Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Návštěvník eloga
Odesláno

jaj jaj, gabo zelenay, tvl instante, ty budeš taky nějakej Terazky, seš chytrej jak rádio a nič,

máš úppdkv - servis  :cheers:

Odesláno

Tak co, kdo tu v horecce koupil za 15k USD a vice? Pamatuju tady v te nejvetsi manii obrovske plany, velke reci o velkych nakupech a uvahy, jak bude Bicoin za 100k. Celkem me to bavilo pozorovat a cist. Bez ironie, fakt to byly zajimave myslenkove pochody. A celkem by me taky zajimalo, jak se veci maji dnes. Maji ti, co koupili za 15 a vice jeste nejakou nadeji na aspon nulovy exit? Nebo uz to do nekonecna bude kolisat a dlouhode mirne klesat az se uplne zapomene, co to vlastne bylo a k cemu?

Odesláno

Nesyp sol do otvorenej rany. To boli. Ja sice neni som zraneny ale roky dozadu som sa ulakomil a chnapol po padajucom nozi. A nic prijemne to nebolo.

Odesláno

Nemyslim to nijak zle. Jen jsem tise zasnul nad mistnim vseobjimajicim optimismem z prelomu roku, jeden prispevek predhanel druhy, a kdo chvi stal, hned jiz zase stal opodal. No a ted tu je ticho, jak v marnici, nuda, sed a zmar. Tak se ptam, no.  

Návštěvník Zmizík
Odesláno (upraveno)

No a co by tady melo bejt kdyz to takhle kleslo..? Ja na konci roku vybral vklad a ted tam mam neco, co muze jit do hajzlu anebo udelat poradnej ranec. Pro me to je jako mit v kapse vyherni los, jen jeste neznat vyhru. A je to super pocit - nemoct nic prohrat, jen zvitezit nebo v nejhorsim remizovat. Coz si samozrejme nepripoustim. :D

Upraveno uživatelem Zmizík
Odesláno (upraveno)

No a co by tady melo bejt kdyz to takhle kleslo..? Ja na konci roku vybral vklad a ted tam mam neco, co muze jit do hajzlu anebo udelat poradnej ranec. Pro me to je jako mit v kapse vyherni los, jen jeste neznat vyhru. A je to super pocit - nemoct nic prohrat, jen zvitezit nebo v nejhorsim remizovat. Coz si samozrejme nepripoustim. :D

Jenže to je právě ta tajemná magie těch nejlepších, která dává vzniknout všem těm konspiračním teoriím. "Jak to věděli, že teď? Tohle nemůže být náhoda. Insider trading, NWO, ilumináti, nejbohatší rodiny světa, něco za tím přeci musí bejt." Vybrat vklad na absolutní špici a pak se už je bavit tou hrou, to je majsterštyk. Troufám si tvrdit, že s takovým čuchem na absolutně ideální načasování tady moc borců nebude. Vidíš, třeba tohle by tu mělo bejt, to se fajně čte. Upraveno uživatelem Hasňa
Návštěvník Zmizík
Odesláno (upraveno)

No, pockej, ja se radsi dneska kouknu, kdy sem to vybiral, vono to na uplny spici taky nebylo.... :D

Edit: Njn, tak 18.1. Tak jen polovicni iluminat.

Upraveno uživatelem Zmizík
Odesláno

To je prave ten rozdil mezi spekulaci a investici.

U spekulaci - napr. do bitcoinu jeden vydela. To je super a gratuluji Zmizikovi i vsem ostatnim. Ovsem stejnou castku, kterou Zmizik vydelal, tak nekdo jiny prodelal.

U investic to je jine. Primarne investujes pro vynos z investice. Takze beres treba najem z bytu, dividendu z akcie, atd. Takze i kdyz ti cena investice klesne, tak jeste porad nemusis prodelat a hlavne dokud neprodas, tak neprodelas, protoze mas furt prijmy z investice (proto se to taky nazyva invstice).

Proto si taky myslim, ze v pripade bitcoinu se o zadnou investici nejedna.

Odesláno (upraveno)

Proto si taky myslim, ze v pripade bitcoinu se o zadnou investici nejedna.

Nákup bitcoinu je sice spekulativní investice, ale pořád investice. Stejně jako nákup každého jiného aktiva, se kterým se obchoduje a které se může zhodnocovat v čase a/nebo nese pravidelný výnos. 

Spíš bych investice dělil na spekulativní a obezřetné. Doporučuju ty obezřetné, ale ty spekulativní, ty lákají... Greed and fear, to jsou drogy finančních trhů.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem Viktor
Odesláno (upraveno)

Já to takhle nevidím.

Podle této teorie by ale investice zrovna tak mohla být sázka na červenou v kasinu nebo "investice" do tiketu loterie, popřípadě "investice" do sázky na výsledek sportovního utkání nebo "investice" do švestek v hracím automatu.

Spíš jsem ale pro lidi, kteří se zabývají těmito aktivitami slýchával označení jako gambleři. Málokdy je někdo označil za investory. Ale je nová doba, tak příště místo herny se mohou ty podniky označovat jako investovny, když se v nich vlastně investuje.

Investice by dle mého názoru měla mít nějaký fundament - jako akcie, pozemky, nemovitosti nebo mít aspoň fundamentálně podloženou budoucí poptávku/nabídku. Např. spekulace do budoucích cen komodit nebo energií nebo akcií je dle mého soudu pořád jen spekulace a ne investování, ale aspoň to může být fundamentálně podložené a určité aspekty investování to pak má. Spekulace do bitcoinu ale nemá žádný fundament. Drivery jsou v případě bitcoinu čistě jen ta chamtivost a strach.

Vše co nemá fundament, je podle mě jen spekulace. Podobně se nedávno vyjádřil i W. Buffett.

Upraveno uživatelem FraK
Odesláno (upraveno)

A ještě bych dodal, že i v případě spekulací na akcie, energie, komodity, nemovitosti atd. jsem četl analýzy, jejichž předmětem byla odůvodněně odhadnutá poptávka / nabídka. Pořád to byly ale jen spekulace, neboť do hry vstupuje tolik proměnných, že je prakticky nemožné přesně predikovat poptávku /nabídku, ale do určité míry to možné je. Nebo jsem u spekulací na akcie viděl fundamentální analýzy firem, které jsou ekonomicky bezdůvodně podhodnocené nebo nadhodnocené - např. proto, že se nějaký velký investor rozhodl je vyprodat / nakoupit nebo trh neadekvátně reagoval na nějako zprávu.

V případě Bitconu jsem ale žádnou takovou analýzu nikdy neviděl. Jen výkřiky typu půjde to na 100 000. Půjde to na 0... a v zásadě na jakékoliv číslo - ale fundament vždy chyběl. To už mi víc jako "investování" přijdou sázky na sportovní utkání. Tam určitý fundament lze na rozdíl od Bitcoinu vždy nalézt. I když i toto bych se za opravdové investování zdráhal označit.  Pořád to má ale k investování blíž, než spekulace s Bitcoinem.

Upraveno uživatelem FraK
Odesláno

Já ti právo na vlastní výklad termínu investice neberu, jen s ním humbly nesouhlasím a před vlastním originálním výkladem dávám přednost odborné/právní definici investování, která je poměrně stručná a jednoznačná. V mém světě je spekulace typem investice. A sázka v kasinu ani koupě losu investice není, nedochází k nákupu aktiva, které se v čase zhodnocuje a/nebo nese pravidelný výnos.

Ale jinak ti asi rozumím a spíš souhlasím s obsahem sdělení. Peace.

Odesláno (upraveno)

Já samozřejmě tu definici investice znám a schválně jsem to trošku nadsadil :-))

Ale i tak přemýšlím, zda by se Bitcoin vůbec vešel do definice investování. Pravidelný, ani žádný jiný výnos nenese. Zhodnocení v čase je diskutabilní.

Pokud budu kupovat komoditu (nerost, surovinu), tak mohu vycházet z toho, že její nabídka je omezená vytěžitelnými zásobami. To je stejné jako u Bitcoinu, ale zatímco komodita má nějaké fyzikálně-chemickou definici, která má omezenou substituci (dokud tedy nebude dostupná technologie jaderné fůze nebo řízeného štěpení atomů :-), tak v případě Bitcoinu je substituce prakticky neomezená. Alternativních coinů vzniká moře. To je jako by zlato šlo snadno nahradit dalším libovolným chemickým prvkem. Bylo by skutečně nadále cenným kovem? Předpokládal by někdo rozumně, že se bude v čase zhodnocovat? Spíš si myslím, že ne. Proto v mých očích nákup Bitcoinu není investice. 

Upraveno uživatelem FraK
Odesláno

No vidite. Zajimave cteni. A pak, ze to nejde. Ja jsem sve akcie temer zcela prodal, takze ted trh jen z povzdali sleduji. Exitnul jsem tak v polovine posledniho rustu, takze taky tak polovicni iluminat. Bitcoin bych nekoupil ani za zlate prase. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...