Přejít na obsah

Jakou mate banku?

Doporučené příspěvky

Tak jsem tam napsal, paní to prověřila a u nich prý vše OK. Mezitím, než mi odepsala, jsem ovšem zaplatil v dalším krámě a už to běží jak má, tak možná to chtělo 3 první platby, nevím... Jinak MyAir jsem na placení kartou nepoužíval. Teď mám verzi 4.9.2 a tam jsem přidal kartu do Gpay (po klepnutí na příslušnou kartu se u ní ukazovalo "Přidat do Gpay", to jsem zmáčknul, přišla ověřovací SMS a hotovo). A u téhle verze už nejde zapnout placení kartou přes MyAir, jen přes Gpay.

Upraveno uživatelem geometr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Má dotaz na účet pro seniory.

Nedávno jsem byl u svojí maminky a nějak přišla řeč na bankovní účty. Docela jsem se zhrozil kolik platí u Ery. Maminka je starší paní a vyloženě technický antitalent. Vrchol co zvládne je přepnutí programu na televizi a zavolání z tlačítkového mobilního telefonu.

Mám tedy dotaz jestli existuje nějaký účet na trhu za co nejmíň určený primárně pro seniory. Požadavky by byly účet, karta, jedna/dvě příchozí platby měsíčně, SIPO, jednotky odchozích plateb ročně. BEZ internetového bankovnictví. I ta karta pro bankomat už bude na hraně. Momentálně vybírá peníze na poště.

Odkaz ke komentáři

Nedávno jsem byl u svojí maminky a nějak přišla řeč na bankovní účty. Docela jsem se zhrozil kolik platí u Ery. Maminka je starší paní a vyloženě technický antitalent. Vrchol co zvládne je přepnutí programu na televizi a zavolání z tlačítkového mobilního telefonu.

Mám tedy dotaz jestli existuje nějaký účet na trhu za co nejmíň určený primárně pro seniory. Požadavky by byly účet, karta, jedna/dvě příchozí platby měsíčně, SIPO, jednotky odchozích plateb ročně. BEZ internetového bankovnictví. I ta karta pro bankomat už bude na hraně. Momentálně vybírá peníze na poště.

Ja to u prarodičů měl stejne, to je opruz. vyřešil jsem to tak, ze mají oba trvaly příkaz na 50 000 nejdřív jeden a druhy pak posila zpet. Díky tomu plní podmínky pro csob Premium a mohou vybírat kdekoliv bez poplatku a mají o focus lepsi péči:) a nějaký blbosti jako pojištění k tomu zdarma.

Investovat nebudou, pojistky mají jinde:) jsou v pohodě:)

Odkaz ke komentáři

Kde rodiče žijí - a tedy jaké banky mají k dispozici?

Přestože to na první pohled nesplňuje, uvažoval bych nad účtem u AirBank. Výhodou AirBank je, že na pobočce mají počítače a pracovník může člověku asistovat. Tj. jediné, co by se po rodičích chtělo, aby byli schopni si zapamatovat heslo a měli mobilní telefon, kam jim přijde autorizační SMS. Na pobočkách AirBank nebývá narváno, takže požádat pracovníka, aby jim zadal příkaz a oni ho jen potvrdili by nemusela být neřešitelná situace. Předpokládám, že naprostá většina plateb by běžela automaticky (trvaláky, inkasa). Na příchozí platby je může upozornit i e-mail (pokud aspoň ten používají) a to zdarma.

Dokonce i ten výběr je možné realizovat bez karty - na pobočce může pracovník vygenerovat kód, který se použije pro výběr z bankomatu (pro 3 operace). A také je to zdarma. Nebo může pracovníka požádat, ať jim při výběru asistuje. Nebo lze vybírat na provozovnách Sazky https://www.mesec.cz/aktuality/kombinace-air-bank-a-sazky-umozni-zasilani-drobne-hotovosti-v-realnem-case/

Odkaz ke komentáři

...potom, samozřejmě, záleží na tom, co jsou rodiče za typ klientů. Pro klienty prémiového nebo privátního bankovnictví "i modré z nebe" a např. u Trinity je za takového považován i ten, kdo má na účtu (včetně spořícího) alespoň milion

Odkaz ke komentáři

Další možností (ale s tvojí asistencí) by byla kombinace běžného účtu + vkladní knížky (u Ery nebo u ČS). 
Na ten běžný účet by chodily důchody a z něj by odcházela inkasa a trvalé platby. Jedním z trvalých příkazů by byl převod určité částky na vkladní knížku (na běžnou spotřebu), rodiče by tak chodili (zdarma) vybírat na poštu nebo na pobočku ČS z vkladní knížky, ty bys musel jen občas zkontrolovat, jestli je na účtu dostatečný zůstatek případně občas zadat jednorázové platby, stačilo by se tam dát jako disponent s vlastním přístupem do IB (umí například FIO).

U vkladní knížky ČS není potřeba nic dalšího řešit, prostě přijdou na pobočku, tam jim připíšou aktuální příchozí platby a mohou vybírat. U vkladních knížek Era musí čekat, až jim domů příjde takový lístek se kterým dojdou na libovolnou poštu, kde jim vklad do knížky připíšou. Pak můžou vybírat. 

Odkaz ke komentáři

Díky za nápady. Zkusím o tom popřemýšlet.

No maminka je klasický český důchodce, spíše z opačného pólu než prémiový klient, proto mi přijde hrozné kolik teď platí za účet. Ještě potřebuje papírový výpis, což je bez IB problém.

Ještě mě napadlo. Nedal by se k některému z mých účtů (např. ČSOB prémium) přidat další účet? Nějaký ořezaný s požadovanými fíčurami. Asi i s mou asistencí.

Odkaz ke komentáři

Liqid: už přešli. I čsob můžeš už použít google pay.

No a co se týká seniorů. Moji rodiče a tchyně s tchanem mají mbank. Trvalé příkazy jsem nastavil, změny jim sem tam pomůžu udělat. Máti (78) dokonce platí i mobilem.

To jo, ale zatim jen pro Mastercard, Visu prej teprve chystaj, už aby to bylo.

Odkaz ke komentáři

Díky za nápady. Zkusím o tom popřemýšlet.

No maminka je klasický český důchodce, spíše z opačného pólu než prémiový klient, proto mi přijde hrozné kolik teď platí za účet. Ještě potřebuje papírový výpis, což je bez IB problém.

Ještě mě napadlo. Nedal by se k některému z mých účtů (např. ČSOB prémium) přidat další účet? Nějaký ořezaný s požadovanými fíčurami. Asi i s mou asistencí.

Podmínkou zaslání důchodu je, že účet musí být na jméno příjemce důchodu nebo zákonného manžela (nelze nechat zasílat důchod třeba na účet syna). Takže kdyby ti ČSOB nakrásně dovolila zřídit další účet zdarma, který bys jako vyčlenil pro potřeby rodičů, tak, pokud by byl účet na tvoje jméno, nešlo by tam zaslat důchod. Leda by ho zřídili na účet rodičů a díky tomu, že jsi prémiový klient by na něj uplatnili nějaké VIP sazebník, tedy by byl zdarma - což není úplně nemožné.

Odkaz ke komentáři

Čekal bych ledaccos, ale že mi banka vypoví spořící účet a fondy? Hlavně že se všude honosí dlouhodobou spoluprací, spořením na důchod,...

Perličkou je, že cenné papíry po uplynutí lhůty prodají a převedou na zrušené konto :-o

post-412-0-96209800-1574929325_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...