babaq Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 Víš, decebale, OSA vybírá a přerozděluje - veškeré příjmy autora, jak je psáno ve smlouvě. Také za autora vykonává autorská práva vč. práva na užití díla nebo sjednávání odměn. Dále musí autor překládat veškeré smlouvy týkající se jeho děl. OK, je problém autorů, že do toho jdou, ale když nechtějí, mají smolíka a nedostanou ani korunu. Jo, Rozúčtovací řád - je veřejný? Rád bych si jej přečetl, jde to? (Jestli to dobře chápu, tam bude napsané, že kdo dostane víc a kdo míň?) Namátkou jsem se podíval do jednoho ze sazebníků, kde se píše: "V případě, že se provozovatel zaváže v licenční smlouvě s OSA k tomu, že v provozovně nainstalovaný přístroj umožňující televizní vysílání bude celoročně využíván výhradně nebo převážně za účelem sledování sportovních přenosů, bude autorská odměna podle výše uvedené tabulky snížena o15% (§100 odst. 6 zákona č. 121/2000 Sb., v platném znění) ? netýká se sazeb uvedených v čl. II. písm. c)." Za co se to teda platí? Když budu sledovat sport, a jenom sport, tak mi soudruzi z OSA sleví 15%? Ó jak velkomyslné... Vůbec, jak to je s tou televizí? Když televize nebo rádio něco chtějí vysílat, tak za to musí zaplatit, ne? Na co další poplatky při sledování? Pakárna... vysvětlíš?
decebal Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 Víš, decebale, OSA vybírá a přerozděluje - veškeré příjmy autora, jak je psáno ve smlouvě. Také za autora vykonává autorská práva vč. práva na užití díla nebo sjednávání odměn. Dále musí autor překládat veškeré smlouvy týkající se jeho děl. OK, je problém autorů, že do toho jdou, ale když nechtějí, mají smolíka a nedostanou ani korunu. Jo, Rozúčtovací řád - je veřejný? Rád bych si jej přečetl, jde to? (Jestli to dobře chápu, tam bude napsané, že kdo dostane víc a kdo míň?) Namátkou jsem se podíval do jednoho ze sazebníků, kde se píše: "V případě, že se provozovatel zaváže v licenční smlouvě s OSA k tomu, že v provozovně nainstalovaný přístroj umožňující televizní vysílání bude celoročně využíván výhradně nebo převážně za účelem sledování sportovních přenosů, bude autorská odměna podle výše uvedené tabulky snížena o15% (§100 odst. 6 zákona č. 121/2000 Sb., v platném znění) ? netýká se sazeb uvedených v čl. II. písm. c)." Za co se to teda platí? Když budu sledovat sport, a jenom sport, tak mi soudruzi z OSA sleví 15%? Ó jak velkomyslné... Vůbec, jak to je s tou televizí? Když televize nebo rádio něco chtějí vysílat, tak za to musí zaplatit, ne? Na co další poplatky při sledování? Pakárna... vysvětlíš? Ty soudruhy si strč za klobouk, to za prvé . Za druhé. kdybys pozorně četl. tak by sis přečetl. že pokud se Ti nelíbí OSA, může Tě zastupovat kterákoli autorská organizace (pokud vím tak třeba Čechtický je zastupován britskou) a ta se postará abys své peníze dostal, takže žádný smolík, jen další polopravda. Co se týká TV a rozhlasových aparátů v hospodách a hotelech - když si dá hospodský do lokálu rádio, tak asi proto, aby mu tam chodili víc lidi, protože si myslí, že když jim pouští muziku, bude jim tam příjemněji. A nehrající rádio moc nepobaví, baví to co se z něj line a to jsou díla chráněná zákonem. Rozúčtovací řád není veřejný a ani nevidím důvod, proč by měl být. Nejde o veřejné peníze. Nicméně jako každá neziskovka podléhá OSA standartnímu státnímu dohledu. K poslednímu dotazu: jaké polatky při sledování máš na mysli? Po Tobě chce hospodský peníze za autorská práva, když koukáš v hospodě na fotbal?
cigi Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 tedy decebale, co vy, postkomunisté z OSY máte za průhledné, no dobrá, když do toho vidíš, já tedy ne. Tentokrát musím souhlasit s babaqem. Prostě mě štve, že platím někomu jinýmu, než koho poslouchám, a navíc to dostane ještě někdo úplně jiný na základě nejasných pravidel (ale to už není moje věc, to máš recht), považuju to obecně za nehoráznost, protože s tím není spojeno žádné oprávnění, licence, žádná služba, žádný patent, legitimita. Jen to, že to vysílají ve veřejném prostoru a já jsem proti své vůli nucen to poslouchat - to je fakt, jakobys musel platit za to, že se cestou kolem mrkneš na nějakej barák. Prostě výpalný. Jinak to, že si můžeš vybrat autorský svaz je jistě pokrok, to třeba já nemůžu, když chci projektovat v čechách, musím být členem čka a nic za to. Zas alspoň tebe to nic nestojí.
Ondraj Odesláno 1. června 2009 Autor Nahlásit Odesláno 1. června 2009 (upraveno) K poslednímu dotazu: jaké polatky při sledování máš na mysli? Po Tobě chce hospodský peníze za autorská práva, když koukáš v hospodě na fotbal? Hospodský a ostatní si takovéto poplatky promítnou do svých cen, takže je platíme nepřímo. Hrozně se mi líbí taková ironicky posměšná argumentace, že to máme změňit, když se nám to nelíbí. No možná právě podobná politická uskupení, která ve světě vznikají, budou první vlaštovkou. Možná už hrnec přetekl. Podívejte, co si dovolují mrzcí Španělé. Španělský sdíleč odešel od soudu nevinen Upraveno 1. června 2009 uživatelem Ondraj
HonzaX Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 Kdo z toho žere ten to chválí ? Divím se ale kde je slušnost , žerou za peníze které jim nepatří a ještě to obhajují .
decebal Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 tedy decebale, co vy, postkomunisté z OSY máte za průhledné, no dobrá, když do toho vidíš, já tedy ne. Tentokrát musím souhlasit s babaqem. Prostě mě štve, že platím někomu jinýmu, než koho poslouchám, a navíc to dostane ještě někdo úplně jiný na základě nejasných pravidel (ale to už není moje věc, to máš recht), považuju to obecně za nehoráznost, protože s tím není spojeno žádné oprávnění, licence, žádná služba, žádný patent, legitimita. Jen to, že to vysílají ve veřejném prostoru a já jsem proti své vůli nucen to poslouchat - to je fakt, jakobys musel platit za to, že se cestou kolem mrkneš na nějakej barák. Prostě výpalný. Jinak to, že si můžeš vybrat autorský svaz je jistě pokrok, to třeba já nemůžu, když chci projektovat v čechách, musím být členem čka a nic za to. Zas alspoň tebe to nic nestojí. Cigi, to, že Ty nevidíš do pravidel, ještě neznamená, že jsou nejasná. Ta pravidla určili členové OSA. Včetně těch co je posloucháš. Hlasováním. Znáš nějaký lepší způsob? Na tom hlasování má jeden člověk jeden hlas. Včetně lidí, které jistě za podvodníky a zloděje nepovažuješ. Podívej se na stránky abys zjistil, kdo jsou Ti lidé. To jsou ti, o kterých tady tvrdíte, že je OSA okrádá. Takže my vlastně ojebáváme sami sebe. Co se týká poplatků, jejichž rozdělení i mezi ty, které neposloucháš, Tě tak trápí, to je vykoupeno tím, že někdo jiný platí těm co je posloucháš ty, zatímco on ne. Jak prosté. Tady je pro představu výše poplatků v Evropě u dvou médií: Země nepřepisovatelné CD nepřepisovatelné DVD Belgie 0,12 EUR 3,00 Kč 0,59 EUR 14,77 Kč Česká rep. 0,016 EUR 0,40 Kč 0,034 EUR 1,00 Kč Dánsko 0,26 EUR 6,50 Kč 0,41EUR 10,26 Kč Finsko 0,20 EUR 5,00 Kč 0,60 EUR 15,02 Kč Francie 0,35 EUR 8,76 Kč 1,26 EUR 31,54 Kč Island 0,21 EUR 5,25 Kč 0,63 EUR 15,77 Kč Itálie 0,25 EUR 6,26 Kč 0,58 EUR 14,52 Kč Lotyšsko 0,14 EUR 3,50 Kč 0,28 EUR 7,01 Kč Maďarsko 0,18 EUR 4,50 Kč 0,44 EUR 11,02 Kč Německo 0,029 EUR 0,73 Kč 0,174 EUR 4,36 Kč Nizozemí 0,14 EUR 3,50 Kč 0,60 EUR 15,02 Kč Portugalsk 0,14 EUR 3,50 Kč 0,14 EUR 3,50 Kč Rakousko 0,255 EUR 6,38 Kč 0,54 EUR 13,52 Kč Slovinsko 0,03 EUR 0,75 Kč 0,03 EUR 0,75 Kč Španělsko 0,21 EUR 5,25 Kč 0,60 EUR 15,02 Kč Švédsko 0,11 EUR 2,75 Kč 0,36 EUR 9,01 Kč Švýcarsko 0,03 EUR 0,75 Kč 0,26 EUR 6,50 Kč průměrná sazba v Evropě 3,93 Kč 10,24 Kč Peklo co? Pokud nepovažuješ autorské právo za legitimní oprávnění, patent či licenci, jak říkáš, nemáme spolu na tohle téma asi o čem hovořit. Položil jsem Ti v průběhu diskuze pár otázek, neodpověděls' ani na jednu. Častuješ lidi ostrými slovy, když se někdo ozve, hned ho obviníš z agrese, kde já to jen v poslední době viděl. Já se snažím argumentovat, ty tady vykřikuješ něco o výpalném. Tvá srovnánání jsou směšná. Nemusíš nic poslouchat a už vůbec za to neplatíš, stejně jako já neplatím za čumendu na barák. Ale když půjdu do Loosovy vily, tak zaplatím 3 kila. Cigi, Cigi, co teď s Tebou bude, když Ti sdělím, že ještě je tady Intergram, který zastupuje inteprety a vybírá pro ně peníze z veřejného provozování, to už se vzteky převrátíš naruby, ne?
Alessio Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 "Peklo co?" Jo, docela jo...ono u toho CD to dělá docela veké procento z ceny. Rozumím tomu, že za vysílání písnicek platí autorům (a jak si to rozporcují je mi jedno, jejich boj) rádia, televize, vesnický rozhlas. Ale proč mám platit já znovu, to nechápu. Ergo když si koupim flešku. Asi nemá smysl abys mi odpovídal, páč na to máme prostě jiný názor a zase by se to táhlo dokola...tvoje argumenty mě o čistých praktikách osy nepřesvědčila (ale to je možná moje chyba...).
hciq Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 (upraveno) takový malý lajcký zamyšlení: v mejch dřevních začátcích, když budu mluvit jen vo muzice, bylo rádio, vinil a koncerty. Ti lepší frajeři pak měli třeba i kotouče. A všichni byli v pohodě. Fanoušci, muzikanti,pak i jejich manažeři, právníci a další podobný pijavice. Pak přišel internet, digitalizace a analogová éra byla fuč. A pijavice si řekly, hle nový grál nám byl poskytnut, napijme se krve stáda poslušného, jak zákon pijavic káže nám. Ty umělče, jen jednu kapku krve své nám obětuj. My na oplátku ze čtyř kapek stáda poslušného, jednu s tvou ti nazpět vrátíme. Upraveno 1. června 2009 uživatelem hciq
decebal Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 Kdo z toho žere ten to chválí ? Divím se ale kde je slušnost , žerou za peníze které jim nepatří a ještě to obhajují . Buď si jistý, že za Tvoje peníze nežeru.
decebal Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 (upraveno) "Peklo co?" Jo, docela jo...ono u toho CD to dělá docela veké procento z ceny. Rozumím tomu, že za vysílání písnicek platí autorům (a jak si to rozporcují je mi jedno, jejich boj) rádia, televize, vesnický rozhlas. Ale proč mám platit já znovu, to nechápu. Ergo když si koupim flešku. Asi nemá smysl abys mi odpovídal, páč na to máme prostě jiný názor a zase by se to táhlo dokola...tvoje argumenty mě o čistých praktikách osy nepřesvědčila (ale to je možná moje chyba...). O jakých praktikách? Já Tě ale nemám co přesvědčovat, podívej se na stránky OSA a tam je to jasně: "Protože autorský zákon umožňuje všem, aby si pro osobní potřebu pořídili ? tedy vytvořili rozmnoženinu děl, např. vypalováním CD, stažením z internetu atd. Samotný princip náhradních odměn vychází ze skutečnosti, že autorská díla nebo jejich záznamy jsou ve stále větší míře rozmnožovány pro osobní potřebu prostřednictvím nových typů přístrojů a nosičů. Tento systém je celoevropskou praxí, současně neexistuje způsob, jak jinak monitorovat jednotlivá užití médií a jiných nosičů záznamu. Náhradní odměny jsou tedy pouze spravedlivou kompenzací za možnost volného rozmnožování autorských děl pro osobní potřebu." Jak se dají přesvědčovat lidi, kteří si nejsou schopni zjistit informace? Polopravdou a lží to jde jednoduše, něco se plácne a je to. Tichá pošta funguje. A mimochodem OSA nemá ty poplatky celé. Našel jsem na stránkách toto, proč se tam nepodíváš? "OSA vybírá autorské odměny pro všechny autory (tzn. skladatele, textaře, nakladatele, výtvarníky, režiséry, kameramany, atd.). Příslušný podíl z vybrané celkové částky posíláme ostatním kolektivním správcům (DILIA, OOA-S), kteří je pak rozdělí mezi své autory podle svých vnitřních pravidel. OSA rozděluje vybrané odměny mezi všechny nositele práv zastupované OSA (tzn. skladatele, textaře, dědice po těchto autorech a hudební nakladatele) bez ohledu na to, zda jde o české či zahraniční osoby. Náhradní odměny se nositelům práv rozúčtují poměrně podle výše jejich výnosů za výrobu a prodej zvukových nosičů za poslední dva kalendářní roky." Upraveno 1. června 2009 uživatelem decebal
Karlos Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2008120401
HonzaX Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 Buď si jistý, že za Tvoje peníze nežeru. Tak , žere jinej z OSY . Nevím co vytváříš , ale jak to vehementně obhajuješ, tak se Ti bezpracný zisk líbí . Komu , ne?
hciq Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 (upraveno) http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2008120401 jj líp bych to nenapsal, konečně ta debata někam rozumně směřuje :lol2: tůůů honzaX: ser na to, seš fakt trapnej Upraveno 1. června 2009 uživatelem hciq
gas Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 nalevo rakety, napravo rakety a nějaká osa je mě v tomto zkorumpovaném bordelu u pr....
HonzaX Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 (upraveno) jj líp bych to nenapsal, konečně ta debata někam rozumně směřuje :lol2: tůůů honzaX: ser na to seš fakt trapnej Pálím jen své foto a nevím proč mám byť i drobný obolus dávat někomu za nic. Mě se Tvoje rozmáchlý kecy taky nelíběj a neokřikuju Tě . Upraveno 1. června 2009 uživatelem HonzaX
Quasar007 Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 2 decebal: původně jsem se nechtěl zapojovat do diskuse, ale nedá mi to. Myslím že hodně lidem vadí posvěcení náhradní odměny zákonem (vlastně taková jiná daň) v případě kolektivní presumpce viny. Osobně několik let fotím jak analog, tak i digital. Generuji díky digitálním fotkám a scanům negativů poměrně velký objem dat, který archivuji na DVD (archivní média nejsou nijak levná a vše dělám 2x) a nyní i HDD. Byť se těchto nosičů nikdy nedotkl byť "bit" cizího autora, poplatek při pořízení zaplatiti musím. To je ale můj problém..... Ve svém okolí ale často slýchávám udivení nad tím, že se tento autorský poplatek platí i z tiskáren, kopírek a jiných zařízení pracujících s dokumenty na papíře. Ano, i ony mohou sloužit k rozmnožování autorsky chráněných děl, nicméně mnohdy jsou určeny k tisku/zpracování interně vzniklých dokumentů (firemní sféra) ve větším množství než při domácím použití a taktéž bez užití "chráněné" předlohy. Poplatků se tato skutečnost ale nedotýká. Leda by se dal jakýkoliv dokument považovat za dílo autorsky chráněné a společnost se stala členem OSA? Neznám žádný efektivní a spravedlivý systém pro uplatnění autorského práva, třeba je současně platná právní úprava jednou z cest, ale určitě ne jediná. V tomto státě a prostředí "legislativního průjmu" právních nedodělků/torz/paskvilů je mnohdy problém s vymožitelností práva, ale souhlasím s tím, že nedodržování norem s kterými nesouhlasím, není řešení.
Gorg Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 (upraveno) JJ OSA krade...při pořádání letních akcí chtěli obvykle výpalné z kapacity celého areálu i když ta nebyla naplněna ani z 1/3. Podstata zpeněžování umění tohoto charakteru mi čím dál víc zavání daňovou formou výběru... EDIT: hele quasar neber mi ty daně z huby jo? Ty si na mě napíchlej, ne? Upraveno 1. června 2009 uživatelem Gorg
Alessio Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 O jakých praktikách? Já Tě ale nemám co přesvědčovat, podívej se na stránky OSA a tam je to jasně: "Protože autorský zákon umožňuje všem, aby si pro osobní potřebu pořídili ? tedy vytvořili rozmnoženinu děl, např. vypalováním CD, stažením z internetu atd. Samotný princip náhradních odměn vychází ze skutečnosti, že autorská díla nebo jejich záznamy jsou ve stále větší míře rozmnožovány pro osobní potřebu prostřednictvím nových typů přístrojů a nosičů. Tento systém je celoevropskou praxí, současně neexistuje způsob, jak jinak monitorovat jednotlivá užití médií a jiných nosičů záznamu. Náhradní odměny jsou tedy pouze spravedlivou kompenzací za možnost volného rozmnožování autorských děl pro osobní potřebu." Jak se dají přesvědčovat lidi, kteří si nejsou schopni zjistit informace? Polopravdou a lží to jde jednoduše, něco se plácne a je to. Tichá pošta funguje. A mimochodem OSA nemá ty poplatky celé. Našel jsem na stránkách toto, proč se tam nepodíváš? "OSA vybírá autorské odměny pro všechny autory (tzn. skladatele, textaře, nakladatele, výtvarníky, režiséry, kameramany, atd.). Příslušný podíl z vybrané celkové částky posíláme ostatním kolektivním správcům (DILIA, OOA-S), kteří je pak rozdělí mezi své autory podle svých vnitřních pravidel. OSA rozděluje vybrané odměny mezi všechny nositele práv zastupované OSA (tzn. skladatele, textaře, dědice po těchto autorech a hudební nakladatele) bez ohledu na to, zda jde o české či zahraniční osoby. Náhradní odměny se nositelům práv rozúčtují poměrně podle výše jejich výnosů za výrobu a prodej zvukových nosičů za poslední dva kalendářní roky." čili, shrnu-li to: "Vzhelem k tomu, že ta pakáž zlodějská (to jako my) si na svoje prázdná CD může přepalovat i nelegálně hudební CD, musíme je o pár korun sedřít, páč to neumíme ohlídat a tím se pěkně zahojíme. Že to zrovna hcig, decebal nebo alessio nedělá? A co je nám po tom?"
Karlos Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 Vypůjčeno z netu o pirátství: a: Proč bych měl platit nějakej poplatek za vypalovačku a média když nebudu nic krást? b: Protože máte nástroj. a: Tak to mě zavřete za znásilnění sousedky! b: Vy jste znásilnil sousedku? a: Ne, ale mám nástroj.
utrejch Odesláno 1. června 2009 Nahlásit Odesláno 1. června 2009 Vypůjčeno z netu o pirátství: a: Proč bych měl platit nějakej poplatek za vypalovačku a média když nebudu nic krást? b: Protože máte nástroj. a: Tak to mě zavřete za znásilnění sousedky! b: Vy jste znásilnil sousedku? a: Ne, ale mám nástroj. Panove, zakon je zakon, prectete si to na strankach OSA a nestourejte v tom porad ;-) (taky se mi ta argumentace libi)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se