleza plus trochu skla,..... a vyznam ventilu...? ze by sa pred ponorom nejako natlakovali aby boli odolnejsie no neviem .... budem musiet zagoglit lebo zatial mam podozrenie na "sexy blbustku navyse" co by ma u omegy mrzelo smile.gif

Odesláno

Z jiné diskuse - vypůjčeno od Martyho:

"Heliový ventil slouží k odpuštění přetlaku uvnitř hodinek.Ten tam vznikne difůzí hélia z prostředí s vyšším tlakem než je uvnitř hodinek.Prakticky se toto může dít snad někde v severním ledovém oceánu na vrtných plošinách kde se používá tzv.saturační potápění.Potápěč je asi měsíc vystaven přetlaku až 30 baru a hýchá směs hélium,kyslík,dusík o určitém poměru.Pracuje pod vodou několik hodin potom se přemístí do tlakové kabiny a je vytažen na povrch kde se přemístí do velké komory (kde je stejný tlak jaký je v hloubce kde pracuje)kde žije do další šichty samozřejmě s hodinkami na ruce.Při ukončení turnusu se tlak začíná snižovat na úroveň jaká je na povrchu to trvá několik dní.Hodinky ač jsou vodotěsné mají za tu dobu zvýšený vnitřní tlak (hélium je velmi řídké a pronikne všude)a jsou konstruovány na vnější přetlak.Heliový ventil problém vyřeší.Jak sami určitě uznáte hodinky bez tohoto ventilu jsou úúúúplně k ničemu."

Sexy blbůstky jsou fajn... a nejen na hodinkách... smile.gif

Odesláno

hmm takze vypustame prebytocne molekuly helia... vdaka za odkaz uz som mudrejsi,... kazdopadne nakolko ja sa potapam najhlbsie na dno podolskeho bazena (a aj z toho mi vzdy zalahne v usiach biggrin.gif ) tak su od teraz tieto hodinky sice stale mimo moj revir ale po novom na moje potesenie uz nie len vdaka cene smile.gif)

Odesláno

Nové bondovské koaxiální Seamastery dokážu sehnat za 1900 EUR, cca do 3 týdnů. Potvrzené doklady. Platí stále. Německo. 100% legální.

Odesláno

Mám dotaz: rozumím tomu dobře, že koaxiální Seamastery nahrazují starší Seamastery (bez koaxiálu) a že ty nové jsou o dost dražší? Že bych tedy měl zrychlit své přemýšlení o pořízení, abych sehnal ještě ty starší, rozuměj levnější. Nebo oba modely buodu prodávány souběžně? Díky.

Odesláno

Mám dotaz: rozumím tomu dobře, že koaxiální Seamastery nahrazují starší Seamastery (bez koaxiálu) a že ty nové jsou o dost dražší? Že bych tedy měl zrychlit své přemýšlení o pořízení, abych sehnal ještě ty starší, rozuměj levnější. Nebo oba modely buodu prodávány souběžně? Díky.

Přesně. Ale například u Dušáka už ty starší s cal. 1120 nemají. Nové co-ax stojí 68 litrů, quartzové jsou stejné jako vždy a jsou kolem 40 (brrr).

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...