siwi Odesláno 20. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2016 To by pak stál spíš před otázkou: Nevím, co setnu. Nebo že by se tnu?
Baldic Odesláno 20. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2016 To je ale jine slovo. Existuje "stít" i "setnout".
siwi Odesláno 20. dubna 2016 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2016 No jo, tak v tom případě jsem se krapet u tnul
Karlos Odesláno 23. června 2017 Nahlásit Odesláno 23. června 2017 Jen takový dotaz. Co si myslíte o slově letý?Používá se stále častěji. Dává vám smysl? Mělo by se zavést do oficiálního slovníku češtiny? A nedávno jsem narazil na slovo vzniklé stejným způsobem, ovšem daleko krásnější. Slovo hrotý:https://www.eva.cz/hledat/?q=hrot%E9 Jaký na to máte názor? Měla by se taková slova zavést do češtiny?
5etter Odesláno 23. června 2017 Nahlásit Odesláno 23. června 2017 Slovo čtrnáctihrotý v slovníku taky nenajdeš, ale připadá mi jaksi lingvisticky vhodnější než ten číselně-slovní hybrid. Nicméně chápu, že tam asi vývoj spěje, protože je to na první pohled čitelnější a přehlednější a dnes lidi už ani nemají čas si přečíst víceslabičné slovo, když jde nahradit číslem, který vidíš hned.
Návštěvník Odesláno 23. června 2017 Nahlásit Odesláno 23. června 2017 V 23. 6. 2017 v 10:32, Karlos napsal: Jen takový dotaz. Co si myslíte o slově letý?Používá se stále častěji. Dává vám smysl? Mělo by se zavést do oficiálního slovníku češtiny? A nedávno jsem narazil na slovo vzniklé stejným způsobem, ovšem daleko krásnější. Slovo hrotý:https://www.eva.cz/hledat/?q=hrot%E9 Jaký na to máte názor? Měla by se taková slova zavést do češtiny?Je to myslim kravina. Vidle se 4 hroty, vybaveno. Takhle se dockame treba nohé. Videl jsem 8 nohého hmyzaka
Karlos Odesláno 23. června 2017 Nahlásit Odesláno 23. června 2017 Jasně že je to kravina, ale lidi to tak dělají a chtějí dělat. Ten dotaz byla jen ironie k zamyšlení.
colommbo Odesláno 24. června 2017 Nahlásit Odesláno 24. června 2017 Letý či hrotý osamoceně smysl nedává, ve spojení s číslovkou (osmiletý, čtyřhrotý) však ano a popř. s částí jiného přídavného jména (ostrohrotý, tupohrotý) vpodstatě taky. Měla-li by býti zavedena jako samostatná slova, tož potěš Pánbu...
orol Odesláno 25. června 2017 Nahlásit Odesláno 25. června 2017 Já to vidím na problém v zápisu: 8-hrotý je asi lepší, než 8 hrotý ... Ja se spíš nepřestávám divit, když v televizi vidím nápis "Sammit ministrů ..."To nechápu vůbec
geometr Odesláno 25. června 2017 Nahlásit Odesláno 25. června 2017 A jak se to čte, ten Tvůj zápis? "osm-hrotý, osm hrotý" ? Taky pěkná volovina.
colommbo Odesláno 25. června 2017 Nahlásit Odesláno 25. června 2017 Ano, psané formy 8-hrotý i 8 hrotý jsou jazykové nesmysly, číslovka jedině slovy a pěkně dohromady. Sammit už je zvěrstvo.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se