Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Taky co mu kdo má co nosit jiného, že?

Třeba motor od traktoru? :-)))

To je tak běžný strojek (samozřejmě s ještě běžnějším 7S26), že to v těch počtech prostě závad musí mít kvantum... a taky pochybuju, že mu tam někdo nosí kousky, co fungují.

Ale bude asi mít pravdu v tom, že je to prostě i tak levná, bežná produkce a žádná perla. Čili low end je sice 7S26, ale 6R15 nebude nějaký rolex, ale jen prostě o kousek výš než ten základ.

V 29. 2. 2016 v 18:56, Melly napsal:

Zdravím kolegy Seiko(koty)! :D

Dnes jsem se vydal za kolegou Frýdlem nechat přetěsnit stará vintážní chrona Fortis (pokud by někoho zajímal výsledek, tak může do SZ) a při možnosti potkat se s mistrem jsem cestou autem zkusil vymyslet i pár dotazů.

A tak došlo na mé poměrně nové Sarby 035 a jejich výhledové seřízení.

No a při dotazu, jestli je v nich 6R15 jsem potvrdil a pan F. spustil, že je to srač*a, že mu to neustále někdo nosí a jsou s tím problémy a začal jmenovat docela zvěrstva z nichž jsem si zapamatoval jen to, že občas někomu zčernají kolečka, atd...

Mnou teď cloumá zvědavost, jak to vnímá zdejší osazenstvo. Osobně jsem (svým laickým okem) vnímal 6R15 jako lepší kalibr, vzhledem k tomu, že jej dávají i do výrazně dražších modelů, než Sarby, vlastně "skoro do všeho" teď.

Takže co Vy na to?

Dík

Honza

• Odpovědi 62
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)
  V 29. 2. 2016 v 22:18, karel hb napsal:

Jj, jen jsem ho citoval, taky jsme spolu moc nenašli společnou řeč. Ale faktem je, že když vezmu spoustu relativně levných vintage hodinek všech značek, tak mnohé šlapaly 40 a více let bez servisního zásahu. A když dnes vidím, jak k hodinkám, jejichž cena se pohybuje v řádu sta tisíc po pěti letech při "nezbytném" servisu dostaneš pytlíček vyměněných náhradních dílů, aby hodinky vůbec fungovaly bez problémů dalších 5 let, musím s ním chtě nechtě alespoň v odolnosti a kvalitě starších hodinek souhlasit a jako uplná picovina mi to neprijde.

Tak tomuhle snad neveris...to,ze to takhle delaj "znackovy servisy" ,je jedna vec,ale tvrdit,ze ti po generalnim servisu po (rekneme peti letech)  vratej pytel s opotrebenejma dilama a napisou/reknou ti,ze je radeji vymenili,je obycejna zlodejina,nesmysl a blbost.Musim se smat tomu,kdyz tu nekdo inzeruje  10 let stary Breitlingy a v popisu je uvedeno,ze byl menen mimo jine ciselnik.Proc?Protoze stoji desitku?U rucek asi chapu,ale proc komplet cifernik?Mne nabizel AD servis chronografu(nastavby DD) za 16litru..udelalo se mi mdlo...

edit:Vim,ze nam jde o to samy,ale postoj pana hodinare mi prijde minimalne hloupej...

Upraveno uživatelem villain83
Odesláno

to o tych uzasnych starych kalibroch je prevazne len spomienkovy optimizmus. 

ci on pan hodinar nie je zufaly ked mu tam borci nosia tie "plechove ubozky" s poziadavkou na doladenie na GS standard.. 6 pozicii a teplota. to by z toho eblo asi kazdeho.

Odesláno

Ale ja prece netvrdim,ze 6r15, nebo 7s26 jsou neco extra.Nejsou,jsou to levny kalibry a tomu asi i odpovida kvalita,ale tvrdit,ze co neni vyrobeny pred rokem 80,nebo kdy,je sracka,proste neni relevantni.

Odesláno

Podla toho co tu citam, tak by aj kaliber 4R36A mal byt smejd, no mozem povedat ze ma tento kaliber velmi prekvapil. Uz pri kupe hodiniek ma predavajuci informoval, ze hodinky mozu ist s dennou odchylkou 25 sekund. No na moje prekvapenie tie hodinky robia +1-2s denne.

Odesláno

Pánové, myslím, že to moc hrotíte. Jsem rád, že jsem vás pobavil, ale šlo tady úplně o něco jiného. Jen jsem chtěl povzbudit kolegu, ať si užívá hodinky a zbytečně se nestrachuje něčím, co neovlivní.

Odesláno z mého LG-D802 pomocí Tapatalk

Odesláno

Při pročítání tohoto fóra jsem nabyl dojmu, že Frýdl je na Seiko zaměřen a má tuto značku rád. Melly tam jel zřejmě naladěn na příjemný pokec, ale místo toho se dozvěděl, že má doma pěknou sračku, se kterou neustále někdo otravuje na servis... No taky by mě to překvapilo...:-). Je jasný, že 7S.., 4R.., 6R .. nejsou strojky, který ho posadí na zadek, ale v ceně do 20 tis si myslím, že jde o celkem rozumnou volbu...

Odesláno

Mně je to fuk. Já jsem třeba se 7S... spokojenej, jak píšeš - za ty peníze ... Kdybych měl dát na to, co kdo povídá, tak asi z těch věcí, co mám, nemám žádnou. I když, pravda, hodinář přehled asi má.

Odesláno (upraveno)

Na druhou stranu, ruku na srdce, když se cokoliv postolicuje, tak na eBay do pětikila seženu jakýkoliv z těchto základních strojků Seiko (samozřejmě, nové 4Rxx a 6Rxx zatím ne, ale u těch to zatím není potřeba) jako dárce orgánů a opraví je kterýkoliv Fero v hodinářství na vsi.

Takže fakt není moc o čem diskutovat. Dlouhodobě slouží spolehlivě, když se dělá alespoň základní servis jednou za pár let, tak vydrží téměř na věky a když nevydrží, tak se jednoduše opraví nebo vymění...

Upraveno uživatelem JaRooN
Odesláno
  V 29. 2. 2016 v 22:59, villain83 napsal:

Tak tomuhle snad neveris...to,ze to takhle delaj "znackovy servisy" ,je jedna vec,ale tvrdit,ze ti po generalnim servisu po (rekneme peti letech)  vratej pytel s opotrebenejma dilama a napisou/reknou ti,ze je radeji vymenili,je obycejna zlodejina,nesmysl a blbost.Musim se smat tomu,kdyz tu nekdo inzeruje  10 let stary Breitlingy a v popisu je uvedeno,ze byl menen mimo jine ciselnik.Proc?Protoze stoji desitku?U rucek asi chapu,ale proc komplet cifernik?Mne nabizel AD servis chronografu(nastavby DD) za 16litru..udelalo se mi mdlo...

edit:Vim,ze nam jde o to samy,ale postoj pana hodinare mi prijde minimalne hloupej...

No, já nerad vařím z vody a nerad se pouštím na tenký led v něčem, o čem toho moc nevím. S panem hodinářem jsem měl pouze dva telefonické rozhovory, kde jsem se, mimo jiné, dozvěděl výše uvedené a navíc i to, že japonské značky tak nějak nebere vůbec. Ale pokud budu hovořit z vlastní zkušenosti, tak vintage Seika po tátovi, řada 6119, zakoupeny v Tuzexu kolem roku 1975, šlapaly bez jakéhokoliv servisu a promazání 35 let a přesnost byla stále v normě. Podotýkám, že to byly tátovi jediné hodinky a nosil je nonstop na vše a dokonce se s nima i koupal, ačkoliv měly jen klasickou WR, byly to obyčejné pětky a teprve po 35 letech provozu se začaly zastavovat a tím si "řekly" o servis. Ale stačilo je jen rozdělat, vyčistit a promazat a jediný díl, který jsem musel vyměnit, bylo hesalitové sklíčko - bylo prasklé. Dnes jsou to moje nejpřesnější hodinky.

Na druhou stranu mám třeba modrá Suma, rok výroby 2009, strojek 6R15 a z důvodu neseřiditenosti (jednou šly moc napřed, podruhé pozadu atd.) jsem nechal udělat servis. Sice je pravda, že se žádné díly neměnily, ale po servise šlapou naprosto příkladně.

Kolega z práce je zase ortodoxní Omegista (nebo jak to napsat), ale není chronomagor. Má jedny vintage automaty, které taky vlastní přes 40 let od nova a asi před čtyřmi lety si zakoupil nové Omegy s co-axialem a je z nich dost nešťastný. Už je měl asi 5x v servise, má právě ten pytlík vyměněných dílů a taky nedovede pochopit, proč mu staré hodinky makaly bez problémů tolik let a u nových, které stály majlant, pořád řeší nějaký problém.

Já chápu, že tyto příklady nelze brát jako dogma a že může jít o vyjímky, potvrzující pravidlo, ale pokud to tady tak pozoruju, spíš se mi to potvrzuje. Takže instantovo tvrzení  "to o tych uzasnych starych kalibroch je prevazne len spomienkovy optimizmus" bych já osobně po vlastních zkušenostech bral minimálně s rezervou.

Stejně tak se mi líbí, když se píše o tom, že za "ty peníze" je to v pohodě. Vždyť ty staré kalibry, co o nich hovoříme, taky nestály na špici vývoje a byly to běžné strojky. Kolikrát tady ggrand poukazoval na spoustu problémů, které Seiko poslední dobou má u většiny modelů a kolikrát se s ním tady spousta zatvrzelých seikařů hádala, že za ty peníze je to v pohodě? To je tady na foru taky takový zajímavý aspekt, pokud někdo použije příměr, že je to dobrý poměr cena versus užitná hodnota, tak ho někteří členové napadnou, že je to nesmysl, aby následně jinde zhodnotili stesky na kvalitu určitých hodinek slovy "co by si chtěl za ty peníze, vždyť to stojí jako dva články tahu od IWC". Přijde mi to minimálně trochu rozporuplné.

Ale abych to uzavřel, ano, bohužel se denně přesvědčuji o tom, že kvalita ÚPLNĚ VŠEHO jde dolů a bohužel už na to přestává mít vliv i výše ceny. Moc by se mi líbilo, kdybych si mohl vybrat kvalitní, drahou věc s tím, že bude fungovat bez problémů a vydrží adekvátně pořizovací hodnotě a nebo si vybrat levnou s tím rizikem, že to bude na chvíli. Ale poslední dobou mi funguje jen ta druhá část, ale to je na jiné povídání v jiném vláknu.

Odesláno

No, je to víceméně, jak píše Vally.

Obecně jsem žil v dojmu, že pan F. má Seiko rád. Má je jako jedinou značku na stránkách a prý je na ně fakt machr, což by mohlo indikovat, že je dělá rád (s láskou). Proto mne poněkud zarazila jeho reakce.

Nutno pak za mě říct, že si nemyslím, že vlastnění Seik považuji za nějaký extra poklad. Vždy jsem je ale bral jako vlastně docela kvalitní a spolehlivé hodinky, které mají jedinečný poměr cena/výkon i s přihlédnutím k faktu, že se jedná o inhousy. :-) Svoje Seika mám rád a zvlášťe pak Sarby mi dělají úsměv na tváří i po 2,5 měsíci, co je mám. Za ten cash pokud by sloužily 3 roky, budu s tím OK, a ony budou sloužit mnohem dýl. Seiko is love, Seiko is life!

Co se jedná dohadů o poctivosti tehdejší hodinařiny, něco na tom možná bude. Vždy si vzpomenu na svoje Primky, které jsou 50 let staré, dělají třeba 15 vteřin denně a servisované dost možná nebyly nikdy. A pak tu čtu, jak někdo s IWC na ruce oklepal hrablo o plot a stálo ho to 18K u Dušáka. Clověk má pak tendence něco si o tom pomyslet.

A Mikefuxovi díky za povzbuzení, ale netřeba. Se svými kousky jsem zatím naprosto spokojen.

Odesláno (upraveno)

Pana F. osobne neznam, tvrdi se, ze je machr na Seiko, netvrdim ze ne. Zajimave je a stalo by za zamysleni, jak hovori o vyse uvedenych kalibrech. Pokud je borec na Seiko a neni co by odbornik spokojen s kvalitou 4Rxx a 6Rxx + 7Sxx, ktere kalibry ho co se tyce kvality uspokojuji? GS? Asi tezko, nechci ho podcenovat, ale tam si asi ani neprdne imho. Jinak jsem toho nazoru, ze drive se nejen hodinky delaly kvalitneji. Vemte si cele spektrum vyrobku od a do z a porovnejte jejich kvalitu drive a dnes. Podotykam, netyka se to jen nasich casomericu.

Upraveno uživatelem tano
Odesláno (upraveno)

Třeba i blbý potraviny, co dřív bylo standard je dnes příplatková, prémiová kvalita. Vše v heslo 'Nechci slevu zadarmo'. Obecně aby nemusel jít s cenou nahoru, tlačí obchodník na výrobce aby snížili kvalitu. 

Upraveno uživatelem vintage
Odesláno

Koľko cca vyjde regulácia u hodinara pri seiku? Co približne s tým hodinar robí? Videl som na tube video kde pomocou programu s analyzou zvuku a potom "tocenim" kolecka +/- vedel vyladiť hodinky. Mam spominany 6R15 sarb033...robia my tak -20s/den aj keď ich dávam na dynko na noc, inak idú ešte pomalsie a rad by som ich dostal aspoň do plusu...diky za trocha osvety co regulacia u seika cca obnasa!

Odesláno (upraveno)

U mého hodináře akce na 3 minuty. Otevřít, vibro, seřídit, vibro a tak dokola, až jsem spokojen. Poslední akce byly myslím SKX399 - 3 minuty a cca +6s výsledek.

Jo a cena - jelikož jsem "štamgast", tak zdarma, jinak si myslím bere kilčo bez tlakovky.

Upraveno uživatelem JaRooN

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...