Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Super, takže potřebuji lyže na klasiku. ;) Jak se "správně" pohybuje při klasice? Znáš nějaký odkaz, kde je to rozkreslené/popsané. Jdu se pokusit něco najít.

Jestli najdeš nějaký poučný odkaz prosím dej ho sem, popřípadě SZ. Díky. Taky o běžkách uvažuji.

Odesláno
lyžařská škola online :-)

vydrž tři nedele, počkej na olympiadu, tam bude dobre videt jak na to.

veřejné kurzy techniky (většinou bruslení) organizují liberečáci od Nyče www.skolabezky.cz

a pražští triatloňáci trenink.etriatlon.cz

Odesláno (upraveno)

Pro turistu v podmínkách ČR bych volil lyže na klasiku. Teď už určitě budou slevy, takže si myslím, že do cca 6 tisíc se dají sehnat velice slušné lyže, boty a hůlky. Firmy už byly jmenovány výše. Boty vzít podle toho jak padnou, musí být hlavně pohodlné. Oblečení taky něco stojí - já používám věci od firmy Craft a jsem spokojen. Vosky stačí základní tři - modrý, filalový, červeny + možná skluzový.

V každém slušném obchodě poradí s délkou lyží a hůlek (tabulky jsou taky na netu - příklad já mám 190 cm výšky, takže lyže mám 205 a hůlky 160), dále proměří tuhost, resp. prošlap atd...

Jinak je to opravdu o technice pohybu... Chce to v klidu a uvolněně, po nějakém čase to jde skoro samo...

Upraveno uživatelem redd
Odesláno
Pro turistu v podmínkách ČR bych volil lyže na klasiku. Teď už určitě budou slevy, takže si myslím, že do cca 6 tisíc se dají sehnat velice slušné lyže, boty a hůlky. Firmy už byly jmenovány výše. Boty vzít podle toho jak padnou, musí být hlavně pohodlné. Oblečení taky něco stojí - já používám věci od firmy Craft a jsem spokojen. Vosky stačí základní tři - modrý, filalový, červeny + možná skluzový.

V každém slušném obchodě poradí s délkou lyží a hůlek (tabulky jsou taky na netu - příklad já mám 190 cm výšky, takže lyže mám 205 a hůlky 160), dále proměří tuhost, resp. prošlap atd...

Jinak je to opravdu o technice pohybu... Chce to v klidu a uvolněně, po nějakém čase to jde skoro samo...

Obchody se slevou mám už zjištěné. Moc se nechci vidět v akci, budu se nejspíš trochu mrskat. Ale jestli se to po vyježdění časem bude lepšit, to je pro mě dobrá zpráva.

Odesláno (upraveno)
Zdravím všechny.

Jsou mezi členy vyznavači "bílé stopy"? Už několik let se chystám na tuto klasiku, ale vůbec se nevyzná ve značkách/zpracování. Můžete mi poradit, na jaké firmy se zaměřit při výběru? Jde mi především o pohodlnost obuvi a dlouhou životnost výrobků. Rozpočet mám cca 10.000,- CZK. Myslím, že na start by to mohlo stačit. Děkuji za případné rady.

PhoeniX

Boty: od těch začni. Najdi si prodejnu, kde mají aspoň 3 - 4 výrobce. Z běhání víš, že každý používá pro danou velikost trochu jiné kopyto, chce to mít dost času a zodpovědně zkoušet.

Vázání: na normální běžky existují 2 systémy, funkčně mezi nimi není zásadní rozdíl. Vázání teda vybereš podle bot, budeš se jen rozhodovat, jestli turistickou nebo sportovní nebo závodní verzi (mívají 2 hrazdičky, už i na klasiku :o ).

Vlastní lyže: já tvrdím, že kombi jsou nejhorší varianta (sám jsem si to ověřil). Ale když začínáš, tak to třeba nebude tak vadit... Pokud Tě běžky chytnou, skončíš stejně u tří párů i u víc, závoďáci mají na klasiku, na skate, skluznici cold a warm, pak ještě tužší a míň tuhý. Do běžek se dá utrácet jak do hodinek.

Hole: hodně karbonu = nesmíš na ně spadnout. Nekupuj zbytečně dlouhé, poslechni prodavače.

Jezdíš MTB - víš, že kolo vyžaduje servis. Skluznice lyží taky. Po každém výjezdu bys měl zažehlit parafin, před výjezdem oškrábat, vykartáčovat. (Při téhle činnosti poznáš rozdíl mezi sportenem a kvalitní značkou.) Takže budeš potřebovat parafiny (existují normální a nízko- a vysoce fluorované). Na klasiku ještě sadu stoupacích vosků a klistrů a korek. Smývač vosků. Žehličku. Pak zjistíš, že bez kopyta si skluznici pořádně neupravíš...

Běžky jsou hodně technické. Bez techniky se jednak zbytečně nadřeš, druhak jsi pomalý... a sám se jí nenaučíš. Najdi si někoho nebo se upiš na nějaký kurz.

Na všeobecnou i silovou vytrvalost je to ideální sport. Maximálku vytepeš v každým kopci .-) protože používáš hodně svalových skupin: nejen nohy, taky paže, svaly trupu. Cyklistovi nebo běžci chybí často vršek (už ti tu někdo psal, že soupaže jsou relativně nejrychlejší při nejnižší konzumaci kyslíku), běžky vyžadují i předsezónní přípravu...

Skol!

Edit: odkazy (těch málo, co znám)

www.skolabezky.cz

www.nyc-sport.cz (společný pokus o fórum)

bruslicí kurzy trenink.etriatlon.cz

Upraveno uživatelem sery.vlk
Odesláno
sery.vlk: Uaaa!!! DÍKY!!!

jj a ještě poznámka, některý věci je lepší koupit v kamenném obchodě, kde se dají vyzkoušet

nejen boty, i klasické běžky, měl by ti na flexometru změřit tuhost na tvoji váhu, pardon hmotnost, vyznačit délku mazací komory (pro studené stoupací vosky, pro teplejší špalky, pro klistry)

někdo říká, že je nejlepší odzkoušet klasicky, na rovné ploše stát na obou lyžích, na jedné, vyzkoušet, jak pruží...

Odesláno
jj a ještě poznámka, některý věci je lepší koupit v kamenném obchodě, kde se dají vyzkoušet

nejen boty, i klasické běžky, měl by ti na flexometru změřit tuhost na tvoji váhu, pardon hmotnost, vyznačit délku mazací komory (pro studené stoupací vosky, pro teplejší špalky, pro klistry)

někdo říká, že je nejlepší odzkoušet klasicky, na rovné ploše stát na obou lyžích, na jedné, vyzkoušet, jak pruží...

Díky za praktické rady, troufnu s říci, že nad zlato. Podle nich budu vybírat prodejce.

• Po letech...
Odesláno

Pre začiatočníka na bežkách si dostal možno až príliš veľa rád. Dobré sety (boty, bežky, palice) majú v sieti obchodov Intersport a to v cene spolu 150 EUR. Inak je dôležité aj to, či bežky majú zospodu protišmikovú úpravu( tzv. šupiny) alebo nie. Šupiny sú tam na to, aby Ti bežky pri stúpaní nepodklzovali a nemusíš ich pri stúpaní toľko voskovať. Inak sa bez voskovania nezaobídeš. Ak by si chcel vedieť viac odporúčam link http://www.kstst.sk/pages/lyze/vybava.htm.

• Po letech...
Odesláno

Pročetl jsme obě vlákna, to druhé je spíš k Jizerské 50, nicméně bych se rád nechal dochytřit.

Koupil jsem si Madshusky na skate, je na nich NIS deska, nicméně mi prodejce k nim dal šroubovací vázání, půjdu ho zítra vrátit, bohužel mě zaskočil dobrou cenou na boty a se slovy, když nejsi závodník nepotřebuješ boty na skate, že je taky nemá, mi vnutil na klasiku, takže je půjdu vrátit taky.

tady bych rád poprosil o doporučení konkrétního modelu bot a jestli sem správně vyčetl, že při výšce 189 mám mít hole 170cm

díky a skol

Odesláno

Opravdu super prodejce, docela by mě zajímalo, v které to bylo prodejně.

Boty vezmi ty, které ti padnou - samozřejmě typ na skate :) Pokud budeš jezdit spíše rekreačně, tak to jsou nižší řady daného výrobce (jsou více zateplené a levnější).

I když na skatech se moc volně jezdit nedá, ale to poznáš. Nebál bych se značek např. Fischer, Rossignol, Alpina.

Na velikost holí jsou tabulky, takže asi OK. Neber ty s malinkýma košíčkama, protože tak tvrdý tratě tu moc nejsou. Ale ne zas veliký, nějakou zlatou střední cestu. Doporučuju hůlky LEKI se super systémem na zacvakávání poutek. Na skate chce ty hole mít docela hodně tvrdý, aby se neprohýbaly.

Odesláno

Díky za rady, je to sport na malým městě, skoro to vypadá ze konci, třeba běžky nechal za litr, boty Alpina taky a Rottefellu za 650.

Ještě dotaz k velikosti bot, trvrdil, ze má být bota ?lehce? větší???

Odesláno

jelikož jsou boty na skate pevnější, podrážku prakticky neohýbáš a máš zpevněný i kotník, tak není důvod. Důležité je, aby boty seděly a netlačily, velikost bych bral jako normální boty na ven, nějaký 1cm před palcem bude ok

Ad délka holí, záleží jak ti to bude pohodlné, jaký terén budeš převážně jezdit. Do kopcovitějšího terénu se víc hodí kratší hole. Já třeba při 180cm mám hole 155cm a jsem spokojený.

Odesláno

Řeším taky teď boty na běžky, po nějakých 20 km na pohodu klasikou jsem měl teď na obou patách puchýře jak kráva, jeden do krve.

Ono se mi to vlastně děje pokaždé, pokud je trasa nad cca 10 km, což je naprd.

Boty mám docela dobré, Madshus, jeté párkrát, ale nějak si holt nesednou s mýma nohama, takže asi budu muset koupit jiné. Otázka ale je, jak poznat ty pravé ? ty, co mi nebudou dělat puchýře. Jak na to? Koupit a pak v nich zkusit doma chodit a pokud bude problém, tak vrátit?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...