Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Psáno pro můj blog

Ačkoliv je princip helicoidálních pružin známý 500 let (a já ho znám od čtvrtka), teprve nyní se objevil v hodinkách Lütolf Philip HP-0. Tato zatím neznámá manufaktura vznikla teprve nedávno a v portfoliu má jediné hodinky s tímto druhem pohonu, které budou navíc na trh uvedeny až v roce 2010 (což je za pár týdnů).

V principu se jedná o čtyři vinuté pružiny z titannitridu, schopné po natažení postupně a hlavně rovnoměrně uvolňovat energii 100N, což je 20× více, než u běžně používaných spirálových pružin. Aby to nebylo tak jednoduché, výkon je přenášen přes lineární regulátor a rozděluje se v planetovém diferenciálu.Strojek je z technického hlediska zajímavý nejen samotným pohonem, ale i počtem součástek. Zatímco quartzové hodinky si vystačí s 15 díly, mechanické s cca 200 (nejkomplikovanější strojek světa s perpetuálním kalendářem od Patek Phillipe má 1000 dílů), tak HP-0 potřebuje celkem 803 dílů, což ho řadí na pomyslné nejvyšší příčky v počtu dílů. V této souvislosti je zajímavé uvést, že pan Lütolf Philip potřeboval dva a půl roku na návrh strojku a další rok na stavbu prototypu. Když to srovnám s tuzemským Eltonem, který za miliony z EU dotací dokázal za dobu nesrovnatelně delší zresuscitovat staré primitivní kalibry 68 a 96, musím smeknout (hlavně proto, že se často argumentuje tím, že uvést do života nový kalibr je neskutečně náročné; ano, ale jde to).

heli1.pngheli2.png

Edited by CzechJoker
Posted

Vypada to zajimave, strojek je i vzhledove rozhodne velmi povedeny - jsem zvedavy jake budou ohlasy az bude skutecne uveden na trh a taky jsem zvedav na podobu ciferniku, podle bzhledu strojku ocekavam nejakou divocinu :) Kazdopadne jde videt, ze jeste porad je co vymyslet.

Posted
A jak dlouho půjdou na jedno natažení? Že by měsíc?

Hledal jsem a nenalezl :guiltysmiley:

Ciferník je zatím asi tajný, mě ale víc fascinují ty kolečka vzadu.

Posted

Opravdu nádhera...

Tady jsem našel nějaké další fotky:

ALP_HP0_Backlight_800.jpg

ALP_HP0_mvt_800.jpg

Helicoidal-Power.jpg

Posted
bude aj verzia s automatickym natahom? :) naozaj pekny kus roboty a invencie.

Pamatuj na těch 100N, tedy 10 kg v tahu, to nebude jen tak natáhnout (ty pružinky zvednou z podlahy atletickou kouli a ještě jim zbyde síla). Navíc by pak nebylo vidět na ta úžasná soukolí s diferenciálem.

Posted

asi to tam bude zprevodovane, 10kg tocenim prstu asi nikdo neda..

A jeste jsem si vsiml ze material je 750/1000 bile zlato a misto rubinu tam je 10 diamantu (zbytek co nejde videt asi rubiny).

To bude draha sranda :suicide_anim:

Posted
asi to tam bude zprevodovane, 10kg tocenim prstu asi nikdo neda..

A jeste jsem si vsiml ze material je 750/1000 bile zlato a misto rubinu tam je 10 diamantu (zbytek co nejde videt asi rubiny).

To bude draha sranda :suicide_anim:

Možná k tomu budou budou dávat kličku :D

Posted
V této souvislosti je zajímavé uvést, že pan Lütolf Philip potřeboval dva a půl roku na návrh strojku a další rok na stavbu prototypu. Když to srovnám s tuzemským Eltonem, který za miliony z EU dotací dokázal za dobu nesrovnatelně delší zresuscitovat staré primitivní kalibry 68 a 96, musím smeknout.

Svatá pravda

Posted

Pokud by se něco tak převratného objevilo s českou proveniencí, vzniknul by kvůli tomu asi i nový diskusní server. Ale že je to ze zatuchlých Švýcar, ticho. Žiju v domnění, že právě o takových skocích ve vývoji hodinových strojů by měl být tento server, ne o básnění a vlhkém prádle z "nového" tuzemského kalibru. :crying_anim02:

Posted

mechano: Žádné strachy, za chvíli to okopčí nějací číňani, pak si to pořídíš, rozmontuješ a přijdeš na to :)