Přejít na obsah

Co mě právě naštvalo

Doporučené příspěvky

Možná je škoda, že vy jste všichni viděli "dokument a rekonstrukci" a já jsem si jenom poslechl tu nahrávku, přečetl si přepis a veřejně dostupné materiály od soudu.... (mimochodem - opravdu si někdo myslí, že v současných médiích existuje něco jako dokument nebo objektivní rekonstrukce?)

Telefonát od zvednutí telefonu dispečerem do pokynu policisty po střelbě "odložte zbraň a lehněte si na zem" trvá osm minut a čtrnáct vteřin vteřin. Horn byl na to, aby nechodil ven a nic nedělal, upozorněn celkem do okamžiku, než řekl, že jde ven a je slyšet zvuk nabíjení, devětkrát. Poprvé po větě "sousedovi vykrádá někdo dům, mám jít ven a zastavit je?", "ne, posíláme hlídku", naposledy "nechoďte ven se zbraní, mohli by vás zastřelit" /není řečeno, kdo/. Dvakrát to dispečer říká a snaží se u toho smát a obracet to do situace "počkejte doma, nestojí to za riziko", dvakrát zdůrazňuje, že chápe, že se cítí frustrovaný, ale toto za to nestojí. Celou dobu se vede klidná debata, jsou tam i patnáctivteřinové prodlevy, kdy dispečer nic neříká (subjektivní komentář: vidíte, jak se děje něco ošklivého, na druhé straně někdo patnáct vteřin mlčí a pak řekne "vidíte ještě nějaké změny? leze někdo ven? - ten čas vám bude ubíhat trošku jinak, než tomu kliďasovi), popisuje se situace. Při odchodu ven dispečer přidává rychle ještě čtyřikrát "opravdu tam nechoďte".

První dvě minuty telefonátu diktuje adresu a popisuje pozici sousedova domu (je slyšet i, jak dispečer klepe do klávesnice), ve čtvrté minutě Horn říká dispečerovi, že jde dopředu před dům, dispečer mu říká, že nemá cenu po lidech střílet kvůli majetku, on reaguje tím, že po nikom střílet nechce, ale nenechá se zabít, že se případně bude bránit, ...

Znovu zopakuji - castle doctrine má poměrně přesně definované možnosti uplatnění. Horna osvobodila velká porota (tj. banda "průměrných američanů), výrazně pomohl například fakt, že jeden z pachatelů běžel směrem ke střelci, u jeho těla byl nalezen naostřený klíč na kola (tj. asi kilová železná tyč). Podle koronera byli oba pachatelé v okamžiku výstřelu ke střelci blíže, než 15 stop.

Víc k tomu nebudu dodávat - toto jsou fakta, která jsem k tomu kdysi dohledával. Názor na to, co se stalo, neprezentuji. Na rozhodnutí, jestli to vše bylo dobré/špatné/šedivé/černé/bílé nemám dost informací. Proto se zdržím emocionálně zabarvených formulací a škatulkování.

Život mi připadá moc krátký na to, abych vysvětloval těm druhým 50% - a je jedno, jestli to je v debatě "apple ovce vs. dynamičtí uživatelé jiné platformy", "zbraně jsou věci a existuje právo vs. zbraně jsou z principu špatné a lidi jsou magoři" nebo klasické "Parnis není fake" - že moje vnímání je lepší a pravdivější, než jejich.... Proto mě také neuvidíte nikoho posílat k doktorovi, aby se nechal vyšetřit a pronášet krátké břitké jasně srozumitelné soudy na základě novinového článku... Tím pádem cítím, že jsem v této debatě špatně. Vyhrát nemůžu, protože vyhrát nechci - a ani není co. Takže se tady uvidíme, až mě zase vyšplouchne cestovka nebo při nějaké podobné kratochvíli....

Upraveno uživatelem mmako
  • Dát hlas 4
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

píšeš hezky - argumentuješ hezky a stále nevím proč děda lezl ven aby ho někdo ohrožoval klíčem od auta, když mu o nic nešlo, potažmo když byl přítomen policista (zástupce státu:) ) - vyplývá mi z toho, že to nebyl žádný přizdisráč a potřeboval vyvětrat lauf od pavouků - je jasné, že emerická porota bude jiná než česká s panem Lacinou

Odkaz ke komentáři

Na parkovišti stojí v prostředku cesty dodávka, tak lehce přitroubím jestli jako někam jede nebo ne. Bez reakce, tak to jak debil objíždím, abych mohl zaparkovat. Vystoupí frajer z dodávky a jde si se mnou vyřizovat to, že jsem si na něj dovolil zatroubit. Chápete to? Když stál uprostřed cesty, tak jsem si na něj dovolil zatroubit... To jsem ale neřád, viďte?

A jinak, Tada nemá řidičák? :D

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

tam mě nedostaneš :sad01_anim: , budu muset dál shánět pracně informace tady

To víš, kdyby nezavřeli vlákno o zbraních, tak už bys věděl, jestli nosit kevlar nebo ne :D To mě pěkně naštvalo.

Odkaz ke komentáři

Na parkovišti stojí v prostředku cesty dodávka, tak lehce přitroubím jestli jako někam jede nebo ne. Bez reakce, tak to jak debil objíždím, abych mohl zaparkovat. Vystoupí frajer z dodávky a jde si se mnou vyřizovat to, že jsem si na něj dovolil zatroubit. Chápete to? Když stál uprostřed cesty, tak jsem si na něj dovolil zatroubit... To jsem ale neřád, viďte? ...

Neřád? To nevím. U nás tomu říkáme kazišuk. :D
Odkaz ke komentáři

TO mmako:

a, Zkoukni si ten dokument. Není třeba ze mě dělat troubu, co naletěl šikovně sestříhanýmu, případně tendenčně udělanýmu dokumentu.

b, Nikoho tu nesoudím, ani jsem nezpochybnil výrok soudu(poroty) v Americe. Jen jsem popsal co o té věci vím a vložil jsem tam trochu "nepřesné" číslo, no. :rolleyes:

c, IMHO nebyl jediný důvod, střílet do někoho, kdo něco ukradl v cizím domě, neohrožoval toho důchodce ani jeho majetek či rodinu.

Nepíšu sem proto, že potřebuji něco vyhrát, ale proto, že mám ke zbraním dost odtažitý vztah a jejich používání samozvanými "šerifi" mi hodně vadí.

Upraveno uživatelem honza71
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

Honza71: STřílel, protože má majetek souseda ve velké úctě. Protože ví, že i jeho soused se musel nadřít, aby si mohl něco koupit. Nepředpokládá, že když soused něco má, že si na to nakradl. Tenhle způsob myšlení je v evropě naprosto nepochopitelný, vím...

• Dát hlas 2
  • Hlasovat proti 2
Odkaz ke komentáři

Honza71: STřílel, protože má majetek souseda ve velké úctě. Protože ví, že i jeho soused se musel nadřít, aby si mohl něco koupit. Nepředpokládá, že když soused něco má, že si na to nakradl. Tenhle způsob myšlení je v evropě naprosto nepochopitelný, vím...

TO Tada:

Člověče, kdybych Tě neznal osobně, tak bych snad musel napsat, že to je úplná ........ . :D Co má společného to, jakým způsobem přišel jeho soused k majetku s tím, že ten člověk střílel

na někoho, kdo vlezl k sousedovi oknem a po pár minutách z toho okna vylezl. Notabene když mu na tísňové lince jasně řekli, ať do toho nestrká rypák a on svou komunikací jasně dokázal, že tomu co mu říkají rozuměl. Bohužel je neposlechl.

P.S. Ten pořad se jmenuje "Národ zbraní".

• Dát hlas 3
  • Hlasovat proti 2
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

Honza71: No to je to o čem mluvím, tady v Evropě je normálka to, že když vidíš, že sousedovi zapalujou barák, kradou auto, tak prostě sedíš na prdeli a max. zavoláš policajty a 90% lidí si k tomu ještě přisadí: "Beztak si na ten barák a na to auto nakradl, patří mu to..." V Texasu si ten pán řekl: "Nenechám ty feťáky ukrást sousedův majetek, na který on musel tvrdě makat."

Pořad "Národ zbraní" jsem viděl a je to docela dobré.

• Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 2
Odkaz ke komentáři

Honza71: No to je to o čem mluvím, tady v Evropě je normálka to, že když vidíš, že sousedovi zapalujou barák, kradou auto, tak prostě sedíš na prdeli a max. zavoláš policajty a 90% lidí si k tomu ještě přisadí: "Beztak si na ten barák a na to auto nakradl, patří mu to..." V Texasu si ten pán řekl: "Nenechám ty feťáky ukrást sousedův majetek, na který on musel tvrdě makat."

Pořad "Národ zbraní" jsem viděl a je to docela dobré.

Tado, Tado, jsem z těch, co když se někde děje někomu "bezpráví" tak se vždycky ozve. Házíš mě do špatný "škatulky".

Moje manželka mi stále říká, že na to jednou dojedu, protože nikdy nevím, co je ten lump zač a s čím na mě vyrukuje.

Když v zácpě na dálnici nabořili týpci v audině s černejma sklama auto před sebou a řidič vystoupil, aby otevřel dveře toho chudáka, co ho ťukli a žačal ho kopat jak mičudu, byl jsem jedinej, kdo v tý koloně vystoupil z auta a zařval na něj, jestli je normální ať toho nechá. On toho nechal a šel zpátky do auta.

Podle tvého vzoru jsem měl vystoupit a zastřelit ho, protože zdraví je přece ještě víc než majetek a on někoho bezdůvodně napadl.

A kdyby ten důchodce zapojil mozek, tak nemusel hned pálit jak Buffalo Bill, ale třeba mohl s toho patra, jak na ně zíral dolu do přízemí otevřít okno a zahulákat na ně. Oni by se třeba lekli a utekli a k žádnýmu zločinu by nedošlo. Co?

A pokud chtěl zabránil tomu, aby páchali další zločiny, tak měl zavolat policii(což udělal) a vyčkat jejího příjezdu(což neudělal) a ne brát zákon do svých rukou.

Upraveno uživatelem honza71
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada

Ne, podle mě si neměl vystoupit a zastřelit ho. Ale ve chvíli, kdyby on vytáhl klíč na kola, páčidlo, nůž, pistoli, meč a otočil se proti tobě, tak bys klidně mohl.

A tak to bylo i v tom Texasu. Pán šel ven, lumpové utíkali směrem k němu, měl oprávněnou obavu o svůj život, tak střílel. To že nemusel lézt ven je druhá věc, ale proč lezl ven už jsem vysvětlil výše. Kdyby na ně zahulákal z okna, mohli také vytáhnout pistoli a ustřelit mu hlavu.

A zakončím to jednou jihoamerickou moudrostí: "S každým mužem jednej tak, jakoby u sebe měl zbraň"

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...