Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
před 7 hodinami, Prochy68 napsal:

Tak jsem po dvou letech vytáhl Meindly, že je jako před Silvestrem trochu vyšlápnu s oni jsou mi těsný. Tvl stáří je na hovno 😅

A nie je to len trochu nabratá noha po LHK sviatkoch? Tiež som mal ráno dosť problém po troch covidových týždňoch obuť pevné LaSportivy namiesto tenisiek Tecnica. Všetko vyriešil prvý brod, prisahám, že tá skurvená voda mala -5 stupňov – ale aspoň mi zrazu topánky boli priveľké :D 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Inak nejako zanedbávam adoračné príspevky, tak aspoň stručne – sú stále tak božie, ako som spomínal. Tí alpskí guidi, pre ktorých boli tie topánky navrhnuté, dosť presne vedeli, čo a prečo tak má byť... Voľný terén, podmrznutý terén, podmočený terén, poodmočené podmrznuté suťoviská... Vsjo ravnó, držia ako pribité. A noha v suchu. Koniec decembrovej adorácie, dovidenia o mesiac.

• Like 1
  • Díky 1
Odesláno

Dofrasa, dostal si ma :D Neviem ti nejako zmysluplne odpovedať, lebo tá topánka je tak špecificky poskladaná, že bude záležať na konkrétnom používaní... Asi. V zásade som na tom podobne ako ty – potrebujem papučkový dojem, celý život som najmä kvôli kolenám nosil maximálne béčka. No táto topánka je – pokiaľ viem – bez medzipodrážky, takže by mala byť tvrdá. No podľa mňa nie je.

Teda je, ale v tom smere, ktorý potrebujem – podpora nohy a istota odrazu v teréne, ktorý sa šmýka, prebára, ponára, uvoľňuje, kĺže a podobne. Vtedy sa dokážeš do tej podrážky oprieť a odraziť sa bez toho, aby sa ohla. Ohyb podrážky zodpovedá B/C, ale pri došľape na mňa pôsobí ako B, asi preto, že je to v podstate poolovičná topánka a pruží kotník alebo čo... Na asfalte som ich ešte tuším nemal. Na ujazdených cestách (ako na foto nižšie) v nich trávim minimum času, na nich som OK. S bežnými B/C topánkami OK nie som, preto ich nenosím. Môžu byť aj neviemako odpružené EVA alebo PUR medzipodrážkou, odniesli by si to kolená... 

Ako píšem, neviem ti odpovedať, ponúknuť môžem len takúto dojmológiu :D Podľa mňa je celkové odpruženie v poriadku, inak by ma boleli kolená. Ale závisí, na čo si zvyknutý a kade chodíš ty – ak je pre teba béčko strop, asi v nich budeš trebárs na tatranských chodníkoch dláždených kameňmi trpieť. Je to topánka do voľného terénu, tam je top.

Bože, jedna nevinná konverzačná otázka, a takto ma zacyklí :D 

• Like 1
Odesláno
před 20 hodinami, wawrik napsal:

A nie je to len trochu nabratá noha po LHK sviatkoch? 

Mozny je všechno, ale myslí že spíš ne, dal jsem deset jestli to povolí a mám otlaceny maličky. Já je měl trochu těsnější, ale takhle tedy ne. Dneska jsem vzal radši Prabosy. No zase mám důvod se po něčem novém poohlédnout, ale až příští zimu, letos to s tím co mám do sněhu myslím v pohodě přežiju 🙂.

Odesláno

@Prochy68 Příští zimu, no to určite, veríme ti... Tipujem, že do konca januára u teba pristane niečo, čo si tam jednoducho nemohol nechať :D 

Inak, chalani, neviem, či ste počuli o takých topánkach že LaS Aequilibrium Speed :D Ako sľubil som, že dám aspoň mesiac pokoj, ale to by po poslednej túre nešlo... Veľmi adreanlínový zostup suťoviskom, v najprudšej hornej časti to pokojne mohlo atakovať 45° (cez štyridsať určite), čo krok, to polmetrový sklz s nohou zaborenou v štrku vyše kotníka. Skoro 400 výškových metrov za 15 minút vrátane častého kochania a fotenia, teda na miestach, kde sa zastaviť dalo... No frčal som dolu ako Stenmark, a ja som si to užíval! Doteraz nepoznaný zážitok, tieto zostupy boli pre mňa vždy o hubu a radšej som sa im vyhol, no tentokrát som mal istotu kroku aj došľapu, tá podrážka sa vôbec nekrúti. A vďaka polstrovaniu v návleku na kotníkovom kĺbe neboleli ani ťukance o väčšie šutre.

Úpätie samozrejme komplet podmočené, takže plus hodina čvachtania v mokradiach a močariskách. Noha suchá, ako inak.

Ako áno, to všetko samozrejme v pohode vydržia kdejaké céčkové boty, ale táto topánka má pol kila a je nadmieru pohodlná aj na dlhé túry.

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno
V 11. 12. 2025 v 14:13, Ivan Lelák napsal:

Ty Columbie už tak krásné nejsou, ale ošklivé také ne, jsou to koneckonců pohorky. Ale nejsou nošením poškozené, roztrhané, nelezou z nich nitě, nerozlepují se, stále mají podrážku.. Nenosím je často, třeba 15-20x ročně, obvykle v zimě, párkrát i do hor v létě.

O Lowách jsem psal v předchozím příspěvku, tam to nechápu, jejich výdrž je asi zázrak. Musejí mne mít rády jako já je, když stále nechtějí "odejít".

Tak jsem minule Columbie přechválil. Mezi svátky jsem chodil na procházky se psem a když jsem se z jedné delší vracel přes pole a louky, najednou bylo něco špatně. Zastavil jsem se a zjistil, že podrážka leží 2 kroky za mnou. Bez varování upadla. Došel jsem necelý kilák domů a zjistil, že druhá k tomu nemá daleko. No co chci, je jim 20 let, nicméně jsou jinak tak bezva, že nechám podrážky přilepit a myslím, že budou ještě pár let sloužit na méně náročné věci. Protože by ale bylo nepříjemné se s tím potkat na túře v horách, vydal jsem se do krámu a koupil tyhle Salewy. Vypadají dobře ale nevěřím, že vydrží víc než pár let, už teď mi prošití některých míst přijde takové čínské - bota samotná vypadá ušitá kvalitně, ale třeba některá místa na jazyku a jeho přišití k botě nic moc. Ale rád bych se mýlil. Zatím mám za sebou jen jednu procházku (6 km, les, louky, sníh, teplota lehce pod nulou) a je zajímavé, že v nich je docela zima a na zledovatělém hladkém povrchu kloužou. Tak nějak jsem čekal od bot téhle značky víc, ale svět se mění. Boty se mi ale líbí, dobře mi sedí na nohou a to je v tuhle chvíli hlavní. Včera jsem si vzal na stejnou prochajdu něco jako farmářky (vysoké, šněrovací, broušená kůže, poměrně tenká, bral jsem je spíš jako zimní (spíš podzimní a jarní) městské boty, ve kterých bych nechtěl v mrazu strávit delší dobu) a kupodivu v nich bylo tepleji a tolik neklouzaly..😄

Odesláno

@Ivan Lelák To bude obyčajný rozpad PU medzipodrážky (občas sa tomu nesprávne hovorí hydrolýza). Nie je to vec kvality alebo nekvality topánky, ten polyuretán sa jednoducho po nejakom čase (5-15 rokov, veľmi zhruba) rozpadne, a keďže je podrážka nalepená na neho, stratíš ju.

Stačí to dať do obuvníctva kvôli novej podrážke, to je bežná vec, a budú slúžiť úplne rovnako. Nebolo hneď treba kupovať nové, ale zasa je to ako vždy s novými vecami – nové topánky sú rýchlejšie :D 

• Díky 1
Návštěvník STRKKT
Odesláno
před 3 minutami, wawrik napsal:

Stačí to dať do obuvníctva kvôli novej podrážke, to je bežná vec, a budú slúžiť úplne rovnako.

Úplne rovnako bohužel ne. Bota je nějakým způsobem prošláplá a když se na ni nalepí nová podrážka, prostě to není ono. Prošel jsem si tím, švec mě varoval a dopadlo to přesně tak. Botám to prodlouží život, ale nemusí to být stejné.

Odesláno
před 3 minutami, wawrik napsal:

@Ivan Lelák To bude obyčajný rozpad PU medzipodrážky (občas sa tomu nesprávne hovorí hydrolýza). Nie je to vec kvality alebo nekvality topánky, ten polyuretán sa jednoducho po nejakom čase (5-15 rokov, veľmi zhruba) rozpadne, a keďže je podrážka nalepená na neho, stratíš ju.

Stačí to dať do obuvníctva kvôli novej podrážke, to je bežná vec, a budú slúžiť úplne rovnako. Nebolo hneď treba kupovať nové, ale zasa je to ako vždy s novými vecami – nové topánky sú rýchlejšie :D 

Díky. Já si zase tak často nové boty, vlastně cokoliv, nekupuju, jsem rád, když věci dlouho slouží, a dělá mi dobře, když si lidé kupují stále nové věci a já je mám prastaré, kdysi třeba dražší ale kvalitní a stále sloužící. Ale i tak jsem si řekl, že po 20 letech si na dovolenou, hory, delší procházky nebo túry daleko od domova pořídím nové. S Columbiemi se ale neloučím..

Odesláno

Někteří výrobci umí navulkanizovat úplně novou podrážku ( nikoliv jen podrazit) . Prabos a některá firma ve Zlíně,pohledej. Cena byla cca 2k (1k bota)

Návštěvník STRKKT
Odesláno (upraveno)

Takhle, v mém případě jde o celokožené italské pohorky, které jsem dlouho vybíral a perfektně sedly. Bylo mi líto vyhodit boty, kterým vizuálně nic nebylo, až na podrážku. Na tůry to teď už moc není, ale možná mám jenom smůlu, že mi tam nalepili podrážku jako na kanady, takovou divnou, černou a tvrdou jako kámen. Na druhou stranu jsem je nevyhodil a minulý týden jsem v nich spravoval koním ohradu, brodil jsem se ve sněhu a posloužily. Dokonce si myslím, že na rozdíl od Lowy možná ani tolik nekloužou na mokru a ledu.

Upraveno uživatelem STRKKT
Návštěvník STRKKT
Odesláno
před 1 minutou, bohus76 napsal:

Někteří výrobci umí navulkanizovat úplně novou podrážku ( nikoliv jen podrazit) . Prabos a některá firma ve Zlíně,pohledej. Cena byla cca 2k (1k bota)

Prý to umí i slovenská Lowa.

Odesláno
před 4 minutami, STRKKT napsal:

Bota je nějakým způsobem prošláplá a když se na ni nalepí nová podrážka, prostě to není ono.

To je samozrejme pravda, ale nijako sa to nevylučuje s tým, že bude slúžiť rovnako. Keď si dáš na nohu rovnakú úplne novú topánku, ako máš starú vyšmatlanú, tiež máš iný pocit – nie je to ono. Jednoducho ten (pol)centimeter gumy na kritických miestach ti zmení celkový pocit z topánky. A to človek ani nemusí mať nejaké výrazné ortopedické problémy, stačí mať nohy trochu viac do X alebo O, čo sa odrazí na dosť nerovnomernom opotrebení podrážky. Potom je tá zmena pri návrate k novej topánke naozaj výrazná.

A pokiaľ ti v obuvníctve nenalepia rovnakú podrážku alebo medzipodrážku ako tam bola za nova, tak sa to ani nezrovná. Niektorí výrobcovia garantujú opravu podrážky za totožný typ (dezén aj zmes) aj niekoľko rokov po ukončení výroby – napríklad ResoleMe program u La Sportivy. Niektoré lepšie obuvníctva vedia zabezpečiť origo podrážku od výrobcu, tuším aj Restday v Otrokoviciach, len sa na to treba dopredu opýtať.

Odesláno
3 hours ago, Ivan Lelák said:

Tak jsem minule Columbie přechválil. Mezi svátky jsem chodil na procházky se psem a když jsem se z jedné delší vracel přes pole a louky, najednou bylo něco špatně. Zastavil jsem se a zjistil, že podrážka leží 2 kroky za mnou. Bez varování upadla. Došel jsem necelý kilák domů a zjistil, že druhá k tomu nemá daleko. No co chci, je jim 20 let, nicméně jsou jinak tak bezva, že nechám podrážky přilepit a myslím, že budou ještě pár let sloužit na méně náročné věci. Protože by ale bylo nepříjemné se s tím potkat na túře v horách, vydal jsem se do krámu a koupil tyhle Salewy. Vypadají dobře ale nevěřím, že vydrží víc než pár let, už teď mi prošití některých míst přijde takové čínské - bota samotná vypadá ušitá kvalitně, ale třeba některá místa na jazyku a jeho přišití k botě nic moc. Ale rád bych se mýlil. Zatím mám za sebou jen jednu procházku (6 km, les, louky, sníh, teplota lehce pod nulou) a je zajímavé, že v nich je docela zima a na zledovatělém hladkém povrchu kloužou. Tak nějak jsem čekal od bot téhle značky víc, ale svět se mění. Boty se mi ale líbí, dobře mi sedí na nohou a to je v tuhle chvíli hlavní. Včera jsem si vzal na stejnou prochajdu něco jako farmářky (vysoké, šněrovací, broušená kůže, poměrně tenká, bral jsem je spíš jako zimní (spíš podzimní a jarní) městské boty, ve kterých bych nechtěl v mrazu strávit delší dobu) a kupodivu v nich bylo tepleji a tolik neklouzaly..😄

Já se k Salewě stále vracím, že je mega pohodlná a umí vybírat dobře podrážky které opravdu dobře drží 👍 Ale jinak 2 roky max při běžném nošení, víc mě nikdy nevydrželi....ale mám je rád, něco na nich prostě je.

Odesláno
před 16 hodinami, wawrik napsal:

To je samozrejme pravda, ale nijako sa to nevylučuje s tým, že bude slúžiť rovnako. Keď si dáš na nohu rovnakú úplne novú topánku, ako máš starú vyšmatlanú, tiež máš iný pocit – nie je to ono. Jednoducho ten (pol)centimeter gumy na kritických miestach ti zmení celkový pocit z topánky. A to človek ani nemusí mať nejaké výrazné ortopedické problémy, stačí mať nohy trochu viac do X alebo O, čo sa odrazí na dosť nerovnomernom opotrebení podrážky. Potom je tá zmena pri návrate k novej topánke naozaj výrazná.

A pokiaľ ti v obuvníctve nenalepia rovnakú podrážku alebo medzipodrážku ako tam bola za nova, tak sa to ani nezrovná. Niektorí výrobcovia garantujú opravu podrážky za totožný typ (dezén aj zmes) aj niekoľko rokov po ukončení výroby – napríklad ResoleMe program u La Sportivy. Niektoré lepšie obuvníctva vedia zabezpečiť origo podrážku od výrobcu, tuším aj Restday v Otrokoviciach, len sa na to treba dopredu opýtať.

Já potřebuju jen přilepit to, co upadlo, nechci žádnou novou nebo jinou podrážku, ta původní byla i po 20 letech téměř nesešlapaná. 

Odesláno
před 18 minutami, Ivan Lelák napsal:

Já potřebuju jen přilepit to, co upadlo, nechci žádnou novou nebo jinou podrážku, ta původní byla i po 20 letech téměř nesešlapaná. 

Ak tam naozaj bola PU (alebo menej pravdepodobná EVA) medzipodrážka, ktorá sa rozpadla, tak to nejde.

• Dát hlas 1
Odesláno
před 2 hodinami, wawrik napsal:

Ak tam naozaj bola PU (alebo menej pravdepodobná EVA) medzipodrážka, ktorá sa rozpadla, tak to nejde.

Neviděl jsem nic, rozpadlého, prostě se celá podrážka (ona je to spíš taková mělká "vanička") odlepila. Není tam žádná drť, nic vytrženého, co by z podrážky zůstalo na botě. Když na tu podrážku botu položím, krásně to do sebe zapadne. Zajdu k obuvníkovi, uvidím co řekne.

Odesláno
před 3 hodinami, wawrik napsal:

Byl jsem v opravně, prý to přilepí. Po těch letech prý lepidlo vyschlo. U obou bot se to stalo víceméně současně.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...