Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jsem teda hlavne na sucha vina, ale nemel jsem od nich snad zadne, ktere by mi nechutnalo.

Super servis, spani pohadka, muzu jen doporucit.

• Dát hlas 1
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Co rikate na ty dubovy vina.. oak aged.. mel jsem z moravy par vin a tohle mi z nich zbylo jako posledni.. uz na te ochutnavce nam vykladal, jak se davaji dubove trisky (chipsy) do vina, prijde mi to trochu jak kdybych olizoval dubovou fosnu.. ma to neco do sebe na pozdni vecer, ale asi to moc opakovat nebudu... :-)

Odesláno (upraveno)
  V 1. 3. 2025 v 22:29, petr_cha napsal:

Co rikate na ty dubovy vina.. oak aged.. mel jsem z moravy par vin a tohle mi z nich zbylo jako posledni.. uz na te ochutnavce nam vykladal, jak se davaji dubove trisky (chipsy) do vina, prijde mi to trochu jak kdybych olizoval dubovou fosnu.. ma to neco do sebe na pozdni vecer, ale asi to moc opakovat nebudu... 🙂

Rozšířit  

Víno se dává zrát do dubových sudů už více než 2.000 let. Co se týká oak aged, každá vinařská země má jiná pravidla. Typicky pro označení barrique musí víno zrát v dubovém sudu (Maďarsko, Francie, USA, Kanada) o obsahu 225 litrů, který je vypálen na různý stupeň. Sud je drahý a jeho použití pro opakované zrání je omezené. Proto se proces zrání nahrazuje levnějšími variantami jako je např. čipsování. Zjednodušeně vinař zajde k sousedovi truhláři, zbaví ho dubového odpadu (včetně dřevěného prachu), na dvoře to přelízne letlampou, nasype do pytle a šup s tím do vína. Anebo se do vína dávají opálené dubové hranoly. Nic z toho však nenahradí zrání v sudu, kde dochází průběžně k mikrookysličování.

Upraveno uživatelem elloco
  • Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)
  V 9. 3. 2025 v 19:24, elloco napsal:

Nedělej si o vinařích iluze 🤣

Rozšířit  

Tak jest. Zejména kus dál od Brna, třeba vína z Kobylí, ožralí jste za chvíli. 🙂 Ale co, pij Bušku, již se nezarmuť. Třeba takový Dedera vzal na cestu do Brixenu Mělnického 4 lahvice a jak známo Mělnická Ludmila červená  se za starých časů posílala na dvůr španělských králů. Není jen Morava... 

Ale vše záleží na lidech, u nás je lid dobrý. Víno snad.

Upraveno uživatelem eloga
  • po 4 týdnech...
Odesláno

Dostal som, že vraj je dobre.

Nepoznám, otvoril som.

Popíjam, fakt je dobre.

20250406_204450.thumb.jpg.8925e074c88763ac81fc984e89224a3d.jpg

Odesláno

Víno je lék - v mém případě Carmenére, sice je dnes v Chile, ale je to původní odrůda z Francie, přivezená  do Jižní Ameriky v 19.stol. s mnoha dalšími francouzskými klony. Ovšem mšička rávokaz se na nich v Evropě podepsala tak, že z některých historických odrůd nic nezbylo. Po renesanci vinic v chilských regionech po válce se zjistilo, že to je výborná odrůda s perspektivou Reserva/GrandReserva.

Nero D'Avola, to se dá, takový standard vína z Itálie. Ale tato sorta je ideální ze Sicílie. Příležitostně to beru. 

Vinařská oblast Morava na etiketě znamená, že v sudu zraje všechno možné z Moravy - snad jen z jednoho druhu hroznů. Ale jistota to není. Ideální je u moravských lahví s vínem pokud je napsáno Vinařskká obec a hlavně z které trati /vinice/ to je vyrobeno. Jinak je stále v úrovni bývalého Pražského výběru nebo Sklepmistra, tedy něco jako víno.

Vína Grüner Veltliner - na dobré úrovni v solidních cenách jsou taro bílá vína rakouská z regionu Wachau. Velmi dobrá poloha kolem Dunaje, meruňkové sady, místní vinaři osazují i fíkovníky, Wachau je skoro ráj pro naše smysly. 👍🥂

• po 2 týdnech...
Odesláno

není to jenom o tom co člověk pije, ale i, nebo hlavně, o atmosféře. 
Za pár šušňů ze supermercado, ale celkově nádhera. 
Hodně jsem slyšel, trochu pochyboval, ale Valencia je fakt pecka

IMG_5106.jpeg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...