Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

před 4 hodinami, Juraj11 napsal:

Dnes poprvé naloženo do vakua,tak jsem zvědav emoji28.pngd6a978ad7274c05cdc15e249f4a16f81.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

Moje zkušenost s naložením, následným vakuováním a zamražením je taková, že při následné tepelné úpravě (já vždy sous vide) stačí nižší teplota na potřebný stupeň propečení. Třeba steaky dělám namísto obvyklých 56st na 54st (po vyndání z mrazáku) a jsou tak, jak bych očekával při zmíněných 56st když by byly pouze chlazené. Vakuování je super zkracovač celkové přípravy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 15. 10. 2024 v 21:13, Eddie35 napsal:

Moje zkušenost s naložením, následným vakuováním a zamražením je taková, že při následné tepelné úpravě (já vždy sous vide) stačí nižší teplota na potřebný stupeň propečení. Třeba steaky dělám namísto obvyklých 56st na 54st (po vyndání z mrazáku) a jsou tak, jak bych očekával při zmíněných 56st když by byly pouze chlazené. Vakuování je super zkracovač celkové přípravy.

Sous vide nemám, ale chápu to správně, že když zavakuuju s kořením dám to pak zamarazit se to pak rychlejc upeče?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...špagáty a homemade mrkvové pesto; když už Rohlík vozí tu mrkev i s natí, přeci to nevyhodím?😉

P.s. Blbě to jenom vypadá, ale blbý to není... 

pagety.jpg.6d74031a3a087e6a1aa927f5fd53c3c9.jpg 

  • Like 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Si tak podzimně blbnu

kvašená rajčata se povedla, nasušil jsem asi tunu hub, udělal si zapečené houby s domácím uzeným sýrem, pro který si jezdím do jedné chalupy kousek od hranic do Polska, václavky jsem naložil do kvasu a když byla vytažená sušička, tak jsem spáchal jerky (svanská sůl, med, sojovky, jablečný ocet, chilli vločky) 🙂IMG_6787.thumb.JPEG.d07109d38672f566eeb1d6dce8b1bf50.JPEGIMG_6870.thumb.JPEG.1f32bfe1b164bf2283dfaf333dbc406f.JPEGIMG_6873.thumb.JPEG.a1ead1afc1f8217b4c43df5d3127a109.JPEGIMG_6779.thumb.JPEG.904048e4488f55038fb182b19a6d5bb2.JPEGIMG_6794.thumb.JPEG.0ea12358b99fe2710b3118e738d59b89.JPEG

IMG_6780.thumb.JPEG.fcc1226f4930a6401dcf64def4999a73.JPEG

  • Like 2
  • Dát hlas 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@RomanI …protože zelených rajčat mám fakt spoustu (a zjevně už nedozrajou🙄), tak mě zaujalo to kvašení: normálně klasika slanej nálev a spontánní kvašení nebo je tam v receptu nějaká vychytávka? Dík za radu…

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zelená rajčata: především chtějí nakrájet. Malá na půlky, větší čtvrtinky nebo osminky, někde píšou, že je stačí propíchat špejlí, ale podle mě to málo kvasí. Ona jsou celkem dost hnusná, když tam neprojedou pořádně tou kvasnou procedurou. Do sklenice jsem naskládal bobkový list, vinný list, hořčičné semínko bílé, nové koření, pepř, kopr a trochu chilli. Převařil jsem slanou vodu, nechal vychladnout. Jeden figl tam je. Aby se ti rozjelo mléčné kvašení, koupil jsem v lékárně laktobacily. Chtějí takzvané živé. Do 3 litrové láhve jsem dal jeden nebo dva, Přesně si nepamatuju. Rozlomit želatinovou kapsli a nasypat mezi rajčata.Slanost asi jako když dělám kvašáky. Naplnit sklenici co nejvíc k okraji, aby tam nebyl vzduch a zároveň rajčata zatížit, aby nevylukovala. Důležitý je ten vinný po případně Višňový list. Zabraňuje křísu. Bílému povlaku navrchu. No a necháš v pokojové teplotě, nedával bych to moc na sluníčko aby se nerozjely. 4. den začneš ochutnávat, a když ti chutnají, vrazíš do lednice. Já je kvasil asi týden. Samozřejmostí je co největší čistota, nikdy tam třeba  nestrkat vidličku, kterou jsi měl předtím v puse nebo cokoliv jiného, co by tam mohlo donést cizí bakterie. Ať se podaří. Chuťově jsou bezva.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky @Roman I. hlavně za ten hack s lékárenskými bacily. Já doposud dával jako startovač slitou vodu z jogurtů, ale Tvoje cesta je nesporně elegantnější👍 A vinný list proti křísu jsem taky neznal; snad nějaký vhodný najdu, už mi pomalu žloutnou (višně už jsou down😎)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Záměrně píšu do extra postu, ať se to nemíchá se žrádlem,

Máte někdo japonskou mandolínu? Furt to na mě vyskakuje a vidím hned 2 řešení, který nožen nenakrájím a to gratinovaný brambory a Gâteau Invisible

https://www.seriouseats.com/gateau-invisible

Třeba tahle

https://www.gastrofans.cz/samurai-japonska-mandolina--hendi--395x165x-h-115mm/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=SA%3A PMAX Ostatní&utm_id=20824921579&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw7Py4BhCbARIsAMMx-_LG1OC-3r-A89hcZsWzGgvQHPk8Jq-0Hiz47Jvth_CbPtIkQ4AbC0saAruDEALw_wcB

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...