Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

přátelé, stalo se mi to, co se čas od času stane každému, a to že se mi zakouřilo z hardisku. Problém je v tom, že nevím co vše jsem odpálil. Možná jsem omylem narval opačné napětí, vážně to jde i přes tvarovaný konektor do přívodního kabelu, možná byl důvod jiný. Každopádně pod deskou je vidět kde došlo ke zkratu. Netuší někdo z Vás, co je toto za konektor, a půjde li výměnou desky zachránit data? Na hardisku jsou převážeńě fotky, takže pokud bude nejhůř, zajdu k léčitelům, ale jak všichni víte, nechávají si za data parádně zaplatit. Možná méně, když na disku objeví fotky dětí, než když tam najdou účetnictví a firemní data, ale i tak by se za to daly pořídit určitě několikery swatchky. Kdyby mě uměl někdo nějak pomoct, byl bych mu více jak vděčný. Nemocný disk je v Praze :-(

• Odpovědi 65
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Jediné, co mě napadá, je sehnat stejný disk a přehodit desku s elektronikou. Data na disku, s velkou pravděpodobností, budou. Firmy, které zachraňují data, si to nechají pořádně zaplatit.

Odesláno (upraveno)

no koukam na to a muze to byt spousta veci tezka rada muze byt problem v desce a ta pousti vetsi napeti do disku, otocit privodni kabel k HD snad ani nejde ma tvarovani jako vsechny kabely v PC takze nejdou zapojit jinak nez spravne :thumbsup_anim: posilam odkaz kde se zabyvaji obnovou dat a jsou tam popsane i jak k vade mohlo dojit http://www.abax.cz/cz/zachrana-dat-a-obnova-dat/

Jinak .......Dále se vyskutuje častější selhání při detekci harddisku systémem. Tento stav může předznamenávat právě výskyt chyb na plotnách harddisku. Pouze pro zajímavost, Maxtor DiamondMax Plus 9 byl vyhodnocen jako nejporuchovější pevný disk od dob známé řady IBM "Deathstar" 75GXP. ... - citace z netu

pokud by se ti podarilo roztocit HD tak mohu preposlat programek GetDataBack kterym si muzes zadarmo udelat obnovu dat z disku

Upraveno uživatelem Bonebreakers
Odesláno
no koukam na to a muze to byt spousta veci tezka rada muze byt problem v desce a ta pousti vetsi napeti do disku, otocit privodni kabel k HD snad ani nejde ma tvarovani jako vsechny kabely v PC takze nejdou zapojit jinak nez spravne :thumbsup_anim: posilam odkaz kde se zabyvaji obnovou dat a jsou tam popsane i jak k vade mohlo dojit http://www.abax.cz/cz/zachrana-dat-a-obnova-dat/

Jinak .......Dále se vyskutuje častější selhání při detekci harddisku systémem. Tento stav může předznamenávat právě výskyt chyb na plotnách harddisku. Pouze pro zajímavost, Maxtor DiamondMax Plus 9 byl vyhodnocen jako nejporuchovější pevný disk od dob známé řady IBM "Deathstar" 75GXP. ... - citace z netu

pokud by se ti podarilo roztocit HD tak mohu preposlat programek GetDataBack kterym si muzes zadarmo udelat obnovu dat z disku

Programy na záchranu dat znám, mockrát jsem něco zachraňoval, ale jak píšu disk začal kouřit, takže samozřejmě nic netočil...tudíž nešlo nic zachraňovat.

Zkratovat přívodním kabelem samozřejmě jde ( asi bohužel ), většina jich je z pevného bílého plastu, ale napájení pro externí připojení disku přes USB kšandu je měkký,

takže i když ho nezastrčíš tak kontakty se dotknou. Moje blbost je, že tam zřejmě bylo napětí. Dělal jsem to narychlo, a tak to i dopadlo.

Firmy na záchranu dat si umím najít taky, spíš mi jde o to, jestli někdo neví, co je to za konektor, který je očouzený na těle disku, ne na elektronice.

takový ten vyčuhující kolík s piny.

Jediné, co mě napadá, je sehnat stejný disk a přehodit desku s elektronikou. Data na disku, s velkou pravděpodobností, budou. Firmy, které zachraňují data, si to nechají pořádně zaplatit.

Desku seženu, no problém. Ale nevím jestli není odvařený něco i uvitř. Nevíte někdo co je to za konektor na těle disku? Ten je taky očouzený ( viz foto ). Není tam nějaká pojistka? Nebo něco podobnýho?

Návštěvník Oloušek
Odesláno
Programy na záchranu dat znám, mockrát jsem něco zachraňoval, ale jak píšu disk začal kouřit, takže samozřejmě nic netočil...tudíž nešlo nic zachraňovat.

Zkratovat přívodním kabelem samozřejmě jde ( asi bohužel ), většina jich je z pevného bílého plastu, ale napájení pro externí připojení disku přes USB kšandu je měkký,

takže i když ho nezastrčíš tak kontakty se dotknou. Moje blbost je, že tam zřejmě bylo napětí. Dělal jsem to narychlo, a tak to i dopadlo.

Firmy na záchranu dat si umím najít taky, spíš mi jde o to, jestli někdo neví, co je to za konektor, který je očouzený na těle disku, ne na elektronice.

takový ten vyčuhující kolík s piny.

Desku seženu, no problém. Ale nevím jestli není odvařený něco i uvitř. Nevíte někdo co je to za konektor na těle disku? Ten je taky očouzený ( viz foto ). Není tam nějaká pojistka? Nebo něco podobnýho?

Hoj, tak mě Kyblík "zahnal" do tohoto vlákna...

Mno, pokud jsi připojil molex obráceně, mohlo +12V šlehnout hodně daleko... Zvlášť když současný disky nejsou tak blbuvzdorný jako bývaly :-( holt do nich Číňani dávají součástky na samý hranici funkčnosti, jen aby se udržela cena...

Každopádně máš několik možností. Buď risknout výměnu elektroniky samodoma a modlit se, aby to plotny skously (pravděpodobnost úspěchu NIC MOC). Nebo si připravit balík peňouzí a svěřit disk některý z firem, kde se pokusí o totéž, s malinko vyšší pravděpodobností úspěchu. Anebo se pokusit o domácí recovery...

Otázka zní, jak moc je odpálená elektronika, zda se disk roztočí, zda si štrejchají hlavičky... Bez primární diagnostiky těžko říct, zda to půjde nebo ne :-)

Mno, jestli se ti chce, můžu se na to mrknout - ale do výměny elektroniky v současnosti nemůžu jít, nemám k dispozici bezprašný prostředí (mění nám v práci koberce a doma je příliš mnoho chlupaté zvěře) :-)

Odesláno (upraveno)
Hoj, tak mě Kyblík "zahnal" do tohoto vlákna...

Mno, pokud jsi připojil molex obráceně, mohlo +12V šlehnout hodně daleko... Zvlášť když současný disky nejsou tak blbuvzdorný jako bývaly :-( holt do nich Číňani dávají součástky na samý hranici funkčnosti, jen aby se udržela cena...

Každopádně máš několik možností. Buď risknout výměnu elektroniky samodoma a modlit se, aby to plotny skously (pravděpodobnost úspěchu NIC MOC). Nebo si připravit balík peňouzí a svěřit disk některý z firem, kde se pokusí o totéž, s malinko vyšší pravděpodobností úspěchu. Anebo se pokusit o domácí recovery...

Otázka zní, jak moc je odpálená elektronika, zda se disk roztočí, zda si štrejchají hlavičky... Bez primární diagnostiky těžko říct, zda to půjde nebo ne :-)

Mno, jestli se ti chce, můžu se na to mrknout - ale do výměny elektroniky v současnosti nemůžu jít, nemám k dispozici bezprašný prostředí (mění nám v práci koberce a doma je příliš mnoho chlupaté zvěře) :-)

Už píšu i jinam...sorry. Nespěchá to, nejsou to firemní data, ale spíš rodinný fotky, takže sice mám většinu někde zazálohovanou, ale určitě bych o něco přišel. Mám už koupený i stejný disk. Jen bych potřeboval změřit, kde se to odpálilo. Abych neodpálil ještě tu novou desku. Jinak k výměně desky asi není potřeba bezprašný prostředí, myslím. Rád za Tebou kamkoli, kdykoli přijedu. Zatím bych to v tomhle stavu k proudu nepřipojoval. Myslím, že je potřeba to změřit před tím s novou deskou, n ež se to zapojí. Tedy pokud to změřit půjde. Po kouření jsem to okamžitě odpojil, ale zřejmě už bylo pozdě... Má vděčnost by neznala mezí :-)....

Upraveno uživatelem Cyber
Návštěvník Oloušek
Odesláno
Už píšu i jinam...sorry. Nespěchá to, nejsou to firemní data, ale spíš rodinný fotky, takže sice mám většinu někde zazálohovanou, ale určitě bych o něco přišel. Mám už koupený i stejný disk. Jen bych potřeboval změřit, kde se to odpálilo. Abych neodpálil ještě tu novou desku. Jinak k výměně desky asi není potřeba bezprašný prostředí, myslím. Rád za Tebou kamkoli, kdykoli přijedu. Zatím bych to v tomhle stavu k proudu nepřipojovat. Je potřeba to změřit před tím s novou deskou, myslím.. Po kouření jsem to okamžitě odpojil, ale zřejmě už bylo pozdě... Má vděčnost by neznala mezí :-)....

Pak ho dovez, s proměřením ti ráda pomůžu - resp. mám na to zkušený profíky :D stačí v pondělí dovézt, do konce týdne by to bylo ? :)

Odesláno
Pak ho dovez, s proměřením ti ráda pomůžu - resp. mám na to zkušený profíky :D stačí v pondělí dovézt, do konce týdne by to bylo ? :)

SZ :helpsmilie:

• po měsíci...
Odesláno

Tak jak to dopadlo?

Zrovna včera jsem pro jistotu provedl svou pravidelnou půlroční zálohu dat. Tedy začal, dokončil jsem asi 70 %, dneska bych rád zbytek.

• po 4 týdnech...
Odesláno

Potřebuji pomoci a nechci zakládat nové vlákno - mám "podobný" problém...

Z ničeho nic mi foťák přestal načítat kartu a nevezme mi ji ani PC, ani noťas, ani čtečka karet - prostě to pořád píše, ať vložím do jednotky disk. Informatici v práci to zkusili oživit ale právě proto, že jim nejde ta karta vůbec načíst, s tím nic nedokázali (dle jejich info). Já sám tomu vůbec nerozumím - nechal bych to plavat, koupil jinou kartu, ale je tu jeden problém... A to ten, že na té kartě jsou VŠECHNY fotky našich dvojčat od porodnice do dneška. Samozřejmě je nemám nikde zazálohované... :suicide_anim:

Odesláno
Potřebuji pomoci a nechci zakládat nové vlákno - mám "podobný" problém...

Z ničeho nic mi foťák přestal načítat kartu a nevezme mi ji ani PC, ani noťas, ani čtečka karet - prostě to pořád píše, ať vložím do jednotky disk. Informatici v práci to zkusili oživit ale právě proto, že jim nejde ta karta vůbec načíst, s tím nic nedokázali (dle jejich info). Já sám tomu vůbec nerozumím - nechal bych to plavat, koupil jinou kartu, ale je tu jeden problém... A to ten, že na té kartě jsou VŠECHNY fotky našich dvojčat od porodnice do dneška. Samozřejmě je nemám nikde zazálohované... :suicide_anim:

Nó, skús si urobiť.....druhé dvojčatá,nie? A môžeš fotiť odznova.

Odesláno (upraveno)
Nó, skús si urobiť.....druhé dvojčatá,nie? A môžeš fotiť odznova.

Dobrá rada nad zlato.. :axehead:

ricous - Karty jsou v tomhle mnohem horší. Mohlo tam dojít k čemukoli (od korupce tabulky, až po kompletní kolaps média). Bohužel neporadím, na kartě si po podobné zkušenosti nikdy nic nenechávám :(.

Upraveno uživatelem KFL
Odesláno

Situace je vážnější, než jsem si myslel - žena o tom samozřejmě neví a hodlá vyrobit nějaké kalendáře a hrníčky pro příbuzné k Vánocům...

Jinak jsem to opakovaně zkoušel "nahodit" a teď mi to psalo, že karta není naformátovaná. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, prostě tohle na mě vybaflo...

P.S. Fakt prosím o seriózní rady, můj život je v ohrožení...

Odesláno (upraveno)
Nó, skús si urobiť.....druhé dvojčatá,nie?

Taky bys mu moh poradit, že ať si stahne něco z netu, že všechny děti jsou skoro stejný.

Ricous: obávám se, že je to v řiti, zeptám se ale okolo. Musíš to furt přetahovat - já kartu z foťáku ztahuju denně, a fotky mam na dvou kompech a externim hadru.

edit: to mi taky kdysi komp psal - dvougigovka mi po každém dalším formátování hlásila tutéž hlášku, přitom už ale byla zcvrklá napolovic - tahle jsem to zkoušel až do na nějakých 128.

Upraveno uživatelem bandicoot
Odesláno (upraveno)
...

P.S. Fakt prosím o seriózní rady, můj život je v ohrožení...

Poradit neumím, ale moc Tě lituju. Život v ohrožení = manželka už ví, že je problém?

Snad Tí spraví náladu Wristwatch Annual, který Ti dnes odesílám. Za dané situace to ale asi budeš muset prohlížet potají.

Upraveno uživatelem lib

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...