Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

Buchta/dort/babovka z červené repy

2hrnky mixovane uvarene repy (většinou dam 3repy do papinaku na 1/2h, pak oloupat a nakrájejte do robota a namixovat na kaši )

Postupně přidat 2 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 prášek do pečiva,4 vejce, 1/2 hrnku kakaa, 1 hrnek třtinového cukru, 1 a1/2 hrnku oleje (dávám olivový, jiný po ruce nemám ). Nalejt do formy (jaké chcete, akorát se to vejde do silikonový babovkovy.)

Vše smichat v robotu na hladkou směs a v horko vzdušné troubě 1h20min...

Mám vyzkoušený i hůř namixovany když jsem to odflaknul a nebylo to tak dobrý, taky jsem jednou nemel hladkou mouku ale mixnul to a taky nic moc.. Takže se radši držím návodu..

Výsledek jste viděli par odpovědi výše ..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mnohí chodievate do Thajska a možno ste si všimli zvláštny typ reštaurácie, ktorý sa volá Moo-Ka-Ta a možno neviete, o čo sa jedná a ako to funguje. Pre tých, čo by chceli skúsiť niečo iné a zaujímavé, dávam do placu stručný popis. Jedná sa o reštiku bufetového štýlu, kde za pevne stanovenú cenu (aktuálne 140 THB, cca 3 EUR) môžete zjesť, koľko vládzete. Varíte si ale sami. Je to medzi domácimi veľmi obľúbená reštika pod holým nebom, alebo čiastočne zakrytá. Radi sem chodievajú na večeru kolegovia z práce, skupinky kamarátov, páriky alebo celé rodiny. Vedia takto posedieť pár hodín, pomaly si pripravujú jedlo, jedia a kecajú.

V reštaurácii sú pripravené suroviny. Niekoľkými spôsobmi napácované bravčové, rôzne párky, krevety, tofu, hríbiky a viacero druhov zeleniny. Na stôl obsluha prinesie kochlík s dreveným uhlím, na ktorom je posadený podivný typ hrnca. Na ňom sa súčasne griluje aj varí. V strede je gril, v obrube vriaca voda. Čo chcete variť a čo grilovať je na vás, ale obyčajne sa varí zelenina, krevety a tofu, mäso sa griluje. Stred grilu je po nejakej hodinke už pekne oškvarený, stačí si ale dať priniesť nový.

Osobne túto reštiku moc nemusím, každopádne občas manželke urobím radosť a ideme. Prečo som si Moo-Ka-Ta neobľúbil? Po horúcom dni si dobrovoľne sadnúť k pekelne horúcemu krámu, ktorý je pol metra od vás a z ktorého občas vyletujú horúce uhlíky je masochizmus. Ventilátor pomáha iba ďalšiemu rozdúchaniu vyhne na stole. Ďalej nemám dôveru k použitým surovinám. Ležia v tom teple vonku na stoloch a ja netuším, ako dlho. Fakt je ale ten, že mi zatiaľ nikdy nič nebolo, zrejme grilovanie a varenie zabíja okrem mňa aj faunu v surovinách.

Domáci si takto radi grilujú aj doma. Ak počasie vonku nevyhovuje, celý tento pekelný krám si kľudne rozpália v dome a spokojnejších ľudí, než grilujúcich Thajčanov v zadymenej izbe by ste ťažko hľadali. Už ale aj v tomto smere doba pokročila a začínajú používajú buď elektrické, alebo plynové grily. Je to jednoduchšie, ale atmosféru to už nemá.

Podobného charakteru sú aj reštaurácie MK a Shabushi, to je už ale o inom. Je to hot-pot typ reštiky, kde si v hrnci konzument iba varí, negriluje sa. V MK sa suroviny objednávajú, v Shabushi chodia na malých tanierikoch na páse a jedlík si do hrnca hádže, čo uzná za vhodné. Tam ale odmietam chodiť, lebo sa mi nechce platiť za to, že si sám varím polievku.

Pre ilustráciu pár fotiek z mobilu, viac sa mi fotiť nechcelo (ano, párky sú moje):

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři

setkal jsem se s tímtéž v Mongolsku a Hongkongu, vede se to jako Mongolian Barbecue. Na stůl přinesou několik kotlíků s vodou, objednáš si typ vyhovujícího masa /na výběr asi z 10 druhů - velbloud, jak, kůň, ovce, kráva, vepř, kuře, kachna.../, zeleniny, vložky - nudle, rýžové nudle, rýže.... a vaříš do změknutí. Pak se objednají různě ostré i neostré omáčky....

viz např. 

https://www.google.cz/search?hl=cs&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=643&q=mongolian+bbq&oq=mongolian+&gs_l=img.1.1.0j0i24l9.1284.5898.0.10093.10.9.0.1.1.0.181.1116.1j8.9.0....0...1ac.1.40.img..0.10.1119.0_nsLAq-Ka4

Odkaz ke komentáři

´...... nevím jak to chutná (právě vyndáno z pece) ale už teď je to tvrdý jako safír :D

http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane/tak-to-je-bomba-lada-hruska-si-pro-vas-pripravil-recept-na-rychlokolacky-z-tavenaku.html

:lol2:  :lol2:  :lol2:  :lol2:

Odkaz ke komentáři

Mnohí chodievate do Thajska a možno ste si všimli zvláštny typ reštaurácie, ktorý sa volá Moo-Ka-Ta a možno neviete, o čo sa jedná a ako to funguje. Pre tých, čo by chceli skúsiť niečo iné a zaujímavé, dávam do placu stručný popis.

Tak do takové asiatské hospody jsem omylem vešel v Québecu. A ještě ti úžasně ochotní žluťáci neměli licenci na alkohol, ale naproti byl spirit store a v hospodě za 5 CAD půjčovali ke stolu sklenky a vývrtku. Dobře vymyšlený.

Odkaz ke komentáři

Klobáskyáda.

Odkaz ke komentáři

Včera uhnětený, rozinkana nadívaný, mandlemi poladěný, máslem pomazaný a v troubě večer upečený a dnes ráno k snídani bez milosti sežraný.................

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...