Přejít na obsah

GARMIN - Fenix, Epix nebo Forerunner?

Doporučené příspěvky

Z 80% nosím mechanické hodinky, ale na volnočasové aktivity, sport (kolo, koloběžka, tenis, turistika atd.), outdoor, motorku a létání používám Garmin D2 Charlie, což je letecká mutace Garmin F5X. Mám je už 6 let a protože vývoj pokročil, uvažuji o výměně za novější Garminy, s dotykovým displejem, možností placení atd. Hodinky bych chtěl i na občasné nošení do práce, s výjimkou formálnějších příležitostí (do kanclu si občas beru i D2 Charlie s koženým řemínkem a jde to). Pominu-li novější letecké D2 Mach 1, pak uvažuji o variantách:

Forerunner 965 - levné, více civilnější vzhed

Fenix 7X Pro, 51 mm, Saphire nebo Solar nebo Saphire Solar Edition

Epix Pro, 2. gen., 51 mm,  Saphire nebo Standard Edition

Základní údaje si umím vygooglit. Všechny mají displej 1,4", Fenix transflexivní, Forerunner a Epix Amoled, Fenix a Epix mají svítilnu, Forerunner mají Gorilla Glass, zbytek se nabízí se safírem. Fenix jako jediné mají i solár a přitom jsou ve verzi Saphire Solar ještě o něco levnější než Epix Saphire, mimochodem proč, jaký je mezi nimi další rozdíl kromě displeje? 

Forerunner lákají cenou, ale ta pro mne není prioritou, naopak je pro mne možná nevýhodou jejich civilnější vzhled, který nepožaduji, protože civilních hodinek mám dost. Jak jsou Forerunnery odolné proti ostatním, nevím. U zbylých dvou (Epix, Fenix) mne lákají řemínky 26 mm, protože k D2 Charlie jich mám asi 5 různobarevných a mohl bych je - snad? - použít i pro Epix / Fenix. Také svítilna by se mi hodila. Tvar pouzdra u Epixů i Fenixů mi přijde cca stejný, nebo se pletu?

Jaké byste volili vy, máte osobní srovnání mezi Amoled a transflexivním displejem, jak je v našich podmínkách efektivní solár, jaké jsou další rozdíly mezi zmíněnými hodinkami?

Předem děkuji za odpověď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám Fenix 7 Saphire Solar - nemyslím si, že by měl solár nějakej velkej přínos, přidává pouze zanedbatelný množství energie. Všechno je jinak stejný, musíš si akorát vybrat jakej typ displeje ti líp vyhovuje. S tím jde pak ruku v ruce i výdrž.

Můžu ti udělat srovnávací fotku mezi Epixama a Fenixama, kolega je má.

Na netu se válí spousta různejch recenzí, to jistě najdeš, ale začal bych asi tady https://www.dcrainmaker.com/ - borec to bere hodně důkladně a zaměřuje se i na rozdíly mezi verzema a tak.

Odkaz ke komentáři

před 7 minutami, Paw napsal:

Mám Fenix 7 Saphire Solar - nemyslím si, že by měl solár nějakej velkej přínos, přidává pouze zanedbatelný množství energie. Všechno je jinak stejný, musíš si akorát vybrat jakej typ displeje ti líp vyhovuje. S tím jde pak ruku v ruce i výdrž.

Můžu ti udělat srovnávací fotku mezi Epixama a Fenixama, kolega je má.

Na netu se válí spousta různejch recenzí, to jistě najdeš, ale začal bych asi tady https://www.dcrainmaker.com/ - borec to bere hodně důkladně a zaměřuje se i na rozdíly mezi verzema a tak.

Díky. Recenze čtu, vždy mi trvá týdny až měsíce, než nastuduju všechno abych se rozhodl:-). Sice nevyžaduji extrémní výdrž, současné D2 Charlie mi vydrží cca 10 dnů (bez GPS aktivit) a to by měly všechny zmíněné zvládnout také, ale samozřejmě, pokud by solár prodloužil výdrž byť o den až dva, proč ne, pokud by byl zbytek srovnatelný. Pro mne zásadní rozdíl vidím v displeji - Amoled u Epixů by měl být zářivější, jasnější, ale hůř čitelný na slunci a z ostrých úhlů než displej u Fenixů. Jak velký je to rozdíl, neumím posoudit, třeba by pomohla i srovnávací fotka, kdybys to pro mne vyfotil, budu rád. Sklo chci safír, mám ho u D2 a je bez poskvrnky. Nové hodinky budou mít dotykový displej, občas se na něj bude sahat zaprášenýma rukama, tak ať vydrží. Díky.

Odkaz ke komentáři

Mam fenix 7 pro a solar je citit jedine v lete ked sa cely den pohybujes na slnku, tam funguje a citis ze za jeden velmi vyzivny den kedy uz mas toho slnka aj ty dost ti o nieco predlzi vydrz. Teraz na jesen/zima solar vobec nic nedobije. Cize za mna solar fajn ale nejak prevratne to neni a urcite by som sa na zaklade toho nerozhodoval. Hlavne ked mas vydrz 18 dni tak viac zalezi od toho ako casto pouzivas aktivity, co vsetko ti to trackuje atd. Ci dobijem o 14 alebo 16 dni mi je asi jedno, aj tak je ta vydrz nadherna. Ja som isiel do fenixov pre display chcel som transflektivní a nie amoled.

Odkaz ke komentáři

Měl jsem Fenix 7 a teď mám Epix pro - za mě epix pro mají slabší baterku díky displeji, ale zase za mě je lepší displej a jestli 15 dní nebo 21 dní je asi jedno. Lepší podle mě epix díky čitelnosti a jinak střeva stejná. Na sluníčku mi to přijde stejný, dobře možná lepší fenix díky typu disleje, ale nepotřebuju přečíst vždy vše a navíc ten na epix je prostě hezčí

Takže já doporučuju EPIX

Upraveno uživatelem tenge
Odkaz ke komentáři

Co jsem vyzkousel je:

- Forerunner 255

- Fenix 7 Sapphire Solar (47mm)

- Epix Gen 2 Sapphire  (47mm)

- Instinct 2 Solar

Nakonec jsem skoncil u Epix Gen 2. Moje duvody:

- Vydrz baterie mi vyhovuje. Ano je tam rozdil nekolik dnu proti F7 SS, ale v pripade aktivity je vydrz podobna. Pouzivam s vypnutym always on displayem. S cca hodinou GPS denne se dostavam na 12 dni.

- Uprimne mi u F7 SS nevyhovoval display. Mel jsem pocit, ze je proste spatne videt, kdyz jsem uvnitr. Jsem bohuzel kancelarska krysa, takze na tomhle mi zalezi :)

- Epix display je jednodusse citelny pri aktivite bez dioptrickych bryli

Za sebe kdybych si znovu vybiral tak jdu bud znovu do EPIX nebo do Forerunner 955. Dokonce ty 955 maji na alza v akci za cca 10k.

Odkaz ke komentáři

U Fenixu bych asi zvazil, jestli potrebujes ty Xka. Podle toho, co pises, tak jsi zvyklej na velke hodinky, ale kolega ma Fenix 5X a za me jsou to velke mrchy. Asi bych sel do standardni (mensi) verze s vetsim pohodlim. Ja osobne mam dokonce 7S bez solaru a je to super pohodlne. Prumerne mam cca 1h GPS denne, jinak vsechny trackovaci funkce zapnute, na ruce 24/7 krome sprchy a vydrz mam 6 dni. Kdyz jdu na vylet cely den s GPS a navigaci, tak mi ubyde 25 - 30 % baterky.

Jinak zbytek je o preferencich. Musis si rict, co je pro tebe primarni. Jestli komfort noseni, nebo velikost a citelnost displeje nebo nejake specificke funkce. Vydrz na baterku podle me uz neni tak zasadni. Od doby, co jsme si museli zvyknout nabijet mobil kazdej den je podle me jedno, jestli hodinky nabijis jednou za 7 dni nebo za 11 nebo za 15. Vsechny tri modely zvladnou GPS tracking cely den, coz je asi hlavni kriterium. 

Odkaz ke komentáři

před 8 minutami, AndyAaron napsal:

U Fenixu bych asi zvazil, jestli potrebujes ty Xka. Podle toho, co pises, tak jsi zvyklej na velke hodinky, ale kolega ma Fenix 5X a za me jsou to velke mrchy. Asi bych sel do standardni (mensi) verze s vetsim pohodlim. Ja osobne mam dokonce 7S bez solaru a je to super pohodlne. Prumerne mam cca 1h GPS denne, jinak vsechny trackovaci funkce zapnute, na ruce 24/7 krome sprchy a vydrz mam 6 dni. Kdyz jdu na vylet cely den s GPS a navigaci, tak mi ubyde 25 - 30 % baterky.

Jinak zbytek je o preferencich. Musis si rict, co je pro tebe primarni. Jestli komfort noseni, nebo velikost a citelnost displeje nebo nejake specificke funkce. Vydrz na baterku podle me uz neni tak zasadni. Od doby, co jsme si museli zvyknout nabijet mobil kazdej den je podle me jedno, jestli hodinky nabijis jednou za 7 dni nebo za 11 nebo za 15. Vsechny tri modely zvladnou GPS tracking cely den, coz je asi hlavni kriterium. 

Díky. Ano, nejspíš chci velikost 51 mm. Mé současné D2 Charlie jsou také 51 mm a nosím je v pohodě, dokonce se mi vejdou i pod motobundu. Důvodem je co největší displej, nosím dlouho brýle na dálku, s věkem mi teď trochu ubrali dioptrie, ale naopak se mi nepatrně zhoršuje zrak nablízko, takže chci opravdu velký displej. Ono se zdá, že 1,3" a 1,4" není takový rozdíl, ale pro mne je to znát. 

Děkuji i všem ostatním za dosavadní postřehy a budu rád i za další. Zatím z toho pro mne jako optimální začínají vycházet Epix Pro, 2. gen., se safírovým sklem.

Odkaz ke komentáři

Co jsem měl Fenix 6, tak rozdil proti AMOLED verzi je propastny - jak citelnost, tak rozliseni maji AMOLED Epix vyrazne vyssi. Takze kdybych si vybiral hodinky na neco ve stylu Pacific Crest Trail nebo pro totalni kolaps civilizace, tak urcite Fenix, pro vse ostatni Epix 🙂 

Odkaz ke komentáři

Ahoj, resil jsem to cely minuly tyden po tom co jsem se neuvazene zeptal synka (co zacal sportovat) zda by nechtel moje F5X Sapphire z roku 2019. Myslel jsem, ze rekne ne, ale spletl jsem se. 🙂
Takze rozhodovani bylo stejne jak u tebe... FR 965, Epix a nebo F7X Pro. Jednoznacne jsem zavrhnul FR...hlavni minus pro me je WR50 a jsou hnusny...respektive jsou na behani takze aby moc neprekazely...proste ne.
Rozhodovani mezi Epixama a Fenixama bylo v podstate jen o displeji...AMOLED me dost lakal, ale hlavni co rozhodlo bylo to, ze chci videt cas trvale zobrazeny na hodinkach a druha vec je, ze treba na kole v lete na slunicku je dle meho AMOLED nestesti...respektive pri jakychkoli cinnostech kdy je treba na displej videt trvale a jses venku. Tohle AMOLED zvlada jen s vypetim vsech sil a za cenu drastickeho zrani baterie. V neposledni rade i cena, protoze F7X Pro Titan Sapphire Solar s Topo voucherem jsem koupil za 20k a Epixy bych urcite nesehnal pod 24...coz je proste 20% nahoru.

Takze od vcera mam Fenixy a musim rict, ze ten skok za 4 roky je neskutecny...jak co se tyka displeje, tak odezvy a hlavne v tom co ty hodinky dokazou zmerit.

Odkaz ke komentáři

V 23. 11. 2023 v 7:57, RadekCX napsal:

Ahoj, resil jsem to cely minuly tyden po tom co jsem se neuvazene zeptal synka (co zacal sportovat) zda by nechtel moje F5X Sapphire z roku 2019. Myslel jsem, ze rekne ne, ale spletl jsem se. 🙂
Takze rozhodovani bylo stejne jak u tebe... FR 965, Epix a nebo F7X Pro. Jednoznacne jsem zavrhnul FR...hlavni minus pro me je WR50 a jsou hnusny...respektive jsou na behani takze aby moc neprekazely...proste ne.
Rozhodovani mezi Epixama a Fenixama bylo v podstate jen o displeji...AMOLED me dost lakal, ale hlavni co rozhodlo bylo to, ze chci videt cas trvale zobrazeny na hodinkach a druha vec je, ze treba na kole v lete na slunicku je dle meho AMOLED nestesti...respektive pri jakychkoli cinnostech kdy je treba na displej videt trvale a jses venku. Tohle AMOLED zvlada jen s vypetim vsech sil a za cenu drastickeho zrani baterie. V neposledni rade i cena, protoze F7X Pro Titan Sapphire Solar s Topo voucherem jsem koupil za 20k a Epixy bych urcite nesehnal pod 24...coz je proste 20% nahoru.

Takze od vcera mam Fenixy a musim rict, ze ten skok za 4 roky je neskutecny...jak co se tyka displeje, tak odezvy a hlavne v tom co ty hodinky dokazou zmerit.

Díky. Také mám rád trvale zapnutý displej, což jde i u Epix, byť výdrž je pak mnohem menší (11 dnů u 51 mm verze, bez zapnutého displeje prý cca měsíc). Nicméně mé současné D2 Charlie (= F5X) vydrží cca 10 dnů a Epix s trvale zapnutým displejem by měl tedy vydržet podobně. Ale pokud udělal Fenix u displeje takový pokrok, jak píšeš, je to na zvážení. Budu si to muset někde porovnat osobně. 

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
před 4 hodinami, teret napsal:

Pokud se ještě rozhoduješ, tak je výborná stránka https://www.zivotsgarminem.cz , kde najdeš vše potřebné, včetně srovnání čitelnosti displeje apod.

Díky, stále se rozhoduji.. Dnes jsem probíral s kolegou jeho Forerunnery, je z nich nadšen. Design je dost civilní a upřímně, i o nich stále uvažuji vzhledem k tomu, že na sport a outdoor mám stále Garmin D2 Charlie a tohle by měly být spíš civilní hodinky. A za méně peněz toho umí stejně jako Epixy.. Ale kacířsky mám v hlavě i variantu, že nekoupím Garminy ale Samsungy. Jak jsem psal, o sport mi nejde a vzpomínám na dva roky, kdy jsem měl současně dvoje chytré hodinky - D2 Charlie (sport, outdoor, motorka, voda, lyže..) a Samsung Galaxy Watch (práce a další civilní aktivity). Samsungy ve sportu nesahaly Garminu ani po paty, ale třeba v kancelářských i jiných aplikacích to bylo zcela opačně. Nosil jsem oboje, hodinky si nekonkurovaly, byly to ale dva roky, kdy jsem až na výjimky zanedbával mechanické hodinky a i kvůli tomu šly nakonec Samsungy z domu. Ale stále se mi po nich stýská a protože jsem nedávno vyměnil stárnoucí mobil Huawei za vlajkovou loď Samsungu, jsou ve hře i hodinky stejné značky, které si s mobilem dokonale rozumí. Jejich velkou nevýhodou je výdrž, jen cca 2-3 dny, ale jak tak vzpomínám, tehdy jsem si na to zvykl, nabíjel hodinky s mobilem nebo je v několika málo případech na cestách na chvíli odložil na bezdrátovou powerbanku. Naučil jsem se s tím prostě žít, koneckonců Apple Watch jsou na tom možná ještě hůř. Garmin se pak nabízí do budoucna jako náhrada za stárnoucí D2 Charlie a v tom případě by to byly Epixy, Fenixy nebo rovnou letecké D2 Mach 1. Ale to až za nějakou dobu, s D2 Charlie se nemohu rozloučit, dokud budou fungovat, zažili jsme toho spolu hodně..  

Odkaz ke komentáři

Bohužel se mi to nedaří vygooglit, proto se s dovolením zeptám majitelů nejnovějších Garminů řady Epix a Forerunner 965 - lze z hodinek telefonovat? Mají hodinky kalendář synchronizovaný s mobilem a jak jsou v hodinkách zobrazovány události z kalendáře - zkráceně nebo je možno zobrazit kompletní událost? Lze v hodinkách události v kalendáři i vytvářet? Pro mne je totiž výchozím kalendářem (+ poznámkami, kontakty a pracovní maily) Outlook v PC. Ten se mi kompletně synchronizuje s mobilem a rád bych, aby dále probíhala synchronizace s hodinkami s tím, že cokoliv vytvořím v PC, mobilu či hodinkách se automaticky synchronizuje s dalšími dvěma zdroji. Také se zeptám, zda lze plnohodnotně odpovídat na SMS, Messenger, WhatsApp atd.? Děkuji. 

Odkaz ke komentáři

Venu 2 plus byl první Garmin, který uměl telefonovat, takže podle mě to umí jen on a Venu 3. Ale můžu se plést.

Osobně jsem prošel už pár Garminů Fenix3 -> Fenix6 -> FR 255 -> FR 955 Solar.

Po F6 jsem chtěl zkusit Multiband GPS, tak jsem šel do FR255. Multiband GPS je rozhodně velký krok kupředu, ale na 255 mi chybělo pár drobností a mapy, takže jsem šel do 955 Solar. Aktuálně používám F6 a FR955 a kdybych znovu kupoval, tak jdu opět do 955 bez solaru. Solar moc baterky nepřidá. A 955 proto, protože velikost a příznivá cena a proto, že jsem do amoled displeje jěště nedozrál. :)

Odkaz ke komentáři

@Ivan Lelák tady je pěkné shrnutí https://www.zivotsgarminem.cz/bezdratove-dobijeni-ekg-lte-ci-volani-z-hodinek-garmin-umi-ale-zatim-si-nechava-pro-sebe Jak píše @Beet volání přes Bluetooth se spárovaným mobilem funguje u Venu 3 jako běžné handsfree / sluchátka. Podporu eSIM v hodinkách, pro volání, SMS a konektivitu do internetu, bez blízkosti mobilu Garmin nenabízí. Navíc podporu eSIM v hodinkách musí ještě podporovat operátor. Třeba T-mobile v Česku podporuje jenom Apple Watch LTE (oficiální odpověď na můj dotaz na support). 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...