Přejít na obsah

Dalekohled

African

Doporučené příspěvky

Vortex je jistota a cena není nijak závratná (je to v podstatě takový zaklad).

Mil-Tec a podobně bych se určitě vyhnul.

Nicméně já jsem už spoustu let spokojen s Fomei, který se asi vyrábí v Číně, ale to i ten Vortex.

Osobně na mě působí dost podobně při srovnání.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jj - jak říkáš - cena není závratná a nemá cenu si pak vyčítat, ýe jsem nešel do lepšího. Jen by mě zajímalo z jakého důvodu není nutné kupovat lepší dalekohled nad 50+ (jestli to nebylo myšlené z legrace) je mi 50

Odkaz ke komentáři

před 22 hodinami, Oliver333 napsal:

jj - jak říkáš - cena není závratná a nemá cenu si pak vyčítat, ýe jsem nešel do lepšího. Jen by mě zajímalo z jakého důvodu není nutné kupovat lepší dalekohled nad 50+ (jestli to nebylo myšlené z legrace) je mi 50

Je to z důvodu zvetšelosti oka. ( dle  expertů výrobce SRB & ŠTYS.) Není to vtip. Pro starší oči je světelnejsi a tím dražší dalekohled zbytečný. Za šera vidí starší občan prd, svetelnějsi dalekohled mu už nepomůže.  Honba za světelností je marketingový tah výrobců dalekohledů. ( neplatí u hvezdařskych dalekohledů)..

• Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 1
Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Vybírám 10x42 dalekohled.

Nikon Prostaff P7 10x42 6200 Kč (alza)

Nikon Monarch M5 10x42 9000 Kč (fotoškoda) mi dle specifikací přijde trochu horší, než Prostaff, ale někde píšou, že je optika lepší a to nejspíš na papíru neporovnám

VANGUARD 10x42 Endeavor ED 3000 Kč (fotoškoda) - na netu doporučují spíš II, ale ta už je dražší

Meopta Optika HD 10x42 8800 Kč (meopta, nedostupné), nebo 8000 Kč (decathlon) - záruka u decathlonu jen 2r., myslíte, že nemám mít obavy to koupit v decathlonu?

Váha okolo 650g je ok. Jde mi o to vybrat v ceně okolo +-6 tis. Kč nějaký dalekohled, který bude stát za to vzít na dovolenou a nebo na výlet do přírody.

Co byste doporučili, je některý z nich vyloženě nesmysl? Prošel jsem poslední strany tohoto vlákna a Monarch i Meopta jsou hodnoceny kladně.

Díky za rady a nebráním se ani doporučením na jiný model.

Odkaz ke komentáři

před 3 hodinami, 4st0n napsal:

Nikon Prostaff P7 10x42 6200 Kč (alza)

Nikon Monarch M5 10x42 9000 Kč (fotoškoda) mi dle specifikací přijde trochu horší, než Prostaff, ale někde píšou, že je optika lepší a to nejspíš na papíru neporovnám

VANGUARD 10x42 Endeavor ED 3000 Kč (fotoškoda) - na netu doporučují spíš II, ale ta už je dražší

Meopta Optika HD 10x42 8800 Kč (meopta, nedostupné), nebo 8000 Kč (decathlon) - záruka u decathlonu jen 2r., myslíte, že nemám mít obavy to koupit v decathlonu?

Váha okolo 650g je ok. Jde mi o to vybrat v ceně okolo +-6 tis. Kč nějaký dalekohled, který bude stát za to vzít na dovolenou a nebo na výlet do přírody.

Co byste doporučili, je některý z nich vyloženě nesmysl? Prošel jsem poslední strany tohoto vlákna a Monarch i Meopta jsou hodnoceny kladně.

Díky za rady a nebráním se ani doporučením na jiný model.

Dalekohled 10 x 42, pokud nejseš myslivec je dobrá volba. Je menší, lehčí než 10 x 50. Značku, ale neporadim..

Odkaz ke komentáři

před 17 hodinami, 4st0n napsal:

Jeden z těch Nikonů jsem před 4. lety měl taky v hledáčku, nakonec jsem po přečtení  testu pořídil Vortex Diamondback HD 10x42. Postupem doby jsem zjistil, že i 8-násobné zvětšení by mi nevadilo, přítelkyně má malý dalekohled Kowa YF 8x30 (ještě černý), takže bylo možné je porovnat mezi sebou.

Pokud bych měl ted kupovat, volil bych opět Vortex Diamondback, ale jen 8x42,má vetší PVP oproti 10x42 ( 5,25 - 4,2), a klidnější obraz díky menšímu zvětšení i větší zorné pole.

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, TomTomTom napsal:

Mám Leica Geovid R 10x42 s dálkoměrem a ten dalekohled je pecka. Parádní obraz a hlavně světelnost 👍

Obávám se, že to je řádově jinde než dotaz na  dalekohled v ceně  +-6 tis. Kč.

Odkaz ke komentáři

Za tip na test a Vortex Diamondblack děkuji.
Ověřil jsem a opravdu ten Prostaff má BaK 4.
Leicu jsem našel za 40k+ tak se spíš budu řídit dřívějšími radami a nebudu jej zkoušet, abych nemusel navyšovat budget :D

Zkusím zajít do fotoškoda a přes některé se podívám.

Odkaz ke komentáři

Akorát když máš pak takovej dalekohled na výlety (na který běžně nechodíš večer do lesa), tak ho pak nesmíš zapomenout někde na výletě v hospodě, jako my kdysi Zeisse :D

A mimochodem večer do lesa potřebuješ dalekohled, kterej nechceš uplně tahat na výlety po horách 🙂

Upraveno uživatelem geometr
Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, TomTomTom napsal:

Dávám na něj bacha...1 x ztracený Zeiss vlastní blbostí, 1 x Nikon děti...

Taky jsem přišel o Zeiss Dekarem 10x50, koupil jsem ho ještě hluboko za Honeckera.Ukraden na Novém městě, auto zamčený,beze stopy vloupání😢.

Odkaz ke komentáři

před 9 hodinami, TomTomTom napsal:

Přes den tak nějak poznáš prd, bude to ukazovat víceméně všechno stejně, ale pokud tu Leicu vezmeš večer do lesa, tak budeš mít chuť ty ostatní dalekohledy strčit na půdu do krabice..😀

Není lepší vzít večer na pozorování dalekohled 7 x 50 nebo 8 x 56 ? Tyhle parametry ( 10 x42) dle meho jsou spíše na turistiku.

Odkaz ke komentáři

Nevím co chcete v noci pozorovat a vidět v lese. Když je tma, tak stejně už nic neuvidíte a nerozeznáte. Ani Zeiss ani Swarovski. Tam funguje jedině termo a nočák. Kolega řešení dalekohled na nošení a běžné koukání. Za 6000 kupte co vám padne do ruky a na oči a nic víc od toho nečekejte. Ve dne a se zvětšením do deseti to kouká dobře taky. A ušetříte padesát tisíc. 

• Like 1
Odkaz ke komentáři

Vždy záleží jak to člověk plánuje používat. Můj nejlepší dalekohled je paradoxně nejméně používaný. Důvod - nemám ho při sobě. 8x25 je přeci jen o hodně menší a lehčí než 10x42 tak se s ním koukám MNOHEM častěji. Mám ho permamentně v autě, jinak se mnou cestuje i na moto, nebo letadlem. Tím nedělám advokáta kapesním dalekohledům, jen popisuji vlastní zkušenost. Toliko k rozměrům / světelnosti / zvětšení.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...