Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Trochu z jiného soudku, pořídil jsem Lelitu konkurenta na cesty. Outin Nano, na cesty je to neskutečná pecka, doma jsem si nachystal košíky s kávou, na cestě pak jen naliješ vodu, ono se to ohřeje!!!!! Na baterku 4 kávy udělá. Vyteče z toho moc fajn espresso, chuťově ve srovnání s páku, je u stejné kávy a hrubosti mletí víc do hořka. To bude hlavně dané vyžším tlakem, udávají 20bar. 
No a naprostý game-changer přišel v pondělí, kdy mi došel Outin baterkový mlýnek….IMG_2232.thumb.jpeg.eff2e3d19a9c265833ecd30854573ee2.jpeg

IMG_2158.thumb.jpeg.d342e304eb9cb413f2c4ef518c04d847.jpeg

• Like 1
Odesláno

Pánové, nemáte někdo tip, jak se rozebírá ta horní černá část na mléčnou pěnu? Našel jsem pouze jeden šroubek a nic víc. Mám takové tušení že bude nutné silou vytáhnout ten otočný ovladač, ale nechci to zkur.it. 

IMG20250704062402.thumb.jpg.1923d3d99bb55e47ddb0e23f10dbd9ee.jpgIMG20250704062409.thumb.jpg.365f017df7ab730a8baa5d8daca7fc56.jpgIMG20250704062424.thumb.jpg.bfbd6bca0dc4a58c1a00a7590f66206c.jpgIMG20250704062447.thumb.jpg.6d63df55360767d9ce0d7f60240f98ee.jpgIMG20250704062450.thumb.jpg.609d8211dceff4fa22b185fd785c9e87.jpg

Odesláno

Zdravím ve spolek! Vypadá to, že se se mnou pomalu loučí letitá Gaggia Classic s PID úpravou (resp. bude potřebovat nějakou větší či menší opravu) a tak si říkám, že nazrál čas na upgrade. Nevýhodou je, že na kuchyňské lince trochu bojuju s místem a tudíž krásná Bianca je zatím bohužel zapovězena. Při svých rešerších jsem vyselektoval níže uvedené favority a zatím nevím jak dál:

1) Lelit Mara X V2

+ design, ovládání

- recenze ho úplně nechválí, potenciálně spolehlivost, dlouhé nahřívání

2) Lelit Elizabeth

+ fíčury, dualboiler

- design

3) Profitec GO

+ design, stabilita, kvalita provedení

- příprava mléka?

Je mi jasné, že se jedná o koncepčně úplně jiné stroje, ale to alespoň může usnadnit rozhodování. Většinou dělám 2 espressa denně ráno, o víkendu 4 až 6. Mléčné nápoje jsem zatím moc nedělal, s Gaggií to moc nešlo - přípravě víkendového flatwhitu bych se ale rozhodně nebránil.

Co se týče ceny, kupoval bych v DE, kde jsou ceny všech přístrojů +- stejné. Tím víc mě racio láká jít do v ČR dráž prodávaných Lelitů... Elizabeth působí papírově jako objektivně nejlepší stroj, ale moc se mi nelíbí (ani ženě). Přes týden chci zajet do BunaCafe a podívat se na to naživo.

Jak byste se rozhodovali vy?

Díky!

Odesláno (upraveno)

Jednoznačně E61! Bianca je fakt velká a pokud ju nemáš napojenou na vodu, tak eště nádobka. Já chtěl dual boiler, bo věťsinou dělám double a capuccino. Ale ze zkušeností kolegy bych na tohle uměl žít i s nějakým HXem. A hlavně bych šel po tom aby na E61 byla nasazená profilace, nebo ji pak dodelat. Dokážeš tak doladit chybu v mletí, utlačení a hrát si chuťovým profilem.

Bianca má samozřejmě další fičury nastavitelné na PIDu, já využilvám časovač extrakce (4s..15mezera… extrakce)

A co hlavně, tak řešit i mlýnek ( nevím co máš teď), já malm vyzkoušený Niche a DF64. Nuche je miln hlučný, téměř nulová retence oba. U DF jsem zkoušel i různé kameny. 

kolega má Rocketa a super

https://www.bunacafe.cz/reapwh-rocket-espresso-appartamento-white?gad_source=1&gad_campaignid=905077359&gbraid=0AAAAADh6nnUub-IDbtg9EvFuYdCsVlT_a&gclid=CjwKCAjw1dLDBhBoEiwAQNRiQcTcm6G90ucCPo4QGix_QJTkjtvyOq-9II0skrz45MYLveuc-tWA_xoCHEoQAvD_BwE

Upraveno uživatelem Jocker
Odesláno (upraveno)

Ja bych se ty Elizabeth vubec nebranil. Z nabizenych moznosti to je urcite nejlepsi volba. Lance na ni delal skvelou recenzi, doporucuju:

Upraveno uživatelem DaLo
Odesláno (upraveno)

Kámoš má Maru a je happy. 

Profilace na E61 není potřeba... Pokud nevadí hluk vibračního čerpadla (více ekonomická varianta), tak preinfuze je standardní vlastnost E61. Konec se dá taky řešit, že necháš téct vodu přes hlavu, ale už s vypnutým čerpadlem (mezipoloha). Tím případně prodloužíš extrakci (hmotnost nápoje za čas), opačně to samozřejmě nejde. Ale většinou, jak kafe stárne, bude spíš téct rychleji než pomaleji :)

HX na double espresso + flat white úplně stačí. Jasně double boiler je lepší, ale často zbytečně velký, drahý atd... plus tam už by chtělo nějakou profilaci, protože rotační čerpadlo (které u dražších kávovarů je), ti tam ten tlak pošle hned, narozdíl od vibračního... ale zas je tišší no :)

A znovu opakuju, nejdůležitější je mlýnek, ideálně single dose s velkými kvalitními kameny a s velmi jemným kontinuálním nastavením mletí.

Každej řeší kávovar, ale mlýnek moc ne... tenhle mindset by chtělo změnit. A o vstupní surovině ani nemluvit :) Pak si všichni stěžujou, že výběrovky jsou kyselý, ale neumí to umlýt ani připravit...

Upraveno uživatelem redd
  • Díky 1
Odesláno

Každej řeší kávovar, ale mlýnek moc ne... tenhle mindset by chtělo změnit. A o vstupní surovině ani nemluvit :) Pak si všichni stěžujou, že výběrovky jsou kyselý, ale neumí to umlýt ani připravit...”

Tesat do kamene!!!!!

Odesláno

Díky moc!

Bude to ještě těžké rozhodování :)

Mlýnek mám v plánu taky vyřešit - aktuálně mám Bezzera BB005, ale chápu, že doba šla jinde a poohlídnu se směrem k single dose. Jak Niche Zero, tak DF54 a DF64 se mi líbí :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...