Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Pánové kde berete doma tolik ingrediencí..to bych musel objet půlku města, abych něco z toho sehnal a měl doma..já jsem většinou rád, že něco večer stihnu. Posledně to doporučení na šunku bylo ideální, ale ta šunka z Lidlu je pro jednoho docela dost...ale díky za recept.

 

Teď jsem dostal žebra z čerstvě poraženého býka - máte někdo doporučení co z toho vymyslet?

 

Pepřová omáčka - domácí výroba nebo kupované? Pokud domácí, byl by recept?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je, to bych si dal, mnam ;) .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové kde berete doma tolik ingrediencí..to bych musel objet půlku města, abych něco z toho sehnal a měl doma..já jsem většinou rád, že něco večer stihnu. Posledně to doporučení na šunku bylo ideální, ale ta šunka z Lidlu je pro jednoho docela dost...ale díky za recept.

 

Teď jsem dostal žebra z čerstvě poraženého býka - máte někdo doporučení co z toho vymyslet?

 

Pepřová omáčka - domácí výroba nebo kupované? Pokud domácí, byl by recept?

@žebra: Pokud máš rád sladko-pálivé, tohle je moje několikrát vyzkouśená BBQ marináda:

 

- rajský protlak (1 střední konzervu)

- kečup (1 hrnek)

- med (4 lžíce)

- třtinový cukr (2 lžíce)

- česnek (4 stroužky, prolisovat)

- pomerančový/jablečný džus (1 dcl)

- chilli (co kdo snese, já dávám cca 1/3 lžičky pasty z Morugy)

- sojovka (2 lžičky)

- Jack Daniels BBQ (2-3 lžíce)

 

Vše do rendlíku a pomalu nechat bublat. Množství v závorce je orientační, ani se ho sám pokaždé nedržím - prostě přidávám, ochutnávám a postupně redukuju na hustší konzistenci. Džusu na začátek spíš méně, dycky jde přilejt a lehce to naředit. Dá se taky nahradit pivem, nejlépe černým.

 

Jakmile je hotovo, nechat zchladit, půlku nalejt na maso a to nechat marinovat přes noc. Druhou půlku druhý den trochu naředím kečupem nebo džusem a přidám 2-3 lžíce medu nebo cukru. Musí to být lehce tekutější, než marináda a v průběhu pečení 3-4x maso z obou stran potřu.

 

Odzkoušeno na kuřecích/krůtích křídlech, žebrech a bůčku. Vždy mělo úspěch.

 

@šunka: O víkendu jsem na oslavu pekl zas Globus Párty šunku. Oproti té z Lidlu levnější a chuťově o dost lepší. Zkusil jsem vzít i uzenou krkovičku a upéct stejným způsobem. Oboje zmizlo jako první.

 

@pepřovka: Dělám tak, že do výpeku co zbyde v pánvi po mase naleju smetanu (alespoň 33%), podle chuti nakládaného pepře (Franz Josef), nechám provařit a lehce zredukovat. Pak to vypnu a hodím do pánve kousek másla na zjemnění, dosolím a dopepřím a fertig.

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no jasně :-) Pokud někomu nevoní stará dobrá úprava okurkového salátu (voda a ocet, nejlépe ten lihovokvasný humus, sůl, cukr, pepř), tak varianta se smetanou je brutus ;) Osobně místo jarní cibulky doporučuji zkusit mátu a pořádně vychladit - na léto pocuc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no jasně :-) Pokud někomu nevoní stará dobrá úprava okurkového salátu (voda a ocet, nejlépe ten lihovokvasný humus, sůl, cukr, pepř), tak varianta se smetanou je brutus ;) Osobně místo jarní cibulky doporučuji zkusit mátu a pořádně vychladit - na léto pocuc.

Máta, tak to by mě nenapadlo. Dík to musím vyzkoušet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Maxel: mas najaky spesl recept na holandaky nebo jedes klasiku?

 ...

Asi klasiku, řekl bych. Takovou spíš léty dotuněnou klasiku :) Tyhly byly z krůtího mletého, půl kila.

Dávam sýr (3/4 gouda 45% nebo čedar, 1/4 grana padano), resp. hodně sýra - skoro bych nepotřeboval maso. Dál trochu najemno rozmixovaného světlého tousťáku (2-3 plátky, bez kůrky), jedno vejce, 1dcl smetany 33%, bylinky podle chuti (vobral a nasekal sem dvě větvičky tymiánu a jednu rozmarýnu), sůl a pepř. Před smažením placky vobalim ve zbytku drtiny z tousťáku, místo klasické strouhanky. Jo a dělam fakt placky, hodně tenký, nemam rád bochánky, bo je problém je propéct ve středu a kraje nemít nauhel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...