Přejít na obsah

Dalekohled

African

Doporučené příspěvky

Ty hranoly si můžeš amatérsky poštelovat i sám.

Sem si s ním hrál asi dvě hoďky a stále vidím v určitých vzdálenostech dvojitě :sad01_anim: No a chlapík v Bushnellu se jenom smál, že prý bez nějáké ostřící lavice nemám šanci" Každopádně oni to nebudou jen ty hranoly, ten dalekohled je prostě v čudu, spadl z pěti metrů přímo ta šutry, ale to je život. Víc mě naštval Olympus, kterej jsem nechal před pěti lety na rozhledně"

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po měsících...
  • po měsících...

Mate prosim nekdo zkusenost s timto dalekohledem?

Vanguard Endeavor ED 8545

Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se.

Nic moc. Můj táta takovým věcem říkal h....o v královským kabátě. Na něm je zajímavá jen ta cena :) . Stejnou službu ti udělá i sklo za 2000 kč.K čemu ti je plnění dusíkem proti mlžení, když nebudeš cestovat po Antarktidě. Žádný vodotěsný dalekohled, kterých je většina se nemlží. No a to zvětšení vzhledem k zornému úhlu taky žádná sláva.

Edit. Když už chceš mocí mermo vyhazovat kup raději toto - http://www.eproton.cz/Dalekohled-Nikon-10x42-SPORTER-EX-cerny/237998.html

Upraveno uživatelem jirka404
Odkaz ke komentáři

Nic moc. Můj táta takovým věcem říkal h....o v královským kabátě. Na něm je zajímavá jen ta cena :) . Stejnou službu ti udělá i sklo za 2000 kč.K čemu ti je plnění dusíkem proti mlžení, když nebudeš cestovat po Antarktidě. Žádný vodotěsný dalekohled, kterých je většina se nemlží. No a to zvětšení vzhledem k zornému úhlu taky žádná sláva.

Edit. Když už chceš mocí mermo vyhazovat kup raději toto - http://www.eproton.cz/Dalekohled-Nikon-10x42-SPORTER-EX-cerny/237998.html

? Fázové vrstvy a postříbření na střechových BaK 4 hranolech pro přirozené podání barev a maximální kontrast

? Smaragdový povlak hranolů

? Velké zorné pole

? Centrální uzamykatelné ostření s integrovanou dioptrickou korekcí

? Zdrsněný povrch - pohodlné držení a ostření i v rukavicích

? Dalekohledy VANGUARD řady Endeavor ED jsou plněny dusíkem proti zamlžování optiky a voděodolné

? Možno připevnit na stativ (pomocí adaptéru BA-185)

Dalekohled VANGUARD Endeavor ED-8542:

Zvětšení: 8,5x

Průměr objektivu: 45 mm

Zorný úhel: 6,5°

Zorné pole v 1000 m: 114 m

Oční reliéf: 20 mm

Zaostření od: 2,5 m

Rozměry: 130 x 159 mm

Hmotnost: 770 g

Materiál těla: slitiny hořčíku

Cena: 9000,- Kc

Pomer techto hodnot se me zda idealni na me pouziti t.j. vylety pesky do prirody hlavne les, hory.

No ale rad si necham poradit! Kde konci hranice h..en v krl. kabatech?

Diky

Odkaz ke komentáři

? Fázové vrstvy a postříbření na střechových BaK 4 hranolech pro přirozené podání barev a maximální kontrast

? Smaragdový povlak hranolů

? Velké zorné pole

? Centrální uzamykatelné ostření s integrovanou dioptrickou korekcí

? Zdrsněný povrch - pohodlné držení a ostření i v rukavicích

? Dalekohledy VANGUARD řady Endeavor ED jsou plněny dusíkem proti zamlžování optiky a voděodolné

? Možno připevnit na stativ (pomocí adaptéru BA-185)

Dalekohled VANGUARD Endeavor ED-8542:

Zvětšení: 8,5x

Průměr objektivu: 45 mm

Zorný úhel: 6,5°

Zorné pole v 1000 m: 114 m

Oční reliéf: 20 mm

Zaostření od: 2,5 m

Rozměry: 130 x 159 mm

Hmotnost: 770 g

Materiál těla: slitiny hořčíku

Cena: 9000,- Kc

Pomer techto hodnot se me zda idealni na me pouziti t.j. vylety pesky do prirody hlavne les, hory.

No ale rad si necham poradit! Kde konci hranice h..en v krl. kabatech?

Diky

Odkaz ke komentáři

:crying_anim02: Jste mi zase dali....! tady....§ :suicide_anim: Jsem to pročetl, strávil další hodiny drahocenné pracovní doby vyhledáváním a stejně nic nevím. :crying_anim: Můj starý a mrňavý dalekohled stál za prd, tak jsem ho dal dětem a radši koukal přes 300ku teleobjektiv Dé-90ky. Ale dalekohled je lepší...to je jasný. Potřeboval bych prosím něco, co umí koukat i trochu za zhoršených světelných podmínek, bude to vodotěsný/nebo alespoň voděodolný a trochu "nárazuvzdorný". :tank: Nejradši bych něco 10x50. Hlavní použití - příroda - sokolnictví - cestování.

Díky za případný rady. Cenový strop tak 13.000,-.

Cyril.

Odkaz ke komentáři

"Toto" raději nee :)

Skoro před rokem jsem si kupoval pro sebe (náročný zákazník) nový dalekohled. Měl jsem možnost přímého srovnání více než deseti!!! dalekohledů podobných parametrů, různých výrobců a cenových hladin, čemuž jsem věnoval celý den...

Nakonec jsem si vybral Vortex Viper HD 10x42. Velikostí, hmotností a dalšími parametry se o moc neliší od ostatních porovnávaných dalekohledů, ale prostě se mi s ním koukalo nejlépe (a že jsem si to zkoušení užil)... Po téměř roce používání musím říci že to byl dobrý výběr a jsem velmi spokojen ;)

Odkaz ke komentáři

Dík, tohle nevypadá vůbec špatně! Cena 13.500,- je ok. Když sebou tahám ruksak s D90 a třemi objektivy, brašnu a občas raroha, tohle vypadá na dobrou alternativu. Není to tak velký tělo. :smile_anim:

Zkusím ho někde vyzkoušet na vlastní bulvy a potom podám report. Původně jsem chtěl 10x50, ale tohle zkusím. A světelnost by měla být dobrá.

Když jsi si s tím dal takouvou práci při výběru, zkusím se přiživit... :smile_anim: Díky Cyril.

Firma VORTEX

Katalogové číslo 60014

Typ dalekohledu binokulární

Zvětšení 10

Průměr objektivu (mm) 42

Hranolová soustava střechové hranoly

Zorné pole (m/1000m) 107

Zorný úhel dalekohledu (°) 6.10

Průměr výstupní pupily 4.20

Relativní světelnost 17.64

Index stmívání 20.49

Vzdálenost výstupní pupily (mm) 16.50

Nejkratší ostřící vzdálenost (m) 1.50

Optické sklo BaK4, XD

Antireflexní vrstvy XR FMC

Očnice výsuvné

Odolnost proti vlhkosti vodotěsný (argon)

Ochrana proti orosení argon

Ostření centrální, vnitřní

Barva olivová

Rozměry (mm) 147x127mm

Hmotnost 664g

Přehled vlastností dalekohledu :

Viper 10x42 je velmi kvalitně zpracovaný vodotěsný, argonem plněný dalekohled se střechovými hranoly, zvětšením 8x, průměrem objektivu 42mm a zorným polem (107m/1000m). Dalekohled má velmi kvalitní optiku, menší rozměry a nízkou hmotnost - dobře se vejde i do menšího batohu. Je vhodný na ornitologii, turistiku a pro běžné pozorování přírody a okolí. Díky velmi kvalitní optice je vynikající i v horších světelných podmínkách např za soumraku. Lze jej používat i ve špatném počasí např. v dešti a v mrazu. Dalekohledem je možné pozorovat i velmi blízké objekty. Nejkratší zaostřitelná vzdálenost je 1.5m.

Optická soustava obsahuje vícečlenné okuláry a objektivy z kvalitního optického skla s nízkou disperzí XD a velkou propustností světla. Střechové hranoly jsou vyrobeny z optického skla BaK4. Střecha hranolů je opatřena speciální reflexní vrstvou pro zvýšení světelnosti. Hranoly mají fázové vrstvy, které zvyšují kontrast a ostrost obrazu a zlepšují pozorovací komfort (při delším pozorování nejsou oči unavené). Všechny optické členy jsou opatřeny antireflexními vrtsvami Vortex - XR-FMC (Fully Multi Coating). Tyto vrstvy zlepšují schopnost přenosu světla a tím znatelně zvyšují skutečnou světelnost dalekohledu.

Tělo dalekohledu je pogumované a díky ergonomickým prvkům se výborně drží i když je dalekohled mokrý nebo namrzlý. Očnice jsou otočné vysunovací s mezistupni. Mají pogumovaný povrch a netlačí na oční jamky. Pokud nosíte brýle, je možné nechat očnice zasunuté a pozorovat s nasazenými brýlemi. Ostření je vnitřní a ovládá se centrálním šroubem. Je velmi přesné a citlivé. Na pravém okuláru je tzv. dioptrická korekce s aretací, pomocí níž lze zaostření upravit přesně podle očí pozorovatele. Dalekohled je vodotěsný a plněný argonem proti zamlžování zevnitř. Argon mnohem lépe chrání vnitřní části dalekohledu před nežádoucím rosením než dusík. Prodlužuje tak celkovou životnost dalekohledu. Dalekohled je možné upevnit na stativ pomocí stativového adaptéru (volitelné příslušenství).

Dalekohled je dodávaný včetně brašny, krytek, čistící utěrky a popruhu.

Tip:

Viper 10x42 je velmi kvalitně zpracovaný vodotěsný, argonem plněný dalekohled s velmi kvalitní optikou, střechovými hranoly, který poskytuje vynikající pozorovací komfort a stabilní ostrý obraz. Je ideální pro ornitology a další pozorovatele přírody, kteří kromě těchto předností ocení i vodotěsnost a nízkou hmotnost. Dalekohled poskytuje jasný, kontrastní a ostrý obraz v rozsahu celého zorného pole i za špatných světelných podmínek. Lze jej používat za každého počasí.

Při častém používání se dalekohled dříve nebo později zapráší a zašpiní ? tomu není možné zabránit. V článku "Čištění optiky binokulárních dalekohledů." můžete najít návod jak o dalekohled pečovat a udržet jeho užitnou hodnotu.

Odkaz ke komentáři

Ještě mám takovej malej dotaz....V nabídce http://www.moty.cz/binokularni-dalekohledy/4/2 mají 10x24 a 12x42 a rozdíl je jenom něco málo přes dvě stovky.

Vortex

Viper 10x42

Cena: 13 560,- Kč

Dostupnost: na dotaz

Výrobce: VORTEX

Viper 12x42

Cena: 13 800,- Kč

Dostupnost: skladem

Tak který doporučuješ zvolit? Nehledě k tomu, že 10x42 ani nemají skladem. :crying_anim02:

Díky C.

Edit: PS Teď jsem si všiml, že u některých nabídek chybí označení "HD". Ceny se také liší. Na co si dát při objednávce pozor? Díky.

Upraveno uživatelem Cyril
Odkaz ke komentáři

HD je označení High Definition, neboli lepší sklo. Takže určitě HD :)

12x už je docela velké zvětšení a já osobně bych ho už nechtěl, protože se to hůř stabilizuje když ho držíš jen tak volně v rukou a také 12x42 není už ideální ve smyslu - zorné pole, světelnost. Když 12x, tak 50... ale to už je zase velký, těžký a drahý krám... Je to jako v bludném kruhu :) Z mých zkušeností je prostě nejpraktičtější (pokud ho budeš nosit a ne jen vozit v autě - to je pak váha nepodstatná) něco mezi 8x36 a 10x50. "Přímý", se střechovými hranoly. A mezi nimi to pak je už osobní preference každého z nás, protože nemáme všichni oči stejné a každému se lépe kouká s něčím jiným. S tím Vortexem jsem spokojený jak po mechanické stránce (zpracování, odolnost), tak hlavně po optické stránce.

Co bych určitě nechtěl, jsou dalekohledy se zoomem. Je to prostě zdroj potíží a jsem si jistý že bych ho nevyužil. Když chci pozorovat více detailů nebo na větší vzdálenost, vezmu si pozorovák se stativem a hotovo. Nedovedu si představit držet něco se zvětšením 20x jen tak v rukou, nebo opřené o větev a podobně... Ono s dobrým 10x je kolikrát lepší pořízení než s průměrným 20x i kdyby byl na stativu (bez stativu je to úplně bez debat).

Odkaz ke komentáři

Jelikož jsem můj nedávno kupovaný Olympus daroval bráchovým dětem, dnes jsem objednal tento Bushnell H2O 12x42" Zoom na starým mě nevyhovoval, měli jste pravdu, že je to o ničem, nakonec jsem ho nechal na 12x přiblížení a tak to zůstalo" Bushnell se mi opticky moc líbil, je vodotěsný a platí zde rčení za málo peněz hodně muziky, samozřejmě ovšem že na optiku dalekohledů vyšší cenové kategorie nedosáhne. Ale já ho buď ztratím, rozbiju anebo daruji, běhěm 4 let mám pátý, takže Swarowski jsem si zakázal :D

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/products_detail.asp?idk=194&idp=1656

Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem si chtěl objednat vortex Viper 10x42 HD, ale na e-shopech jsem našel spoustu matoucích informací.

V popisu zboží je občas dalekohled označen jako HD, ale na fotografii nápis chybí. Přečetl jsem si pár testů i na jiných fórech a skutečně, tato varianta se za tyhle peníze asi fakt vyplatí. Přikládám foto bez a s "HD". Pora'dte prosím, kde nejlépe koupit, abych nenaletěl? Existuje model Viper 10x42 HD a Viper 10x42 normální - obyčejný bez HD? Díky.

Odkaz ke komentáři

Já jsem kupoval Razor HD u této společnosti a bezproblémů. Všechny Viper triedry tam mají označení HD, tedy nízkodisperzní sklo. Ten dalekohled co jsem kupoval je v první desítce špičkových dalekohledů na světě.

U triedrů se ovšem držím osvědčené a podle mě jedné z nejlepších značek na trhu - MEOPTA.

Odkaz ke komentáři

Já jsem kupoval Razor HD u této společnosti a bezproblémů. Všechny Viper triedry tam mají označení HD, tedy nízkodisperzní sklo. Ten dalekohled co jsem kupoval je v první desítce špičkových dalekohledů na světě.

U triedrů se ovšem držím osvědčené a podle mě jedné z nejlepších značek na trhu - MEOPTA.

Díky moc. Tak jsem ten odkaz prolezl. Paramtery jsou jestli jsem se nesplet asi stejné jako u všech prodejců a rovněž jsem na obrázcích nenašel nápis HD. :sad01_anim:

Buď je ta fotografie s HD z mého předešlého příspěvku manipulovaná a nápis HD tam někdo přidal v editoru, nebo mají prodejci starý verze fotek.... :notworthy:

Harry. Ty máš na svém Vortexu nápis HD? Díky za info. Dnes odpoledne to budu řešit. Dopoledne konečně vytáhnu Defíka a vyjedu si s ním trochu po okolí. Poprvé od začátku zimy nám trochu víc sněží i v Prostějově..... :smile_anim:

Upraveno uživatelem Cyril
Odkaz ke komentáři

Tak pánové....ještě jednou díky za pomoc při hledání toho správného kukátka....

Volal jsem si právě s přímým dovozcem http://www.dalekohled.eu/ z Třeboně a můžu svoji anabázi s nákupem spokojeně uzavřít.

Nové dodávky Viperů jsou HD a narozdíl od starší koncepce bez "HD", která má téměř shodnou optiku, kterýžto rozdíl bych jako laik prý asi těžko zaregistroval, jsou verze HD narozdíl od staré klasiky plněny ne dusíkem, který po letech "uteče", ale argonem. Dalekohled jsem objednal a během týdne mi snad dorazí. Potom podám report.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...