Přejít na obsah

Co mě dnes potěšilo :) [2009-2020]

Doporučené příspěvky

Dneska před polednem část cesty Jeseník - Šumperk za sebou jely dvě XC60,

první černá s nálepkou chronomagu, no a v té druhé seděl taky chronomagor :)

Připojuji špionážní foto (samozřejmě s drátama)

ED. - špatný vlákno, poslal jsem žádost o přesun . .

Upraveno uživatelem filo-boxer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník LukeD

Tenhle rozhovor, přestože poměrně starý: Antikoncepce pro mladistvé je zvěrstvo, tvrdí gynekoložka

I když tedy některé věci z něj by byly spíše do vlákna Co mě naštvalo.

A obšírněji se v něm probírá i problematika porodů, která nedávno vzbudila tolik rozruchu a plamenných řečí právě ve výše zmiňovaném vlákně:

Jaká je tedy vhodná příprava?

Hlavně věřit sobě i systému, že porod je normální a že ho zvládnu a zároveň o něm něco vědět. Dřív si své zkušenosti ženy sdělovaly v rodinách, dneska na všechno potřebujeme experty. Až vznikl dojem, že když nebudu mít expertní přípravu, tak snad ani neporodím. Důležitá je veselá klidná mysl a zdravý rozum. Když jsem pracovala v porodnici, ležely tam těhotné Romky. Chodili za nimi jejich partneři a souložili s nimi. Zkušenější porodník mi tehdy vysvětlil, že sperma obsahuje prostaglandin, který usnadňuje dozrávání děložního hrdla a působí tak jako přírodní lék.
...

Jak vlastně přirozený porod probíhá?

Přirozený porod je normální, tedy bez zásahů z venku a bez léků. V posledních desetiletích se ale normálním porodem stal lékařem řízený, medikalizovaný porod, a i ten se různě měnil. Jeden čas bylo normální podávat rodičkám opiáty, ale rodily se přidušené děti, protože opiáty tlumí dechové centrum. Pak se zase dávala neuroleptika, takzvaná plegomatická směs, po které měly některé rodičky halucinace. Jeden čas bylo běžné kurtovat ženy do třmenů v poloze na zádech. Normální bylo sterilní zarouškování ženy jako při operaci. Normální jsou dodnes nucené porody s protržením plodových obalů a s infuzí oxytocinu. Normalita se mění, obvyklý teď dokonce začíná být porod císařským řezem. Ale já říkám, že normální by měl být pořád ten původní přirozený porod a ostatní by měly být doplňkové.
...

Je užitečné, když rodička ví, co od porodníka chce?

Když přijde s porodním plánem, jde do porodnice jako na bojiště: Tady jsou mé požadavky a ty vy splníte! Diktuje si, čímž si lékaře jen proti sobě poštve. Líbilo by se mi, kdyby šla do porodnice s plnou důvěrou, že jak ona, tak personál všechno společně zvládnou. Na druhou stranu mluvíme o zdravé ženě, která porodí bez komplikací. Bohužel ale takových ubývá.

Upraveno uživatelem LukeD
Odkaz ke komentáři

Ty jo kde bydlíte? Tady ani vločka.. Je fakt, ze dnes padaly vločky ..

Bydlím v Třebíči, pracuju ve Velkým Meziříči a sem tam se vyskytnu v Brně. Chumelilo pěkně, ale moc to nedrželo, každopádně výhled vypadá nadějně :-) 

Odkaz ke komentáři

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...