ragu Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna asi nejoblibenejsi je VWCE od Vanguardu s TER 0,22%. Ale jsou i jiny široký etf, ale tohle se dá obecně doporučit. Lze tedy si nastavit trvalák na posílání peněz na XTB nebo jinam a tam realizovat ručně koupi např. 1x měsicně nebo 1x za 2 měsíce, jak je libo. Nyní i XTB spustilo nějaký automatický nakupování, takže se to etf kupuje samo při dostatku peněz na účtě, ale s tím nemám osobní zkušenost. Za mě nejlepší cesta pro všechny, kteří se o investování nechcou zajímat a nesnaží se hledat nový tesly, nvda, apply atd. na burze... Jako jo, ALE:1) jsou to jen akcie 2) je to stejně převážně US3) furt je to fond drženej jednou firmou (Vanguard)4) dávají tak tuším jen firmy s velkou tržní kapitalizaci Takže diverzifikace tam je, ale furt by se s tím dalo pracovat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna No a není to v podstatě podobně jako ten DIP? Trvalak... posíláš peníze a za ně se investuje....?Neřekl bych. Neznám detaily DIP, ale budou tam rozdíly v poplatcích za správu a ve flexibilitě tzn. jak moc s tím portfoliem můžeš pracovat, odprodavat případně nakupovat, kdy můžeš vybrat prachy... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna No právě. Já si vyčlenil měsíčně nějaký budget, který chci střádat, podíval jsem se na nějaké články, všichni psali že je třeba číst a vzdělávat se a tak jsem začal a teď se v tom motám jak špina v kýblu bo co hlava to názor.... Začal bych tím že si vyjasníš:1) proč investuješ, jakej máš cíl 2) časovej horizont 3) kolik času a energie tomu chceš věnovat 4) jakou máš toleranci k riziku Je obrovskej rozdíl řídit hedge s miliardou dolarů kde se snažíš vyrovnat výkyvy na trhu nějakou all weather strategii VS investovat na 20 let nějakou DCA strategii a neřešit krátkodobé výkyvy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
exBURN Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna (upraveno) 1) Tvořit rezervu, cil je neprožrat vše co vydělám a mohlo by to časem něco i vydělat 2) 5 a více let 3)jednotky hodin měsíčně 4)průměrnou. Polovinu portfolia bych rad v jistotě, polovina v risku dejme tomu. Obecně jsem chtěl něco poslat na SaP 500, ale teď čtu, že je už dost nahoře a někdo nedoporučuje investovat, pak jsem chtěl zase nějaké blue chip akcie (apple atd...) a třeba nějaké akcie s vyšší dividendou. Celé to završit třebas zlatem a spol a každý měsíc tam poslat nějaké peníze. Upraveno 17. ledna uživatelem exBURN Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
exBURN Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna před 11 hodinami, tmx napsal: Nez se rozmyslis, muzes si to dat na portu na Investicni rezervu. Je tam 6.25%. Aktualne jsem tam nechal vetsi cast penez a do ETF davam pouze pravidelne male castky. Tim, jak jsou vybrana ETF na ceste nahoru, nedokupuji ted vetsi objem, cekam na korekci. Tohle zní rozumně Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gustaf Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna Před hodinou, ragu napsal: Neřekl bych. Neznám detaily DIP, ale budou tam rozdíly v poplatcích za správu a ve flexibilitě tzn. jak moc s tím portfoliem můžeš pracovat, odprodavat případně nakupovat, kdy můžeš vybrat prachy... Do DIP posíláš peníze a ty se investují. Minimální doba je 10let a šáhnout na ně můžeš až v 60. Prostě investice na důchod.... můžeš si měnit portfolio, jak chceš Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
AweOne Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna Před hodinou, ragu napsal: Neřekl bych. Neznám detaily DIP, ale budou tam rozdíly v poplatcích za správu a ve flexibilitě tzn. jak moc s tím portfoliem můžeš pracovat, odprodavat případně nakupovat, kdy můžeš vybrat prachy... je to v podstatě DIP. Myslím, že XTB rovněž plánuje být poskytovatelem DIP a jediný racionální rozdíl v poskytování oproti klasickým službám je omezení výběru peněz (výměnou za snížení základu daně). ETF nakupuješ/prodáváš jak chceš. A samozřejmě nedává smysl posílat do DIP více, než je možné odečíst z daní - 48k ročně (za předpokladu, že nevyužíváš odpočty na penzijko/životko) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna před 1 hodinou, exBURN napsal: Tohle zní rozumně Bacha, ta investiční rezerva se myslím musí danit jako příjem, ne? Tzn. není to jako spořák, kde se ti to daní automaticky a nemusíš řešit daňové přiznání, pokud máš roční zůčtování daně. Max Banka má spořák s 6,01 když tak. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
exBURN Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna No asi musíš zdanit výnosy ale až prodáváš ne? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna Bavíme se o Portu Investiční rezervě. Ryhle jsem pohledal, tady je to 10:30 cca Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
exBURN Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna No vždyť to říkám - to je přesně vono s tím investováním. Tady oupim asi nějaké brajtle a seru na to fakt Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna Jo to je fakt. Tam máš totiž jistotu, že o nějaký prachy přijdeš Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zlý Jabko Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna Protože tady od vás sosám už nějaký pátek moudrost, tak se kouknem jak mi to vychází. FIO e-brokera jsem si založil 2022, těsně před válkou. Primárně má sloužit k zajištění na důchod, takže konzerva, i když pár menších eskapád jsem taky zkusil. Neposílám moc, 2022 160k, 2023 160k, a teď kam: ČEZ, +20,38% KB, ERSTE, MONETA - ty jsem prodal neprozřetelně koncem 2023, naštěstí bez ztráty (díky divi), abych nakoupil NOVO NORDISK, +15,6%. Protože jsem hnusák kapitalistickej, během prvního roku války jsem nakoupil RAIFFEISEN, +32,3% a zkusil jsem to i s COLT CZ, která mě brutálně zklamala, když začala pomaličku polehoučku šplhat až teď, když ji nemám. Hanba jim. I když PFIZER klesá, pořád je to globální farmaceutickej gigant a jsem si jistej, že vyleze, tak kupuju dál. Koupil jsem z hecu český výrobce dronů PRIMOCO, ti vyskočili pěkně, a doufám v úspěch žaloby o patent NEONODE (tam zatím tratím tak 33%). Držím GOOGLE a čekám jak se vyvrbí ty regulační věci proti nim, zatím +5,8% Rád si vyslechnu tipy, triky, připomínky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr11 Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna před 5 hodinami, ragu napsal: Jako jo, ALE: 1) jsou to jen akcie 2) je to stejně převážně US 3) furt je to fond drženej jednou firmou (Vanguard) 4) dávají tak tuším jen firmy s velkou tržní kapitalizaci Takže diverzifikace tam je, ale furt by se s tím dalo pracovat. 1) jasně že akcie.co jiného na investování než akcie?? 2)jasně že převážně US...co jiného? Japonsko? Evropa? 3)ano 4)ano, ale to k zajímavému zhodnocení a nízkým poplatkům stačí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ragu Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna před 37 minutami, Petr11 napsal: 1) jasně že akcie.co jiného na investování než akcie?? 2)jasně že převážně US...co jiného? Japonsko? Evropa? 3)ano 4)ano, ale to k zajímavému zhodnocení a nízkým poplatkům stačí. 1) státní dluhopisy? komodity? crypto? 2) emerging markets, na to se dá použít jiný etf 4) small cap firmy můžou mít zajímavější růst, taky je na to separátní etf longstoryshort, asi bych nikomu nedoporučil mít jenom jedno ETF Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Prochy68 Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna Zacinam mit pocit, ze me nekdo sleduje , parkrat sem nakouknu a hned mam v mailu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cityfly Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna před 4 hodinami, ragu napsal: Bacha, ta investiční rezerva se myslím musí danit jako příjem, ne? Tzn. není to jako spořák, kde se ti to daní automaticky a nemusíš řešit daňové přiznání, pokud máš roční zůčtování daně. Max Banka má spořák s 6,01 když tak. za rok 2023 by melo byt osvobozeni od dane pokud castka nepresahne 20tis Kc - https://magazin.portu.cz/portu-vse-co-potrebujete-vedet-o-danich/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
M.K. Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna Já to mám asi podobně jako spoustu lidí tady: z vejplaty něco zbejvá i po zacvakání koníčků a nechci aby to žrala inflace (ale naopak aby se mi peníze rozumně zhodnocovaly). Zajímám se o to amatérsky, školy nemaje, a docela mě to baví, ale zas s tím nechci zadrbat moc času. Takže jsem dal před pár lety větší bolus do českých dluhopisů, pravidelně kupuju fondy přes svoji banku (já vím, poplatky... ale byly celkem nízko a je to ta část, o kterou se aktivně nestarám - časem asi vyměním za ETF nebo DIP), průběžně přikupuju český akcie přes XTB (pěkný zhodnocení, trochu zábava a občas potěší divi) a semtam přibyde do trezoru kousek zlata / stříbra na doplnění. Na nemovitosti nemám cash / znalosti / morál. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr11 Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna před 2 hodinami, ragu napsal: 1) státní dluhopisy? komodity? crypto? 2) emerging markets, na to se dá použít jiný etf 4) small cap firmy můžou mít zajímavější růst, taky je na to separátní etf longstoryshort, asi bych nikomu nedoporučil mít jenom jedno ETF 1) na delším horizontu nic akcie neporazí a investování je o dlouhým horizontu. Krypto fajn, ale to asi nelze doporučit paušálně všem. 2) EM jsou teoreticky fajn, ale zase jen jako doplněk prtf cca 15%, nestavět na tom základ investice, nenese to, což se může v budoucnu samozřejmě změnit. Za mě zbytečný, viz velký haló v minulosti kolem BRIC a koukni dneska:-) 4) ano, stejně tak člověk může investovat do ETF zaměřených na technologie, krypto, zlato, zdravotnictví a milion dalších .Za mě zase ve většině zbytečný. jedno široký ETF se dá obecně doporučit pro naprostou většinu investorů, kteří nechtějí víc řešit. diverzifikace je až až. Pořád daleko lepší varianta než investika nebo pouze fond SP500. Simply clever:-) Hodně lidí jede co nejjednodušší strategii viz hnutí FIRE. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
teg Odesláno 17. ledna Nahlásit Sdílet Odesláno 17. ledna (upraveno) před 6 hodinami, M.K. napsal: průběžně přikupuju český akcie přes XTB (pěkný zhodnocení, trochu zábava a občas potěší divi) Pozor u ceskych divi akcii te zdanej 35 procenty. Kvuli domicilu. Ja se prvni rok nachytal a ted uz to mam presunuty do fio, kde mas standardni dan 15 procent na divi. U XTB mam uz jen dolarovy ucet, kde investuju do etf a par akcii bez divi, abych nemusel resit danove priznani sam a dale to za me delal zamestnavatel. Upraveno 17. ledna uživatelem teg Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se