Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Přesně tuhle mašinku mají kluci u nás v pražírně, kávu mi dají ochutnat vždy když přijdu a chutná mi. Já doma jedu na espresso, ale pokud bych měl vybrat nějakou alternativní metodu na doma, koupil bych to taky.

Díky moc!

 

 

Určitě vhodná volba na pohodlné domácí vaření kávy. Chce to ale dobrou údržbu termosky, nebo lépe do skla a případně uvařit nadvakrát. To bych i zvážil edici 68, funkčně naprosto identické, ale za mě se na to lépe kouká: https://technivorm.com/products/glass/68-green-white/

 

A místo Encore Baratzy se u mě osvědčila Wilfa Svart..

Máš zkušenost s oběma? Taky jsem uvažoval o Wilfě, ale všude čtu, že sice je tišší, vypadá líp, neni to tolik plastový a tak dále, ale stejně pak každej řekne, že radši Baratzu, tak nevim :-) Taky jsem se dočetl, že s Baratzou umeleš i na espresso když na to přijde, což prej s Wilfou ne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkusenost nemam, ale duvody proc jsem to nekoupil ja byly nasledujici:

- bude se to blbe cistit

- bude se tam usazovat vodni kamen

- 1,25l kafe je pro me hodne a za 3 hodiny je to kafe hnusny i kdyz je teply (vyzkouseno v kavarne, jakmile to neni cerstvy tak je to hnusny)

- je to drahy, v porovnani s chemexem nebo velkym hariem, u ktereho teda musis stravit par minut (vic fakt ne)

- chemex a velky hario se lip cisti protoze je to keramika / sklo

- po zkusenosti s velkym hariem chutna lip 2x maly hario nezli 1x velky, jakmile pres (i vetsi objem) precedis 600ml vody, pak uz tece hnusna brecka, zkus si to s tim filtrem co mas doma, dej tam vic kafe a udelej si to postupne do dvou hrnku a pak to ochutnej

 

A nejvetsi problem je v tom, ze to furt neresi muj problem vstat rano a mit uvareny kafe, protoze to musim rano namlejt cerstvy a presypat. Ted premejslim jak udelat, abych elektrickou konvici nacasoval spolecne s budikem. Az nekdo vymysli chytrou konvici, ktera bude mit pripojeni na wifi a ja ji z telefonu nastavim tak, aby se sepla dve minuty pred tim nez mi zazvoni budik, budu prvni kdo to bude mit. Problem spinacich hodin je v tom, ze budou fungovat na jednoduchou konvici, ktera neumi nastavit teplotu. Hmm.

 

Jo a pokud kolem toho skáčeš ty, tak máš blbě vycvičenou polovičku (ta moje je bohužel taky blbě vycvičená, ale to je spíš tim že dává přednost rozpustnýmu kafi a to co piju já považuje za odporný).

 

Jasně, čištění bude náročnější, s tím počítám, ale tak kartáčem tu konvici snad vyčistit půjde... Jinak se to jednou za 100 cyklů má odvápňovat, jsou na to nějaký tablety, tak to by snad taky neměl být problém.

U tý konvice mi šlo hlavně o to, jestli to neovlivní chuť. Mám doma dva termohrnky/termosky - nějaký noname a Contigo, přičemž Contigo sice udrží teplo dost dlouho, ale mělo už po prvních pár kafích načichlej celej vršek, přes kterej se kafe pije, a to pak chutnalo dost nedobře. Ten noname je o něco lepší, ale stejně žádná sláva.

 

Aha, tak ta čerstvost už je pádnej argument...

 

O chemexu jsem taky uvažoval, hlavně kvůli tomu, že je to celý v jednom, ale zase se mi k němu nechce pořizovat ta spešl konvice s husim krkem. Myslíš, že je to tak důležitý nebo se to dá opatrně zalejt i normální konvicí?

 

No a s tm objemem jsi mě taky znejistil. V chytráčkovi dělám klasickej poměr - 30g na půllitr, víc jsem nezkoušel, protože se tam víc nevejde (což mě právě štve). Měl jsem za to, že při dodržení poměru bude i litr chutnat dobře, ale asi ne teda :-)

 

To největší kouzlo pro mě spočívá v tom, že bych si to mohl připravit (o víkendu) třeba hodinu předem, pak dát dítě spát a pak v klidu pít. Víceméně jediný, co jsem chtěl eliminovat, bylo abych to nemusel dělat až těsně před pitím (když mám cca hodinu a půl po obědě volno a nechci ztratit 10 minut děláním kafe).

 

Ještě mají verzi se skleněnou konvicí, tak i kdybych to dělal teda nadvakrát třeba půl hodiny předem, tak by to pro mě i tak mělo smysl. Akorát to má ohřejváček, což jsem se zase dočetl, že taky neni dobrý. Ale zase ho nemusim zapínat :-)

 

Jinak žena pije kafe ze stroje, zmáčkne čudlík a hotovo. To moje si taky ráda dá, sice s mlíkem, ale tak co bych pro ní neudělal :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ale zase se mi k němu nechce pořizovat ta spešl konvice s husim krkem. Myslíš, že je to tak důležitý nebo se to dá opatrně zalejt i normální konvicí?

Dá se, ten velkej tak občas dělam, ale neni to tak pohodlný. Taky záleží na tvaru nalévátka, s nějakou to jde líp a s nějakou skoro vůbec. Každopádně jestli do toho Moccamasteru půjdeš, dej vědět nakolik jsou moje teorie správný. Kdysi mě to taky hodně lákalo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky jsem po nejakem lepsim dripu uvazoval (Moccamaster byl favorit). U me to zas ztroskotalo na chybejicim prostoru a moc velke kapacite.

Naopak nesouhlasim s tim, ze vetsi mnozstvi hure chutna. Dlouhodobe jsou za nejlepsi a nejkonzistentnejsi alternativni metody povazovane velke batch-brewery. Velmi sikovny barista, ktery ma dobry den, vymackne z pour-overu obcas o malicko vic, ale dlouhodobe jednoznacne prohraje.

Takze pokud mas kavovy rezim, ktery tu masinu vyuzije, sel bych do ni...

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za reakce!

 

Konvici mám na tohle celkem dobrou, dá se to celkem kontrolovaně lít, takže to by asi šlo.

Ale přece jenom do toho Moccamasteru nejspíš půjdu. Určitě sem pak napíšu, jaký z toho budu mít dojmy (v různých objemech).

 

Představa pohodlí, že dám třeba před snídaní dělat kafe a v klidu si ho naleju až po snídani, se mi hodně zamlouvá.

 

Ono když se dívám na různá videa na YT, tak i ta termonádoba vypadá celkem dobře (minimum plastu, u kterého by hrozilo načichnutí, a tím pádem i ovlivnění chuti). Přece jenom když to schvalujou všechny ty asociace, tak by to mělo být dobrý :-)

 

Což mě přivádí k dalšímu dotazu - můžete doporučit nějaký termohrnek? Jak říkám, pořídil jsem asi před rokem Contigo (pravda, zezačátku jsem ho hodně zprasil levným přepraženým kafem), udrží teplo hodně dlouho (což ani tolik nepotřebuju, ale dobrá káva se z toho pít nedá. Stačilo by tak cca hodinové udržení pitelně teplé kávy...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jo, ale to je z US of A :-)

Tam je samozřejmě větší výběr, těch" SCA approved" kávovarů je víc, ale mě zajímá to, co je dostupný tady.

 

Vypadá to hezky, klidně bych do toho i šel, ale odrazuje mě možnost dalších poplatků, DPHček a bůhvíčeho a hlavně vyřizování..

 

 

EDIT: Tak koukám, že ho mají i u nás, ale za 6599 :-) Což už ztrácí tu poezii příznivý ceny 159 USD...

Upraveno uživatelem Mr. Igelit
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Az nekdo vymysli chytrou konvici, ktera bude mit pripojeni na wifi a ja ji z telefonu nastavim tak, aby se sepla dve minuty pred tim nez mi zazvoni budik, budu prvni kdo to bude mit. Problem spinacich hodin je v tom, ze budou fungovat na jednoduchou konvici, ktera neumi nastavit teplotu. Hmm.

Tohle jsi viděl?

https://www.alza.cz/xiaomi-mi-smart-kettle-d5318427.htm?kampan=adw2_domaci-elektro_pla_all_domaci-elektro-css_priprava-napoju_c_1003833_1o1_XIAOR003&gclid=CjwKCAjwqZPrBRBnEiwAmNJsNgqDtuGc3j73qTZWyj1NXQjHYTf14yvch37Mulvrkc325HEtZHLTOxoCM5cQAvD_BwE

 

 

 

 

CoĹľ mÄ? pĹ?ivádĂ­ k dalšímu dotazu - mĹŻĹľete doporuÄŤit nÄ?jakĂ˝ termohrnek? Jak Ĺ?Ă­kám, poĹ?Ă­dil jsem asi pĹ?ed rokem Contigo (pravda, zezačátku jsem ho hodnÄ? zprasil levnĂ˝m pĹ?epraĹľenĂ˝m kafem), udrží teplo hodnÄ? dlouho (coĹľ ani tolik nepotĹ?ebuju, ale dobrá káva se z toho pĂ­t nedá. StaÄŤilo by tak cca hodinovĂ? udrĹľenĂ­ pitelnÄ? teplĂ? kávy...

 

Už snad přes rok denně používám termohrnek Nespresso a bez problému.

Upraveno uživatelem Liqid
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jo, ale to je z US of A :-)

Tam je samozřejmě větší výběr, těch" SCA approved" kávovarů je víc, ale mě zajímá to, co je dostupný tady.

 

Vypadá to hezky, klidně bych do toho i šel, ale odrazuje mě možnost dalších poplatků, DPHček a bůhvíčeho a hlavně vyřizování ...

napr. Hesbean a pokial si pamatam, p. Stusek mi ho v minulosti ponukal a zda sa mi, ze ich dovaza :)
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Velice zjednodusene - mlynek ktery zvladne namlit na espresso i filtr nesezenes. Možná ruční comandante :) ohledně baratza encore x wilfa - encore poruchovější (více plastu, který praská), wilfa spolehlivější a konzistentnější - v dané kategorii.

 

Ještě bych zvážil moccamaster cup one, naliješ vodu, nasypeš kafe a máš vždy čerstvé (cca 300ml). Ale ani do velkého není třeba dávat plnou dávku...

 

Při dodržení poměru bude káva chutnat dobře.

 

Údržba termosky už je o chemii - cafiza a ideálně každý den vykartáčovat. Viděl jsem i používané a nemyté termosky, kdy samotná kávová usazenina mohla vyrobit ?šálek kávy?. Na to je to sklo/porcelán mnohem lepší.

 

Ale vždy je to o kompromisu, nemáš čas a prostor, pořiď mlýn a překapávač, výsledek nebude vždy 100% ale bude to dobré kafe. Nebo pořiď dobrý ruční mlýnek a hario v60, když máš čas a prostor hrát si a ladit, na 100% se dostaneš :) ale také ne vždy. To je ta krása kafe :)

 

Docela dobré video k domácí přípravě -

Upraveno uživatelem adamg
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, po přečtení pár porovnání se asi taky přikláním k Wilfě, mimo jiné i kvůli hlučnosti...

 

Tak teď ještě rozseknout ten kávovar. Ten Behmor se tváří trochu víc "coffeenazi", vypadá vychytaněji a aktuálněji.

 

Navíc možnost použití jako zdroje horké vody pro ruční metody je taky docela fajn. Vlastně je to super i na propláchnutí filtru a tím třeba rovnou i předehřátí nádoby.  Odpadá proplach filtru konvicí.

 

Má mraky nastavení - co mě teda dostává je nastavení nadmořské výšky, to už fakt nepobírám :-)

 

Jo, kanál Jamese Hoffmanna je pro mě jeden z hlavních zdrojů podobných informací, tohle jsem taky viděl :-) Ale jde mi právě o to, že nemám čas si s tím hrát. Respektive měl bych, ale ten čas je tak vzácnej, že ho radši využiju k relaxaci vsedě s hotovým hrnkem kávy :-)

 

EDIT: Taky cena je o něco příjemnější. A rovnou bych zkusil něco od Has Bean... Tak honem dokud je to v rámci EU :-)

Upraveno uživatelem Mr. Igelit
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

encore poruchovější (více plastu, který praská)

U baratzy? Pouzivam ho od roku 2011 a jeste mi tam nikdy nic neprasklo, ale je pravda ze to nehazu na zem. :) Obcas se tam vybeha plastove ulozeni kamene, ale to se da koupit za par stovek jako nahradni dil. Predpokladam ze to u ty wilfa bude obdobne. Osobni zkusenosti s wilfou nemam.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neviděl, ale dle recenzí nejde zapnout ani přes tu aplikaci (jen nastavit teplota) a musí být připojena přes BT. Nic co bych hledal, ale dekuju za odkaz.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Čo sa týka mlynčeku, keby som momentálne kupoval, tak by vo výbere na prvom mieste bol asi Niche Zero. Všade sú naň samé chvály, je uspôsobený na single dosing a teda čo najmenšiu retenciu a práve že zvláda pomlieť kvalitne aj na filter aj na espresso. A vďaka minimálnej retencii a single dosingu nie je problém hrúbku mletia hocikedy meniť.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...