CzechJoker Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 (edited) Psáno pro můj blog Ačkoliv je princip helicoidálních pružin známý 500 let (a já ho znám od čtvrtka), teprve nyní se objevil v hodinkách Lütolf Philip HP-0. Tato zatím neznámá manufaktura vznikla teprve nedávno a v portfoliu má jediné hodinky s tímto druhem pohonu, které budou navíc na trh uvedeny až v roce 2010 (což je za pár týdnů). V principu se jedná o čtyři vinuté pružiny z titannitridu, schopné po natažení postupně a hlavně rovnoměrně uvolňovat energii 100N, což je 20× více, než u běžně používaných spirálových pružin. Aby to nebylo tak jednoduché, výkon je přenášen přes lineární regulátor a rozděluje se v planetovém diferenciálu.Strojek je z technického hlediska zajímavý nejen samotným pohonem, ale i počtem součástek. Zatímco quartzové hodinky si vystačí s 15 díly, mechanické s cca 200 (nejkomplikovanější strojek světa s perpetuálním kalendářem od Patek Phillipe má 1000 dílů), tak HP-0 potřebuje celkem 803 dílů, což ho řadí na pomyslné nejvyšší příčky v počtu dílů. V této souvislosti je zajímavé uvést, že pan Lütolf Philip potřeboval dva a půl roku na návrh strojku a další rok na stavbu prototypu. Když to srovnám s tuzemským Eltonem, který za miliony z EU dotací dokázal za dobu nesrovnatelně delší zresuscitovat staré primitivní kalibry 68 a 96, musím smeknout (hlavně proto, že se často argumentuje tím, že uvést do života nový kalibr je neskutečně náročné; ano, ale jde to). Edited December 5, 2009 by CzechJoker
Drexxy Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 sila to bude asi velka, to je videt na te obri natahovaci korunce
spiderer Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 Vypada to zajimave, strojek je i vzhledove rozhodne velmi povedeny - jsem zvedavy jake budou ohlasy az bude skutecne uveden na trh a taky jsem zvedav na podobu ciferniku, podle bzhledu strojku ocekavam nejakou divocinu Kazdopadne jde videt, ze jeste porad je co vymyslet.
Jerryl Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 A jak dlouho půjdou na jedno natažení? Že by měsíc?
CzechJoker Posted December 5, 2009 Author Report Posted December 5, 2009 A jak dlouho půjdou na jedno natažení? Že by měsíc? Hledal jsem a nenalezl Ciferník je zatím asi tajný, mě ale víc fascinují ty kolečka vzadu.
Drexxy Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 po delsim zkoumani jsem objevil u korunky plat zeleza, ktery ma byt asi pojistka proti zpetnemu pohybu, vypada to MacGyverovsky
Heky Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 Opravdu nádhera... Tady jsem našel nějaké další fotky:
instant Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 bude aj verzia s automatickym natahom? naozaj pekny kus roboty a invencie.
CzechJoker Posted December 5, 2009 Author Report Posted December 5, 2009 bude aj verzia s automatickym natahom? naozaj pekny kus roboty a invencie. Pamatuj na těch 100N, tedy 10 kg v tahu, to nebude jen tak natáhnout (ty pružinky zvednou z podlahy atletickou kouli a ještě jim zbyde síla). Navíc by pak nebylo vidět na ta úžasná soukolí s diferenciálem.
instant Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 prepac - myslel som to samozrejme ironicky /bol tam smajl/. udaj 100N zvladam pochopit bez namahy
Drexxy Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 asi to tam bude zprevodovane, 10kg tocenim prstu asi nikdo neda.. A jeste jsem si vsiml ze material je 750/1000 bile zlato a misto rubinu tam je 10 diamantu (zbytek co nejde videt asi rubiny). To bude draha sranda
Patrik Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 asi to tam bude zprevodovane, 10kg tocenim prstu asi nikdo neda.. A jeste jsem si vsiml ze material je 750/1000 bile zlato a misto rubinu tam je 10 diamantu (zbytek co nejde videt asi rubiny). To bude draha sranda Možná k tomu budou budou dávat kličku
Drexxy Posted December 5, 2009 Report Posted December 5, 2009 Možná k tomu budou budou dávat kličku http://www.youtube.com/watch?v=z-EH6AKCcGY u hodinek to bude vypadat velmi zajimave
kejklik Posted December 6, 2009 Report Posted December 6, 2009 V této souvislosti je zajímavé uvést, že pan Lütolf Philip potřeboval dva a půl roku na návrh strojku a další rok na stavbu prototypu. Když to srovnám s tuzemským Eltonem, který za miliony z EU dotací dokázal za dobu nesrovnatelně delší zresuscitovat staré primitivní kalibry 68 a 96, musím smeknout. Svatá pravda
PepaSFI Posted December 7, 2009 Report Posted December 7, 2009 třeba se to bude natahovat jednou za rok v servisu motorovým natahovákem.
kejklik Posted December 7, 2009 Report Posted December 7, 2009 Pokud by se něco tak převratného objevilo s českou proveniencí, vzniknul by kvůli tomu asi i nový diskusní server. Ale že je to ze zatuchlých Švýcar, ticho. Žiju v domnění, že právě o takových skocích ve vývoji hodinových strojů by měl být tento server, ne o básnění a vlhkém prádle z "nového" tuzemského kalibru.
Jaem Posted December 7, 2009 Report Posted December 7, 2009 Uff, dnes som sa dozvedel cenu. "Len" 600 000 CHF...
mechano Posted December 7, 2009 Report Posted December 7, 2009 No, já to zatím vůbec nechápu, takže kdyby někdo věděl, jak to funguje, byl bych mu zavázán za vysvětlení.
Guest Tada Posted December 7, 2009 Report Posted December 7, 2009 mechano: Žádné strachy, za chvíli to okopčí nějací číňani, pak si to pořídíš, rozmontuješ a přijdeš na to
tombed Posted December 8, 2009 Report Posted December 8, 2009 libová mašinka, je fajn, že se stále dá ještě něco vymyslet...
Recommended Posts