siwi Odesláno 2. června 2016 Nahlásit Odesláno 2. června 2016 U Rolexu se doporučuje 10 let, ideálně 5 let pokud jsou poctivě nošené. To jsem se teď dozvěděl u Bechyně. Mně při nákupu Béček taky říkali, že 10 let je dostatečný interval.
Návštěvník Zmizík Odesláno 2. června 2016 Nahlásit Odesláno 2. června 2016 V zivote by me nenapadlo dat do servisu hodinky, ktery normalne fungujou.
Jajar Odesláno 2. června 2016 Nahlásit Odesláno 2. června 2016 Mechanické hodinky toho vydrží hodně. Pokud si jenom představíme, že nepokoj u moderních strojků se za hodinu kýve sem tam 28800 krát a přepočteme li vzdálenost kterou nepokoj urazí a dále převedeme na šesnáctipalcové kolo u auta, tak je to průměrná rychlost 90km/h. Za rok to dělá 788.400 km, což by asi žádné auto bez servisu nedalo. Ale s našema hodinkama chodíme do servisu po pěti letech a to je... hodně km..:-)Tohle přirovnání mě osobně připadá trochu mimo mísu. Už kvůli nesrovnatelně jiným silám i způsobu uložení včetně hmotnostní kategorie. Ale protože se momentálně nudím, udělal jsem si taky jeden přepočet: Mašina, na který jsem dělal v předchozím zaměstnání, točila v průměru 10.000 ot./min (hrubování, řádkování atd. v rozmezí 8.000-24.000ot./min, čili průměr jsem nechal ještě hodně nízko, přesně to samozřejmě nikdo nepočítal). Na repasi šlo po 13.000 natočených hodinách, což jestli správně počítám, je po zaokrouhlení 1,5 roku čistýho času. V přepočtu na setrvačku s 28.800 kmitů za hodinu, by hodinky měly vydržet po zaokrouhlení 31,5 roku nepřetržitýho provozu. Resp. tedy alespoň ta setrvačka, abych byl fér. Já osobně měl vždycky quartz, takže servis jsem řešil maximálně když došla baterka a to jenom její výměnou. Nicméně nedávno jsem pořídil první mechanický hodinky a protože byly 5 let starý, prostě jsem je dal na servis. Hlavně kvůli tlakovce, protože hodinky nesundavám (jen pokud si beru jiný), ale v hodinářství mi nabídli rovnou i servis, tak jsem je tam prostě nechal. Jsou věci, kterým rozumím víc a tam řeším servis podle vlastního uvážení a jsou věci, kterým rozumím míň (mechanický hodinky) a dám na doporučení výrobce, nebo více znalých.
Porsche_911 Odesláno 2. června 2016 Nahlásit Odesláno 2. června 2016 Mně při nákupu Béček taky říkali, že 10 let je dostatečný interval. V zivote by me nenapadlo dat do servisu hodinky, ktery normalne fungujou. Ono to bude i o tom, že se ty hodinky ultrazvukem vyčistí, tah se přeleští a celkově se dají do kupy. Je to pak i lepší reklama pro značku, když lidi nosí pěkné hodinky.
Porsche_911 Odesláno 2. června 2016 Nahlásit Odesláno 2. června 2016 Tohle přirovnání mě osobně připadá trochu mimo mísu. Už kvůli nesrovnatelně jiným silám i způsobu uložení včetně hmotnostní kategorie. Ale protože se momentálně nudím, udělal jsem si taky jeden přepočet: Mašina, na který jsem dělal v předchozím zaměstnání, točila v průměru 10.000 ot./min (hrubování, řádkování atd. v rozmezí 8.000-24.000ot./min, čili průměr jsem nechal ještě hodně nízko, přesně to samozřejmě nikdo nepočítal). Na repasi šlo po 13.000 natočených hodinách, což jestli správně počítám, je po zaokrouhlení 1,5 roku čistýho času. V přepočtu na setrvačku s 28.800 kmitů za hodinu, by hodinky měly vydržet po zaokrouhlení 31,5 roku nepřetržitýho provozu. Resp. tedy alespoň ta setrvačka, abych byl fér. Já osobně měl vždycky quartz, takže servis jsem řešil maximálně když došla baterka a to jenom její výměnou. Nicméně nedávno jsem pořídil první mechanický hodinky a protože byly 5 let starý, prostě jsem je dal na servis. Hlavně kvůli tlakovce, protože hodinky nesundavám (jen pokud si beru jiný), ale v hodinářství mi nabídli rovnou i servis, tak jsem je tam prostě nechal. Jsou věci, kterým rozumím víc a tam řeším servis podle vlastního uvážení a jsou věci, kterým rozumím míň (mechanický hodinky) a dám na doporučení výrobce, nebo více znalých.Zajímavý přepočet. Asi bych nesrovnával úplně frézku a mechanické hodinky, které podstupují různé rázy, teplotní rozdíly, magnetizaci, atp. Každopádně 31,5 roku zní vlastně docela uvěřitelně.
Karlos Odesláno 2. června 2016 Nahlásit Odesláno 2. června 2016 V zivote by me nenapadlo dat do servisu hodinky, ktery normalne fungujou.Přitom s autem a motorkou to děláš
Jajar Odesláno 2. června 2016 Nahlásit Odesláno 2. června 2016 Zajímavý přepočet. Asi bych nesrovnával úplně frézku a mechanické hodinky, které podstupují různé rázy, teplotní rozdíly, magnetizaci, atp. Každopádně 31,5 roku zní vlastně docela uvěřitelně.Pochopitelně to srovnávat nelze. Stejně jako nelze srovnávat s kolem u auta. Proto jsem to psal. Na druhou stranu uznávám, ty přepočty jsou zajímavý u obou variant, taková zajímavůstka pro představu.
Návštěvník Zmizík Odesláno 2. června 2016 Nahlásit Odesláno 2. června 2016 (upraveno) Přitom s autem a motorkou to děláš To je jina hra. Upraveno 2. června 2016 uživatelem Zmizík
Marhi Odesláno 3. června 2016 Nahlásit Odesláno 3. června 2016 Vyměnit olej a filtry se musí každý rok. ( tedy u klasických motorizací našich přibližovadel) To že většina lidí podlehne dojmu, že když to běhá skorem nasucho, nic se neděje, omyl. A to velký. Každá mechanika se obrušuje. Maziva to jen zpomalují. Při správné údržbě se dá tento jev prakticky eliminovat a co víc jde přeci jen o přesnost. No a jelikož oleje vysychají, ono je to trochu složitější, zjednodušeně je to tak, tak výměna oleje je nutná. No a to obnáší to celé rozebrat prohnat myčkou a složit. To staré mazivo při spojení s novým vytváří takovou korozivní brusnou pastu. Hnus velebnosti. Takže u strojku co stojí jak malé auto se to vyplatí.Tj. ať to šlape, nebo nešlape mazivo stárne.Je jen na každém soudruhovi jak se rozhodne.Apropo u baterkáčů se se servisem až tak moc nepočítá. Pokud se to unaví, tak se vymění. Na trubce je dost videí, kde je názorně vidět jak snadné to je. S pořízením mechanik se člověk tak nějak musí smířit se servisem po pěti letech, či deseti max. Pak dochází k nevratným změnám.
bolek Odesláno 3. června 2016 Nahlásit Odesláno 3. června 2016 Servisuju doma..:-) ?https://www.youtube.com/watch?v=5PdyN2doV7A ako pozeram na to video je to v podstate uuuuuplne jednoduche :-)
JanNovakJan Odesláno 3. června 2016 Nahlásit Odesláno 3. června 2016 Když se podívám na svoje skoro 50 let staré mechanické Primky, které jsem nosil kdysi v mládí každodenně a nikdy neměly servis (pouze pásek se čas od času dal nový), tak o nevratných změnách mám celkem pochyby
Monkey Odesláno 3. června 2016 Nahlásit Odesláno 3. června 2016 Když se podívám na svoje skoro 50 let staré mechanické Primky, které jsem nosil kdysi v mládí každodenně a nikdy neměly servis (pouze pásek se čas od času dal nový), tak o nevratných změnách mám celkem pochyby mám to tak podobně, cca 50 let staré Primky a stabilně dělají každodenně 5 sekund do plusu bez toho aby někdy servis absolvovaly
Marhi Odesláno 3. června 2016 Nahlásit Odesláno 3. června 2016 Demagogie, ok, přežijou vás, ovšem orloj to nebude. I když by mohl.
Josef01 Odesláno 3. června 2016 Nahlásit Odesláno 3. června 2016 S pořízením mechanik se člověk tak nějak musí smířit se servisem po pěti letech, či deseti max. Pak dochází k nevratným změnám. A jak se ty nevratne zmeny projevi?
Marhi Odesláno 4. června 2016 Nahlásit Odesláno 4. června 2016 Vždyť je toho plný net. Samo sebou ta mechanika vydrží dost hodně a nejspíš se jen zastaví, jelikož jsou tam velmi malé vůle.Přirovnal bych to asi tak jak jsem to kdysi řešil u něčeho jiného.Já si na závodním kole měnil díly pohonu podle opotřebení. U řetězu který dostává nejvíc na záď, tak dvakrát za rok.Po dobrých čtyřiceti tis km. jsem krom řetězu a vedení ( lanka, bowdeny a ty malé serepetičky) nechal vše jak je. Po srovnání s novými díly, je opotřebení na převodnících neznatelné a asi dva pastorky vzadu jsou na výměnu. Ale spís pocitovka zatím nestřílí.Pak jsem potkal borce co neměnil nic. Sice mu to blbě řadilo, vydávalo to zvuky, ale jupí jede se dál. Po přejezdu nějaké lochny, kdy všem ten řetez jen tak poskočí, mu spadnul a zauzloval se neskutečně. Vytahanej jak kšandy krtečka.Napřesrok už měl na kole novou sadu. Vše ostatní poslal do kytek. Takže já dal lehce přes dva kolíky za rok do řetězu, a on to za čtyři roky odrovnal. Sranda za patnáct. Ve finále mu ten vytáhlej řetěz urval šaltr.Tolik k mazání a servisu.Jinak mi kamarád strojař říkal ať si uvědomím, že u pomalubězných ložisek a čepů je ten černý bordel ne staré mazivo, ale hlavně odbroušený materiál.Čiližto, kdo maže ten jede, kdo nemaže mění.Je na každém soudruhovi který model financování mu vyhovuje.
Návštěvník YPO Odesláno 4. června 2016 Nahlásit Odesláno 4. června 2016 Uz sem tu nekde psal ze strojek v hodinkach se ma servisovat pouze pokud resime denni odchylku a pokud se zacnou zpozdovat denne o vice nez jednu minutu (velky servis) ....... jinak neni potreba nic hrotit. Srovnavani s autama a jizdnima kolama je fakt picovina. U hodinek neplati otrepane kdo maze ten jede. Dobre namazany hodinky totiz nefungujou vubec.
Marhi Odesláno 4. června 2016 Nahlásit Odesláno 4. června 2016 Sice jsem myslel správně namazaný hodinky, ale jak říkáš. Sou to píčoviny.Neřeš za deset let vyhoď. Podpoříš ekonomiku.
bohus76 Odesláno 4. června 2016 Nahlásit Odesláno 4. června 2016 On je taky rozdíl jestli máš primky jen na nedělní nošení a nebo echt tooly /potápky/ a absolvují s tebou moře,saunu a podobné srandy.Tam je ten servis potřeba častěji /těsnění a kontrola vodotěsnosti/.Kdo se na to vykákne pak běduje,že má z hodinek akvárko.
Návštěvník YPO Odesláno 4. června 2016 Nahlásit Odesláno 4. června 2016 precti si hlavne muj prvni odstavec ten je dulezitej.....na ostatni se klidne vyser a upaluj mazat retez
bohus76 Odesláno 4. června 2016 Nahlásit Odesláno 4. června 2016 A který řetěz v autě máš na mysli ? :-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se