Přejít na obsah

Poradna PRIM

Doporučené příspěvky

Ano, osmdesátá léta se myslí jednak 1971-1980 (správně) a taky 1981 až 1990 (špatně.) :)

baza: Nic si z toho nedělej... :cheers:

Colommbo, zkus mi v tom případě dle Tvého správně vyjádřit číslicemi devadesátá léta minulého století. Pak si pusť fantazii na špacír, a slovně označ nástedující desetiletí. Nápověda: ono je to u století jinak, než u desetiletí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 883
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Ano, osmdesátá léta se myslí jednak 1971-1980 (správně) a taky 1981 až 1990 (špatně.) :)

baza: Nic si z toho nedělej... :cheers:

Zdroj prosím? :eek:

V životě jsem neslyšel, že by takto někdo počítal desetiletí. Příklad: "Havárie Černobylské elektrárny se stala v devadesátých letech dvacátého století", toto je správný výrok a fakt?

Co se tady nedozvím...

Upraveno uživatelem Shakur
Odkaz ke komentáři

Zacalo to Primkama z konce 50 let a jaka je z toho pekna diskuze, kde se 3x zmenil nazor na desetileti :-) Za "C" je spravne...mame prvni dekadu a pak uz 20 leta az 90 leta...a propo havarie Cernobylu byla v polovine 80 let minuleho, tedy 20 stoleti, konkterne 1986 pokud si dobre vzpominam :-)

Odkaz ke komentáři

Když něco nevím, tak to nevím a nepotřebuju nic maskovat smajlíkama, nevědět či se mýlit není hanba. Z tvého odkazu shledávám, že jsem v omylu žil celou dobu já a děkuju za upřesnění a vysvětlení!

P.S. Dal bych smajlíka ( :cheers: ), ale nevím, jestli můžu...

Odkaz ke komentáři

Když už si tak hezky jazykozpytně píšeme, měl bych ještě jednu prosbu. Nepište patvar typu 2017 n.l.  Ono je to zkrátka 2017 po Kristu, takže tedy třeba 2017 po. Kr., nebo 2017 A.D. Ono mne totiž pokud někdo napíše n.l. strašně láká odpovědět něco v tom smyslu, že náš letopočet to rozhodně není.

Odkaz ke komentáři

Já bych do letopočtu nikoho nezatahoval. Je to údaj univerzální a jednotně používaný po celém světě, a to i společnostmi s jiným náboženstvím. Ať už se to počítá od kohokoliv, nikdo to nikomu neupírá, ale já bych hlasoval pro neutrální označení bez konkrétní personifikace, a v případě potřeby bych se dál držel neutrálního našeho letopočtu/před naším letopočtem - byť to třeba není fakticky dokonale přesně, ale o to tu snad nejde a handrkovat se o to je jako handrkovat se o označení toalet.

Já třeba označení našeho letopočtu/před naším letopočtem chápu ne jako přivlastnění, ale jen právě jako rozlišení v případě potřeby - před nulou, po nule. Tedy ne náš vlastní letopočet, ale platný letopočet.

Upraveno uživatelem Karlos
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...