Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

... Jednou byla pr.del, když jsem tátovi nalil panáka Ron zacapa XO a on ho exnul. Povídá:"dobrý". Tak jsem jen ze srandy podotkl, že právě do sebe voklopil panáka v ceně litru Božkova, kterej lemtá na zahrádce a křižoval se celou návštěvu :D

Něco podobného mi udělal tchán. Nalil jsem mu 18. letou Dalmore single malt. Chvíli jsem ho nechal bez dozoru, zmizel v kuchyni, přelil si si to do normální sklenky, dolil dvě deci z vodovodu a kopl do sebe. Když uviděl, jak na něho koukám :blink: , prohodil ''No co, měl jsem žížeň''... :axehead:
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ne vážně, obyčejná převařená voda by ji mohla zakalit . A destilka je blbost.

Slivovice je v podstatě tvořena třemi složkami: lihem, vodou a tzv. "švestkovým aldehydem - ŠA (pro zjednodušení označení několika set organických látek). Ty tvoří až do koncentrace cca 43 - 45% lihu roztok, ŠA je v lihovodním roztoku rozpuštěn. Při stoupání koncentrace vody vypadává ŠA ve formě mikrokrystalů. které tvoří "zákal". Záleží na složení a obsahu ŠA a složení vody. Proto např. na Slovácku jsou vyhlášené studánky na tu pravou vodu pro ředění.

Funguje to stejně, jako ouzo nebo pastis, které se po přilití vody zakalí. :drunk:

Odkaz ke komentáři

zajímavý je že se zakalí i technický líh. Teda ne že by to někdo ředil na pití ale používá se to na chlazení svářeček jako nemrznoucí směs. Kdoví co do toho denaturáku míchají že se to taky srazí. Když jsem byl na vojně tak tam se denaturák chlastal celkem hodně. Tenkrát do něj nedávali tu hořčinu ale benzín a to dostatečně otrlí jedinci v pohodě zvládali. Dochutili to sirupem a pak z nich sm.děl benzín ještě třetí den.

Odkaz ke komentáři

Tak jelikož taky rád kuchtím všelico,tak přispěju s jednou rychlovkou.

Myslím,že vám to bude chutnat.

Co potřebujeme:

- cca 3 střední brambory

-cca 1 lžíce hladké,nebo polohrubé mouky

-1vejce

-sůl,pepř

-olej na smažení

Brambory nastrouháme na hrubo ,osolíme a opepříme.

Pak zaprášíme moukou a důkladně zamícháme.

Rozpálíme pánvičku s trochou oleje,ne tak moc jako na bramboráky,protože by to bylo moc mastný.

Na rozpálený olej rozprostíme směs na cca tloušťku 0,5cm po celé pánvičce a hned uděláme uprostřed ďouru - osmažíme do zlatova.

Mezitím rozklofneme 1 vajíčko do hrnku(pozor žloutek musí zůstat pohromadě.

Přehodíme placku na druhou stanu a do ďoury přendáme žloutek,mě se to nejlíp dělá lžící.

Dál smažíme a rychle vidličkou rozmícháme trochu posolený bílek.

Ten dokola rozlejeme kolem placky a dosmažíme opět do zlatova.

Pak přendáme na talíř a pustíme se do toho.

Doporučuji ještě nakonec popepřit čerstvě namletým barevným pepřem.

Placku si namáčíme do žloutku a baštíme.

Kdo chce může dochutit troškou kečupu a nasekanou petrželkou.

Výborně chutná i s vychlazeným mlékem,ale s pivem taky chybu neuděláte.

Zkuste nebudete litovat.

Jednoduché dobré rychlé.

Dobrou chuť.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Upraveno uživatelem hejdik
Odkaz ke komentáři

- Vomytó čočku necháš namočit přes noc a pak se normálně uvaří /dostatečně osolit) - ne teda nasračku, protože to je na salát a ne na kejdakaši?

- slanina se osmahne s najemno nasekanou cibulí a přihodí se k tomu mrkev na kolečka, ta mrkev by měla na povrchu jemně zkaramelizovat

- čočku já osobně trochu přioctuju a dohodím výše uvedené z pánve, zamíchám, sůlpepř a sežeru ještě teplé?

- neškodí to trochu přiostřit chilli a dají se na to pohodit takové ty naklíčené výhonky

Tohle dělám s fazolema + co mi zrovna přijde pod ruku. Většinou přihodím kousek papriky, kukuřici, rozvařím v tom rajče, dokydnu protlak nebo sójovku... zrovna dneska jsem, soudě podle sípání ochutnávající slečny, množství chilli trefil tak akorát furious.gif

Odkaz ke komentáři

Pánové, rád bych se vás zeptal, jestli nevíte o nějakém poctivém řeznictví v Praze, nejlépe Praha 8. Rád bych si občas něco upekl, či uvařil gulášek, ale nechce se mi tahat přes půlku Prahy pro DOBRÉ a POCTIVÉ maso.

Odkaz ke komentáři

Pokud ti nejde o takové fancy řeznictví jako Robertson a trváš na Praze 8, tak já chodím do malého řeznictví v Karlíně na ulici Thámova. Ochotný řezník mi vždycky poradí maso přesně dle zamýšleného účelu, natřikrát namele maso na tatarák atd. Mají opravdu velký výběr včetně hovězích žeber a telecích srdcí apod.

Odkaz ke komentáři

Dneska jsem si udělal polévku z mušlí. Nejprve jsem si na bylinkovém másle vlastní výroby osmahnul dvě šalotky, přidal 1kg očištěných mušlí, snítky saturejky, sůl, pepř, zalil bílým vínem, pak vyndal mušle zvlášť do mísy a přecedil vývar. Vývar šel zpět do hrnce, zalil smetanou (kupuji tu oranžovou Profesionál), přidal trochu šafránu a přivedl k varu. Do talíře dal mušle a zalil polévkou. Následně jsem tu porci snědl a protože si ta moje bábovka dát nechtěla, tak jsem pak zvlášť s bagetkou dojedl zbývajících 800g mušlí... :D

Hlavně je to cenově velmi dostupné, celkové náklady cca 150Kč a najedí se z toho v pohodě 3 lidi...

obraacutezek1_zps8785e730.jpg

obraacutezek2_zps6de7d0ac.jpg

obraacutezek3_zpsc2dea969.jpg

Upraveno uživatelem m.n.
Odkaz ke komentáři

Když už dáváte tipy na dobrá řeznictví v Praze, něco v Nuslích, kolem Míráku nebo Karláku by nebylo?

Jinak díky všem, co reagovali na mé špagety ve vlákně "Co máte právě na ruce", už to tam nebudu plevelit - vaše rady si beru k srdci / žaludku.

Upraveno uživatelem Filip.J
Odkaz ke komentáři

Když už dáváte tipy na dobrá řeznictví v Praze, něco v Nuslích, kolem Míráku nebo Karláku by nebylo?

Jinak díky všem, co reagovali na mé špagety ve vlákně "Co máte právě na ruce", už to tam nebudu plevelit - vaše rady si beru k srdci / žaludku.

já chodím do prodejny Davelského řeznictví, je to hned u zastávky tramvaje Štěpánská

tady

Odkaz ke komentáři

Pokud nebudu zapomínat na okurku, třeba se taky jednou stanu crew trenérem jako Jirka...:) Výtečná náborovka do McD

http://www.youtube.com/watch?v=vdLylAvWh94

Krása, po tom dnešním clusterfu*ku v práci bych to i bral...

Pebe, díky!

Odkaz ke komentáři

http://www.lidovky.cz/nejlepsi-reznictvi-kam-chodi-nakupovat-sefkuchari-fwv-/dobra-chut.aspx?c=A130102_162334_dobra-chut_mc

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...