Přejít na obsah

Motorkáři

Doporučené příspěvky

Chlapi, při rozšíření skupin ŘP, musím čekat až dostanu do ruky kartičku, nebo můžu sednout a jet? V portálu občana vidím všechny skupiny a kartičku u sebe stejně nevozím. Pozná četník při kontrole, že ještě nemám převzatý fyzický ŘP, nebo jen vidí, že mám oprávnění a šlus? Už mě svrbí ruce... 

Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když už máš ŘP, což předpokládám, tak vystavení nového ŘP s novou skupinou jde ve zkráceném řízení do 5 pracovních dnů za 700,- jinak je to standardně do 20 pracovních dnů za 200,-. Zkrácená lhůta jde pouze u řozšíření skupin, jakože už ti někdy byl ŘP vydán. U vystavení prvního řidičáku to nelze. 

Odkaz ke komentáři

před 3 hodinami, Strocek napsal:

Přesně tak, dokavaď nemáš řidičák v ruce (musíš ho převzít), tak jezdíš bez řidičského oprávnění. Rok zákaz atd... Situace je jiná v případě, že už je ŘP propadlej. 

Je to marný, je to marný, je to marný ....

Motorové vozidlo smí řídit DRŽITEL ŘIDIČSKÉHO OPRÁVNĚNÍ. Krátce odcituji § 80:

Řidičské oprávnění opravňuje jeho držitele k řízení motorového vozidla zařazeného do
skupiny vozidel, pro kterou mu bylo řidičské oprávnění uděleno.

No, a ke vztahu řidičského oprávnění a řidičského průkazu snad toliko:

§ 110
(1) Řidičský průkaz vydá držiteli řidičského oprávnění příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností.
(2) Jsou-li splněny podmínky pro vydání řidičského průkazu, vydá příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností řidičský průkaz nejpozději do 20 dnů ode dne podání žádosti o vydání řidičského průkazu.

Tedy ergo kladívko: sám zákonodárce předpokládá uplynutí určité doby mezi udělením řidičského oprávnění a vydáním řp. Pro jednoduchost: k řízení opravňuje získání řidičského oprávnění, kdežto řp je pouze osvědčením o udělení řp.

Takže Strocekova věta: Přesně tak, dokavaď nemáš řidičák v ruce (musíš ho převzít), tak jezdíš bez řidičského oprávnění.

JE PIČOVINA NA ULTIMO.

Odkaz ke komentáři

Já si to nemyslim. Udělení ŘO je imaginární věc, kdežto řidičák je plastová kartička. To každej chápeme. Proto aby ti bylo uděleno řidičské oprávnění a vydán řidičřský průkaz musíš podle mě stvrdit podpisem. Krom toho by pak postrádala ta zrychlená lhůta pro vydání řidičáku smysl. Takže za mě, když na úřadě nepodepíš převzetí ŘP nemáš udělené ŘO. 

takže moje věta: Přesně tak, dokavaď nemáš řidičák v ruce (musíš ho převzít), tak jezdíš bez řidičského oprávnění.

ŽÁDNÁ PÍČOVI NA ULTIMO NENÍ.

Upraveno uživatelem Strocek
Odkaz ke komentáři

Kámo nevíš která bije...

Když uděláš zkoušku tak získách odbornou způsobilost, nic jinýho! Pro to aby ti bylo uděleno ŘO musíš ještě mít zdravotní způsobilost. Tyhle dvě věci vodneše na úřad a zažádáš i o udělní ŘO a vydání ŘP. Žádná úspěšná závěrečná zkouška z praktické jízdy neznamená, že si automaticky držitel ŘO. To je největší nesmyl co jsem kdy zatím četl. 

Upraveno uživatelem Strocek
Odkaz ke komentáři

Pokud si dobře pamatuju, tak zdravotní způsobilost se dokládá při už při vstupu do autoškoly.

Nevím, jak je to u prvního vydání ŘP, ale myslím, že můžeš v klidu jezdit i s propadlým řidičákem. Protože tím, že ti propadne, neztrácíš tu odbornou způsobilost, jen si zapomněl si ho vyměnit. Možná podléhá pokutě nebo tak, ale na silnici normálně můžeš. Narozdíl od třeba zbrojního průkazu, kde, když ti propadne, jsi v prdeli.

Ta kartička ŘP se hodí hlavně, když chceš jet někam ven z ČR.

Upraveno uživatelem redd
Odkaz ke komentáři

Po ČR bych klidně jezdil

(pokud je už oficiálně zažádáno o vydání ŘP, všechny povinnosti jsou podle mě splněny - zdravotní / oborná způsobilost)… elektronicky už je vidět, že ho vlastně máš a už se jen čeká, až ORP vytiskne kartičku.

(Upřímně teda nevím, co vidí v systému PČR, pokud tě někde zastaví.)

Upraveno uživatelem redd
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...