Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

Tohle jsem zkoušel jednou, jelikož manželka nemá ráda vůni, co je po bytě po hodinovym smažení kasických bramboráků. Nebylo to úplně hnusný, ale bylo to moc suchý, prostě tenkej bramborák na sádle ničim nenahradíš. Jenom si občas na to prsknu takovou kejdu udělanou z na kostičky nakrájenýho a osmaženýho kněžmostskýho sušenýho boku, smíchanýho s rozdrolenou nivou a kečupem. Bramborák sypanej strouhym sýrem najde člověk v každý sedmý restauraci...

Bramborák je IMHO nejlepší samotnej. To co vydávají v hospodách za bramborák je jedno velký neštěstí. Dokonce i ve vyhlášený "bramborákový" restauraci v Knovízi, kde kdysi prodávali lidem

i hotový těsto domu, už stojej za starou bačkoru. Občas někde dělaj dobrý bramboráčky jako přílohu ke gulášku, ale bramborák jako hlavní jídlo už jsem si přestal dávat. A když sem tam neodolám

a dám si ho, tak se akorát utvrdím v tom, že to nemám dělat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bramborák je IMHO nejlepší samotnej. To co vydávají v hospodách za bramborák je jedno velký neštěstí. Dokonce i ve vyhlášený "bramborákový" restauraci v Knovízi, kde kdysi prodávali lidem

i hotový těsto domu, už stojej za starou bačkoru. Občas někde dělaj dobrý bramboráčky jako přílohu ke gulášku, ale bramborák jako hlavní jídlo už jsem si přestal dávat. A když sem tam neodolám

a dám si ho, tak se akorát utvrdím v tom, že to nemám dělat.

Jasně, ale já si dělám bramboráky z osmi velkejch brambor a sežeru to sám, tak si dva, tři zpestřim. A to stejně jenom jednou za čas. Přílohové bramboráčky bych si nedal, kromě jediný hospody o který vim, že dělaj každej den čerstvý, jinak je to mraženej prefabrikát. Nejlepší bramboráky co jsem jedl, byly před 13ti rokama v Třešti v hospodě u Krebsů, a pak (neskromně musím říct) že moje.

Odkaz ke komentáři

bramboráky jsme si na vojně dělali tak z pěti kil brambor, co se vešlo do malé polní. Těsta byla plná polévková mísa, do toho se nakrájel lanšmít nebo žampiony když se na letišti našly. Vařič jsme dali na podlahu na bedýnku od nábojů, seděli jsme kolem toho jak indiáni a smažili a cpali se. Když měl náš velitel službu dévéťáka tak to většinou k ránu musel jít vyřešit za doktorem protože jeho žlučník s tím nesouhlasil.

Odkaz ke komentáři

teď jsem si vzpomněl na takový jednoduchoučký receptík, vzpomněl jsem si proto že jsem si vzpomněl že jsem zapomněl koupit si základní ingredienci, takže až se mi zítra v práci začne lomcovat huba mlsná tak mám smolíka pacholíka. Ale k receptu.

Česnečka instantní prostá jednoduchá samá chuť.

Ingredience: česneková pasta, starej chleba, horká voda.

Do hrnku kydneme lžičku česnekové pasty, nalámeme kousek tvrdého chleba a zalijeme horkou vodou. To je blbost co? No ale občas přijde k chuti. Česnekovou pastu je dobré vybírat s menším obsahem soli nebo si ji udělat home made. Nebo rozmáčknout trochu česneku přímo při přípravě, ale to už není tak instantní. A ten chleba, když se nakrájí na kostičky a trochu opeče tak to nemá chybu. Vylepšení dalšími přísadami se meze nekladou.

Odkaz ke komentáři

ku.va to zní stejně sterilně jako ............................................ Rolex ? :D -- LOL (gasi, wole začni žít :D )

Sterilně, no bodejť, to třeba takový .......................... Damasko, to je vyloženě šťavnatá labuť na kaviáru :lol:
Odkaz ke komentáři

K debatě o kalamarách. Minulý týden jsem je ochutnal na jedné akci v Pachtově paláci a málem jsem se z nich posr... (myšleno v tom dobrém slova smyslu). Něco tak chutného jsem už dlouho nejedl. Dokonce mi to chutnalo víc než telecí, které dávali vedle. Je teda fakt, že u těch mořských potvor stál šéfkuchař v rondu s českou vlajkou, jestli to něco znamená.

No, ale zpět k vlastnímu kulinářskému umění...

Dnes variace na Aglio olio: makarony, česnek, olivy, budapešťská klobása + na dochucení cherry rajčátka a parmazán.

post-922-005859100 1288191520.jpg

Odkaz ke komentáři

Vypadá to moc jedle,Kubo. Zkus příště vynechat parmazán a udělej směsku z uzeného sejra promíchaného se sladkou paprikou(nastrouhat,mrsknout do pytlíčku,zasypat paprikou a pořádně promíchat). Uzeného sejra je na trhu dost,vyber si dle chuti.......a uvidíš,že si šmákneš!!!!!

Odkaz ke komentáři

nakládáte zelí? Já zrovna nacpal dva škopíky, celkem asi třicet kilo. Mám na ruce kůži asi o dvě čísla větší. Recept je prostý: zelí, sůl, kmín. Na krájení si půjčujem takový kombajn na kliku takže to jde rychle ale nacpat se to musí ručně. Soudečky jsou malé, nohou se to šlapat nedá takže to dusám pěstí. Tři hrsti zelí a dvě větší špetky soli s kmínem. Dusat až zelí začne měknout a pouštět vodu. A tak pořád dokola. Účelem je vytlačit z toho vzduch aby kvašení proběhlo správně. Jeden soudeček je tety, bílá keramika, vypadá to jako divná váza. Ten druhý je hnědá keramika, klasický baňatý tvar. Víko má vodní žlábek jako kvasný uzávěr aby k tomu nemohl vzduch. Po napěchování to dám na pár dní do pokojové teploty aby se nastartovalo kvašení a pak asi na měsíc do chladna. A pak je to zralé a může se jíst.

Odkaz ke komentáři

Zelňák mám - že bych to zkusil...?

Jinak si dovolím taky něco nedoporučit - nedělejte doma švestková povidla. Dělal jsem je asi z 8 kilo švestek, spotřeboval snad dvě kila cukru (a stejně byly jak šťovík), vařil 10 hodin, zničil krásný hrnec, zašpinil celou kuchyň a výsledkem bylo asi pět skleniček. No a když jsem pak v obchodě viděl, že taková plná sklenička dobrých povidel stojí 20 Kč... :suicide_anim:

Odkaz ke komentáři

Zelňák mám - že bych to zkusil...?

Jinak si dovolím taky něco nedoporučit - nedělejte doma švestková povidla. Dělal jsem je asi z 8 kilo švestek, spotřeboval snad dvě kila cukru (a stejně byly jak šťovík), vařil 10 hodin, zničil krásný hrnec, zašpinil celou kuchyň a výsledkem bylo asi pět skleniček. No a když jsem pak v obchodě viděl, že taková plná sklenička dobrých povidel stojí 20 Kč... :suicide_anim:

Nojo Ricousi, ale domácí jsou domácí ;)
Odkaz ke komentáři

nakládáte zelí? Já zrovna nacpal dva škopíky, celkem asi třicet kilo. Mám na ruce kůži asi o dvě čísla větší. Recept je prostý: zelí, sůl, kmín. Na krájení si půjčujem takový kombajn na kliku takže to jde rychle ale nacpat se to musí ručně. Soudečky jsou malé, nohou se to šlapat nedá takže to dusám pěstí. Tři hrsti zelí a dvě větší špetky soli s kmínem. Dusat až zelí začne měknout a pouštět vodu. A tak pořád dokola. Účelem je vytlačit z toho vzduch aby kvašení proběhlo správně. Jeden soudeček je tety, bílá keramika, vypadá to jako divná váza. Ten druhý je hnědá keramika, klasický baňatý tvar. Víko má vodní žlábek jako kvasný uzávěr aby k tomu nemohl vzduch. Po napěchování to dám na pár dní do pokojové teploty aby se nastartovalo kvašení a pak asi na měsíc do chladna. A pak je to zralé a může se jíst.

My děláváme do sedmiček nebo do třetinek zavařovaček. Zelí krouháme na stolici a vždy po nějakém množství přihodíme sůl tak podle chuti ;) Na dno se dá kopr, křen, kmín, vinný list a případně feferonka. Pěchuje se to rukou tak aby vody nebylo moc, ale zase aby nebylo suché. Nahoru taky pár kousků křenu (případně i do středu). Až je napěchováno zavře se a nechá ležet za pár (6?) týdnů můžete začít chrochtat ;)
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...