safi Odesláno 20. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2007 Možná, že to je jen můj osobní dojem, ale tyto celosvětové (už ne jen "křesťanské") svátky se mění v každým rokem ve stále větší chrám konzumu v rámci kterého si většina lidí kupuje a dává věci, které nepotřebuje za peníze, které nemá. Dnes jsem vyšel z kanceláře na Václaváku si v blízkém obchodě vyzvednout objednanou baterku do notebooku. Záležitost, která by mi normálně zabrala tak 10-15 minut mi dnes trvala přes hodinu. Do kanceláře jsem dorazil naštvaný a i lehce zdeptaný šílenou masou lidí která šíleně kupuje co ji přijde pod ruku. Dnes sice Vánoce neslavím, nicméně si z dětství pamatuji, že tehdy byly Vánoce hlavně o společně stráveném času ( + samozřejmě i o těch zvyklostech, pohádkách atd..). Když tento obraz z dětství porovnám s tím, jak dnes slaví Vánoce rodiče, tak musím konstatovat, že Vánoce jsou pro ně hlavně jen schon nakupování věcí na štědrovečerní večeři, pečení cukroví..atd. Výsledkem je, že úplně odvaření si sednou ke štědrovečernímu stolu...na pohádky na které jsme se společně dříve dívali, dnes nemají vůbec čas se podívat. Příčinou je samozřejmě, že dnes je méně času. Neměl by to být právě proto ten hlavní důvod proč využít státem daného pracovního volna, aby jsme si odpočinuli a strávili výrazně více času s rodinami, na které máme čím dál tím méně času.
Jakubisko Odesláno 20. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2007 Sigi, rozhodne to neni jen Tvuj dojem. Presne na tohle myslim kazde Vanoce uz par let dozadu. Ale rekneme si na rovinu, neni to tim, ze starneme? Uz nejsme detmi, kteri defacto o Vanocich nic nemusi zarizovat a spadame do roli lidi v produktivnim veku, kteri se o to naopak starat musi. Chte, nechte. Zajimave by bylo se zeptat svych rodicu a svych ratolesti, zda to taky tak nevidi. Rozhodne ale nepopiram, ze kazdy rok jsou Vanoce rychlejsi, hektictejsi, barevnejsi a masivnejsi.
JJ Odesláno 20. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2007 Jeden z důvodů, proč mi vyhovuje Holandsko, je to, že dárkové šílenství se ve větší míře odbude na Sinterklaase (5. prosince). Zbytek adventu a Vánoce jsou pak daleko klidnější, než v ČR. I když v posledních pár letech se obchodníci celkem snaží vnucovat Santa Clause, nejsou moc úspěšní a Vánoce mají do značné míry pořád ten skromnější církevně-společenský charakter. Když jsme někdy před Vánoci v ČR, je to pro mne dost peklo, přesně z důvodů, které uvádí Safi - ze sebemenšího pitomého nákupu je záležitost v lepším případě na hodinu, všude kvanta lidí, odevšad řvou koledy, jejichž tvůrci by asi rotovali v hrobech, kdyby věděli, k čemu se jejich díla dnes používají... Doma pak většina lidí naložená u televise. Nám se zatím daří odolávat relativně snadno. TV doma nemáme, takže děti na ni nejsou zvyklé, cukroví pečeme proto, že nás to baví a rozhodně se kvůli tomu nehoníme, dárky nakupujeme průběžně někdy od léta... Po jednom excesu jsme dali příbuzenstvu limit na počet dárků pro děti a zdá se, že to vše dohromady funguje :-)
New Milis Odesláno 20. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2007 Vánoce mě jednoznačně serou a toto je poslední rok, kdy je respektuju.
redd Odesláno 20. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2007 Už skoro bleju z těch davů hommo sapiens proudících bezmyšlenkovitě z obchodu do obchodu... Už se těšim, jak o svátcích vypadnu na běžky vyčistit hlavu ze zaneřáděné Prahy, večír posedím s přáteli u pohodově inteligentní konverzace nad dobrou sklenkou. Nejsem původem Pražák, tak jsem zvyklý na vánoce v kruhu rodinném v relativním poklidu s časem jeden na druhého, pohádky, společné pečení cukroví, zdobení stromku, zajít si na rybník zabruslit, apod. To co se děje poslední dny v Praze ani nevím jak pojmenovat. Chtělo by se to trošku zamyslet nad elementárníma hodnotama našeho bytí/nebytí. Ruku na srdce, kolik z vás je zastáncem/stoupencem Křesťanství? Nebo zeptejte se dnešních dětí, jestli vůbec ví, proč se vánoce slaví? Já osobně se za křesťana nepovažuju, ale mám rád klasickou atmosféru vánoc, rodinka pospolu, obdarujeme se nečím malým, mnohdy nepotřebným, ale hlavně jsme spolu. Taky se postupem času má širší rodina rozrůstá a tak je dobré rozzářit očka mladých členů.
rorda Odesláno 20. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2007 Jakubisko napsal: Sigi, rozhodne to neni jen Tvuj dojem. Presne na tohle myslim kazde Vanoce uz par let dozadu. Ale rekneme si na rovinu, neni to tim, ze starneme? Uz nejsme detmi, kteri defacto o Vanocich nic nemusi zarizovat a spadame do roli lidi v produktivnim veku, kteri se o to naopak starat musi. Chte, nechte. Zajimave by bylo se zeptat svych rodicu a svych ratolesti, zda to taky tak nevidi. Rozhodne ale nepopiram, ze kazdy rok jsou Vanoce rychlejsi, hektictejsi, barevnejsi a masivnejsi.To je přesný a řekl bych, že i vystihující celkem dost dobře podstatu věci ...
decebal Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 New Milis napsal: Vánoce mě jednoznačně serou a toto je poslední rok, kdy je respektuju.
Tazatel Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 ¨safi: Máš pravdu, ale je to na každém z nás jak si to zařídí. Já jsem vcelku spokojený. Ty návaly lídí všude je ale fakt krize.
PepaSFI Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 já dokonce viděl v obchoďáku dopravní nehodu kvůli nevěnování se řízení košíku. Košík-autíčko, takový ten vozík co v něm sedí dítě a kroutí volantem,v něm prcek a tlačil to asi jeho starší brácha,tak 10-11 let.Ten se samozřejmě nevěnoval řízení a čuměl po kdečem.No a zamířil s vozíkem do mezery kterou nemohl projet.K tomu se prcek vyklonil z autíčka a ohobloval hlavou protijedoucí vozík.Naštěstí se to obešlo bez krve a většího křiku ale kdyby proti jela nějaká správně nasupená baba s metrákovým nákupem tak by to mohlo být vážnější. A vyrazit teď na běžný nákup je zážitek.Chleba,šest rohlíků a pár drobností se může pěkně protáhnout.Není kde zaparkovat,plno aut,čtvrtinu parkoviště zaberou prodejci stromků,všude davy lidí.
New X-Bob Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 (upraveno) Já mám letos porpvé vánoce, kdy jsme nad věcí. Na "vánoční úklid" jsme se doma s ženou vybodli. Ostatně, když je za zády 6 letá dcera, která furt něco maluje, vystřihuje, hraje si s něčím a pod, tak to nemá cenu Dárky jen přiměřené, šílenství jsme vypustili. Ještě ani nemám vánoční stromeček Ale mám klid a mír v duši! ...a zavedl jsme si hezkou "tradici" - už po 3. půjdu s dcerou na štědrý den do ZOO v Praze. Lepší, ne sedět u bedny a čekat na estrády, zábavy a pod. Upraveno 21. prosince 2007 uživatelem New X-Bob
Godin Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 Já měl taky takovéto období, kdy mě vánoce sr..y, ale od té doby, co mám vlastní děti, tak se na ně celkem dost těším. Taky je to jedno z období, kdy si vybírám dovolenou a tak doma tlačím děti do gauče a nutím je se mnou sledovat pohádky. Nákupní shon se mi v posledních letech díky internetu vyhýbá, už dokonce nakupuju i hadry a zatím jsem měl kliku a nemusel nic vracet. Cítím to asi stejně jako Tazatel který psal, že jaký si to uděláš, takový to máš. Takže vám všem přeji klidné prožití vánoc a hodně hodinek pod stromečkem.
JJ Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 New X-Bob napsal: Ostatně, když je za zády 6 letá dcera, která furt něco maluje, vystřihuje, hraje si s něčím a pod, tak to nemá cenu Podělíš se o know-how jak toto vysvětlit manželce? Každý večer musí uklízet po potomstvu, přičemž ráno ještě něž vstane, je v dětském pokoji naprosto stejný binec, jako tam byl večer. Já mám experimentálně ověřeno, že když se neuklidí, trpaslíci se spokojí s existujícím bordelem a nový nedělají, nicméně manželka to prostě ne a ne pochopit...
PigyCZ Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 O letních prázdninách na dovolené jsem se dal do řeči se sousedkou na hotelu a na poznámku "to byl ale nákup", mi odvětila , že to má už dárky na vánoce. Řekl jsem si že jí haraší, ale dneska ji závidím . . . . . Naprosto nesnáším to "hypermáketové" šílenství, jedu si pro obyčejné potraviny a fronta jako kráva mezi duchodci s levnýma dvd, aku-šroubováky a dalšíma šmejdy z asie. Jsem překvapen kolik lidí na nákupy i v dopoledních hodinách, jako by už nikdo nemakal, a nebo to jsou uřednice co si odskočily od přepážky
Radimk Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 Vánoce - jak si kdo udělá. já jsem v poho, žena je v poho, děti jsou v poho...Akorát kapr je nějakej nesvůj.Přestěhovali jsme se nedávno do nového domku na vesnici- čili za A, dárek vyřešený- klíček s mašličkou pod stromek, a pak pár drobností pro holky, za B, rychlost Vánoc na vesnici je o 75% menší než ve městě. Pohodička, vycházky, grog / whiski... pohodový koncert... miluju tuto dobu... A když se mě nedej bože zastesskne po městě, tak jedu na nákup... Já jen pořád z médií slyším stress... shon, nervozita... Kde? kdo? já vidím pohodu, ticho, Akorát ta svinská kosa mě pěkně štve.. A proto vám přátelé a kamarádi přeju pěkné svátky, klid , pohodu a pevné nervy v závěrz roku a v dalším ropce hodně úspěšných dní!!
Radimk Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 JJ napsal: Podělíš se o know-how jak toto vysvětlit manželce? Každý večer musí uklízet po potomstvu, přičemž ráno ještě něž vstane, je v dětském pokoji naprosto stejný binec, jako tam byl večer. Já mám experimentálně ověřeno, že když se neuklidí, trpaslíci se spokojí s existujícím bordelem a nový nedělají, nicméně manželka to prostě ne a ne pochopit... Tak to je. Moje periferní vidění vnímá binec až se začne kupit nad 10cm... jinak to považuju za vysokou rozpracovanost...Naprosto jiná situace ovšem nastává, když jdu v noci přikrýt naše hravé dítko a šlápnu bosou nohou na kostku z Lega...
New X-Bob Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 JJ napsal: Podělíš se o know-how jak toto vysvětlit manželce? Každý večer musí uklízet po potomstvu, přičemž ráno ještě něž vstane, je v dětském pokoji naprosto stejný binec, jako tam byl večer. Já mám experimentálně ověřeno, že když se neuklidí, trpaslíci se spokojí s existujícím bordelem a nový nedělají, nicméně manželka to prostě ne a ne pochopit... To je přesně ono. Hranice bordelu narůstá jen do určité míry. Pak se jaksi sám, vnitřně, bordel zastaví na určité hranici a dále se nezvyšuje. Je třeba se naučit žít s tím v rovnováze. Potvrzuji jen záchvěvy šílenství, když uspím dceru a pak polehoučku zhasnuv se plížím z pokoje a šlápnu bosou nohou na Lego. Tudíž - nesnáším Lego potmě! Takže návod: empiricky odpozoruj vaši vlastní hladinu, kdy se tvůrčí prostředí (ženské tomu říkají bordel) zastaví na určité hranici. Pak je třeba hlasem pána domácnosti sdělit, že :"TOTO JE BOD 0" a soustřeďte se jen na udržování stavu, lehce oscilujícího kolem bodu 0. Lze samozřejmě nechat ženu přivést byt do stavu -10, avšak fyzikální zákony ve vesmíru uvedený stav hodnotí jako nerovnovážný, výchýlený a proto soustava samovolně směřuje stejně do bodu 0 Tímto ji vědecky dokážeš, že extra úklid nemá cenu. A je to.
Godin Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 Radimk napsal: Tak to je. Moje periferní vidění vnímá binec až se začne kupit nad 10cm... jinak to považuju za vysokou rozpracovanost...Naprosto jiná situace ovšem nastává, když jdu v noci přikrýt naše hravé dítko a šlápnu bosou nohou na kostku z Lega... Jo jo, to je masakr
Leclerc Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 K úvodnímu safiho příspěvku: ne každý (naštěstí!) žije v Praze a ne všechno se točí pouze kolem Václaváku... takže se dají Vánoce a předvánoce prožít bez stresu a pocitu, že je nás tu jak v Indii. Poklidné Vánoce přeju všem
rorda Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 PigyCZ napsal: Jsem překvapen kolik lidí na nákupy i v dopoledních hodinách, jako by už nikdo nemakal, a nebo to jsou uřednice co si odskočily od přepážky Nejsou to úřednice od přepážky, ty naopak makaj a nemůžou jen tak odbíhat, jsou to zevláci, nemakáči, podnikatelé se spoustou času a lidé z firem, kde maj volnější pracovní režim, toť aspoň moje zkušenosti ...
Andreas.ks Odesláno 21. prosince 2007 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2007 Leclerc napsal: K úvodnímu safiho příspěvku: ne každý (naštěstí!) žije v Praze a ne všechno se točí pouze kolem Václaváku... takže se dají Vánoce a předvánoce prožít bez stresu a pocitu, že je nás tu jak v Indii. Kamarádka v neděli přiletěla z Kolkaty... Za celý týden si nemohla zvyknout na to, jak málo lidí se tady pohybuje po městě...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se