Přejít na obsah

Můj život s PHEV a další racionální diskuse o EL autech

safi

Doporučené příspěvky

Často sa tu objavuje ze "keby som mal FV, idem do elektroauta".

Keď si zrátam náklady na obstaranie, inštaláciu FV a to, že elektriku to vyrába len občas, tak fakt to je zásadný showstopper oproti normálnemu domácemu dobíjaniu z wallboxu? Mne to príde, že nejakú zasadnejsiu úsporu to začne generovať až po x-rokoch (nerobil som si podrobný prepocet). Urobil niekto prepočet, kde zohladnil priemerný počet slnečných dní, náklady na obstaranie a prevádzku/ údržbu FV a vyšlo mu, že to napriek investícií bude v pluse, ktorý nebude len symbolický?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím, že kvůli EV nedává smysl FVE, spíše obráceně, když už mám FVE, tak si pořídím EV. Při dnešních cenách to má návratnost skoro nulovou. pokud mi část ostatní obyvatelé nezaplatili (dotace). Je to spíše o nějaké nezávislosti. Kdyby stála elektřina 10 Kč/kWh, bylo by to něco jiného.

Odkaz ke komentáři

před 9 hodinami, Prochy68 napsal:

A opatrne s tema Damaskama jo? 🤣

Jejda, chyba v metrixu... chtěl jsem napsat sekta okolo Roulexu 😂

• Haha 1
Odkaz ke komentáři

před 13 hodinami, African napsal:

Furt slyším už dlouhá léta dokola, jednou to bude super, technologie a rozvoj jdou rychle dopředu, fakt to bude dobrý....takže za mě až přijde ta doba, tak si ho rád koupím a to fakt 👍 Ale Haló okolo jak kdysi dávno tady sekta okolo Damasca, vlády lidem podsouvají miliardy na nákup a zároveň hlásí jaký jsme hňupy že to nekupujeme a když už to tedy nekupujete, tak Vám to stávající zakážeme. A já vidím plán následovně, ty co budou mít prašule, pro ty se vůbec nic nezmění v automobilovém světě, těm méně bohatým nacpeme elektroauta a zbytek, větší části populace bude muset stačit vlak nebo autobus. No a ten bude zdarma říkala jednou jedna chytrá poltická hlava z Bruselu....dotovaná s emisních povolenek 😂

Já pořád říkám, že chudina má chodit pěšky.

Teď vážně - celá naše evropská ekonomika je postavena na tom, že lidé jezdí do práce i za businessem.

V okamžiku, kdy se lidé, kteří nejsou dobře placení, ale udržují stát v chodu - sestřičky, uklízečky, údržbáři, a dalších asi 100 profesí…., tak pokud se nebudou schopni dostat do práce, tak do měsíce je po nás.

Protože společnost potřebuje toho kopáče, aby dorazil na místo havárie teplovodu, plynovodu, vodovodu, ručně vykopal tu díru (kvůli kabelům a trubkám) a vše opravil.

A to nemluvím o lidech, co řeší kanalizaci a jezdí s hovnocucy a  pracují v supermarketu a v zemědělství.

takže jim firmy tu dopravu z domova budou muset zajistit bud přes mzdu nebo jinak.. protože jinak pro firmu nebude mít kdo pracovat

Upraveno uživatelem safi
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

TVL Safi to si vymyslel sám ? :D

U nás v tý póvl práci pracuje zhruba 300 lidí napříč profesemi.

Pracuje se na směny, tak řekněme, že je potřeba neustále 150 míst na zaparkování. Vlastních parkovacích míst máme cca 50-60.

Ještě nedávno se dalo parkovat v přilehlé ulici (která je nyní prázdná), ale to už neplatí, protože nám tam Kuncák namaloval různé barevné čáry a od tý doby je to v hajzlu.

Takže se velmi často stává, že póvl přijede autem do práce, zjistí, že nemá kde zaparkovat a zpoza vrátnice zavolá, že na to mrdá a bere si sick day a nebo náhradní volno.

Můžeš namítnout, že existují různá záchytná parkoviště, ale dost těžko se z nich a k nim budeš dostávat ve tři ráno.

Tím celým oftopikem chci říct, že dnes má auto kdejaký smeták, ale nemá kde zaparkovat. A to i v případě když městu zaplatí výpalné.

Odkaz ke komentáři

Možná ta mobilita je naopak problém, protože každý dnes může dojíždět 100 km a dělat ve velkém městě "manažera", kterej nic neumí, místo aby pracoval rukama tam, kde bydlí a kde chybí řemeslníci. Pak to vypadá tak, že ve středočeském kraji za 500 Kč/hod. řemeslník ani nevstane.

Odkaz ke komentáři

před 56 minutami, safi napsal:

Pokud bych měl jít z IT dělat řemeslníka, tak po získání reputace a úzké specializace bych pod 1000 CZK na hodinu nešel. Nebo nižší sazba a provize z materiálu a technologických komponentů. 

Dnes je to tak, že řemeslník má 1000 Kč/hod + prachy z materiálu. Tedy instalace klima je 7000 za 6 hodin práce + 1000 na materiálu + 8000 Kč na klimatizaci. Tedy za 8 hodin práce 16 tis. Kč. Dělá týdně 4 klimatizace, je udřenej, takže celou zimu odpočívá :) Jezdí dieslem, protože těch 100 km denně je na EV strašně moc....

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Před hodinou, Josef01 napsal:

Dnes je to tak, že řemeslník má 1000 Kč/hod + prachy z materiálu. Tedy instalace klima je 7000 za 6 hodin práce + 1000 na materiálu + 8000 Kč na klimatizaci. Tedy za 8 hodin práce 16 tis. Kč. Dělá týdně 4 klimatizace, je udřenej, takže celou zimu odpočívá :) Jezdí dieslem, protože těch 100 km denně je na EV strašně moc....

Děkuju. Hned zítra dávám IT výpověď. 

Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Josef01 napsal:

Cítím z toho trochu závist, povolání, prašule, ale hlavně to auto viď? 🤣

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, safi napsal:

Děkuju. Hned zítra dávám IT výpověď. 

Mimochodem chlapík s Ukrajincem mi měnili těsnění na oknech. Byli u mě přesně 75 minut, práce 2100,- materiál 900,-. Denně dělají prý 6 zakázek a objednávky na 14 dní dopředu, nestíhají. Taky přijeli dieslem. Jsou to všichni "chudáci", kteří dávají papírové nečitelné účtenky, takže bych chtěl vidět ty daně :) 

Odkaz ke komentáři

před 32 minutami, Josef01 napsal:

Mimochodem chlapík s Ukrajincem mi měnili těsnění na oknech. Byli u mě přesně 75 minut, práce 2100,- materiál 900,-. Denně dělají prý 6 zakázek a objednávky na 14 dní dopředu, nestíhají. Taky přijeli dieslem. Jsou to všichni "chudáci", kteří dávají papírové nečitelné účtenky, takže bych chtěl vidět ty daně :) 

Ne že bych si tě nějak dobíral Jozífku, ač to tak vypadá, ale to bych si nedovolil ...ber to s nadhledem 🙏  Ale kousek zpátky píšeš, že lidi nechtěj makat rukama a těsnění oken co zvládne každá lopata včetně mého sedmdesáti pěti letého taty, zadáš za nehorázný peníz řemeslníkům 🙉  A i kdyby jsi měl nějaký handicap, tak snad někdo z rodiny, z kamarádů ti snad dokáže pomoc za flašku dobrého vína. Největší problém dnešní doby, že nikdo nemá čas, mladý rukama makat jaksi neplánují, pak nějaké to větší procento řemeslníků kteří nadělají víc paseky jak užitku...no a hrstka borců, kteří holt umí a je jich mega nedostatek...tak proč si to kurňa nenechat řádně zaplatit? Nevidím v tom jediný problém, spíš se bojím toho až dojde opravdu ta stará dobrá generace borců, co něco uměli. Ale jo, nějaká ta jiskra v těch mladých tady je, teď u mě bylo asi pět mladých tesařů, fakt srdcaři a byl jsem spokojen... takže všechno není ztraceno.

Upraveno uživatelem African
Odkaz ke komentáři

Možná ta mobilita je naopak problém, protože každý dnes může dojíždět 100 km a dělat ve velkém městě "manažera", kterej nic neumí, místo aby pracoval rukama tam, kde bydlí a kde chybí řemeslníci. Pak to vypadá tak, že ve středočeském kraji za 500 Kč/hod. řemeslník ani nevstane.
Nechápu, proč tady musíš vytahovat zrovna mě...
Odkaz ke komentáři

před 46 minutami, African napsal:

Ne že bych si tě nějak dobíral Jozífku, ač to tak vypadá, ale to bych si nedovolil ...ber to s nadhledem 🙏  Ale kousek zpátky píšeš, že lidi nechtěj makat rukama a těsnění oken co zvládne každá lopata včetně mého sedmdesáti pěti letého taty, zadáš za nehorázný peníz řemeslníkům 🙉  A i kdyby jsi měl nějaký handicap, tak snad někdo z rodiny, z kamarádů ti snad dokáže pomoc za flašku dobrého vína. Největší problém dnešní doby, že nikdo nemá čas, mladý rukama makat jaksi neplánují, pak nějaké to větší procento řemeslníků kteří nadělají víc paseky jak užitku...no a hrstka borců, kteří holt umí a je jich mega nedostatek...tak proč si to kurňa nenechat řádně zaplatit? Nevidím v tom jediný problém, spíš se bojím toho až dojde opravdu ta stará dobrá generace borců, co něco uměli. Ale jo, nějaká ta jiskra v těch mladých tady je, teď u mě bylo asi pět mladých tesařů, fakt srdcaři a byl jsem spokojen... takže všechno není ztraceno.

Dobrá zpráva je, že jakmile Ajťáci překonají hranici 40 let, tak se zpravidla rozhodnou naučit se pracovat rukama. Takže já budu za měsíc poprvé v životě dlaždičkovat záchod. Už sjíždím videa na youtube a diskutuje problematiku s ChatGPT.

Přece ty prachy nedám z rodiny. 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...