Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

tak výpis z BRKI a NRKI máš nárok jednou ročně (s odvoláním na GDPR) získat zdarma. Už jsem dvakrát realizoval.

Asi se najde nějaký "user case", kde to dává smysl platit 6 stovek ročně, ale zrovna mě nic nenapadá.

• Díky 1
  • Dát hlas 1
Odesláno

Ahoj Patriku- jsi takový moderátor tohoto tématu a finanční Chronoguru-  jsme se rozhodli udělat si k 25. výročí s manželkou nějakou radost a příští rok si užít 3 týdny na Hawaii. Vzhledem k USA a jejich oblibě kreditek - já je ale neužívám. Mám si ji udělat a třeba použít nejen v USA? Mám hlavní účet v RB, ten Exklusiev. Jen letenky budu kupovat v tomto týdnu a cena je cca 100k (kombinace 747 a A380 must have) - vzít to nějak teoreticky tou kreditkou - cash back? Nebo klasickou zlatou a mám rovnou pojištění storna 30.000? Díky každou úsporu docela jistě utratím na Hawaii, ale o to víc si užiju... Díky za různé tipy. Samozřejmě zde aktuálně především finanční... 

Odesláno

Ahoj,
kreditka může být potřeba v autopůjčovně. Než se začalo na debetky psát ono zlé slovíčko "debit", tak to bylo jedno a šlo v autopůjčovně tvrdit, že je to kreditka, ale teď se může stát, že na debetku autopůjčovna auto nepůjčí. Ale pokud si to vykomunikuješ předem a budeš vědět, že ti konkrétní autopůjčovna půjčí na debetku, tak v zásadě kreditku nepotřebuješ.

Jiný případ, kdy je kreditní karta "nutná" mě nenapadá. Jasně, kreditky mohou mít navázané některé výhody, typu pojištění, letištní salonky, slevy a vratky,... ale v zásadě to nutně nemusí být jen na kreditku a může to být i k debetce (třeba salonky u Raifky, co máš). Hodně lidí řeší, že při předautorizaci/blokaci u debetky jim blokují jejich peníze, kdežto u kreditky jsou to peníze banky, ale vzhledem k vybranému zájezdu tě asi nerozhodí, když budeš mít pár dní blokováno pár set dolarů :)

Jen upozorním - určitě s sebou fyzickou kartu, nespoléhat na "kartu v mobilu", mimo Evropu není bezkontaktní placení vždy kompatibilní. A určitě více než jednu kartu, kamarádovi se dvakrát během jednoho roku stalo, že mu kartu sežral bankomat :).

Pokud chceš ušetřit, tak nejvíc asi na kurzu, tady bych doporučil (debetku) Partners, měny, které jsou v kurzovním lístku ECB účtuje dle tohoto kurzu (tedy střed) "ať je pátek nebo svátek". Předpokládám, že u Raifky, jelikož máš Exkluzivní účet, máš aktivovanou směrnárnu, což sice je pořád horší kurz než Partners, ale pořád velmi dobrý. Jen ten limit 80 tisíc měsíčně může být pro někoho omezující, ale těch Exkluzivních účtů můžeš mít víc a využívat výhody (výhodný spořák, salonky, Směnárna) víckrát, já jich mám pět :D.

• Díky 1
Odesláno

Super děkuji za odpověď, tak debetní máme teď dvě zlaté, tam to pojištění i salonky jsou, mohu pořešit ještě asi další dvě 😎. Proto právě zvažuji, zda nevzít tu kreditku (mám tam na ni furt nabídku na x00.000) jako třeba pro jistotu nebo kdyby na některém ostrově trvali na té kreditce… Směnárnu využívám. Blokace by mě asi fakt netrápila… 

Odesláno

Pokud se ujistíš, že autopůjčovna půjčí i na debetku a kreditku z principu nechceš, tak není nutné si ji zřizovat.

Já mám kreditek (opravdu kreditek) jedenáct, ale já s nimi dělám různé kulišárny :).

Odesláno

Nektere kreditky umi treba 1 % cashback - to muze byt zajimave. Autopujcovny mi nedavno vzaly Revolut kartu, byt je na ni napsano debet a vyzadovali credit. Vyzkouseli dat ruzne karty do systemu a Revolut jim to vzalo.
Jinak jsem vyhodu kreditky uplne nepozoroval, krome toho kratkodobeho uveru. Nemyslim si, ze je neak nezbytna.
Na pojisteni u RB bych nespolehal, prijdou mi docela nizke limity.
Jo a do US bych si taky bral radeji Visa, nez Mastercard. Visu akceptuji na vice mistech.

Odesláno
před 19 minutami, 4st0n napsal:

Jo a do US bych si taky bral radeji Visa, nez Mastercard. Visu akceptuji na vice mistech.

Máš nějaký příklad? Za více než 30 let a 80 návštěv v USA jsem se nesetkal s místem, kde by brali jenom VISA a ne Mastercard a vice versa. 

Just about every merchant that accepts credit cards takes both Visa and Mastercard. That's true not only in the U.S., but also internationally, where acceptance is lower for American Express and Discover, the two other big payment networks.

https://www.nerdwallet.com/credit-cards/learn/visa-mastercard-difference

Odesláno

Že by někde brali jen jednu asociaci jsem se setkal naposledy před několika lety v obchodě v Zambii, ale i tam to nebyo jednoznačné, prostě jeden obchod bral jen Visa a druhý jen MasterCard a pak někde v Jižní Americe, ale tam šlo o bankomat, který bral jen Visa, samozřejmě hned vedle byl jiný, který bral všechny. Jen ten s Visou byl bez poplatku.

To spíše je pravděpodobnější, že tvoje banka bude mít zrovna nějaký výpadek či odstávku. Jak mám nějakých deset bank, tak vidím, že snad každý týden je nějaké omezení (sice obvykle v noci, ale tady hraje proti nám právě časový posun), ale ne vždy se to dotkne plateb kartou. Takže já vždy mám karty nejen obou asociací, ale i více bank. Na kartě, kterou mám jako primární mám vypnuté DCC. Bohužel dnes u řady terminálů je volba měny platby až po zadání PIN, kdy už má v ruce terminál obsluha a DCC odsouhlasí za vás. S nastavenou blokací platba neprojde.

Odesláno
před 2 hodinami, 4st0n napsal:

Nektere kreditky umi treba 1 % cashback - to muze byt zajimave. Autopujcovny mi nedavno vzaly Revolut kartu, byt je na ni napsano debet a vyzadovali credit. Vyzkouseli dat ruzne karty do systemu a Revolut jim to vzalo.
Jinak jsem vyhodu kreditky uplne nepozoroval, krome toho kratkodobeho uveru. Nemyslim si, ze je neak nezbytna.
Na pojisteni u RB bych nespolehal, prijdou mi docela nizke limity.

Aktuálně nevím o v současné době vydávané kartě, která by dávala 1 % ze všech plateb, vždy jsou tam omezení. Například platby přes internet (Česká spořitelna) nebo platby v zahraničí, ale tam to "dohání" kurzem, takže se to opět nevyplatí. Klidně uvítám tip :).

Odesláno
před 14 hodinami, Patrik napsal:

Pokud se ujistíš, že autopůjčovna půjčí i na debetku a kreditku z principu nechceš, tak není nutné si ji zřizovat.

Já mám kreditek (opravdu kreditek) jedenáct, ale já s nimi dělám různé kulišárny :).

Některé samoobslužné čerpačky v US, zejména v opuštěných oblastech, neberou debetky. Vložte kreditní kartu a žádná diskuse se nevede, nemáš-netankuješ. Ošidit to nejde a okecat není s kým...

• Like 1
Odesláno

1 % cashback umi podnikatelska kreditka od Monety. U osobni je opravdu strop 500 Kc.

A s tou Visou safra nemam cerstvy konkretni priklad, ale osobne se mi to stalo, ze Mastercard mi v US na nekolika mistech nebrali. Doba ale slape dopredu, tak treba uz je to opravdu jedno a ani tohle neni potreba resit.

Odesláno

Jo, podnikatelské karty, to je něco jiného. Ale tu mi jednak nedají a jednak některé obchody si za platbu podnikatelskou kartou účtují poplatek - https://www.podnikatel.cz/clanky/alza-uctuje-az-2-za-platbu-firemni-kartou-co-na-to-zakaznici/
Ono to dává smysl, podnikatelské karty stojí příjemce platby víc (poplatek není regulován) a tak má banka z čeho vyplácet odměny.

U osobní u Monety je vratka jen u určité skupiny obchodů (já mám "zapnuté" cestování, takže jsem dostal vratku za koupi zájezdu), pokud fakt nemáte opravdu specifický spotřební koš, tak reálně se z toho moc vytáhnout nedá. Ale je pravda, že Moneta má akce pro nové klienty, kdy půl roku může člověk získat odměnu ze všech plateb (je tam nějaký strop), aktuálně je to 5 %. Obdobně to má kreditka Essox, která 5 měsíců dává 5 % max 300 a v rámci retence jsem dostal dalších 5 % max 500 na dalších 5 měsíců. Ale o kartě, která by trvale dávala nějaká procenta ze všech plateb (bez podmítek typu "jen v restauracích") nevím. Pak jsou tu odměny ve spřátelených obchodech (využívám v Albertu), ale zase, nic co by dávalo smysl v zahraničí (kde to u těchto bank zabíjí kurzy).

Co se nezaplacení kartou týče, je mnohem větší šance, že nezaplatíš konkrétní kartou u konkrétního obchodníka v konkrétním čase, než že to bude stát na Visa x MasterCard. U každé karty, kterou trošku víc používám, se mi občas stane, že s ní někde/někdy nezaplatím. Zpětně se špatně zjišťuje důvod, zpravidla jde o nějaký výpadek či odstávku vlastní banky nebo zprosředkovatele transakcí (u nás Global Payments) a ano, občas má výpadek i karetní asociace https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-karty-visa-postihl-v-evrope-rozsahly-vypadek-tykal-se-i-ceska-16395, někdy jde o defekt vlastní karty, kdy lehce poškozený/špinavý čip ve většině terminálů "ještě" funguje a v nějakém konkrétním "už" ne, nebo nějaký nestandardní terminál (když si porovnáte svoje platební karty, možná si všimnete, že se čipy na nich fyzicky liší a ne každý terminál si se všemi poradí, zejména v nějakém zapadákově, kde už x let používají stále stejný). Takže, než řešit, abych měl Visa i MasterCard, spíše řeším, abych měl karty různých bank (samozřejmě se to nevylučuje, že mohou být zároveň z různých asociací) a vůbec abych měl těch karet víc. Kde ale pociťuji rozdíl, tak jsou bankomaty, tam skutečně často narážím na to, že poplatek za výběr (ten, který si účtuje bankomat) se může lišit dle použité karty i o několik dolarů. Dolary je možné u nás směnit celkem výhodně, tazatel má Směnárnu, takže za stejný kurz, jakým by platil, může nakoupit dolary na účet a pak využít "1 výběr hotovosti v měsíci zdarma" a na pokladně si je vybrat.

• Like 1
Odesláno

Já bych přidal ještě jeden důvod, proč si pořídit do USA kreditku. A to je návštěva baru nebo hospody. Platba tam často probíhá tím stylem, že ti kartu vezmou, projedou a pak ti ji zase donesou. Nebo v baru na začátku kartu odevzdáš a vrátí ti ji až při odchodu při placení. Proto není úplně dobrý tam nechávat debitku.

Odesláno

Jinak v RB se u kreditky směnárna neuplatní, přičemž mezi normálními kurzy soutěží RB o nejhorší místo.

Co se kurzů týče, je mezi kreditkami myslím nejlepší UCB (asociace plus 0,5%). Zase u ní chybí další služby (pořádný limit pojištění, salonky).

Odesláno

A v čem je ta výhoda? Tyhle věci většinou řeším CASH… Naposled nás ojebali s kartou na Olympiádě v Miláně ve Future Shopu- reklamace to naštěstí vyřešila…

Odesláno
Právě teď, sery.vlk napsal:

Jinak v RB se u kreditky směnárna neuplatní, přičemž mezi normálními kurzy soutěží RB o nejhorší místo.

Co se kurzů týče, je mezi kreditkami myslím nejlepší UCB (asociace plus 0,5%). Zase u ní chybí další služby (pořádný limit pojištění, salonky).

Super info, díky…

Odesláno (upraveno)
před 52 minutami, sery.vlk napsal:

Já nevím, pořád mám někde zasuto, že mBank Travel má kursy na úrovni asociace. To mi zní lépe než 0,5 %.

Upraveno uživatelem paya01
World -> Travel
Odesláno

Právě mBank Travel by měla být za 0%, koukal jsem zrovna dnes… oproti RB 4 vstupy (RB 2)… jen tedy 99,-Kč měsíc ( první 3 měsíce zdarma) pokud se nezaplatí aspoň 5000…

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...