lafr Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 3 minutami, chuckie2 napsal: To samozrejme mocni nereknou ty jsi hrozny curak. To snad ani neni pravda. Na druhou stranu ja vzdy obdivuji tu "odvahu" byt v tematu uplny impotent a o to silneji zastavat silny nazor Sice na to nemam zadna data, ale tak to urcite je, Mana rikala..... To není odvaha, to je nedostatečná mentální kapacita vnímat, jak v dané problematice dotyčný plave a jak je to následně v té debatě jasně vidět pro všechny ostatní, kteří o tom něco ví. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
H-B Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna Hosi ja nevim, datama to podlozeny taky nemam, ale naproste vetsina OSVC v mem nejblizsim okoli (mineno kamaradi) vice ci mene s penezma caruje a ve vysledku krati danovy odvody. Netroufl bych si delat rovnitko mezi OSVC = podvodnik, to je samozrejme blbost. Ale i bez dat bych si s klidem vsadil, ze OSVC rozhodne maji vetsi procento ojebavacu nez zamestnanci. A OSVC jsem byl, vim o cem to je. Moje osobni zkusenost je, ze zkratka hodne formatu cinnosti pri OSVC dava hodne prilezitosti jak "optimalizovat" - spis je to tim padem o tom, kdo se ji chopi a kdo ne. Aneb, jak nekdo psal, zakony jsou stejny pro vsechny, ale lidi jsou ruzny. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ATOM Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 4 minutami, lafr napsal: To není odvaha, to je nedostatečná mentální kapacita vnímat, jak v dané problematice dotyčný plave a jak je to následně v té debatě jasně vidět pro všechny ostatní, kteří o tom něco ví. A treba jo proc ne. Ja si precetl prispevky toho "ekonoma" poslednich par stran zpet a tech neumerne vysokych duchodech a rikam na rovinu, ze je to kecalek co mele co se mu hodi. Takovych ekonomu tu mame uz desitky let tri pice a hovno z toho. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Prochy68 Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 23 minutami, redd napsal: A je jasné, že v obou skupinách (OSVČ i zaměstnanci) se najdou vojebávači, co chtěj vyjebat se státem/zákazníkem nebo se šéfem/zaměstnavatelem atd. Ale to je jiná písnička. Ty jsou všude napříč společností… Muzu se zeptat, jak muze zamestnanec vojebat dane? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 26. ledna Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna @ATOM vidím, že máš názor na vše. Zkusme to tedy po krůčcích. Jak chceš ufinancovat tohle? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lafr Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 2 minutami, ATOM napsal: A treba jo proc ne. Ja si precetl prispevky toho "ekonoma" poslednich par stran zpet a tech neumerne vysokych duchodech a rikam na rovinu, ze je to kecalek co mele co se mu hodi. Takovych ekonomu tu mame uz desitky let tri pice a hovno z toho. Taky jsem vystudovaný ekonom a nepřijde mi, že by psal blbosti. A rozhodně kdybychom neměli "tři piče" ekonomů už desítek let, tak si jsem jistý, že ekonomická situace tu bude mnohem horší. Stejně jako kdybychom neměli "tři piče" právníků, tak by byla horší právní situace v naší společnosti nebo třeba "tři piče" stavařů, tak by tu byly horší stavby. To, že je někde skupina vzdělaných odborníků přece neznamená, že daná oblast je dokonalá a bez chyby. Znamená to ale, že je lepší a má šanci se dál zlepšovat. Když danou oblast nebudou zneužívat populisti pro svůj vlastní prospěch tím způsobem, že si to nechá "posvětit" od neznalého davu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 26. ledna Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna @lafr Já vím, že člověk nemá vnímat lidi podle jména, potažmo v tomto případě dle nicku. Ale když tak vidím Tvůj nick, a debata je z velké míry o daních, nedá mi to, abych se nezeptal: jakpak bys pro ČR nakreslil Lafferovu křivku, a kam bys na ní umístil Lafferův bod? No a to nejtěžší nakonec: dokázal bys to pak vysvětlit tak, aby to pochopil i ten trouba Atom? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
H-B Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 8 minutami, Bert napsal: @ATOM vidím, že máš názor na vše. Zkusme to tedy po krůčcích. Jak chceš ufinancovat tohle? Ty jo, zajimal by me ten narust mezi 57 a 71 :), neni v tom zdroji vysvetleni? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 26. ledna Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna Docela dobře popsáno: https://www.mesec.cz/clanky/duchodovy-system-nam-vybouchne-do-tvare-ktere-rocniky-na-tom-budou-nejhur/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 19 minutami, Prochy68 napsal: Muzu se zeptat, jak muze zamestnanec vojebat dane? To by mě taky zajímalo. Ten maximálně tak vojebe svojí práci. Ale zaměstnavatel, to už bude jinej level. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lafr Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 5 minutami, Bert napsal: @lafr Já vím, že člověk nemá vnímat lidi podle jména, potažmo v tomto případě dle nicku. Ale když tak vidím Tvůj nick, a debata je z velké míry o daních, nedá mi to, abych se nezeptal: jakpak bys pro ČR nakreslil Lafferovu křivku, a kam bys na ní umístil Lafferův bod? No a to nejtěžší nakonec: dokázla bys to pak vysvětlit tak, aby to pochopil i ten touba Atom? Lafferova křivka a můj nick je pouze náhodná shoda "jmen" Lafferovu křivku znám ze studií a z toho důvodu taky vím, kolik je tam proměnných a jaké to má omezení a zde na mě doléhá Dunning-Krugerův efekt, kdy narovinu přiznám, že se necítím na to, ji reálně aplikovat na prostředí ČR a tvářit se, že vím jak na to. A vysvětlit ji Atomovi? Já nejsem v táboře, který si myslí, že lidem s opačným názorem je třeba trpělivě vysvětlovat a vysvětlovat a vysvětlovat. Někteří mají názor postavený nikoliv na faktech, ale na emocích a to předkládáním faktů nezměníš....kdyby jo, tak ANO a SPD nejsou v parlamentu (IMHO). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
redd Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 13 minutami, Prochy68 napsal: Muzu se zeptat, jak muze zamestnanec vojebat dane? Já jsem hrozně slušnej, takže platím vše, co mám a včas (jak zaměstnanec i jako OSVČ). Každopádně můj příspěvek se vztahoval k OSVČ v části vojebávání státu/zákazníka a k zaměstnanci v části šéfa/zaměstnavatele. (A je jasné, že v obou skupinách (OSVČ i zaměstnanci) se najdou vojebávači, co chtěj vyjebat se státem/zákazníkem nebo se šéfem/zaměstnavatelem atd. Ale to je jiná písnička. Ty jsou všude napříč společností… ) Každý jenom zkratkovitě vidí, že OSVČ platí nižší daně, ale už nevidí, že nemá žádný jistoty, výpovědní lhůty, placené dovolené a jiné benefity. Často může být dlouho bez příjmu, o vyrovnanosti cash flow nejde mluvit. Na všechno si musí vydělat. Podniká svým jménem a často na reference, takže, když něco posere, může jít často do kopru. Lidi se řeknou, že tenhle Ferda umí hovno... Zaměstnanec se často může schovat za velkou firmu... na úřadě nebo někde v korporátu může často dělat úplný hovno a za to hovno být ještě dobře placen s všemi dodatečnými benefity (auta, mobily, cafeteria), bonusy, dovolenými, sick days atd... Zbavit se takového zaměstnance pro firmu je také často dost bolestivý a dlouhý proces, takže často dohoda a slušné odstupné. Prostě každý režim (osvč vs zaměstnanec), má své pro a proti, je na každém, aby zvážil svou míru averze k riziku v provnání s benefity, které režim nabízí, ale vytrhávat slepě jen výhody osvč je hodně zavádějící a unfair. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
johny357 Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 1 minutou, lafr napsal: ...Já nejsem v táboře, který si myslí, že lidem s opačným názorem je třeba trpělivě vysvětlovat a vysvětlovat a vysvětlovat. Někteří mají názor postavený nikoliv na faktech, ale na emocích a to předkládáním faktů nezměníš... Super napsany, sem v tabore s tebou Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Prochy68 Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna @redd dik za vysvetleni Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
H-B Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 2 minutami, redd napsal: Každý jenom zkratkovitě vidí, že OSVČ platí nižší daně, ale už nevidí, že nemá žádný jistoty, výpovědní lhůty, placené dovolené a jiné benefity. Často může být dlouho bez příjmu, o vyrovnanosti cash flow nejde mluvit. Na všechno si musí vydělat. Podniká svým jménem a často na reference, takže, když něco posere, může jít často do kopru. Lidi se řeknou, že tenhle Ferda umí hovno... Zaměstnanec se často může schovat za velkou firmu... na úřadě nebo někde v korporátu může často dělat úplný hovno a za to hovno být ještě dobře placen s všemi dodatečnými benefity (auta, mobily, cafeteria), bonusy, dovolenými, sick days atd... Zbavit se takového zaměstnance pro firmu je také často dost bolestivý a dlouhý proces, takže často dohoda a slušné odstupné. Hele tohle je sice hezky a pravda, ale uplne to neouvisi s tim, ze se tu primarne resi vetsi mnozstvi ojebavani ze stran OSVC. Aspon teda doufam, ze to nemyslis tak, ze to maji tezsi, takze na to maji narok Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna Kdo je teda větší zmrd, důchodci nebo osvč? Potřebuju si udělat názor, dík. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lafr Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 1 minutou, H-B napsal: Hele tohle je sice hezky a pravda, ale uplne to neouvisi s tim, ze se tu primarne resi vetsi mnozstvi ojebavani ze stran OSVC. Aspon teda doufam, ze to nemyslis tak, ze to maji tezsi, takze na to maji narok Dalo by se na to koukat ale i trochu jinak. Ten OSVČ třeba často dělá zakázku pro zaměstnance (typicky řemeslník, automechanik,...) a ten OSVČ může obcházet daně nevydáváním faktury jenom díky tomu, že ten na druhé straně má radost, že ušetří pár tisíc a "papír nepotřebuje". Takže na tomto obcházení daní se zaměstnanci s OSVČ podílejí také ve značné míře. Asi nejsou všichni zákazníci OSVČ jen další OSVČ a nebo nebudeme uvažovat, že všichni zaměstnanci si vždy nechali vše vystavit s fakturou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna No dobře a když se teda zvýší odvody OSVČ, tak tím se sníží množství ojebávačů mezi OSVČ? Nebo teda OSVČ jako rovnou zrušíme? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
redd Odesláno 26. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 2 minutami, H-B napsal: Hele tohle je sice hezky a pravda, ale uplne to neouvisi s tim, ze se tu primarne resi vetsi mnozstvi ojebavani ze stran OSVC. Aspon teda doufam, ze to nemyslis tak, ze to maji tezsi, takze na to maji narok Chtěl bych na to vidět data. Tohle je právě ta emoce. Předpokládám, že máš na mysli primárně šedou ekonomiku a práci bez faktury... (Tady já mám asi zkreslené vidění, protože já jedu všechno podle pravidel na fakturu.) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 26. ledna Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. ledna před 1 minutou, ragu napsal: Kdo je teda větší zmrd, důchodci nebo osvč? Potřebuju si udělat názor, dík. Na to je hrozně těžké odpovědět. Osobně si myslím, že na fóru tohle zvládne jediný člověk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se