Přejít na obsah

Farmaření & zahradničení

Doporučené příspěvky

před 2 hodinami, Jehlan napsal:

Nemám s tím absolutně žádné zkušenosti, ale líbí se mi, jak se zbarví na podzim. Chtěl bych to tvarovat na výšku 1,5 m. 

Beru to jako zkoušku, pár peněz a trochu příjemné práce. 🙂 

Jasně, rozumím ti. Teď na podzim je to červená nádhera. Mám tři keře, jsou už 15 roků staré. A každý rok je na nich obrovské množství borůvek. A celou sezónu k nim sypeme logr z kávovaru. Tvarují je asi na 1,5m. 

1000001212.jpg

• Like 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 6 minutami, Kupa54 napsal:

Jasně, rozumím ti. Teď na podzim je to červená nádhera. Mám tři keře, jsou už 15 roků staré. A každý rok je na nich obrovské množství borůvek. A celou sezónu k nim sypeme logr z kávovaru. Tvarují je asi na 1,5m. 

1000001212.jpg

Tak to je nádhera. 👍

Odkaz ke komentáři

V 21. 10. 2024 v 10:12, McStinger napsal:

Dik za tipy

Fiskars, jasně, dobrý, takový nářaďový Seiko 5, pokud by si ale pošilhával po Grand Seiko, pak bych rozhodně šel do profesionálního nářadí od Bahco: třeba klasické zahradnické nejsou až tak drahé. 

Upraveno uživatelem lucid
Odkaz ke komentáři

před 10 hodinami, lucid napsal:

Fiskars, jasně, dobrý, takový nářaďový Seiko 5, pokud by si ale pošilhával po Grand Seiko, pak bych rozhodně šel do profesionálního nářadí od Bahco: třeba klasické zahradnické nejsou až tak drahé. 

Děkuji za tip, máš je vyzkoušené? Já zatím používám jen "seiko5" 😀

Odkaz ke komentáři

před 12 hodinami, Kupa54 napsal:

1000001212.jpg

Nevíš co to máš za odrůdu? Takhle velké jsem je ještě neviděl. To nutně potřebuju.

Odkaz ke komentáři

twl , kdyz mas ty nuzky tahat celej den v ruce ve vinohrade, tak celokovany Bahco fakt nechces, navic me tam vadi to reseni pruziny. Ale na flexeni na navsi to asi bude super... [prose seiko 5 je daily a Bahco na nedelu do kostela...asi tak..

• Haha 1
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

před 33 minutami, Kotlick napsal:

Nevíš co to máš za odrůdu? Takhle velké jsem je ještě neviděl. To nutně potřebuju.

Já čumím jak může bejt borůvka obrovská, já zasadil jednu asi tak před 10 lety do lesní hrabanky a má tak 40cm a neplodí, což je asi tím, že nemá další rostlinu k sobě, ale netuším, proč neroste

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, Kupa54 napsal:

Děkuji za tip, máš je vyzkoušené? Já zatím používám jen "seiko5" 😀

Já ne, můj zásah by pro keře a stromy byla smrt, ale žena ano a o spokojenost v rodině přeci jde :) Nabídku mají poměrně velkou, takže každý si myslím může zvolit přiměřené ke své potřebě. Dostal jsem na ně kdysi doporučení od profesionálních hasičů (ti neprostříhavají jen auta, ale často i keře, klestí a další rostlinný bordel). 

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Před hodinou, Kotlick napsal:

Vůbec netuším co to je. Ale zpočátku rostly pomalu a posledních 10 roků jedou jako blázen. Každý rok je zamlčuju jehličnatým mulčem a sypu k nim to kafe z kávovaru. Jo a pravidelně je prořezávám.

Odkaz ke komentáři

Lógr je fajn hnojivo, navíc trochu kyselý (míň než rašelina, ale je), takže je logický, že se to borůvkám líbí. Já ho sypal ke kyselomilnejm dřevinám (javory, azalky) a taky rostly jako blázen :).

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

1 hour ago, Moty said:

Já čumím jak může bejt borůvka obrovská, já zasadil jednu asi tak před 10 lety do lesní hrabanky a má tak 40cm a neplodí, což je asi tím, že nemá další rostlinu k sobě, ale netuším, proč neroste

Hodně záleží na podloží - borůvka má ráda lehkou, píščito-rašelinovou půdu. Jakmile je někde utažená, její neprůbojný kořeny se drží v mantinelech a nepřirůstá. Anebo jí trvá extra dlouho, než se probojuje do dalších vrstev území. 

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, KFL napsal:

Hodně záleží na podloží - borůvka má ráda lehkou, píščito-rašelinovou půdu. Jakmile je někde utažená, její neprůbojný kořeny se drží v mantinelech a nepřirůstá. Anebo jí trvá extra dlouho, než se probojuje do dalších vrstev území. 

Tím to bude, já mám na zahradě tak do 30cm lepší navážky, pod tím je hnus jílovej, pak asi nemá cenu jí dál zkoušet pokud jí neudělám půlkubíkovej domeček ze správný zeminy

Odkaz ke komentáři

On 10/25/2024 at 12:57 PM, Jehlan said:

Ze začátku by měly mít místa dost. 

Nechci poskytovat nevyžádaný rady, ale je nějakej důvod, proč máš tu rašelinu/zeminu nasypanou do třetiny keře? Jestli teda dobře vidim.

Protože to není dobrý - vrstva navíc neuškodí jako ochrana proti přemokření nebo naopak vytvoření závlahový misky, ale kmínek musí bejt od země vždycky obnaženej na úroveň, kterou měla kytka v kontejneru. Jinými slovy - sazenice by měla být zasazena v rovině s terénem a pokud chceš něco přidat, vždycky musí zůstat kmínek obnaženej, tj. udělej "hradbu" materiálu okolo rostliny, ale nezahrnuj ji celou. To je cesta do pekel.

• Like 1
Odkaz ke komentáři

před 16 minutami, KFL napsal:

Nechci poskytovat nevyžádaný rady, ale je nějakej důvod, proč máš tu rašelinu/zeminu nasypanou do třetiny keře? Jestli teda dobře vidim.

Protože to není dobrý - vrstva navíc neuškodí jako ochrana proti přemokření nebo naopak vytvoření závlahový misky, ale kmínek musí bejt od země vždycky obnaženej na úroveň, kterou měla kytka v kontejneru. Jinými slovy - sazenice by měla být zasazena v rovině s terénem a pokud chceš něco přidat, vždycky musí zůstat kmínek obnaženej, tj. udělej "hradbu" materiálu okolo rostliny, ale nezahrnuj ji celou. To je cesta do pekel.

Jámu jsem prolil vodou a okolo keříků substrát ušlapal. Teď počkám na déšť a uvidím jak si to sedne. Pak jak píšeš.

Upraveno uživatelem Jehlan
  • Like 1
Odkaz ke komentáři

V 30. 9. 2024 v 15:56, eloga napsal:

Na podzim to není Breba, ale Main crop. tedy hlavní násada z letního období.

V plném létě jsou samozřejmě lepší, ale celkem to jde, i tak je to příjemné. Dezertek jedna báseň.

Přes zimu v našich končinách zůstává na větvích případně taková nedozrálá Main, ale skutečná Breba přichází až na jaře s prvním narašením. Ale může být, že to pak do června dozraje souběžně nebo to rostlina sama shodí ještě v zimě nebo postupně během jara a tepla. U nás se stává, že to poslední ovoce dozraje po Vánocích, takže máme sušené z Řecka a vlastní čerstvé.

Jo fíky, to je pohoda, jen to ovšem zabere dost místa na zahradě. 🤠

…dál už asi nemá smysl čekat. Stromek je obsypaný zelenými fíky, ale ty už zjevně nedozrají😢 To ty jarní mrazy - než se fíkovník vzpamatoval, byl konec května🙄 Takže letošní sklizeň jsou 2 (slovy "dva") fíky…🥲

IMG_0041.thumb.jpeg.e397997b27e6820396ea39e1a97b06d8.jpeg

IMG_0050.thumb.jpeg.cdf540ac0e6807ce1524fbe399f0f0b0.jpeg

• Like 1
Odkaz ke komentáři

před 12 minutami, Jone napsal:

…dál už asi nemá smysl čekat. Stromek je obsypaný zelenými fíky, ale ty už zjevně nedozrají😢 To ty jarní mrazy - než se fíkovník vzpamatoval, byl konec května🙄 Takže letošní sklizeň jsou 2 (slovy "dva") fíky…🥲

IMG_0041.thumb.jpeg.e397997b27e6820396ea39e1a97b06d8.jpeg

IMG_0050.thumb.jpeg.cdf540ac0e6807ce1524fbe399f0f0b0.jpeg

Aspoň dva, my na severu jsem díky mrazům všechno odepsali..

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...