hopa26 Odesláno 20. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 20. dubna 2019 Jak jsem psal prihodu s posunovacem Kvetakem a nabidce ojet zechcanou uklizecku. rok 2004.Byl vlahy podvecer,babi leto ,kolem 19hodiny. Pred stanovistem posunovacu,na prvnim peronu lavicka ,pred ni maly stolek. Treba hodina mrtveho casu mezi vlaky a dalsi praci. Borci od posunu vylezli ven,kazdej hrnek kafe,ubaleny retko a siesta. Pritom se vedli rozhovory,padala ruzna zivotni moudra a nazory.Kveta: "Peto pojd k nam,nesed tam sam " .....Ja "nejdu hulite" ." Aby ses nezblaznil,tak dohulime a pojd" ...Ja " hm ,prijdu " .Zastavil osobak,vylezlo 20 lidi a prochazeji kolem nas... vsichni koukaji,jak 4 borci v oranzovym ,jeden v dzinovym sedej ,pijou kafe a mourej oci do zapadajiciho slunce.... Do toho poklidu si Kvetak neuveritelne usral,ale brutalne ,az zabrnela cela lavicka. Oni kluci od posunu bez vyjimky uplne nedodrzuji etiketu ,Jarkovskeho myslim necetl nikdo.Hned za tim zvukem prisel neuveritelnej puch.Ale silenej,ryzí esence pekla.Prochazejici cestujici jen nevericne koukali,nekdo cudne klopil zrak,nekdo kroutil hlavou v udivu zhnusen,dalsi se smal....Kvetak do toho smradu zvednul ruku,zvolna s ni zakyval zleva doprava v neuspesnem pokusu imitovat vejir a rozptylit ten smradlavy mrak a povida: "Jo,jo. Půjdu to dát na porcelán ". A odesel s hrnickem od kafe k zachodu. Zapsane prihody asi tak nevyzni. Mam ty zazitky vypaleny v sitnici,vidim je jako dnes.Vzpominam na krysi cirkus, veceri, prvni vanoce v praci......Nebo jak se drive pilo, kdyz si vzpomenu na Mirecka a co mi provedl v praci, kroutim hlavou co vse bylo mozne.
Klotzman Odesláno 23. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 23. dubna 2019 Hopa paráda. Dej vánoční historku, však budou co by dup Mimochodem, když jsi psal o tom jak se vyrábí strojvedoucí, tak mě napadlo - dělají se ještě dneska standardní zkoušky na páru?A když jsem viděl tu vesmírnou kabinu - řadí se na elektrice ještě dneska ručně šunty nebo je to nějak automatizovaný a jen se brnká do páčky?
hopa26 Odesláno 23. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 23. dubna 2019 Jasne,zkousky na paru se normalne delaji. Ale ten proces neni snadny, mimo uceni a zkousek je nutne odpracovat spoustu brigadnickych hodin, takze samotna jizda je pomyslna tresinka na dortu a trva hodne casu nez clovek dostane prilezitost vest parni lokomotivu. Asi par lokomotiv kde se radi postaru je, ale vesmes se to opravdu zvedlo, i s ohledem na rychlost na trati-potrebuji at neprekazis. Jsem byl v sobotu v Hradci Kralove na mycce, dostanu se tam uz velmi zridka. Stara lokotka, nadherna poklidna smena, poslechl jsem si narikani obsluhy co vsechno je na draze na hovno. Pokyvoval jsem do rytmu jejich litanie a v duchu premital jak jejich bedovani pretavim na nejaky nosny pribeh.
Klotzman Odesláno 23. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 23. dubna 2019 Si pamatuju jak jsem četl v nějaké vzpomínkové knize, jak borec dělal praxi na elektrice a když se moc odvázal, že na něj mašinfíra řval "Boha jeho, nie na tri šunty! Azda málo rušňov zhorelo?", tak jsem si řikal, že už to asi dneska tak nebude.
Radek124 Odesláno 23. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 23. dubna 2019 Nó... jedno takové hořící "dvojče" jsem před 30 rokama viděl tuším u Trenčína a nebyl to hezkej pohled, třeba to byl ten samej mašinfíra...
Klotzman Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 24. dubna 2019 Nó... jedno takové hořící "dvojče" jsem před 30 rokama viděl tuším u Trenčína a nebyl to hezkej pohled, třeba to byl ten samej mašinfíra... Tak čítám, že když to jednou blaflo, tak už to zhořelo. Fyzika není můj kobylek, ale jak jsem se to snažil pochopit, tak ty elektromotory na těch vyšších stupních byly (jsou?) zatížený opravdu fest.Na některých lokotkách bylo šuntovacích stupňů myslím i 5, tak se zřejmě počítalo, že to má vydržet, ale asi se s tím muselo umět. Na druhou stranu poslední tři bývaly zamčený nebo blokovaný, aby se nedaly používat, takže to asi bylo fakt o hubu. Myslím, že tam šlo o nějaké izolace komutátorů, že pokud nebyly v top stavu, tak mohl přeskočit oblouk, když to dostalo ten sérioparalelní záhul.
Radek124 Odesláno 24. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 24. dubna 2019 Je fakt že tehdy jsem byl v prváku na gymplu a pod pojmem "šunty" jsem si představoval něco úplně jiného než dávkování šťávy v lokomotivě... ale bylo poučné vidět že i taková "plechovka" jako je nákladní elektrická lokomotiva může hořet vysokým plamenem - a maníci kolem mohli jenom stát, koukat a doufat že vlaky kolem projedou bez úhony. Do několika postarších tramvají a lokomotiv jsem se pak v minulých letech kouknul "pracovně" i za jízdy - a mašinfírové u mě mají od té doby hluboký respekt, že v takovém "muzeu" (které je navíc "každý pes-jiná ves", podle toho kdo se na upgradech onoho konkrétním kusu zrovna podepsal) dokážou fungovat celé roky bez nějakých větších lapálií a nehod...
Radek124 Odesláno 26. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 26. dubna 2019 No zrovna předevčírem ve Vladivostoku minul obrněnej vlak se soudruhem červenej koberec a muselo se potupně couvat. Upřímně, nechtěl bych být v kůži mašinfíry a jeho rodiny...
shaggy Odesláno 26. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 26. dubna 2019 Český turista vypadol z okna hotela v Tatrách. Chcel ísť na toaletu. Tak ale toto uz je vyssi level a uplne mimo staroslovanskeho porekadla. Snad bude OK.Ísť do Tatier na túru a zjebať sa z pálenky, to je slovenské! Ale ísť do Tatier na túru a zjebať sa zo skaly, to je také české.
Návštěvník Odesláno 26. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 26. dubna 2019 To každej říká jak by nechtěl žít v sev.koreji. já bych nechtěl žít nikde jinde, za předpokladu, že bych se jmenoval Kim :-)
Radek124 Odesláno 26. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 26. dubna 2019 Netroufám si zpochybňovat , ale prasátkův stýc a brácha se taky jmenovali Kim (příjmení v Koreji rozšířené asi jako tuzemský Novák/Dvořák/Kovář/Nguyen) - a co jim to bylo platné? Jednoho nechali rozstřílet z kulometu a sežrat psama, druhého nechali v cizině otrávit VX...
hopa26 Odesláno 26. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 26. dubna 2019 Minulý týden jsem mel z ničeho nic telefon, cizí číslo. Zvednu to."Dobrý den tady je Monika Granja, pamatujete si na mne" ? ( ředitelka Výboru dobré vůle )Já "dobrý den, samozřejmě" . (v duchu si rikam problem s prachama, máš po ptákách frajere) "Pane Horčička, máme výroční předávání cen Olgy Havlové v Národním muzeu a protože je to tam úplně poprvé, narazili jsme na problém, jsou tam schody a na pódium se nedostanou imobilní laureati. Hledala jsem, kdo má mobilní plošiny našla jsem, že České dráhy.Nikoho tam ale neznám, jenom Vás". "Nevíte, jestli by šlo plošinu půjčit" ? Byl jsem polichocen, zároveň jsem si ale vědom svého mrzkého vlivu a pravomoci. Říkám jí tedy popravdě, že netuším, ale ať mi dá chvilku čas a zkusím zjistit, jestli se mi podaří zaklepat na správné dveře. Systém řízení u ČD je vcelku složitý, spousta odborů, různé rozhodovací pravomoci.Na pyramidě jsem já úplně dole a na vrcholek nedohlednu. Na druhou stranu, lidi mne bůh ví proč mají rádi, tak zkusím natvrdo přeskočit všechny poddané.Hned mi naskočilo "hodně vysoko míříš, ale ze sraček můžete vytáhnout se" , večer po 22 hodině jsem tedy z lokotky napsal mail nejvyššímu obchodnímu řediteli- tomu, který mi daroval hodinky?.. Text nebudu zveřejňovat, každopádně mi odpověděl za necelých deset minut.Že mi nic neslíbí, ale zkusí zařídit.Pro Vaši představu-asi jako když děláte u O2 prodavače tarifů a napíšete přímo Kellnerovi, jestli by šlo půjčit unikátní a potřebné firemní auto na víkend pro dobrou věc. Přeskočím detaily, nějaké drobné psaní, volání, voalá a vše je dneškem domluveno-zapůjčení na akci klapne.Tak jsem potěšen, že i u ohromného anonymního molochu stále ještě funguje chuť pomoci.Samozřejmě jim to něčím oplatím- ne že musím, ale že chci mohu.
Gustaf Odesláno 26. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 26. dubna 2019 Hopo, ty jsi Bůh.... je něco, co nedokážeš?
hopa26 Odesláno 27. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 27. dubna 2019 Gustav, nedokazu sposutu veci. Treba uz neudrzim erekci celou noc jako pred dvema roky. Vcera vecer se nevedlo. Troubim jak na lesy, protoze to v lese bylo.Mama divoka svine stihla prejit, stejne tak i tata divoky kňour.Za nima 10 selat jsem, trefil jsem jich asi 7.
orol Odesláno 27. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 27. dubna 2019 7 jednou ranou! Bravo!To se ještě vyplácejí odměny za ulovený divočáky?
Effe Odesláno 27. dubna 2019 Nahlásit Odesláno 27. dubna 2019 Do toho poklidu si Kvetak neuveritelne usral,ale brutalne ,az zabrnela cela lavicka. Oni kluci od posunu bez vyjimky uplne nedodrzuji etiketu ,Jarkovskeho myslim necetl nikdo.Hned za tim zvukem prisel neuveritelnej puch.Ale silenej,ryzí esence pekla. Na tuhle situaci kolega používal : "ku . va , to muselo být hov.. už když jsi to žral " :-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se