Přejít na obsah

Káva

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 5tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

• po měsíci...

Tak jsem kávově taky trochu povýšil a místo kafe ze stroje v rachotě si nadělil aeropress (a k tomu kovovej filtr Able standard, mlýnek Porlex Mini a vakuovou dózu Airscape - tedy "kávovej fašista starter pack" :-))

No a teď řeším, odkud a jakou kávu brát. Jako první jsem vzal Etiopii z GourmetKava.cz - máte s touhle pražírnou někdo zkušenosti? Ceny jsou příznivé a mám to kousek, takže osobní odběr (a tím pádem i cena) pro mě v pohodě..

Teď jsem se tu dočetl o holešovické pražirně, kde jsou ceny ještě přiznivější a osobní odběr by pro mě taky šel. Ovšem koukám na ten výběr - z toho mi jde trochu hlava kolem. Zeptám se jako úplnej trotl - můžete mi někdo doporučit, jaký kávy od nich zkusit, který by se hodily na aeropress? Nebo to není tak, že by přímo nějaké kávy byly vhodnější a mám prostě brát pokaždé jinou (při tomhle výběru mám tak na dva roky o zábavu postaráno)?

A ještě jeden dotaz - máte taky někdo tu dózu Airscape? Jak dlouho tam káva takhle vydrží? Když si to spočítám, tak měsíčně spotřebuju cca 1kg kávy. Tak jestli to mám brát vždy po kile s tím, že to měsíc vydrží nebo radši půlkilovku na dva týdny?

Děkuju!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dózu mám, max půlkilovku na dva týdny

v Aeropressu mi chutná hlavně Brazílie, bral jsem v Českáva na Žižkově

a Aeropress s tím kovovým sítkem je potřeba dělat obráceně, narozdíl od papírového filtru ti při klasické přípravě bude voda protékat od začátku...

Upraveno uživatelem pebe
Odkaz ke komentáři

Pak aby se v tom člověk vyznal - u tý Brazílie píšou, že na aeropress není vhodná :-))

Normálně tam zavolej a zeptej se co by ti doporučili na aeropress, jeste dodej jestli chcces neco kyselejsiho nebo spis min kyseleho. T\k to delam ja a dalsima paramentrama je nezatezuju. Zkouset, zkouset. Starter pack dobrej.

Odkaz ke komentáři

Jo, asi se zkusim zeptat přímo tam, prej jsou i v těch Holešovicích vstřícný, tak by to mělo jít...

No, problém je, že fakt netušim, co chci, doteď jsem pil kapslový Dolce Gusto a kafe vůbec neřešil :-)

Asi budu prostě pokaždý brát jiný, spíš aby mi řekli, jestli se nějaký na filtr vyloženě moc nehodí, abych se tomu kdyžtak vyhnul.

Odkaz ke komentáři

Ještě jeden dotaz - co si myslíte o zalívání tou Hario konvicí takovym tim čůrkem vody? Má smysl si tu konvici pořizovat? Přece jenom je to dalších 1200 nebo kolik.. Nebo je to pro průměrnýho konzumenta zbytečnost a stačí pomalu zalít normální rychlovarnou konvicí (s trochu ochlazenou vodou samozřejmě)? Případně dá se pořídit nějaká levnější varianta týhle věci?

Ještě přemýšlim o pořízení toho Hario dripu, abych mohl udělat dvě kafata najednou. Ach jo, skončil jsem s hodinkama a teď tohle...

Odkaz ke komentáři

K Aeropressu je jakakoli sofistikovanejsi metoda zalevani zbytecna. Vsechna kava se zaleva najednou a pak se najednou protlaci pres sitko. Podobne jako treba u frenchpressu. Neni tedy potreba na vstupu regulovat prutok.

U perkolacnich metod (V60, Kalita, Chemex apod.) je to naopak dost klicove. Existuji levnejsi varianty nez Hario, ale nejakou konvicku to chce...

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Ještě jeden dotaz - co si myslíte o zalívání tou Hario konvicí takovym tim čůrkem vody? Má smysl si tu konvici pořizovat? Přece jenom je to dalších 1200 nebo kolik.. Nebo je to pro průměrnýho konzumenta zbytečnost a stačí pomalu zalít normální rychlovarnou konvicí (s trochu ochlazenou vodou samozřejmě)? Případně dá se pořídit nějaká levnější varianta týhle věci?

Ještě přemýšlim o pořízení toho Hario dripu, abych mohl udělat dvě kafata najednou. Ach jo, skončil jsem s hodinkama a teď tohle...

Ten krk je nutnost treba u V60, na aeropress je to imho zbytecny, ale spis res tu teplotu vody, treba tim teplomerem do trouby (par stovek jestli nemas). Vyzkousej 60, 70, 80, 90, 94 stupnu u kazdy kavy, uvidis ty rozdily. :)

Odkaz ke komentáři

mám obyč konvici

pustim konvici, natáhnu Aeropress, nasypu namletou kávu. Až konvice vypne, počkám minutu, potom zaleju kafe najednou, počkám minutu. Kafe mezitím vyvzlíná nahoru, rozmíchám lžičkou, počkám minutu, položim kovový filtr a utáhnu plastovou matici. Navrch nasadim hrneček, celé rychle otočim (abych nebryndal okolo) a pomalu stlačim. Pokud budeš tlačit víc tak ti kafe poteče kolem toho kovového filtru ven. On ten papírový filtr tam totiž má i funkci těsnění mezi tělem Aeropresu a tím černým děrovaným sítem. A ten kovový není úplně super těsný. Takže to chce v klidu s citem. Zase odpadá ta operace proplachování papírového filtru.

Odkaz ke komentáři

Tak zatím poslední update mlýnku, doplnění o násypku. Nějak mě štvalo se trefovat do té dírky, navíc můžu mlít kávu manželce na turka a nedávat tam ten ošklivý plastový zásobník.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odkaz ke komentáři

K Aeropressu je jakakoli sofistikovanejsi metoda zalevani zbytecna. Vsechna kava se zaleva najednou a pak se najednou protlaci pres sitko. Podobne jako treba u frenchpressu. Neni tedy potreba na vstupu regulovat prutok.

U perkolacnich metod (V60, Kalita, Chemex apod.) je to naopak dost klicove. Existuji levnejsi varianty nez Hario, ale nejakou konvicku to chce...

Myslel jsem si to... Máš nějaký tip na levnější alternativu? Zkoušel jsem něco hledat, ale asi nevím úplně co mám hledat, všude mi vyskakuje jenom ta Hario za litr..

mám obyč konvici

pustim konvici, natáhnu Aeropress, nasypu namletou kávu. Až konvice vypne, počkám minutu, potom zaleju kafe najednou, počkám minutu. Kafe mezitím vyvzlíná nahoru, rozmíchám lžičkou, počkám minutu, položim kovový filtr a utáhnu plastovou matici. Navrch nasadim hrneček, celé rychle otočim (abych nebryndal okolo) a pomalu stlačim. Pokud budeš tlačit víc tak ti kafe poteče kolem toho kovového filtru ven. On ten papírový filtr tam totiž má i funkci těsnění mezi tělem Aeropresu a tím černým děrovaným sítem. A ten kovový není úplně super těsný. Takže to chce v klidu s citem. Zase odpadá ta operace proplachování papírového filtru.

Ten krk je nutnost treba u V60, na aeropress je to imho zbytecny, ale spis res tu teplotu vody, treba tim teplomerem do trouby (par stovek jestli nemas). Vyzkousej 60, 70, 80, 90, 94 stupnu u kazdy kavy, uvidis ty rozdily. :)

Taky dělám obrácenou metodu - já to dělám tak, že nasypu kávu, zaleju do půlky, zamíchám, doleju zbytek, počkám minutu, položim filtr, zašroubuju, otočim s hrnkem a tak 30-40s tlačim (na aeropress)...

Pokud jde o teplotu, tak to řeším matematicky - nechám úplně uvařit 500ml a pak do toho naleju panáka studený (někde jsem na to viděl vzorec, kde se dá vypočítat, kolik studený je potřeba na konkrétní teplotu - pokud teda člověk zná teplotu tý studený). No, je to věda, dá se experimentovat s teplotou vody, délkou extrakce, tlačením, hrubostí mletí... Takže ve finále ani nepoznám, že jsem si vybral nevhodný kafe, když to můžu tolik ovlivnit tímhle vším :-)

Mimochodem nemáte někdo mlýnek Porlex? Na kolik kliků melete na aeropress? Já zkoušel 4-5-6-7, zůstávám většinou u 5ky.

Odkaz ke komentáři

Na jednu stranu musim priznat, ze jsem si taky uzil svoji porci experimentu s teplotou, ale jednim dechem dodavam, ze naprosto nejjednodussi metoda se mi osvedcila jako nejlepsi. Vodu uvarim a kdyz po uvareni prestane bublat, zalevam. Jakekoli obavy o "spaleni" kavy apod. jsou naprosto liche. Konvice vypne nekde pri 98°C, neco se ztrati pri zalevani, neco absorbuje filtr/aeropress/vlastni kava... A razem jsme maximalne na 95°C a i to jen kdyz si vsechno predem poctive nahreju.

Cekat minutu po uvareni nebo to nejak redit studenou vodou je zbytecna komplikace a risk, ze extrakce neprobehne jak ma.

Jeste jsem nepotkal filtrovanou kavu, kde by byl problem s moc horkou vodou. Opacny problem je celkem casty i ve slusnych kavarnach a obvykle se schovava za "moderne prazenou a pripravenou kavu". Coz v prekladu znamena podextrahovana tragedie.

Odkaz ke komentáři

RedAce666, moje konvice vypne při převaření, tedy jakmile dosáhne 100°C, pokud nebudeme řešit atmosferický tlak. Ve zbytku Ti dávám za pravdu, nicméně opomíjíš, že "se doporučuje" teplota vody před zalitím 94°C, nikoli teplota vody po zalití 94°C. Každopádně doporučuju blind test při různých teplotách a člověk nakonec zjistí, že 70-80°C chutná ještě líp, byť tam není tolik kofeinu. Viděls např. tutu presentaci?

Odkaz ke komentáři

@Tikal: pekne. Z coho je ta nasypka?

Ps: tusim ty si tu daval tento vytuneny mlyncek, kde mas rocaky vystup ako ja (velky nerezovy lievik) - neprichytava sa Ti v tom lieviku extremne mnozstvo kavy?

násypka zde https://www.ebay.com/itm/Stainless-Steel-Wide-Mouth-Funnel-Canning-Hopper-Filter-Food-Pickles-Jam/372504784300?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&var=641297390999&_trksid=p2057872.m2749.l2649

Tuning mlýnku je na předchozí stránce. V leiviku se nechytá téměř nic, bál jsem se statické elektřiny, ale lepí se jen stopové množství, takže stačí klepnout do výsypky z venku a není co řešit.

Jediné, co je problematické, ale to bylo jasné od začátku je, že zůstává káva ve výhozovém okénku mlýnku. Nechtěl jsem do toho nenávratně zasahovat. Nic tragického, prostě domelu a druhou stranou lžičky vyhrábnu, co zbylo a protočím mlýnek, který to vyfoukne ven.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...