Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 26. 4. 2015 v 17:50, Josef01 napsal:

Děkuji za informace ohledně Nikonu, zajímavé!

Co se týká peněženky, měl jsem namysli to, že raději si budu na stranu dávat 30 měsíců 600,- Kč měsíčně, než urvat z prémií 1800 a koupit něco s podprůměrnou kvalitou.

Tohle je nějaké nové ekonomické myšlení? Taky si mohu dát z výplaty stranou třikrát 600, koupit Nikon a za dalších 27 šestistovek koupit třeba oblek na míru, pokud to pro mě bude rozumnější investice...

Já koupil právě Nikon Sport Lite 8x25. Co si budeme povídat, váha a velikost super, ale jinak to žádný zázrak není, zdá se mi, že se oči musí na to koukání skrz hrozně soustředit a i potom to je spíše takové švenkování než pevný zvětšený pohled. Na druhou stranu jsem ho za tři měsíce měl dvakrát na fotbale, jednou na výletě na kole a to je vše. Jinak řečeno, svůj účel to splní a cokoliv dražšího by pro mě bylo vyhození peněz z okna.

Samozřejmě pochopím, že někdo má priority jinde, ale takových bude IMHO menšina a nebudou pokládat otázky ve stylu "co je to to x25 v označení"...

Odesláno
  V 27. 4. 2015 v 6:08, Bobisek napsal:

"co je to to x25 v označení"...

Tak bud spokojeny a nemel za zle, ze se nekdo zepta. Kde jinde bych se mel optat, ze taky!

Odesláno

Bobisek : Spokojenost je nejdůležitější, pak je to v pořádku. Je to přesně o tom, že nač si budu kupovat Omega nebo Rolex, stejný účel splní hodinky za 1500,- Kč. 

Odesláno
  V 26. 4. 2015 v 17:27, Josef01 napsal:

Na té fotce vidíš nejen jinou ostrost, ale i to, že ten Nikon má mizerné antireflexní vrstvy (te je ten závoj přes fotku), tím je i snížen kontrast, pak má sklenuté pole (neostrost dále od středu) a i chromatickou aberaci, která dále snižuje ostrost obrazu.

Otázka je, jestli je to rozdíl za desetinásobek ceny... neprudím, jen tak uvažuju.

Fakt nejdůležitější ale je se osobně podívat, papírově takřka totožné dalekohledy se ve skutečnosti kvalitou obrazu překvapivě výrazně liší.

V sobotu jsem porovnával Nikony - Prostaff 7, Monarch 5 a Nikon DCF HG L - cenově cca 6, 8 a 26 tisíc. Prostaff měl při porovnání viditelně nižší propustnost světla v přítmí, na slunci to znát nebylo. U Monarchu je už poznat, že jsou použita ED skla (aberace, kontrast), DCF HG obraz krásný. ALE - já tam fakt ten rozdíl za +18 tisíc nevidím, nemůžu si pomoct. Asi mám voko z kašparovy krávy.

I když jsem Nikon původně nechtěl, zatím je to pro mě, při rozpočtu do cca 12 +- tisíc, favorit. Bohužel se mi zatím nepodařilo kouknout se jiným Vixenem než levným porro a ten mě zklamal.

Tano: Bresser bych osobně nebral, jestli chceš něco lacinýho, můžeš zkusit Bushnell - jak jsem psal někdy dřív, mám 12x25 - na nošení ideální, strčíš do kapsy a nevíš o něm. Zvětšení 12x je ale moc, špatně se do něj kouká, nedá se moc udržet a jak se smrkne, vidím díky průměru 25 kulový. Prd jsem věděl, když jsem ho kupoval. Ale stál pár stovek, v rámci toho co nabízí funguje a má Lifetime Warranty - sice nevím, jak by fungovala, ale psali to tam. Teď chci něco v 8x42 a doufám, že nebudu línej si ho brát sebou. Páč pořád víc uvidíš maličkým, který máš sebou, než velkým, kterej necháš doma. Filozofie všedního dne... :)

Odesláno
  V 27. 4. 2015 v 9:43, Klotzman napsal:

Otázka je, jestli je to rozdíl za desetinásobek ceny... neprudím, jen tak uvažuju.

Fakt nejdůležitější ale je se osobně podívat, papírově takřka totožné dalekohledy se ve skutečnosti kvalitou obrazu překvapivě výrazně liší.

V sobotu jsem porovnával Nikony - Prostaff 7, Monarch 5 a Nikon DCF HG L - cenově cca 6, 8 a 26 tisíc. Prostaff měl při porovnání viditelně nižší propustnost světla v přítmí, na slunci to znát nebylo. U Monarchu je už poznat, že jsou použita ED skla (aberace, kontrast), DCF HG obraz krásný. ALE - já tam fakt ten rozdíl za +18 tisíc nevidím, nemůžu si pomoct. Asi mám voko z kašparovy krávy.

I když jsem Nikon původně nechtěl, zatím je to pro mě, při rozpočtu do cca 12 +- tisíc, favorit. Bohužel se mi zatím nepodařilo kouknout se jiným Vixenem než levným porro a ten mě zklamal.

Postupuješ správně - vylučovací metodou, nakonec podle parametrů, ba dokonce i podle recenzí by se člověk neměl finálně rozhodovat. Nikon, stejně jako mnohé jiné značky nabízí produkty v různých kvalitativních a cenových kategoriích. Od řady Aculon a Action až po EDG. Je to prostě taková komerční filosofie, která chce pokrýt co nejšířeji trh, i za cenu, že některé řady jsou v podstatě taková "lepší Čína".

Máš zkušenost s Monarchem 5, teď ještě srovnání s novou Monarch sedmičkou a máš to.  :eek:

Odesláno

Klotzman: Diky za info :).

Odesláno
  V 27. 4. 2015 v 8:13, tano napsal:

Tak bud spokojeny a nemel za zle, ze se nekdo zepta. Kde jinde bych se mel optat, ze taky!

Tano je třeba číst. Já nikomu neupíral právo se ptát na cokoliv, od toho tu nakonec to vláknou je, ne?

Můj argument zněl, že pokud jsi takhle na začátku, asi nepatříš k cílové kategorii, na kterou by mělo směřovat doporučení ve stylu šetři X let na dalekohled za 20 tisíc, když si můžeš koupit nikoliv desetkrát horší za dva litry. Když uslyším od člověka otázku, jaké hodinky bych mu doporučil jako počáteční, asi nebude (povětšinou!) nadšen z odpovědi, že super kvalitu poskytuje Rolex. Viz k tomu nakonec Josefův příspěvek výše,

Odesláno (upraveno)

Ono to je trochu jinak. Hodinky beru jako šperk a od toho neočekávám vysokou přesnost, ale úplně jiné vlastnosti. Pokud někdo chce levné hodinky na měření času, řeknu mu, mrkni na internet, nemáme o čem diskutovat.

Od dalekohledu očekávám jedinou vlastnost a tou je kvalita (myšleno vynikající zpracování těla a skvělý obraz). Není na tom nic složitého. Pokud si tedy vezmu nějaký internetový filtr a zaškrnu chci podprůměrný obraz, chci optické aberace a chci nevalně zpracované tělo dalekohledu, vypadnou mi na výběr příslušné dalekohledy. Pokud budu podmínky vyhledávání postupně měnit směrem k lepším parametrům, budou dalekohledy dražší a dražší.

Jenom dodám moje heslo : Kupuj si jen věci, kterých si budeš vážit, ostatní nemá žádnou hodnotu.

Upraveno uživatelem Josef01
Odesláno
  V 26. 4. 2015 v 17:11, Josef01 napsal:

Tak vodotěstnost splní Meopta. Udělal jsem jen z okna foto přes mobil za stejných podmínek - optika mobilu není zázrak, ale na dvou dalekohledech je to myslím vypovídající. A teď tano řekni, přes co se chceš koukat?.

Koukám do svého Nikona a nevidím ani náznak té hrůzy, co jsi vyfotil. Problém bych hledal spíš ve "foťáku" a způsobu jeho připojení k dalekohledu.

Odesláno
  V 27. 4. 2015 v 15:44, Bobisek napsal:

Tano je třeba číst. Já nikomu neupíral právo se ptát na cokoliv, od toho tu nakonec to vláknou je, ne?

Můj argument zněl, že pokud jsi takhle na začátku, asi nepatříš k cílové kategorii, na kterou by mělo směřovat doporučení ve stylu šetři X let na dalekohled za 20 tisíc, když si můžeš koupit nikoliv desetkrát horší za dva litry. Když uslyším od člověka otázku, jaké hodinky bych mu doporučil jako počáteční, asi nebude (povětšinou!) nadšen z odpovědi, že super kvalitu poskytuje Rolex. Viz k tomu nakonec Josefův příspěvek výše,

Jasny, v poho chlape.

Odesláno (upraveno)

Pokud se podivate na zacatek tohoto vlakna, tak je zajimave videt jak se diskuze a doporuceni posunula. Nicmene dotazy a limity zustavaji prakticky stejne. Myslim, ze tvrdit, ze dalekohled za 3-4 tisice musi byt nezbytne podprumerny nebo spatne provedeny je kontraproduktivni . Srovnani dalekohledu za dvacet a a za dva muze byt pro nekoho zajimave, ale prakticky toho prinasi tolik, jako srovnavani BMW 750 se Sanderem. Cilove skupiny techto dalekohledu jsou uplne jine a s jinymi pozadavky. Profesionalni ornitolog, pobrezni hlidka ci obsluha letoveho provozu maji tezko duvod prijimat kompromis, na rozdil od prilezitostneho uzivatele, ktery vytahne dalekohled 10 krat do roka.  Stejne jako by pro mne byla zbytecna profi motorova pila za dvacet, na to abych narezal par kubiku za rok, profesionalni kamera za 300 aby si natocil dovolenou a narozeninovy dort se svickami ci top kolo za 80 abych dojizdel 3 kilaky do prace, tak si ty veci muze nekdo koupit, protoze ho tesi, byt jejich potencial naplno nevyuzije. V tomhle je to srovnani  hodinkami mozne.

Ale abych jen nefilosofoval - prave jsem pro clena rodiny objednal kapesni Olympus 8x25 WPII

.

post-670-0-09770100-1430163593_thumb.jpg

Provedu testovaci srovnani s mym letitym ale vynikajicim kapesnim porro Nikonem, jeste z dob kdy se Nikon vyrabel v Japonsku a uverejnim tu vysledek, pokud bude zajem.

Upraveno uživatelem klobadysek
Odesláno (upraveno)

Snad o něčem takovém neuvažuješ? Identický čínský nesmysl má moje dcera - byl to dárek.  

Pokud chceš něco za pár peněz, tak přihoď 500 Kč tady http://www.foto-servis.cz/8x25-ucf-x-ii-p-487.html

a bude to jiná galaxie, fakt. Tyhle dalekohledy dobře znám a za tyhle prachy je to výkon za hubičku - kvalitní antireflex, asférické čočky, BaK4 porro hranoly, minimální ostřící vzdálenost je pod dva metry. 

post-670-0-75027000-1430249954_thumb.jpg

Upraveno uživatelem klobadysek

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...