Juraj11 Odesláno 3. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2023 My máme tepelné čerpadlo,obytná plocha cca 130m2 a za rok spotřeba 4 MWh celý dům.Barák Porfix,zateplení až letos v létě,plochá střecha.Sent from my iPhone using Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommi_d Odesláno 3. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2023 U mňa ešte treba pripočítať k ploche 130 m2 27 m2 temperovanej garáže na 12 st. C (odporovým káblom) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 3. prosince 2023 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2023 Méme taky spotrebu kolem 4MWh a 4 ženský v baráku, takže ohřev vody dělá 70% celkové spotřeby. Zbytek je vaření, praní, sušení, topení a podobný radosti. Ytong 450. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Juraj11 Odesláno 3. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2023 U mňa ešte treba pripočítať k ploche 130 m2 27 m2 temperovanej garáže na 12 st. C (odporovým káblom)Nedávno jsem hodil do garáže teploměr,zajímalo mě kolik tam bude po zateplení (čela 12cm,bok 5cm polystyren) a stabilně zatím 12 stupňů. Je fakt,že tam zatím nejsou hotové podlahy,tak koukají rozvody vody (podlahovka) Ale až to konečně dodělám tak bude v místnosti za garáži topení a v garáži uvidíme Jinak garáž je ze 300mm porfixu a dům 375+12 cm zateplení polystyrenemGaráž a místnost za ní cca 40m2Sent from my iPhone using Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mamenec Odesláno 3. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2023 To jako mate 4MWh za rok celkove vc. vytapeni? Tak to ja mam 3,3 a to je jen svetlo, pracka, susicka, mrazak a tak (topim automat kotlem na uhli) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 3. prosince 2023 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2023 (upraveno) Jop! Jak děti rostou, tak to je vidět hlavně na té spotřebě vody. Ale pořád jsem spokojen, neměnil bych. Měli jsme i 2.5mwh, ale to bylo ještě před dětma vyúčtování z loňska a předloňska. Upraveno 3. prosince 2023 uživatelem shewcza Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vladino125 Odesláno 3. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2023 Super spotreba, ja sa hybez cca 8000 az 9000kwh. No dal som FTV este mam malu rezervu. Klimatizacie som taktiez zvolil ako sekundarne kurenie. Je to vlastne tepelne cerpadlo a musim povedat ze naklady su isto cca 50% mensie ako pri plyne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Juraj11 Odesláno 3. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. prosince 2023 To jako mate 4MWh za rok celkove vc. vytapeni? Tak to ja mam 3,3 a to je jen svetlo, pracka, susicka, mrazak a tak (topim automat kotlem na uhli)Bydlíme od března,ale tepelko jelo už od září předchozího roku,včetně vysoušení podlah cca měsíc. Toho čtvrt roku jen topilo -voda byla vypnuta. Jinak všude máme led osvětlení,já se sprchuji většinou v práci,takže jen žena a dítě. Nádobí myčka-ne každý den.Taková ta klasika -dítě ve školce,jeden rodič k večeru doma a druhý (já) věčně v práci Teplota v domě cca 22,5-23 stupňů stabilně.Sent from my iPhone using Tapatalk Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 Měl bych dotaz na podlahové topení - zvažuji v novém domě (kvalitně zateplený, 250 m/2 plocha) tepelné čerpadlo nebo topné kabely. Máte někdo zkušenost s oběma systémy, co doporučujete? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommi_d Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 před 5 hodinami, P_P napsal: Měl bych dotaz na podlahové topení - zvažuji v novém domě (kvalitně zateplený, 250 m/2 plocha) tepelné čerpadlo nebo topné kabely. Máte někdo zkušenost s oběma systémy, co doporučujete? Pri takej ploche určite teplovodná podlahovka a TČ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Leopold Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 A rozostup podlahovky by som volil vzhľadom na tepelne čerpadlo na 5 cm tak sa využije aj 25C voda. Viem zle sa to ukladá niet kam stúpiť a tak dávajú rozostup 10cm ako pre plynový kotol . Rúrky sú lacné bude o trošku viac okruhov ale na kurenie bude stačiť aj 25C voda. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Leopold Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 Ale s teplovodnou podlahou sa už muselo počítať pri projekte domu ináč sa zrejme nezmestí . Predsa je to len pre prizemie 15 cm polystiren plus min 8 cm poter a aspoň 1 cm dlažba . Poschodie 10 cm polystiren a zas 8+ 1cm . Poter kľudne aj viac keď je možnosť je to akumulačná plocha. Samozrejme dávajú aj menej polystirenu na úkor strát. Neoplatí sa šetriť .v kúrení je to najnižšia položka. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 před 7 hodinami, P_P napsal: Měl bych dotaz na podlahové topení - zvažuji v novém domě (kvalitně zateplený, 250 m/2 plocha) tepelné čerpadlo nebo topné kabely. Máte někdo zkušenost s oběma systémy, co doporučujete? Dal bych si určitě vodu. Tu pak můžeš ohřívat více zdroji (TČ, elektrokotel, plyn apod.), podle toho co bude zrovna na trhu. Když dáš elektriku, tak už to nikdy nezměníš. Já mám vodu v podlaze a TČ a jsem max nadšený. Roční spotřeba el. pro celý dům 147 m2 obytné plochy je 7 MWh, to je 2900 Kč měsíčně. Mám ještě rekuperaci a garáž 75 m2, kde občas jedou na spotřebu náročné stroje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 No já se právě kloním k elektrickým kabelům. Jiný zdroj tam není dostupný, lépe se to reguluje, je to mnohem levnější na pořízení, ... Firmy každá propaguje to své. Mám známé, někteří mají kabely, jiní TČ s vodním systémem, i zde jsou všichni spokojeni s tím, co každý má. Tak se jen tak ptám, zda mi něco neuniká, jestli nebude nějaký problém jinde apod. Jediné minus jsem snad našel, že se to nesmí překrýt nábytkem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommi_d Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 Před hodinou, P_P napsal: No já se právě kloním k elektrickým kabelům. Jiný zdroj tam není dostupný, lépe se to reguluje, je to mnohem levnější na pořízení, ... Firmy každá propaguje to své. Mám známé, někteří mají kabely, jiní TČ s vodním systémem, i zde jsou všichni spokojeni s tím, co každý má. Tak se jen tak ptám, zda mi něco neuniká, jestli nebude nějaký problém jinde apod. Jediné minus jsem snad našel, že se to nesmí překrýt nábytkem. Ten mínus bude hlavne spotreba... Tipujem, po jednej, alebo dvoch vykurovacích sezónach budeš montovať klimatizácie a vykurovať dom nimi... ak ti teda nie je jedno, že budeš mať brutál spotrebu EE Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ondras_CZ Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 to co usetris na porizeni (el.kabely), splatis behem par sezon na zalohach a nedoplatcich... TC a voda v podlaze je to nejlepsi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
P_P Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 Rozdíl mám spočítaný na cca 300k ve prospěch elektriky. Dražší provoz akceptuji. Jinak pro získání PENB musím nějak pokrýt spotřebu, takže dám i tu klimu, vzhledem k tomu, že tam bude FV, tak v létě to bude fajn. Šlo mi hlavně o to, jestli kabely nejsou technologicky nějak mimo. Chápu, že ne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zacik Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 len pre istotu, drahsia prevadzka nie je o 30% ale skor o 300%, prosim opravte ma ak sa mylim, myslim ze vlastnikov TC tu mame plno (ja mam kondenzacny kotol) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
shewcza Odesláno 5. prosince 2023 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 Nikdy se takhle od klávesnice nedá říct co je lepší. Musíte znát klimatické podmínky, podlahovou plochu, zateplení, počet osob v domácnosti atd. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Trňák Odesláno 5. prosince 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. prosince 2023 Před hodinou, P_P napsal: Rozdíl mám spočítaný na cca 300k ve prospěch elektriky. Dražší provoz akceptuji. Jinak pro získání PENB musím nějak pokrýt spotřebu, takže dám i tu klimu, vzhledem k tomu, že tam bude FV, tak v létě to bude fajn. Šlo mi hlavně o to, jestli kabely nejsou technologicky nějak mimo. Chápu, že ne. Záleží co od toho čekáš, já jsem to bral, tak že za vybudování přípojky na plyn a kotel nebo TČ dám ranec a stejně pořád budu závislej na elektřině. Tudíž mám odporové kabely (a kamna v případě potřeby) a celý dům na elektriku (obytné místnosti vytápím na 21*C, 150 m2, zdi 50 cm porotherm, bez zateplení). Spotřeba osciluje kolem 9 MW - 3 osoby. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se