Přejít na obsah

Digi fotaky, foceni a vsechno kolem toho..

odklizec

Doporučené příspěvky

takže už vím co a jak, sice kvalita po fšech úpravách dost hrůza ale pro demonstraci stačí přiblížení je s tou Leicou úplně perfektní a makro je taky o.k. Pro běžný focení za dobrýho světla to dělá fotky srovnatelný s klasickou zrcadlofkou, mám zvětšeniny na A3 z Canonu 30D ve srovnání s FZ50 jsou hodně podobné, faktem je že kámoška co si 30D koupila není až zas takovej machr na focení. Tím vyvstává další věc že člověk s kvalitní zrcadlofkou prostě musí umět fotit a něco o tom vědět pak je schopen udělat supr fotky s EVF FZ50 fotit téměř nemusí umět vůbec a výsledek je taky o.k.

Celkový panorama je pak přiblížený na nemocnici a nový zemský archív co nám v Brně staví a je perfektně k přečtení každá cedule s nípisem o které na fotce bez zoomu ani nevíš...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlas, pokud vam nevadi, ze jej pro kvalitnejsi fotky musite vice zaclonit, tak muzete v klidu delat A4 (po prislusnych upravach v PS).

Jo, ale mně připadá A4 málo, takže šetřím na něco pořádného (Můj Tamron je spíš nouzovka.)

Staci si spocitat, jake rozliseni je treba pro A3 pri zakladnim 300dpi. Rozliseni chipu objektiv nezvysi ;)

Na druhou stranu, porad lepsi nez 9 megovy chip v kompaktu, u ktereho je polovina obrazovych informaci jenom sum...

Při větších formátech jsou velmi patrné všechny možné optické vady, takže kvalita objektivu hraje roli, a to možná ještě větší než rozlišení čipu.

Podstatný je ovšem šum, ten se nedá nijak ošvindlovat. Softwarové triky mohou naopak vypadat ještě mnohem hůř než původní zašumněná fotka.

Odkaz ke komentáři

tak už mám ten kanón (400D) doma - první dojmy - oproti mému dosavadním D50 je to trpajzlík - battery grip bude pro mne nutností, ale zas pro ženskou ruku asi lepší... zpracování je subjektivně horší než u nikonu, víc "bakelitovější", setový objektiv je teda hrozný bakelit, ale na druhou stranu nefotí úplně špatně... moc pěkný displej... zobrazování stavových informací na displeji není úplně nešikovné jak jsem si původně myslel.. kdybych měl na foťák o 10 tisíc víc, tak by D80 od nikonu byla jsná volba - D400 je zdá se rozumný kompromis

Odkaz ke komentáři

Premyslim o Nikon s3 http://www.czechcomputer.cz/czc/products.n...file/33935v.jpg

Libi se mi na tom mala velikost, rychlost startu. Videl jsem nekde obrazky a s ostatnimi 6-7 Mpix fotaky si nevedl vubec spatne. Ma vubec vliv u techto kompaktu velikost a stavba objektivu?

Zabudovany objektiv ma jednu velkou vyhodu a tou je ochrana proti poskozeni. Vysuvne optiky jsou k tomu velmi nachylne. Jestli jsou tam nejake kvalitativni kompromisy nevim, pravdou je vsak ze svetlo musi projit trochu komplikovanesji cestou k cipu (zrcatko nebo hranol).

Odkaz ke komentáři

Premyslim o Nikon s3 http://www.czechcomputer.cz/czc/products.n...file/33935v.jpg

Libi se mi na tom mala velikost, rychlost startu. Videl jsem nekde obrazky a s ostatnimi 6-7 Mpix fotaky si nevedl vubec spatne. Ma vubec vliv u techto kompaktu velikost a stavba objektivu?

Jestli jsou tam nejake kvalitativni kompromisy nevim, pravdou je vsak ze svetlo musi projit trochu komplikovanesji cestou k cipu (zrcatko nebo hranol).

Počkej, to by bylo dost špatný, ne?

Odkaz ke komentáři

tak už mám ten kanón (400D) doma - první dojmy - oproti mému dosavadním D50 je to trpajzlík - battery grip bude pro mne nutností, ale zas pro ženskou ruku asi lepší... zpracování je subjektivně horší než u nikonu, víc "bakelitovější", setový objektiv je teda hrozný bakelit, ale na druhou stranu nefotí úplně špatně... moc pěkný displej... zobrazování stavových informací na displeji není úplně nešikovné jak jsem si původně myslel.. kdybych měl na foťák o 10 tisíc víc, tak by D80 od nikonu byla jsná volba - D400 je zdá se rozumný kompromis

Chápu, že pro někoho je větší váha lepší, pokud třeba fotí v ateliéru nebo tak. Ale když se má člověk celý den v terénu tahat s kilovým kusem železa, z toho se mu pak musí třást ruce, ne? Pamatuji si na masivní kovový sovětský Zenit, nebyl to žádný med se s ním vláčet.

Že 400D vypadá bakelitově, možná vadí snobům, ale na kvalitě snímků to nikdo nepozná.

Odkaz ke komentáři

Jestli jsou tam nejake kvalitativni kompromisy nevim, pravdou je vsak ze svetlo musi projit trochu komplikovanesji cestou k cipu (zrcatko nebo hranol).

Jak rikam zatim jsem nezjistil zda-li tento system optik (mimochodem s tim zacala Minolta, ktera je uz sama mimo hru) prinasi kvalitativni shorseni obrazu. Funguje to jako takovy maly periskop, takze teoreticky by to melo byt horsi, ale v praxi tam je jeste mnoho dalsich prvku, ktere mohou vysledek zkreslit (kvalita skla jako takoveho(vliv na ostrost a barvy), kvalita antireflexnich vrstev (vliv na kontrast), (ne)-dokonalost cipu, softwaru uvnitr fotaku (barvy se musi vypocitat) atd....

Pravdou je ze tento system objektivu se pouziva u aparatu jejichz prvotridni ukol je zaujmout designem a rozmery. Vykon a vysledkty vyrobci u techto pristroju nezduraznuji tak jako napr u G7 ci A710 apod.

Odkaz ke komentáři

Chápu, že pro někoho je větší váha lepší, pokud třeba fotí v ateliéru nebo tak. Ale když se má člověk celý den v terénu tahat s kilovým kusem železa, z toho se mu pak musí třást ruce, ne? Pamatuji si na masivní kovový sovětský Zenit, nebyl to žádný med se s ním vláčet.

Že 400D vypadá bakelitově, možná vadí snobům, ale na kvalitě snímků to nikdo nepozná.

Z hlediska udrzitelnosti casu (uzaverky) je lepsi mit v ruce tezsi fotak, nerozhybes si ho tak snadno, i to je jeden duvod proc lide maji ze zrcadlovek lepsi fotky nez z pidikompaktu.

Pokud se tyka studia tam se bud pouziva stativ, nebo blesky, takze vaha aparatu nehraje roli. Osobne vzdy mam radsi tezsi fotak, ale mensich rozmeru aby s tim clovek nestrasil treba pri portretech neznamych domorodcu...

Plast je o pocitu, ale dnes z nej delaji vsechny zrcadlovky krome profesionalnich, hlavni duvod je v nizssich nakladech. Pokud by vyrobci meli vyrabet ze slitin horciku a titanu tak by jste si o nich mohli jen nechat zdat.

Odkaz ke komentáři

Zdravím, výběr foťáku se chýlí pomalu ke konci a tak jsem se chtěl ještě jednou zeptat na váš názor. Rozhodujeme se už jenom mezi OLYMPUS SP-510 UltraZoom a PANASONIC Lumix DMC-FZ7EG-K. Olympus má více megapixelů, nemá ale stabilizátor obrazu a není na lion-akumulátor :-( , ten Panasonic má zase menší rozlišení, ale jinak se mi zdá v pohodě. S foťáky Panasonic nemám žádnou zkušenost, nevím, jestli ten objektiv Leica, není jen nějaká lákačka na známé jméno. Pokud někdo víte víc, nebo máte nějakou zkušenost prosím poraďte. díky K.

PANASONIC Lumix DMC-FZ7EG-K

http://i.mall.cz/3201030/

http://www.fotoexpert.cz/kompaktni-digital...mix-dmc-fz7eg-k

OLYMPUS SP-510 UltraZoom

http://i.mall.cz/3490521/

http://www.fotoexpert.cz/kompaktni-digital...p-510-ultrazoom

Odkaz ke komentáři

Objektiv je v Panasonicu je OK, jen si nemysli ze ho davaji dohromady ve Wetzlaru, marketing pracuje na plne obratky stejne v Panasonicu jako v Sony (Zeiss) a Samsung (Shneider). Ten rozdil v megapixelech je nepostrehnutelny, stabilizator je uzitecnejsi - ale pozor neni vsemocny!

Odkaz ke komentáři

Mimochodem k hodne diskutovane otazce objektivu,

Neni receno ze mene zname firmy nejsou schopny vyrabet objektivy vysoke kvality. Jiste znacky si vybudovaly prestiz na zaklade odmitani kompromisu cena/vykon (napr Carl Zeiss a Leitz- neexistuji v lidove verzi). Jine naproti tomu nabizeji objektivy ruznych cenovych a kvalitativnich kategoriich. U techto znacek pak cena naznacuje na jake kvalitativni urovni by se mel nachazet dany objektiv. Pisu "mel by" protoze ani to neni 100% jiste - zalezi na toleranci vyrobniho procesu a vystupni kontrole. Ta je u vyse zminovanych prestiznich jmen castejsi (budou vam tvrdit ze kazdy objektiv byl individualne prekontrolovan ale ja by za to ruku do ohne nedal) kazdopadne odchylky ve vyrobnim procesu jsou markantnejsi nez by se mohlo zdat, cetl jsem test napr EF-S 17-85 IS, kde se tri testovane kousky od sebe dost lisily!!

Odkaz ke komentáři

Objektiv je v Panasonicu je OK, jen si nemysli ze ho davaji dohromady ve Wetzlaru, marketing pracuje na plne obratky stejne v Panasonicu jako v Sony (Zeiss) a Samsung (Shneider). Ten rozdil v megapixelech je nepostrehnutelny, stabilizator je uzitecnejsi - ale pozor neni vsemocny!

Kompaktní superzoom bez stabilizátoru obrazu je pro kočku. Tedy, jednoznačně bych preferoval Panasonic FZ7, jehož stabilizátor je podle testů dost slušný.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Vim ze tu je dost digi fotografu, ale urcite se najdou i prebehlici od filmu. Nema nekdo s "prebehliku" ciste nahodou v pozustatcich z filmove doby objektiv Olympus Zuiko OM 50mm f1.4? Mam na nej dobre reference, tak bych ho rad zkusil se svym novym digitalem jako "rychle" manualni sklo. Pokud by nekdo ciste nahodou mel a objektiv ma seriove cislo nad 1.000.000, dejte vedet! Pokud je v dobre stavu, urcite se dohodneme! ;)

Zajem by samozrejme byl i o rychlejsi variantu 55mm f1.2, ale tal 1.4 ma prednost. Diky!

Odkaz ke komentáři

Velikost a stavba objektivu je zásadní.Počet pixlů je nicneříkající hodnota. Nekvalitní optika, znehodnotí i 17mil. pixelu, stejně jako špatné podání barev čipu, nebo špatný kompresní algoritmus JPEGu. Zoomy 10x s rozlišením 8mega mívají výrazně horší kresbu, než třeba foťáky s 5 mega. a kvalitním a světelným 2-3x zoomem. Další ne nepodstatnou věcí, je zpoždění spouště. Laciné foťáky mají tak velké zpoždění, že jsou na běžné momentky téměř nepoužitelné, i při jinak kvalitním podání obrazu.

Odkaz ke komentáři

Je docela humorné to tu číst :) Celkem rozumně promluvil v podstatě jen Cyber...

Nikdo si ještě nepoložil základní otázku a to jest "Co budu hlavně fotit???".

K čemu bude teleobjektiv 38mm - 420mm krajináři, který potřebuje hlavně širokoúhlý minimálně 28mm?

K čemu bude zoom člověku, který se specializuje na portréty? Ten využije hlavně pevné sklo (třeba 80mm či 100mm).

K čemu bude širokoúhlý objektiv člověku, který chce fotit hlavně zvířata (třeba ptáky)? Ten využije hlavně teleobjektiv od 400mm výše (ideálně s velmi dobrou světelností).

K čemu řešíte (viz. první příspěvky) makro od 1cm??? Při snímání ze vzdálenosti menší než cca. 5 - 10cm vyplašíte vše živé a docela dost si stíníte. Navíc, pokud nemáte speciální makroblesk, je zabudovaný blesk v podstatě nepoužitelný.

Dále bych se zajímal třeba o to, jestli má ten digikompakt přírubu na objektivu. Je zcela lhostejné, kolik máte megapixelů a jaký máte objektiv, když například bez polarizačního či šedého přechodového filtru pořádné foto krajiny stejně většinou neuděláte...

A takhle bych mohl pokračovat až doalejujá...

Odkaz ke komentáři

Je docela humorné to tu číst :) Celkem rozumně promluvil v podstatě jen Cyber...

Nikdo si ještě nepoložil základní otázku a to jest "Co budu hlavně fotit???".

K čemu bude teleobjektiv 38mm - 420mm krajináři, který potřebuje hlavně širokoúhlý minimálně 28mm?

K čemu bude zoom člověku, který se specializuje na portréty? Ten využije hlavně pevné sklo (třeba 80mm či 100mm).

K čemu bude širokoúhlý objektiv člověku, který chce fotit hlavně zvířata (třeba ptáky)? Ten využije hlavně teleobjektiv od 400mm výše (ideálně s velmi dobrou světelností).

K čemu řešíte (viz. první příspěvky) makro od 1cm??? Při snímání ze vzdálenosti menší než cca. 5 - 10cm vyplašíte vše živé a docela dost si stíníte. Navíc, pokud nemáte speciální makroblesk, je zabudovaný blesk v podstatě nepoužitelný.

Dále bych se zajímal třeba o to, jestli má ten digikompakt přírubu na objektivu. Je zcela lhostejné, kolik máte megapixelů a jaký máte objektiv, když například bez polarizačního či šedého přechodového filtru pořádné foto krajiny stejně většinou neuděláte...

A takhle bych mohl pokračovat až doalejujá...

A co fotíš ty? A čím?

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...