Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Jez si to jak chceš a do majonezy si posekej vajíčka natvrdo. Jeden nikdy neví ty Magdalene Dobromile.

 

Romane I., pro příště by místo zbytečného napadání a přivlastňování si vlákna možná neškodilo nakouknout do lednice, v jakém skupenství se ona "vajíčka" v komerčních tatarkách/majonézách vyskytují - a proč můžou zůstat bezpečné i hodiny mimo chladící pult:

post-18308-0-67590700-1481941152_thumb.jpg

 

Na rozdíl od Tebe se s kolegou maxelem i jeho paní znám osobně a na rozdíl od vyhlášených anglických šéfkuchařů (Londýn, York - už je to pár let a fakt na to nevzpomínám v dobrém) mi z jeho "klasických" dobrot zatím blbě nebylo. Proto mé veřejné pochvalné komentáře stran publikovaného kačeního poprsí patřily výhradně jemu. To čím se krmíš sám Ti nikdo nebere. 

 

rettigova.jpg

Co se Magdaleny Dobromily Rettigové týče, tatík měl kdysi od kolegy půjčený originální, přes 150 let starý výtisk - a i když by asi některé kousky dnešním předposraným anglofilům mohly znít morbidně ("Malé ptáčky dobře ober, uřež jim zobáčky,..."), jsem přesvědčen že s řadou jejích receptů by dnes televizní kuchtíci mohli prosperovat stejně dobře, jako když se co chvíli inspirují porevoluční francouzskou kuchyní z oné doby. Dost možná že "Exmoderátorům s náladou pod YPO" by pak jako obrozenecký vyprošťovák doporučili tuhle krizovou polívku: 

"Pro šest osob nasbírej čtvrt kila chroustů, po namočení ve studené vodě z nich odtrhej hlavy, nožky a krovky. Zbývající hrudě pak hoď do vroucí vody, přidej kořínkové zeleniny, kmínu, soli a jemně sekané petržele. Vývar po hodině zceď, zalej jím zásmažku a nechej krátce povařiti. Maso samotné pak chutná po mandlích"  :speak_cool:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vaše předvánoční pošťuchování mě nechává klidným, ale ta vyfocená tatarka, to je kuwa bordel chemicko falešnej.

Fuj.

 

Pro ilustraci, majonéza je olej a žloutky, vyšleháme dohromady. V domácím mixéru za 30 vteřin.

Majolka se promění v tatarku tím, že se do ní přidají jasně definované ingredience, tedy

sterilované okurky a cibule (nakrájet na velmi jemno nebo nastrouhat),

kapka bílého vína (nebo ocet, kdo to má furt dopíjet když má kuchař raději červené?)

sůl, pepř, worcester, hořčice.

 

Tak jak to, že je v obchodě výše vyfocený hnus, který má tak 50% vody? Proč do toho cpou malé množství

věcí jako jsou švestky, jablka a a rajčatový prášek mi hlava nebere. Zato tam ingredience které patří

do tatarky vůbec nejsou. Hlavně že se vedou bouřlivé diskuze zda nekuřák dobrovolně lezoucí do kuřárny

své zdraví poškodí kouřem, ale kamiony těchto sraček prochází bez povšimnutí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když už jsme u to složení, tak nevím kam to jinde dát, ještě mě napadlo vlákno humor, ale vybíral jsem nějaké konzervy pro psa a v takové podobě kdyby byla konzerva pro člověka tak stojí snad 150 a je to prohlášeno jako superfoods atd.

 

Maso z jelena (Min. 62%), dýně (min 4%), sladké brambory, sušená zvěřina, ostružiny, maliny, borůvky, černý rybíz, bezinky, minerály, rajčata, mrkev, Immutop? (topinambur koncentrát), mořské řasy, jehněčí tuk, fenykl, špenát, pampeliška, ženšen, hloh, lněné semínko, šípek, spirulina, kopřivy, červená řepa, taurin, brusinky, extrakt z juky, glukosamin, chondroitin, anýz, pískavice řecké seno

 

A nebo pak jenom masové:

Hovězí maso 42%, hovězí srdce 20%, hovězí plíce 15%, hovězí játra 10%, vývar 8%, hovězí hltan 5%.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak se nehádejte, každý to má jíst jak mu to chutná, i když u těch kachních prsou souhlasím s Romanem...

A když už jste exhumovali tu Magdalenu Dobromilu, tak jsem otevřel knihovnu a jelikož je to aktuální, dám vám sem pro inspiraci (a změnu atmosféry) pár receptů na tradiční vánoční rybu "100x jinak"

 

post-14724-0-72258200-1481960500_thumb.jpg

post-14724-0-33278900-1481960533_thumb.jpg

post-14724-0-35979300-1481960551_thumb.jpg

post-14724-0-45421800-1481960563_thumb.jpg

post-14724-0-24511600-1481960612_thumb.jpg

post-14724-0-89451000-1481960663_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Romane I., pro příště by místo zbytečného napadání a přivlastňování si vlákna možná neškodilo nakouknout do lednice, v jakém skupenství se ona "vajíčka" v komerčních tatarkách/majonézách vyskytují - a proč můžou zůstat bezpečné i hodiny mimo chladící pult:

attachicon.gifIMG_1566.jpg

 

Na rozdíl od Tebe se s kolegou maxelem i jeho paní znám osobně a na rozdíl od vyhlášených anglických šéfkuchařů (Londýn, York - už je to pár let a fakt na to nevzpomínám v dobrém) mi z jeho "klasických" dobrot zatím blbě nebylo. Proto mé veřejné pochvalné komentáře stran publikovaného kačeního poprsí patřily výhradně jemu. To čím se krmíš sám Ti nikdo nebere. 

 

Radku124, vlákno si nepřivlastňuji a do lednice se koukám. Domácí majonéza se dělá z vajíček a oleje, o ničem jiném jsem nepsal.  Nevím, jakou náladu mají  ostatní exmoderátoři náladu, já dobrou, ale přesto děkuji za doporučení.

 

Co se týká napadání. Ano, zajel jsem do Tebe. Tvoje dle mého arogantní vedení diskuze v různých vláknech mi vadí, takže jsem necítil potřebu být vůči Tobě korektní. Tvůj poslední post mi můj dojem ještě umocňuje. Tady jsi ovšem vytáhl ještě nový prvek, kterého jsem si zatím nevšiml. Reaguješ jen na to, co se Ti hodí do krámu, a podsouváš fakta. 

 

I Tobě přeji krásný víkend a mnoho kulinářských úspěchů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hoši sejte na to :) Na světě je stejně krásně, tak proč si to kazit, no ni? Budou Vánoce, on se prostor pro flame najde i jinde, než u žrádla.

Soráč za dobrosera, sem se o víkendu probudil překvapivě už v 7:30 a s dobrou náladou ; což obyčejně nejsou dva dobře slučitelné údaje.

 

Jinak ta výše uvedená hmota je co se týče složení pěknej kekel, o co víc ale když k tomu připočtete výplod marketingového střeva, tzn. název POCTIVÁ... !!! Pak pošli manželku něco koupit...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hoši sejte na to :) Na světě je stejně krásně, tak proč si to kazit, no ni? Budou Vánoce, on se prostor pro flame najde i jinde, než u žrádla.

Soráč za dobrosera, sem se o víkendu probudil překvapivě už v 7:30 a s dobrou náladou ; což obyčejně nejsou dva dobře slučitelné údaje.

 

Jinak ta výše uvedená hmota je co se týče složení pěknej kekel, o co víc ale když k tomu připočtete výplod marketingového střeva, tzn. název POCTIVÁ... !!! Pak pošli manželku něco koupit...

 

Ty upaluj k plotně  :lol2:  :lol2:  :lol2: .  Co budeš vařit :) ?

Upraveno uživatelem Roman I.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Roger that ! :D

 

Mam tu od středy naložené švejžužu, bude už tak akorát. Takže asi to, buď s rýží nebo s chlebem / včera jsem koupil v M&S kváskový a je skvělej. Večer se chystam na krevety na bílém víně s česnekem a šalotkou, no a taky konečně na ten jablečný koláč co postoval výše Ondrej71.

 

Včera jsem spíchnul dlabanec z kategorie dobře a rychle - bagel sendvič se šunkou, jarní cibulkou, leďákem, volským okem, parmazánem, domácí mayo a hořčičným dresingem.

post-37766-0-30390400-1481966363_thumb.jpg

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele teď se u nás v hospodě zastavil ZP na kafe a že jen projíždí a frčel dál,

chápete to? Kachny se touhle dobou zrovna dopékaji, borůvkové knedlíky se napařují,

já bych rozhodně neodcházel . . . každej strůjcem svého oběda no :D

Zdenda nezvládl timing, stane se, no...  :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

radek ma pravdu. kureci by melo mit uvnitr minimalne 75-80 st, a to ty doruzova upeceny nemaj.. taky jsem nedavno delal drubezi takto rare, ale uz to nebudu opakovat. riziko salmonely je pomerne vysoky.

motas Kure, Kachni prsa a treba Pstrosa dohromady (1. propeceny, zbytek Rare)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele teď se u nás v hospodě zastavil ZP na kafe a že jen projíždí a frčel dál, chápete to? Kachny se touhle dobou zrovna dopékaji, borůvkové knedlíky se napařují,

já bych rozhodně neodcházel . . . každej strůjcem svého oběda no :D

Neví, o co se připravil - na ty vaše borůvkový knedle se těšim snad víc, jak na kapra a salát! Posledně jsem udělal chybu a chtěl si je dát až nakonec, což prostě nešlo. Tentokrát budou jako předkrm.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jablečný koláč podle doporučení Ondrej71 s pár změnami. Použita menší pánev, tak jsem dal méně jablek (4), s těstem se mi nechtělo patlat, dal jsem listové a místo hruškovice (nemam) tam šel velkej panák 7yo Legendaria. Jablka jsem neskládal, ale chvilku poválel v horkém sladkém sirupu, proto vzhledově takové rustiko. Taky nakonec tolik nevyběhl, ale chuťově skvělý! Ke koláči jsem dal zakysku s trochou limetové šťávy a kapkou medu.

 

Tímto děkuji Ondrovi za super tip!

 

0ea8de4d542f800dc88e25e09ffb5093.jpg

 

8f152f8d1ac907b2deb9dc9c48ea3102.jpg

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bramborový salát podle Nigelly Lawson, schnitzel z panenky obalený v spešl strouhance.

 

Br.salát. Dal jsem navíc jedno jablko, trochu jarní cibulky a petržele, místo cukru lžičku medu.

http://recepty.blesk.cz/clanek/recepty/3953/smetanovy-bramborovy-salat-podle-nigelly-lawson.html

 

Strouhanka by Maxel, všechno rozmixovat na jemno:

- čerstvej světlej tousťák bez kůrky (Penam)

- 5dkg Grana Padano

- nastrouhaná kůra jednoho citrónu

- obrané dvě snítky rozmarýnu

 

bb6f2e4be0087e8ab1286abdf5068f6d.jpg

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...