Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Tahle hláška se začíná objevovat snad v každém vlákně. Tohle je snad fórum nadšenců do hodinek ne? Si to pleteš s klubem milionářů.

 

U toho kafe je to zrovna docela rozdíl oproti hodinkám. Pokud to do dobré kavárny nemám daleko, tak dávat kilo za domácí přípravu nemá moc smysl. Samozřejmě pokud je někdo kafař a má to černý porno jako hobby, tak není větší investice problém.

 

Jinak bych si tipnul, že co se kávy týče, tak osazenstvo chronomagu bude celkem dobrý studijní vzorek. Rozložení bude cca 40 % jede lógr, 30 % rozpustný, 10 % automat, 10 % kapsle, 5 % kafe nepije a 5 % budou kafaři s mlýnkama, konvičkama, filtrama atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zastavil jsem se na kávu http://www.cerstvakava.cz/23-cerstva-kava-kolumbie-supremo-zrnkova/ a rovnou si odnesl balíček domů na ochutnávku.

 

attachicon.gifIMG_20160131_105024.jpg

koukám na tu fotku, takovou páku jsem teď spravoval příbuzným. Prý mašinka vrčí ale nic neteče. Po letmém ohledání jsem zjistil že filtr z páky nejde vyndat. Pootočil se a zasekl. Pomohlo násilí. Pod filtrem v té misce to má cosi podivného, plastovou destičku s jakýmsi ventilem který má asi sloužit k navození přetlaku když se kafe blbě namele a ještě blběji upěchuje. A protože to asi nikdy nikdo, minimálně od doby kdy se to vzpříčilo, nečistil, byly v tom, ratata čuňata hrozný věci. Po odmočení v horké vodě, vydrbání kartáčkem a vyprání v ultrazvuku už z toho teče. Kafe jsem zatím nezkoušel, jsou tam ještě drobné vady v elektrice, konkrétně vypečený přívod k topení, na to se chystám zítra. Každopádně z toho plyne poučení, že jakmile údržba obnáší víc jak jednu součástku, nikdo, kromě nadšenců, to nevyčistí. O takových těch úplně automatických strojích co dnes jsou v každém bufetu si vůbec nedělám iluze. Mám zkušenost z jednoho bufáče u obchoďáku. Když to otevřeli, dělali docela pitelné espresso z nějakého Tchiba za 19 kč. Do kelímku na postávání na parkovišti dobrý. Jenže už za pár týdnů se z toho stal hnus. Mašinu asi nikdo nevyčistí, kdoví jestli to vůbec jde a podle toho to vypadá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Špatně jsme se u toho budgetu pochopili - já nikdy netvrdil, že se za kafe musí dávat desetitisíce. Sám v tom mám mnohem míň a stačila by i půlka.

 

Co tvrdím je, že lógr a rozpustný sou svinstvo a u toho zbytku záleží na surovině, mlýnku a až v poslední řadě na tom přístroji na výrobu kafe. Investice většiny lidí bohužel směřují opačným směrem. 90-100% vyflákají na mašině (protože musim mít přece pořádný presiště), kupují do toho Jihlavanku a to buď rovnou mletou nebo ji melou na nějakém šidítku - dobrá káva se dá připravovat za mnohem míň než spousta lidí utrácí za kávu špatnou. Ale každý svojí kávy strůjce...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 Pokud chci pořídit vybavení a mám budget do 100k, minimálne 60% by mělo jít na mlýnek...

 

IMHO blbost. Mám budget do stovky. Má sestava je Rocket R58 a Mazzer Super Jolly. Mírně, ale opravdu mírně zaokrouhleno je to cenově 2:1. Pokud bych vzal Rocket jako etalon, mohl bys mi, podle Tvého vzorce, dát tip na mlýnek za cca 83 tisíc?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jj, nesedí to, možná níž, do 50 celkem by to sedělo trochu líp, ale stejně to bude kus od kusu jinak. Samozřejmě platí, že pokud espresso doma, tak na mlýnku zbytečně nešetřit. Na druhou stranu u těch velkejch profi mlýnků, jak maj velký kameny, tak v nich občas zůstává docela dost kafe. V kavárně je to při stovkách porcí za den celkem jedno (samozřejmě pokud nejsou prasata a pravidelně ten mlýnek čistěj), ale doma by to problém být mohl. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

IMHO blbost. Mám budget do stovky. Má sestava je Rocket R58 a Mazzer Super Jolly. Mírně, ale opravdu mírně zaokrouhleno je to cenově 2:1. Pokud bych vzal Rocket jako etalon, mohl bys mi, podle Tvého vzorce, dát tip na mlýnek za cca 83 tisíc?

 

Mazzer Robur jednoznačně, což je ale i strop, kam má asi smysl jít. Nicméně ti zaručuju, že bys rozdíl poznal. Což není zdaleka jisté u downgradu kávovaru třeba někam k levnějším Bezzerám apod.

 

Pro ty, kteří moje příspěvky chápou stylem "pod kilo to nemele": přečtěte si je prosím znova. Žádný budget jsem neurčoval a naopak jsem advokátem levnějších řešení (alternativy apod.) Jen říkám, že podstatná část JAKÉHOKOLI budgetu by měla jít na mlýnek. Nic víc, nic míň.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Handpresso ani Minipresso jsem nikdy blíž nezkoumal, ale mám někde ve skříni Mypressi Twist - v něčem podobný, pohon na šlehačkový bombičky s dusíkem. Dalo se na tom udělat velmi slušný espresso, hlavní problém byl s teplotou, člověk to musel pořádně předehřát vařící vodou, vylejt a pak teprve lejt vodu určenou na kafe. když vezmu kolik porcí běžně trvá nastavení mlýnku, atd, nedivím se, že jsem to už roky nepoužil, doma jedu na V60, na cestách aeropress nebo plastovou V60 a když chci espresso, zajdu si do kavárny, kde ho uměj, maj na něj zařízení bez kompromisů a protože jich dělaj pár set za den, maj ho přesně nastavený.

 

edit: ty levnější řešení na espresso jsem díky tomu už dlouho nezkoumal, ale nejlevnější použitelná cesta bývaly některý modely od Gaggie a o trochu dražší Rancilio. Jak co se týče kávovaru, tak pokud jde o mlýnky. 

Upraveno uživatelem Kytkosaurus
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A jaké jsou teda ty levnější řešení u espressa?

 

Docela mě zaujaly projekty Handpresso a Minipresso. Nemá někdo zkušenost v porovnáním s pákou v podobné cenové relaci?

 

Už jsem to tu někde psal - Gaggii Classic a Gaggii MDF považuju na kvalitní minimum se standartním rozměrem páky, boilerem, relativně spolehlivým mlýnkem atd. S pár úpravami (hlavně nepřetlakové misky) to dokáže opakovatelně dosahovat dobrých výsledků. Klíčové slovo je opakovatelně. Za podobné peníze jde z druhé ruky sehnat třeba Rancilio Silvia + Rocky.

 

Nicméně espresso prostě nějakou investici vyžaduje, takže tím levnějším řešením jsem myslel hlavně alternativy - french-press, aeropress, drip,...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

For PepaFSI : Já tu páku společně se sítkem čistím pravidelně.  Po kávě to co zbylo vysypu a propláchnu vodou. Zatím jsem spokojenej. Jak píšeš, pokud to nikdo nečistil a dělal několik káv denně, tak tam musel být pořádný humus.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen říkám, že podstatná část JAKÉHOKOLI budgetu by měla jít na mlýnek. Nic víc, nic míň.

no ty brdo. Mal som budget na roboticky vysavac a nic som neminul na mlynek. Ale napriek tomu vysava k plnej spokojnosti.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja souhlasim ze na mlynku zalezi opravdu dost, ale nemyslim si ze je to az tak kriticke, viz. tenhle sice starsi ale IMHO poctive udelany test: http://www.home-barista.com/grinders/titan-grinder-project-can-it-beat-mazzer-robur-t4499.html

 

Spis je to o stabilite a opakovatelnosti vysledku, podobne jako u kavovaru, ale dobry espresso se pri trose snahy a dodrzeni nekolika zakladnich podminek, da udelat i na levnejsich strojich.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

For PepaFSI : Já tu páku společně se sítkem čistím pravidelně.  Po kávě to co zbylo vysypu a propláchnu vodou. Zatím jsem spokojenej. Jak píšeš, pokud to nikdo nečistil a dělal několik káv denně, tak tam musel být pořádný humus.  

tak vezmi tu misku s filtrem a podívej se na spodní stranu. Je tam takový plastový knoflík na kterém najdeš šipku a nápis OPEN. Odšroubuješ to a vyndáš filtr z té misky. Pak z filtru sundáš gumičku a tím se oddělí vlastní kovový filtr od destičky na které je závit za který je to v té misce přidělané. A jsem ochoten se s kýmkoliv o cokoliv vsadit že 99,9999 procent uživatelů vůbec netuší že je to vyndavací a zastamdací a že by tomu prospělo to občas vyčistit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...