Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Psáno pro můj blog

Ačkoliv je princip helicoidálních pružin známý 500 let (a já ho znám od čtvrtka), teprve nyní se objevil v hodinkách Lütolf Philip HP-0. Tato zatím neznámá manufaktura vznikla teprve nedávno a v portfoliu má jediné hodinky s tímto druhem pohonu, které budou navíc na trh uvedeny až v roce 2010 (což je za pár týdnů).

V principu se jedná o čtyři vinuté pružiny z titannitridu, schopné po natažení postupně a hlavně rovnoměrně uvolňovat energii 100N, což je 20× více, než u běžně používaných spirálových pružin. Aby to nebylo tak jednoduché, výkon je přenášen přes lineární regulátor a rozděluje se v planetovém diferenciálu.Strojek je z technického hlediska zajímavý nejen samotným pohonem, ale i počtem součástek. Zatímco quartzové hodinky si vystačí s 15 díly, mechanické s cca 200 (nejkomplikovanější strojek světa s perpetuálním kalendářem od Patek Phillipe má 1000 dílů), tak HP-0 potřebuje celkem 803 dílů, což ho řadí na pomyslné nejvyšší příčky v počtu dílů. V této souvislosti je zajímavé uvést, že pan Lütolf Philip potřeboval dva a půl roku na návrh strojku a další rok na stavbu prototypu. Když to srovnám s tuzemským Eltonem, který za miliony z EU dotací dokázal za dobu nesrovnatelně delší zresuscitovat staré primitivní kalibry 68 a 96, musím smeknout (hlavně proto, že se často argumentuje tím, že uvést do života nový kalibr je neskutečně náročné; ano, ale jde to).

heli1.pngheli2.png

Upraveno uživatelem CzechJoker
Odesláno

Vypada to zajimave, strojek je i vzhledove rozhodne velmi povedeny - jsem zvedavy jake budou ohlasy az bude skutecne uveden na trh a taky jsem zvedav na podobu ciferniku, podle bzhledu strojku ocekavam nejakou divocinu :) Kazdopadne jde videt, ze jeste porad je co vymyslet.

Odesláno
bude aj verzia s automatickym natahom? :) naozaj pekny kus roboty a invencie.

Pamatuj na těch 100N, tedy 10 kg v tahu, to nebude jen tak natáhnout (ty pružinky zvednou z podlahy atletickou kouli a ještě jim zbyde síla). Navíc by pak nebylo vidět na ta úžasná soukolí s diferenciálem.

Odesláno

asi to tam bude zprevodovane, 10kg tocenim prstu asi nikdo neda..

A jeste jsem si vsiml ze material je 750/1000 bile zlato a misto rubinu tam je 10 diamantu (zbytek co nejde videt asi rubiny).

To bude draha sranda :suicide_anim:

Odesláno
asi to tam bude zprevodovane, 10kg tocenim prstu asi nikdo neda..

A jeste jsem si vsiml ze material je 750/1000 bile zlato a misto rubinu tam je 10 diamantu (zbytek co nejde videt asi rubiny).

To bude draha sranda :suicide_anim:

Možná k tomu budou budou dávat kličku :D

Odesláno
V této souvislosti je zajímavé uvést, že pan Lütolf Philip potřeboval dva a půl roku na návrh strojku a další rok na stavbu prototypu. Když to srovnám s tuzemským Eltonem, který za miliony z EU dotací dokázal za dobu nesrovnatelně delší zresuscitovat staré primitivní kalibry 68 a 96, musím smeknout.

Svatá pravda

Odesláno

Pokud by se něco tak převratného objevilo s českou proveniencí, vzniknul by kvůli tomu asi i nový diskusní server. Ale že je to ze zatuchlých Švýcar, ticho. Žiju v domnění, že právě o takových skocích ve vývoji hodinových strojů by měl být tento server, ne o básnění a vlhkém prádle z "nového" tuzemského kalibru. :crying_anim02:

Návštěvník Tada
Odesláno

mechano: Žádné strachy, za chvíli to okopčí nějací číňani, pak si to pořídíš, rozmontuješ a přijdeš na to :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...