Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím,

koupil jsem si vintážní (cca 1960) hodinky s ručním nátahem. Nechal je zkontrolovat, strojek je čistý a promazaný. 

Nicméně jsem změřil, že se za den zpožďují o 27,5 sekund. To mi přijde celkem hodně. Je stanovena nějaká hodnota zpožďování/předbíhání, která se nepovažuje za vadu? Popř. jak se to řeší? 

• Odpovědi 43
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

27,5s/den mi u 54 let starých hodinek přijde v normě... Nová standardní ETA má normu -5 - +30 (v praxi je to samozřejmě méně) , takže bych se tím vůbec nenechal vyvést z rovnováhy. 

Odesláno

osobně bych považoval denní odchylku do 15s za špičkovou, do 30s za normální ....více jak 60s bych již řešil...hodně záleží na tom, co je to za strojek a kolik mají hodinky komplikací

Odesláno (upraveno)

spis bych se soustredil na to, jak se denni hodnoty zpozdovani lisi den ode dne.

pokud ti kazdy den pujdou -25-30s/den, pak je jednoduse nechas seridit a budes happy. pokud ti ale jeden den ukazou -30s a druhy +30s, asi bude problem ve strojku (a ten problem muze byt jednoudse stari strojku)...

Upraveno uživatelem IzTaPa
Odesláno (upraveno)

pokud ti kazdy den pujdou -25-30s/den, pak je jednoduse nechas seridit a budes happy.

Přesně tak,jestli se denní odchylka bude podobat,máš to dobrý.Vydrž a sleduj a nebo je rovnou vem na test.Ten co dělal strojek neprováděl test přesnosti?

Upraveno uživatelem Daemonultimate
Odesláno

U takhle starých hodinek jsou už ty "kolečka" vyběhaná, zoubky bývají méně ostré....

Záleží taky, co tam je za strojek.

30s je v pohodě... ;)

Jestli mají 15, 17 nebo 21 šutrů, tak ti ještě nějaký ten pátek vydrží...

Otázkou je, co za těch 50 let prožily, co se dělalo, měnilo, jestli se používaly hodně, atd...

Odesláno

Jak pise karel,u takhle starejch hodinek uz presnejsi serizeni bude problem-opotrebeni a tazatel pise,ze se zpozduji,takze to lita jen na jednu stranu,neresil bych to.

Odesláno

Já jsem asi šťoural a hnidopich... ale mě by to vadilo. Myslím si, že po promazání a vyčištění se může objevit větší odchylka, kterou je, dle mého názoru, hodinář schopný snížit. Co to je za strojek? A jaká výroba? 

Mám 5 vintážních hodinek:

- Doxa Grafic, cca 1960, odchylka:  (-) 2 s/d

- Doxa, cca 1950, odchylka:  (+ -) 6 s/d, hádám, že podle jejich nálady a toho jestli je nosím nebo ne :-)

- Omega, pilotky 1936, momentálně u hodináře, zpožďovali se 4 min./den, regulace na max. proběhne prodloužení vlásku a následné seřízení

- Zodiac, potápky cca 1980:  (+) 2 s/d

- zlaté kapesní jeptišky cca 1880 - ty jsou o něco horší, udělají 2 min. denně do plusu, ale po tolika letech na to mají "babičky" nárok :-)

Odesláno (upraveno)

Posoudit se to dá podle záznamu z vibrografu. Pak by se dalo říci v jakém stavu jsou hodinky a zda to lze seřídit lépe, či podstatně lépe.

Upraveno uživatelem Josef01
Odesláno

Díky za informace a částečné uklidnění :)

Neprovedl jsem zatím dostatek měření (3dny), ale nijak zvlášť to nelítá naštěstí. Je to okolo těch -27s/den. 

Jen pro doplnění, jedná se o Longines, 17 kamenů, kalibr 284.

Odesláno

Neprovedl jsem zatím dostatek měření (3dny), ale nijak zvlášť to nelítá naštěstí. Je to okolo těch -27s/den. 

Tak,jestli se k nim predchudce choval slusne,tak by sestelovani melo pomoct k vylepseni. Nech nejakyho hodinare,at se ti na ne casem podiva (ale jinak si stojim za svym,odchylka neni nijak strasna,neotviral bych je,zatim).

Odesláno

měl jsi je v malých hodinkách, díval jsem se na fotky a jak psali kolegové, nedělej si z toho hlavu, jak moje manželka, když jí automaty Maurice Lacroix dělaly minutu týdně a byla z toho hotová :-)

Odesláno

souhlasím, pokud jsou technicky OK..tak by poštelovat jít mohly...ale, přijde mi to taky zbytečné..jestli budeš mít odchylky 15s nebo 30s to se u tohoto typu hodinek neřeší..pořád jsou to velmi dobré hodnoty.. :)

Tak,jestli se k nim predchudce choval slusne,tak by sestelovani melo pomoct k vylepseni. Nech nejakyho hodinare,at se ti na ne casem podiva (ale jinak si stojim za svym,odchylka neni nijak strasna,neotviral bych je,zatim).

Odesláno

měl jsi je v malých hodinkách, díval jsem se na fotky a jak psali kolegové, nedělej si z toho hlavu, jak moje manželka, když jí automaty Maurice Lacroix dělaly minutu týdně a byla z toho hotová :-)

Jo, to jsou ony. Jakožto začátečník jsem zatím měl vždy quartzy, takže jsem na něco podobnýho nebyl moc zvyklý, ale myslím, že se s tím naučím žít. Když je natahuju každé ráno, tak asi nebude problém, je obden o minutu posunout dopředu.

Je-li odchylka pravidelná, tak by měly jít setřídit lépe. Nicméně bych to neřešil a nechal tak - budeš je nosit pravidelně a dlouhodobě?

Ano, nosím je pravidelně a doufám, že ještě dlouho budu :)

Odesláno

tak si je užívej, stejně jako všichni tady a hodinky jsou pěkné, místo do malých jsi je měl hodit sem :-)

Odesláno

Všechny vintage hodinky, které mi prošly rukama, některé více než 40 let staré šly seřídit do +10s/den. Úplně nejlíp jsou na tom moje oblíbená Seika 6105 z roku 1970, které mistr Valis dostal na cca + 3s/den. Navíc jsou plně mořetěsné :D

Odesláno

Všechny vintage hodinky, které mi prošly rukama, některé více než 40 let staré šly seřídit do +10s/den. Úplně nejlíp jsou na tom moje oblíbená Seika 6105 z roku 1970, které mistr Valis dostal na cca + 3s/den. Navíc jsou plně mořetěsné :D

attachicon.gifP1310303.JPG

a jsou parádní dodávám

ale do moře bych je nebral, chudinky malý, je mi jich líto :-)

Odesláno

a jsou parádní dodávám

ale do moře bych je nebral, chudinky malý, je mi jich líto :-)

Tak jsou to potápky, ne ? :) Voda, obzvláště ta slaná jim naopak dělá náramně dobře :D

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...