magnox Odesláno 7. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2023 před 4 hodinami, tmx napsal: @P_P Zastínění bude souviset s výškou konstrukce a polohou slunce nad horizontem. Zkus počítat sám. https://www.atypy.cz/simulace-stinu-na-terase/ https://www.suncalc.org/ I I I Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 7. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2023 @gustav Díky za inspiraci, pokud nepůjde střecha jednoduše zúžit, je to dobrá varianta. PS: zaujaly mě ty screenové rolety, je to lepší než žaluzie? Jednak plánuji jako ochranu proti slunku, z toho západu určitě bude potřeba, jednak proti větru. Dnes má pergolu skoro otevřenou a oboje ten pobyt znepříjemňuje. Chtěl jsme dát žaluzie, ale proti větru prý nic moc, lehce se mohou poškodit. Jak jsi spokojen s tou roletou? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 7. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2023 @magnox Jo, jo, díky, už to tu mám. Díval jsem se na to, dům nestojí, tak je těžší to zaměřit, ale nějak jsem to udělal k fiktivnímu bodu. A co s tím? Stín mi to ukazuje při 5 metrech zastřešení terasy cca 3 metry, při 10 metrech cca 6.5 metru. To je fajn na zjištění, jak moc velkou terasu, kolik zastřešit, abych tam seděl pěkně ve stínu. Ale vůbec z toho nijak nezjistím, jak bude světlo/šero/tma v pokoji s oknem na tu terasu. Nebo zjistím? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
atim Odesláno 8. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. srpna 2023 Rozumim tvoji myšlence, v podstatě se jedna o jednu místnost navíc, která se dá využít většinu roku. Tma ale v místnostech bude stopro. Řešení je nedělat podhledovy strop terasy ale nechat otevřeny krov, pobiti na krokve bílé palubky a v místech oken dat skleněné pasy, jinak všechno co je metr a víc bude dělat tmu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gustaf Odesláno 8. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. srpna 2023 (upraveno) @P_P mam terasu taky na jihozápad a proti sluníčku paráda a proti větru taky. Vybral jsem zipovky a zesílenou konstrukci bočních a spodní lišty, aby trochu odolaly i větru. Jen když opravdu hodně fouká, tak nejdou stáhnout. Motor má zábranu proti nárazu do předmětu atp, takže při velkém větru se zastaví. Jinak doporučuji... Upraveno 8. srpna 2023 uživatelem Gustaf Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tomingo Odesláno 8. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. srpna 2023 Zrovna řeším něco podobného, dům do L, prostor na terasu 5,5 x 6 metrů a na terasu vedou okna z obyváku, jídelny a z pracovny. Pergola s pevnou střechou udělá v baráku tmu. Nakonec jsem objednal bioklimatickou pergolu, 90 cm od baráku bude prosklená, pootevřený lamely taky nějaký světlo dovnitř pustí. Montáž bude na konci prázdnin, tak jsem zvědav zhruba takhle nějak by to mělo vypadat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 8. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. srpna 2023 Nedávno jsem byl u kamaráda, teď jsem si vzpomenul, že má také přesah střechy a terasu. Připadala mi docela malá a rozhodně nijak nestínila v obývacím pokoji. Situována na JZ. Psal jsem mu, kolik ten přesah vlastně má , odepsal že rovné 4 metry. Takže se tam ještě mrknu (důvod zajít na kávu), ale asi bych se toho do těch 4m nebál. Víc už asi fakt ne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Juraj11 Odesláno 11. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2023 Zase něco málo hotovo Sent from my iPhone using Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gustaf Odesláno 11. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2023 Pěkný... pěkný.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 11. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2023 @Juraj11 jen pro info k problematice, co jsem tu nedávno řešil, prosím, jak velký je přesah střechy (myšleno u těch velkých oken )? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Juraj11 Odesláno 11. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2023 [mention=4208]Juraj11[/mention] jen pro info k problematice, co jsem tu nedávno řešil, prosím, jak velký je přesah střechy (myšleno u těch velkých oken )?Jestli myslíš ty terasy,tak cca 2 m. Co se týče světla co jde do domu,tak v pohodě. Jsou orientované na severozápad. Portálem jde slunce až k večeru. Co se týče deště,tak při větru lehce pod zastřešení prší,ale žádná hrůza Sent from my iPhone using Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 11. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2023 Díky, já z původních 5m to postupně v plánech snižuji na 4m , pak 3.5m a nyní si říkám 3m musí stačit, popřípadě tam bude roztahovací markýza. Jde mi také hlavně o to světlo v pokojích, díky situaci na jih si myslím, že ty 3m můžu dát. Jinak pěkné, čisté, moderní, líbí se mi to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Juraj11 Odesláno 11. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2023 My máme třeba pokojíčky a kuchyň na jihovýchod. Nad kuchyňským oknem je stříška,cca 1m a popravdě už se docela těšíme na žaluzieSlunce tam přes den docela pere. Světla bych se určitě nebál. My třeba měli strach,že nebude světlo v chodbě mezi pokoji,tak jsme tam udělali větší led pásky a nakonec je vůbec nezapiname.Sent from my iPhone using Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vasa_H Odesláno 16. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. srpna 2023 Neumel by nekdo material bez dph? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sabbath Odesláno 31. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. srpna 2023 Ahoj, má někdo prosím tip na dobrého (a cenově dostupného ) architekta/projektanta v Brně? Jednalo by se o novostavbu rodinného domu na Brněnsku. Ideálně aby zvládl i stavební dozor. Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Happy88 Odesláno 31. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. srpna 2023 Jestli architekt nebo projektant je většinou dost rozdíl. Nevím jaká je Tvoje cenová představa, pár tipů posílám níže, ale budou to spíš tipy na straně "dobrý" než na straně "cenově dostupný": KamKabinet; AEIOU; UYO; Štukheil-Šobich; IAK Jinak architekt podle mě dělá autorský dozor, komplexnější architekti, pokud si nezaplatíš jen studii ale kompletní podrobnou prováděcí dokumentaci, dělají i technický dozor, ale stavební by úplně dělat neměli (z logiky věci chceš mít na tohle další nezávislou osobu). Aspoň tak to bylo předkládáno mě, jen předávám poznatky. Záleží taky, jestli budeš realizovat svépomocí nebo firmou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sabbath Odesláno 31. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. srpna 2023 Ahoj, díky za objasnění různých typů dozorů. Jde mi o kombinace studie domu v mezích místní regulace + kompletní projekt. Nebude to rozpočtem žádný nový Tugendhat, takže hledám něco ekonomického. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kamil.K Odesláno 31. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. srpna 2023 Jestli ekonomického, tak projektant (stavební inženýr). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kamil.K Odesláno 31. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. srpna 2023 Trochu to rozvedu: Jestli ekonomického, tak projektant (stavební inženýr), který (třeba ve spolupráci s projektanty elektro, ZTI atd.) zpracuje kompletní projekt (pro územní a stavební řízení a pokud budeš chtít, tak i prováděcí=realizační projekt - nejlépe včetně slepého rozpočtu= rozpočtu se všemi položkami ale bez cen/ pro cenové nabídky stavebních firem/, a rozpočtu s cenami / pro Tebe, jako kontrola - jestli Tě firmy nešidí na množství nebo jednotkových cenách za položky a práce /. Projektant pak může dělat i autorský dozor, nebo techn. dozor investora a hlídat správnost a kvalitu prováděných prací ... vše závisí jen na tom jak se domluvíte a co za jeho práci budeš ochoten zaplatit. Architekt bude vždy zpravidla dražší ( a ne každý dotáhne projekt do závěrečné fáze), z vlastní zkušenosti vím, že architekt zpracovává spíše ideové návrhy - jsou to napůl umělci (ne v hanlivém smyslu) a studie a jeho návrhy potom rozpracovávají projektanti (jsem jeden z nich, ale ne od Brna) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sabbath Odesláno 31. srpna 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. srpna 2023 Díky za vyčerpávající odpověď. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se