mondeo2 Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 (upraveno) ne je to pokud se nepletu hlasování pro fotky hodinek od členů do novýho kalendáře Upraveno 18. října 2017 uživatelem mondeo2 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 ... no jo no, ale u toho příspěvku Tvýho jsem to nepobral. Asi to má někdo jako hru... 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radimk Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 like / dislike - palec nahoru / palec dolu - to se mi líbí / to se mi nelíbí. Se to tu už taky rozmohlo, myslim, že to tu dřív nebylo, ale nevim.... Edit: Teda já to vidim jenom na PC, v mobilu mam praverzi TPT 4.9.5. No jo no... Tomu nezabráníš...V klidu mladíci, bylo to tu i dříve, teď je to aktivni k vůli hlasování do kalendáře ( každoroční akce) Po uzavření se to zase zamkne, aby to nevzbuzovalo emoce. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 African: Jestli se nepletu, tak jsi provozoval bar nebo co, tak dobře víš kolik lidí je potřeba, aby se podobný podnik uživil.Dřív na vesnicích žil a i pracoval mnohem větší podíl obyvatel. Dnes jezdí půlka vesnice do práce do města a druhá půlka se tam odstěhovala rovnou. Pro koho bys tam chtěl vyvářet a provozovat restauraci?Bar jsem neprovozoval, to si pleteš, asi proto že hodně piju nebo spíš pil než jsem ohluchl :-) V těch vesnických pajzlech odjakživa stačila vesnická klientela, spíš bych řekl že to balí kvůli vyšší administrativě a buzeraci ze strany státních aparátů jako je hygiena, a jiní... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Aha. Tak dík za vysvětlení, to jsem fakt netušil. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 (upraveno) African: Nic není jak bývalo, na vesnici zákazníků prostě postupně ubývá. Stačí si najít jen statistiky o vývoji urbanizace, jak se lidi přesouvají do měst. Upraveno 18. října 2017 uživatelem Karlos Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Těžko říct, ono určitá buzerace ze strany státu byla v hospodě vždy, ale zatím co dříve byl největší stresíknávštěva hygieny, tak dnes je to kontrolní hlášení když nakoupíš pivo nad 10 tisíc (v praxi to jsou 4 bečky plzně),nebo návštěva inspekce životního prostředí jestli máš provozní knihu k chladícímu boxu vyplněnou autorizovanýmtechnikem který je členem příslušné profesní organizace, návštěva finančáku kdy ti vysvětlí že budeš jako provozovateldanit dýška která dají hosté servírce kterou zaměstnáváš . . .Která ale dostane na účet 15.850,- korun a stát si vezme 10.950,- korun na odvodech, tedy tvůj mzdový náklad je 26.800,- (při 20tis. hrubé mzdě) . . . a tak dále . . . To zatížení mezd je brutální, 26.800,- (resp. 29.000 když započtu dovolenou) a to je pokrytá obsluha na pouhých40 hodin za týden, při normální otevírací době denně (dejme tomu od 11 do 22) už je to dvojnásobek, tedy 80 hodin.Počítejte se mnou - kuchař + pomocná síla + dvě servírky na směně x dvě směny = baj oko 1/4 míče měsíčně na mzdách.A to vesnická hospoda / restaurace neutáhne ani náhodou. A to počítám vesnici, kde se servírka s cca 14 - 15 čistéhoměsíčně spokojí, a kuchař bude ochotný dělat za 20 - 25 čistého, netahejme do toho mzdy ve velkém městě.A samozřejmě na té vesnici nikdo není, jak je uvedeno výše, ráno do auta a šup do města, odpoledne zpátky a - nikolivdo hospody na pivo a večeři, to ani náhodou, pivo je v kufru auta v pet lahvích a na oběd jsme byli na meníčko / v závodcetak 2x denně v restauraci jíst nebudu, pojďme si něco ugrilovat 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
enslow Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Bohuzial podnikat sa cim dalej neoplati. Kazdy to lepi ako sa da. My mame vlastne zeleziarstvo celkom velke vo vlastnom priestore. Robi mama plus dvaja zamestnanci. Vsetko im dava papier a niekedy je rada ze ma na vyplaty 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Vesnicka hospoda by klidne, IMHO, mohla fungovat 15-22, s parkama, tlacenkou, dobrym pivem a jednou servirkou/vycepni. Aspon tak to fungovalo v moji vesnici a byla to pohoda. Vice nikdo v obci nezadal. Pravda je, ze objekt byl vlastni, takze zadny najem, ale stejne, fungovalo to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 (upraveno) A proč už to nefunguje? Já bych si troufnul říct i to, že kromě legislativy se změnili i samotní lidé a způsob jejich života.Vysedávání v hospodě bylo běžné dřív, ale s každou generací to ubývá. Kdo z dnešních generací má chuť, čas a náladu vysedávat v hospodě? Nikdo.Trochu bych to možná přirovnal k zabíjačkám. Dřív měli prase a dělali zabíjačku v každém třetím domě. Dnes nikde. Ani jedna zabíjačka v celé vesnici. Upraveno 18. října 2017 uživatelem Karlos Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Xenomorfus Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Pres 20 let vandruju a dost casto. Hospod na venkove vyrazne ubyva kazdym rokem uz par let. Prijde mi, ze v cechach je to znatelnejsi nez na morave. Kdyz uz je v nejake male vesnicce hospoda, vetsinou bez jidla (v lepsim pripade ma aspon utopence nebo tlacenku). Typicky otviracka odpoledne cca 16-22 a typek tam byva sam. Miva tam jeden druh piva, nejake tycinky a bramburky a to je vsechno. Tohle leto vetsina lidi sedavala venku a hulila. Uvidime, co bude pres zimu, to asi zavre i to malo, co jeste zbylo. Kousek od meho bydliste mame cukrarnu, chlapik je na vsechno sam a to i vari. Cepuje nekolik druhu piv, dela vlastni chlebicky (a to i salat do nich tak,ze vari brambory ve slupce), hamburgery (vlastni housky z kynuteho testa, vlastni omacky, maso proverene, atd...). A taky mu to uz leze na mozek. Byva protivny cim dal casteji- nezastavi se. Vetsinou ma k veceru 1/2 naplneno, pa-so plno (je to mala cukrarna - 4 stoly a u baru - celkem cca 20 lidi). A rikal, ze je to tak tak na uziveni. A to po nem jeste šlapou z mesta (je v najmu), ze pry kdyz oteviral cukrarnu, tak oni nevedeli, ze bude varit a chteji ho odtud vyštvat. A to kdyz zacinal, vybudoval tam za svoje komplet topeni, vodu, socialky a cele vybaveni. Jeste to ani nesplatil. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 A proč už to nefunguje?Tak třeba aby ti ta babka mohla nabídnout i ten blbej párek, tak si zjisti co musí splnit. Já tedy takový úbytek hospůdek po vesnicích nezaznamenal nikde v Evropě. Jezdím dlouhá léta tedy převážně Itálii, Francii, Německo a Rakousko.... Jinak na dovolených po řeckých a španělských ostrovech mají tu knajpu taky v každé vesnici a to garantuji, že jak je rok dlouhý turistu tam nevidí, prostě zapadlé kouty ve vnitrozemí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Co musí splnit? Jestli to víš, napiš to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
geometr Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 (upraveno) Na vesnici v jižních Čechách, kde se žena narodila a kam jezdíme (ona s dětma za maminkou/babičkou (tchyně), já za lidma do hospody, se kterejma jsem se tam za ta leta poznal a mám je rád). Vypadá to přesně jak popisuje Xenomorfus. A to byla hospoda cca tři čtvrtě roku zavřená, než si to zas vzala holčina (teda taky už máma od dětí) s mužem. Otevřeno maj, jak se víceméně dohodli s místníma, tak aby v hospodě někdo byl a aby dostali pivo, kdy chtěj - tj. každej po - pá 11 - 13 (14, 14:30, jak jsou lidi a pijou) + st, pá večer, so skoro celej den, ne večer, když nejsou lidi zavíraj. Jídlo žádný, jen něco malýho a je tam jeden z nich sám (většinou, někdy se prostřídaj, zřejmě podle toho jak je potřeba zaopatřit děti). Zaplať pánbůh, že tam jsou a že se ty lidi aspoň takhle maj kde sejít. Jinak je to smutný. Vesnice kolem? Darmo mluvit, tam už hospody chcíply dávno. Upraveno 18. října 2017 uživatelem geometr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 (upraveno) Jestli jinde hospody chcíply dávno, tak pak to nebylo kvůli současné legislativě, ale kvůli neuživení. Pro tři lidi je hospoda prostě nesmysl. Jak už jsem psal, do hospody lidé chodí stále míň.Bydlím v malém městě a i tady je to znát. Hospody před 15 lety beznadějně plné jsou dnes přes týden prázdné a o víkendu poloprázdné. Upraveno 18. října 2017 uživatelem Karlos Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Co musí splnit? Jestli to víš, napiš to.Nejlépe ti to všechno vysvětlí nějaký kamarád co hospodu má, co musíš a nesmíš. Věřím tomu že aspoň jednoho takového máš :-) No a pak ti to dockvakne, proč už to v těch vesnických hospodách nedávají... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Aha, takže nevíš. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tommas4 Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Já já já to vím No když vytáhneme tu cizinu tak bacha, tam taky stejné pivo co je u nás za ?1,25 stojí ?4,50. A ještě na něj mají nižší dph Pokud není u té vesnice turistický cíl tak hotovo, to je doufám jasně dané že už to jinak ani nebude pěkně dlouho do budoucna. Sami jste vyjmenovali proč ne. jak píše Hasňa - nechtějí více, ale taky nedají za pivo 22 a více korun. Fungovalo to tak že tam byl jeden provozovatel ičař, dělal do 1mil. obrat, tedy neplátce dph, náklady dělaly bez nájmu 60%, zbylých 40% zdaní 15%, zaplatí z toho sociální a zdravotní za sebe a zůstalo mu: tradá 22.000,- měsíčně, ovšem za 210 hodin měsíčně. Raději dnes dělá za 20 čistého, ale má víkendy volné, a dělá 176 hodin, plus k tomu dostane stravenky a příspěvek z fksp na dovolenou. Na dovolenou, to je to co doteď neznal. Tahle svoboda podnikání je stejná nesvoboda jako zaměstnání. . . 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Xenomorfus Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Co musí splnit? Jestli to víš, napiš to.Je toho hrubo...namatkou:- remeslnou zivnost na hostinskou cinnost (nutna odborna zpusobilost)- provozovna musi splnovat stavebni podminky pro provozovani stravovacich sluzeb (narocnejsi nez hospoda bez kuchyne, musi byt zvlast satna, nesmi se odkladat veci nesouvisejici s kuchyni, musi byt rozmery mistnosti, vetrani, osvetleni, atd, atd, atd..)- schvaleni hygieny (zda je kuchyne a vsecko kolem jak ma byt)- skladovaci prostory a zarizeni pro kazdou danou skupinu surovin - potravin, oznaceni potravin, atd,...- zvlastni prostredky pro uklid a sanitaci kuchyne- ... a co ja vim, co jeste... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Karlos Odesláno 18. října 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. října 2017 Na tom se mi nezdá nic přehnaného, natož buzeračního. Na párek, který někdo válí bůhvíkde, bych nešel.A ani tommas nepíše o ničem buzeračním. Jen se to dnes už prostě nevyplatí. Pomalu už ani v menších městech. A pro pár lidí na vesnici teprv ne. Na to se každý vyprdne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky